G4Media.ro

Cine este Michael Topolinski, misteriosul investitor imobiliar canadian de la care Ministerul…

Sursa Foto: romania-insider.com

Cine este Michael Topolinski, misteriosul investitor imobiliar canadian de la care Ministerul Sănătății cumpără 115 milioane de măști medicale / Ce afaceri a făcut cu statul în România și proiectele imobiliare anunțate în București

Firma de la care statul român va cumpăra 115 milioane de măști medicale este controlată în acte de un investitor imobiliar, este vorba de canadianul Michael Danny Topolinski.

Acesta a ajuns în România cu aproape 20 de ani în urmă și a început să investească în domeniul imobiliar milioane de euro, făcând ”comerț” cu terenuri ale unor foste companii de stat. În Canada, familia Topolisnki deține în regiunea Ontario proprietăți imobiliare și afaceri  în domeniul alimentar.

Până ca firma sa să fie selectată de Ministerului Sănătății ca să ofere contra cost 115 milioane de măști faciale, Michael Danny Topolinski era cunoscut în România drept omul care reprezintă în acte offshore-urile și srl-urile care au speculat imobiliar terenurile unor companii bucureștene ca Vulcan, Dacia Textila și Aversa. Numai din vânzarea a jumătate din terenul de la Vulcan – 5,2 hectare -, Topolinski a scos o sumă de 23 de milioane de euro, conform profit.ro.

Afacerea lui Topolinski cu Ministerul Sănătății, pe scurt

  • Pe 9 aprilie, canadianul anunță că va aduce milioane de măști faciale în România, măștile sunt aduse cu aeronave Blue Air.
  • Pe 29 mai, Ministerul Sănătății lansa o licitație de 115 milioane de măști chirurgicale.
  • Pe 12 iunie, Ministerul Sănătății anulează licitația.
  • Tot pe 12 iunie, Ministerul Sănătății lansează din nou licitația doar că acum se introduce un mic amănunt: măștile chirurgicale sunt de fapt ”măști faciale cu uz medical”. Fix produsele pe care le cumpărase din aprilie Topolinski. Printre condițiile desemnării câștigătorului (cu o pondere de 30%) se precizează și faptul că măștile trebuie predate într-o săptămână, Topolinski având deja produsele încă din aprilie
  • Pe 24 iunie, Naguma Medical Supply este anunțată ca fiind firma care va trebui să asigure între 115 milioane de măști pentru Ministerul Sănătății. Societatea va primi 76 de milioane de lei, fără TVA, rezultând un preț de 0,68 de lei per mască facială.
  • Până la ora publicării articolului, Michael Topolinski nu a răspuns întrebărilor G4Media.ro

Al treilea Michael Topolinski

Până să se stabilească în România, în jurul anului 2006, Michael Danny Topolinski (56 de ani) a locuit împreună cu familia sa în Canada, în regiunea Ontario, în apropierea orășului Sudbury, acolo unde este reședința majorității membrilor familiei.

Numele lui Michael Danny Topolinski mai este și Michael Topolinski III, ca să folosim modul de înregistrare din familiile nord-americane. Asta pentru că investitorul stabilit în România este al treilea Michael Topolinski din familia sa. Bunicul său a fost Michael Topolinski senior (decedat în 1999), iar tatăl său a fost  Michael Topolisnki junior (acesta din urmă a decedat în 2015).

Michael Danny Topolinski a fost căsătorit cu Gina Harlow, cu care are trei copii, Michael, Tyler and Ashton. Primul dintre copii, Michael (sau Michael Topolinski IV), s-a mutat și el de doi ani în București pentru a-l ajuta pe tatăl său în afaceri.

Fratele cumpără case în Canada

Familia Topolinski s-a axat pe afaceri din domeniul alimentar, industriei auto și imobiliar. AFC Food Group Inc și Benevito Foods Inc sunt două dintre afacerile cele mai cunoscute ale familiei din Ontario. Dintre acestea, doar a doua mai există.

Afaceristul care va vinde 115 milioane de măști faciale Ministerului Sănătății are și un frate, Dean Topolinski. Acesta a preluat mare parte din afacerile familiei din Canada și SUA, în timp ce Michael Danny Topolinski a ajuns în România.

Cât de bogată este familia Topolinski sau care este sursa banilor nu se poate preciza, cert este că Dean Topolinski își permitea să cumpere case de peste cinci milioane de dolari, așa cum reiese dintr-un proces în care a fost implicat acesta și fostul proprietar.

Din datele acestui proces în care Dean Topolinski este acuzat că a cauzat un incendiu la casa pe care se angajase s-o cumpere, reiese că Dean Topolinski făcea plăți prin companii fără venituri sau aflate în insolvență. În cele din urmă, judecătorii au considerat că nu sunt probe care să-l incrimineze pe Dean Topolisnki și pe partenera sa.

Și familia lui Michael Topolisnki a fost implicată într-un proces în care i se solicita plata unei datorii de peste 3,7 milioane de dolari, așa cum reiese din datele Curții Superioare de Justiție din Ontario.

