Cine este Mohamed Amra, deținutul care a evadat în urma atacului asupra unei dube a poliției franceze
Mohamed Amra – prizonierul care a evadat dintr-o dubă a închisorii în timpul unei ambuscade în care și-au pierdut viața doi ofițeri de penitenciar – ar avea legături cu o bandă din orașul Marsilia, situat în sudul Franței, o metropolă puternic afectată de violențe între bandele de traficanți de droguri, scrie BBC.
Cunoscut sub numele de „Musca”, Amra era dus de la tribunal la o închisoare din orașul Rouen, în apropiere de Paris, marți, când o mașină a intrat în duba închisorii la o stație de taxare, iar bărbați înarmați au deschis focul.
Procurorii spun că bărbatul de 30 de ani fusese condamnat pentru furt prin efracție la 10 mai și fusese, de asemenea, pus sub acuzare de procurorii din Marsilia pentru o răpire care s-a soldat cu un deces.
El era deținut la închisoarea Val de Reuil, în apropiere de Rouen, și se pare că se prezentase la un tribunal din apropiere în legătură cu aceste noi acuzații înainte de ambuscadă.
Amra nu era un „deținut supravegheat îndeaproape”, a declarat procurorul Laura Beccuau, folosind un termen pentru deținuții foarte periculoși.
Cu toate acestea, se pare că transportul său a necesitat totuși o „escortă de nivel trei”, ceea ce înseamnă că cinci ofițeri de penitenciare au călătorit cu el.
Avocatul și mama lui Amra, șocați de nivelul de violență
Avocatul său, Hugues Vigier, a declarat că Amra avusese deja o tentativă de evadare la sfârșitul săptămânii trecute când a încercat să taie gratiile celulei sale, dar s-a declarat șocat de violența „impardonabilă” și „nebună”.
„Acest lucru nu corespunde impresiei pe care o aveam despre el”, a declarat avocatul pentru BFMTV.
Vigier a declarat că asistentul său s-a întâlnit cu Amra marți dimineață.
„O întâlnire scurtă, de aproximativ o oră, a fost planificată pentru această dimineață, iar asistentul meu l-a văzut pe domnul Amra și acesta era perfect normal”, a spus el.
„El știa despre transferul [de marți], așa că este posibil să fi spus și altor persoane”.
Complicii săi păreau să fie la curent cu traseul dubei, în condițiile în care așteptau la stația de taxare a autostrăzii.
Mama lui Amra a declarat că acesta nu a dat niciun indiciu că ar fi încercat să scape.
„El nu vorbește cu mine. Este fiul meu, (dar) nu vorbește cu mine despre absolut nimic.”
Aceasta a povestit că a izbucnit în lacrimi după ce a auzit despre ambuscadă.
„Am cedat, am plâns – mă simțeam atât de rău – cum pot fi luate vieți în acest fel?”, a declarat ea pentru RTL.
Ea a descris, de asemenea, viața fiului ei în sistemul penitenciar, spunând că a fost „târât în stânga și în dreapta și în centru, l-au pus în izolare în loc să-l condamne o dată pentru totdeauna”.
Bărbatul a fost deținut în închisori din Marsilia, Paris și Rouen în timpul procesului judiciar împotriva sa pentru furt, care s-a soldat cu o condamnare la 18 luni de închisoare.
A avut 13 condamnări anterioare pentru infracțiuni în mare parte minore, inclusiv conducere fără permis, furt și refuzul de a opri la semnalele poliției, potrivit BFMTV.
Cu toate acestea, implicarea sa în moartea unui bărbat din Dreux, în apropiere de Rouen, care a fost răpit în Marsilia, în acte legate de traficul de droguri, sugerează o implicare cu infractori mai serioși.
Violența legată de droguri „explodează” în Franța, potrivit unui raport
Atacul armat asupra dubei a avut loc în aceeași zi în care Senatul francez a publicat un raport care avertiza asupra creșterii masive a criminalității legate de droguri în Franța.
Raportul constată o „explozie atât a cererii, cât și a ofertei” în comerțul ilegal cu droguri, avertizând: „Nicio parte a teritoriului național și nicio clasă socială nu scapă de sub incidența criminalității legate de droguri… traficul de droguri se infiltrează peste tot, cu o exacerbare concomitentă a violenței”.
Comerțul cu droguri s-a răspândit în toată țara, inclusiv în zonele rurale și în orașele de dimensiuni medii, arată raportul.
„Răspândirea criminalității legate de droguri nu este doar rezultatul mafiilor străine. Este, de asemenea, opera unor organizații franceze structurate și periculoase care acționează fără nicio limită, fie că este vorba de cea financiară, teritorială sau de exercitarea violenței”, se arată în raport.
Ieri, Nicolas Bessone, procurorul pentru regiunea Marsilia, a declarat pentru postul de televiziune France 2 că bandele de traficanți de droguri au devenit atât de bogate și puternice încât reușesc să se infiltreze în sistemul judiciar din Marsilia, corupând funcționarii publici.
Anul trecut, aproximativ 50 de persoane au fost ucise în Marsilia în împușcături legate de droguri.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank