![](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2025/02/Mitch-McConnell-768x512.webp)
Cine este Mitch McConnell, singurul senator din Partidul Republican care a votat împotriva recentelor nominalizări ale președintelui Donald Trump pentru funcții executive
Senatul Statelor Unite a votat identic, 52 – 48, pentru confirmarea a doi candidați nominalizați de președintele Trump, Tulsi Gabbard ca directoare a serviciilor naționale de informații și Robert Kennedy jr – ministru al sănătății.
Votul a fost partizan, cu o singură excepție: McConnell s-a alăturat celor 47 de senatori ai Partidului Democrat care au votat împotrivă la ambele nominalizări.
McConnell votase împotrivă și la nominalizarea lui Pete Hegseth ca ministru al aărării pe 25 ianuarie, când cele două senatoare moderate din Partidul Republican, Lisa Murkowski (Alaska) și Susan Collins (Maine) au vot și ele împotriva. Cum rezultatul votului a fost 50 – 50, balanța a fost înclinată în favoarea nominalizării de vicepreședintele Statelor Unite, JD Vance, care este președinte de drept al Senatului și votează doar în caz de egalitate.
„Gestionarea eficientă a aproape trei milioane de militari și personal civil, un buget anual de aproape 1.000 de miliarde de dolari și alianțe și parteneriate în întreaga lume este un test zilnic cu consecințe uluitoare pentru securitatea poporului american și interesele noastre globale”, a declarat senatorul McConnell. „Domnul Hegseth nu a reușit, deocamdată, să demonstreze că va trece acest test. Dar în momentul în care își va prelua funcția, consecințele eșecului sunt la fel de mari ca oricând”.
Despre Gabbard, McConnell a spus că are „scăpări alarmante în judecată” în ceea ce privește comentariile sale favorabile Rusiei și alte declarații pe care le-a făcut.
Dar cele mai serioase obiecții le-a avut McConnell în privința lui Kennedy, un antivaccinist și conspiraționist.
„În timpul vieții mele, am văzut cum vaccinurile au salvat milioane de vieți de boli devastatoare în America și în întreaga lume”, a declarat McConnell citat de BBC News, supraviețuitor al poliomielitei pe care a contractat-o la vârsta de doi ani. „Nu voi tolera re-litigarea tratamentelor dovedite și nici milioanele de americani care își datorează supraviețuirea și calitatea vieții miracolelor științifice.”
Referindu-se la ceea ce el numește istoricul lui Kennedy – „teorii ale conspirației periculoase” și „erodarea încrederii în instituțiile de sănătate publică” – McConnell spune că RFK Jr nu a reușit să demonstreze că ar fi „cea mai bună persoană posibilă” pentru această funcție.
„La preluarea mandatului, sper sincer că domnul Kennedy va alege să nu semene și mai multă îndoială și dezbinare, ci să restabilească încrederea în instituțiile noastre de sănătate publică”, conchide McConnell.
În vârstă de aproape 83 de ani (pe care-i va împlini pe 20 februarie), McConnell reprezintă din 1985,statul Kentucky unde a fost ales senator de șapte ori consecutiv. El nu este un senator oarecare: pe parcursul carierei sale a deținut funcția de lider al Republicanilor în Senat timp de 18 ani (record absolut), dintre care șase (2015 – 2021) a fost lider al majorității, un post extrem de important.
Relația sa cu Trump este una de antipatie reciprocă. Totuși, McConnell, un conservator tradițional cu state vechi în Partidul Republican, i-a făcut multe servicii actualului președinte, încă dinainte ca acesta să fie ales pentru prima oară în 2016. În acel an, ultimul în funcția al președintelui Democrat Obama, el a refuzat să accepte dezbaterea nominalizării lui Merrcik Garland în funcția de judecător la Curtea Supremă. În schimb, după alegerea lui Trump, el a pilotat confirmările celor trei judecători conservatori, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh și Amy Coney Barrett, care aveau să încline balanța, 5 – 4, în 2022, în abrogarea deciziei Roe v Wade din 1973 care statua dreptul constituțional al femeii de a avea un avort a cerere.
În primul mandat al lui Trump (2017 – 2021), McConnell a urmat cu fidelitate agenda legislativă a președintelui, asigurându-i majoritatea în Senat în favoarea proiectelor de lege. Dar cu prilejul rebeliunii de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, el s-a delimitat de Trump, acuzându-l de incitarea celor implicați în atacul împotriva sediului Congresului, deși ulterior s-a pronunțat împotriva interzicerii de a candida a acestuia după sfârșitul mandatului pe 20 ianuarie 2021, după ce fusese pus sub acuzare de Camera Reprezentanților.
Problemele de sănătate l-au obligat pe McConnell să nu mai candideze la funcția de lider al Republicanilor, deveniți din nou majoritari după alegerile din noiembrie 2024, funcție la care probabil nu ar mai fi fost ales, dată fiind ostilitatea lui Trump și controlul acestuia asupra senatorilor Republicani. De asemenea, este improbabil ca McConnell să mai canideze la un al optulea mandat de senator în noiembrie 2026.
Așa încât, noua sa disidență nu impresionează prea multă lume. După ce și-a condus trupele în Senat cu o disciplină de fier în sprijinul lui Trump în primul mandat al acestuia, acum voturile împotrivă la nominalizările din al doilea mandat sunt prea puțin, prea târziu, când McConnell a devenit irelevant după o jumătate de viață petrecută în Senat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.