Michael cumpără terenuri și apartamente în România

În timp ce fratele său cumpăra case în Ontario, Michael investea tocmai în Europa de Est, în România. Și-a început investițiile acum 15-17 ani cu achiziția de apartamente pe care le închiria. S-a mutat în România în 2006. Conform propriilor declarații în presa din România, înainte de criza de 2008-2009 avea în jur de 900 de apartamente. După criză a rămas la 250. Apartamentele le-ar fi cumpărat cu un asociat, așa cum declara investitorul canadian, fără a preciza cine este acesta.

Omul de afaceri canadian, Michael Topolinski  a vândut jumătate din terenul fostei fabrici Textile Dacia (5.2 hectare) din cartierul Bucureștii Noi companiei suedeze Skanska pentru peste 23 milioane de euro, preț la care devine cea mai mare tranzacție cu teren a anului, potrivit surselor Profit.ro.

Până la contractul cu Ministerul Sănătății, numele lui Michael Danny Topolinski a fost asociat cu trei foste fabrici din București pe care le-a cumpărat pentru presupuse investiții imobiliare. Până acum, investițiile s-au rezumat doar la tranzacționarea terenurilor.

A început cu Textile Dacia și a continuat în 2012 cu fabrica Vulcan, pentru care i-a plătit omului de afaceri Marian Iancu 23 milioane de euro și ulterior a vândut terenul către NEPI care a dezvolat aici Vulcan Value Centre.

În septembrie 2013, a cumpărat la licitație producătorul de pompe Aversa pentru 17,3 milioane de euro. La mai puțin de o lună de la licitație, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a contestat în instanță vânzarea fabricii și de atunci au apărut problemele juridice care nu s-au soluționat până astăzi.

Pe cele 10 hectare de teren ale Aversa din zona Obor, Topolinski a anunțat că ar vrea să construiască „cel mai mare complex rezidențial din mijlocul Bucureștiului“, așa cum îl citează într-un articol publicația profit.ro.
 
Firmele, banii se pierd prin offshore-uri

Mare parte din firmele din România reprezentate în acte de Topolinski au acționariat ascuns, în sensul că sunt deținute de offshore-uri din Cipru. Canadianul a folosit mai multe companii de tip căsuță poștală, însă în ultimii ani folosește doar două. Este vorba de Drouf Holdings și Benevo Holdings Limited, ambele din Nicosia.

Investițiile imobiliare pe care Topolisnki le promite de peste zece ani în România sunt grupate acum în dreptul srl-ului Intero Property Development (fostă Obsidian Estates). Societate fără venituri și care este deținută de Drouf Holdings – cu 0,5% și Benevo Holdings Limited – cu 99,5%. Administrator este Michael Danny Topolinski. Datele au fost obținute cu ajutorul termene.ro.

În această societate lucrează, conform Linkedin, și fiul său Michael Topolinski IV. Deși pe site-ul companiei sunt propuse trei proiecte imobiliare  de zeci de milioane de euro fiecare, din bilanțul fiscal depus pe 2018, rezultă că firma nu a avut cifră de afaceri, dar are o mică datorie de peste 3.000 de lei.

Alte firme în care Michael Danny Topolinski este sau a fost menționat ca acționar sau administrator:

  • Topo Capital Corporation srl (fosta Axa CD Investment Group), aici Michael Danny Topolinski este asociat unic. Cifra de afaceri este de un milion de lei, conform datelor depuse de firmă la Ministerul de Finanțe.
  • Grenoui Investment SA (fosta Bucharest Apartment Investment srl) are ca acționari pe firma Bucharest Apartment Investment Corporation – cu 99% și pe Michael Danny Topolinski – cu 1%. Cifra de afaceri este de tres milioane de lei.
  • Skylight Residence srl, firma prin care se vrea valorificarea terenului fabricii Aversa, suprafață de 10 hectare din cartierul Obor este deținută de Benevo Holdings Limited – cu 99,5% și Michael Danny Topolinski – cu 0,5%. Societatea a avut o cifră de afaceri puțin peste 1,2 milioane de lei, dar are datorii de 3,2 milioane de lei.- Autoplast Engineering srl, aici acționar unic este firma Skylight Residence srl, iar administrator este Michael Danny Topolinski
  • Tabago Property srl, acționariatul e format din Drouf Holdings – cu 50% și Benevo Holdings Limited – cu 50%. Compania nu a raportat niciun bilanț contabil.- Alma Property Services, acționariatul e format din Drouf Holdings – cu 0,5% și Benevo Holdings Limited – cu 99,5%. Compania nu a raportat niciun bilanț contabil.
  • Roica Property srl, acționariatul e format din Drouf Holdings – cu 50% și Benevo Holdings Limited – cu 50%. Compania nu a raportat niciun bilanț contabil.
  • Vic City srl (fosta Dacia Textila SA), societatea are ca acționar majoritar offshore-ul cipriot Kitma Holdings Limited, cu 99,5%. Restul acțiunilor sunt deținute de o listă de persoane fizice.
  • Amber Properties, acționariatul e format din Drouf Holdings – cu 0,5% și Benevo Holdings Limited – cu 99,5%. Compania nu a raportat niciun bilanț contabil.
  • Tanher Property srl, acționariatul e format din Drouf Holdings – cu 50% și Benevo Holdings Limited – cu 50%. Compania nu a raportat niciun bilanț contabil
  • Vic City North srl, acționariatul e format din Drouf Holdings – cu 0,5% și Benevo Holdings Limited – cu 99,5%. Compania nu a raportat niciun bilanț contabil.
  • Residential Apartments srl (fosta Bai Residencial), firma este este deținută de societatea Grenoui Investment SA.

Firma care vinde măști e o fostă societate imobiliară

De fapt și contractul de 77 milioane de lei pe care Ministerul Sănătății l-a semnat pentru achiziția de măști faciale este cu o societate care s-a schimbat la față la sfârșitul lunii aprilie. Asta pentru că Naguma Medical Supply srl s-a numit până acum două luni Naguma Property srl, schimbare în aprilie 2020.

Acționariatul este format din cele două offshore-uri Drouf Holdings – cu 50% și Benevo Holdings Limited – cu 50%, societăți cipriote reprezentate de Topolisnki. Compania nu a declarat vreo cifră de afaceri pe 2019, dar a menționat în bilanțul înaintat la Ministerul de Finanțe o datorie de 400 de lei.

Topolinski a anunțat încă din aprilie că a va aduce peste o sută de milioane de măști din China. Trecerea de la afacerile imobiliare la cele medicale era motivată astfel de acesta, conform unei declarații prezentată de Ziarul Financiar: „în aceste moment nu mai există piaţă (n.r. – imobiliară). Avem nevoie de o soluţie medicală, un vaccin”.

„Vineri, 10 aprilie este programat un transport ce include 4,5 milioane măşti tip PLU. Alte 4,5 milioane de măşti vor veni duminică, 12 aprilie”, a spus Michael Danny Topolinski. Primul dintre cele 30 de transporturi contractate cu Blue Air a aterizat în după-amiaza zilei de miecuri – 8 aprilie-, având la bord 3 milioane de măşti.

„Vom dona 30.000 de măşti din acest prim transport angajaţilor din prima linie care luptă împotriva acestei pandemii – 15.000 măşti pentru Ministerul Sănătăţii (spitale) şi 15.000 de măşti pentru Ministerul de Interne (forţele de ordine)”, spunea atunci Topolinski.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Nu stiu daca sunt sau nu afaceri dubioase…
    Imi amintesc insa razboiul mastilor purtat dupa ce Italia s-a prabusit ( martie-aprilie): certuri intre tari, cu echipamente de protectie „furate” in ultimul moment de pe pista, inainte de decolarea avionului, acuze intre tari ( inclusiv la adresa Romaniei care rechizitionase mastile care trebuiau sa ajunga in Italia).
    Baietii destepti, cu fler, au vazut potentialul urias al acestor afaceri, probabil a avut si legatiri puternice in China sau de unde le-o fi luat, de a reusit sa faca rost de ele ( la momentul respectiv era bataie pe ele)

    • Masti trebuiesc luate, daca sunt de calitate si la pretul de 0.68lei nu vad nicio problema, dimpotriva, un acord eficient si f avantajos statului. Uitati-va ca dvs faceti reclama la masti pe site cu 1.8 lei bucata.

    • Asta zic, in lunile astea cine a foat rapid, a prins potul cel mare
      Imoortant sa corespunda standardelor cerute, sa nu vina ca ceilalti cu masti de zugrav; daca e si la pret f bun cu atat ma bine

  2. Asta este România: un imens sistem putred, corupt și plin de încrângături, care le asigură băieților șmecheri bunăstarea și țării sărăcia, stagnarea și înțepenirea în trecut. O singură țară, un singur mecanism, dar multiple interese, toate destinate hoților! Uniți în hoție!

    • In Rusia sistemul e mult mai bun: acolo comisionul il ia doar tatuca Putin (ca doar de aceea e tatuc) si asa nu mai e nimic de comentat. :))))

  3. Sub un leu masca consider ca este ok.
    Pesedacii astia isi cam dau cu stangul in dreptul.
    Eu astept provincia. Sa vedem consiliile Judetene la ce preturi au cumparat masti. Primaria Bucuresti o sa fie interesanta.

  4. Romania postdecembrista ,perioada in care guvernele si-au batut joc de avutia acesteia.

  5. Bravo guvernului; foarte ieftin și extrem de rapid.
    Ar fi fost mai buna o licitatie cu 3-5 lei/ buc, șpaga de 20-30% și livrare peste 2-3 luni?

  6. Topolinski este un excroc, se da dezvoltator imobiliar dar n-a construit nimic. De fapt cumpara fabrici pe nimic (Vulcan, Aversa, Textile Dacia), le demoleaza si vinde terenul mai departe.La Textile Dacia zicea ca face un mall dar a dat tepe partenerilor de afaceri si si-a bagat firma in faliment.