G4Media.ro

Cine este omul de afaceri din Remetea care investește milioane de euro…

Sursa Foto: magyarepitok.hu

Cine este omul de afaceri din Remetea care investește milioane de euro în satul natal din banii guvernului Ungariei în fabrici, aeroport privat și un hotel de cinci stele 

Ținutul Secuiesc este una dintre cele mai sărace regiuni din România, izolarea sa este agravată de lipsa de infrastructură și, întrucât este predominant maghiară, granițele etnice contribuie la izolarea sa. Interesant este că, deși majoritatea localităților se confruntă cu problemele menționate mai sus, există o comună în care s-au investit milioane de euro în ultimii ani, ceea ce a atras atenția multora. este un municipiu cu doar șase mii de locuitori, dar în localitate se constuiesc mai multe fabrici și uzine și există chiar un aeroport privat, relatează Transtelex.

Investițiile din Remetea nu înseamnă că administrația locală sau chiar statul român a găsit un model de dezvoltare durabilă implementat cu succes la nivel local. În spatele acestui demers este un om de afaceri milionar din Remetea, care a intrat în 2021 pe locul 57 în topul celor mai bogați maghiari. Attila Balázs, proprietarul grupului de construcții Bayer Construct, a cărui avere este estimată la 27 de miliarde de forinți, este unul dintre oamenii de afaceri favoriți ai guvernului Orbán.

Attila Balázs, care s-a născut în Remetea, a inițiat investiții majore în satul său natal, a construit deja o fabrică de lactate și o altă fabrică în sat, care încă nu funcționează, are un aeroport privat acolo și construiește un hotel de cinci stele. Investiția nu a fost realizată însă doar cu capital privat de către Balázs, ci Fundația Pro Economica care distribuie fonduri din partea guvernului maghiar, a contribuit cu jumătate din cele 28 de milioane de euro pentru demararea lucrărilor de la fabrici. Subvenția acordată ridică o serie de semne de întrebare, deoarece firma lui Attila Balázs, care a câștigat-o, nu îndeplinea criteriile stabilite în cadrul licitației și, prin urmare, nu ar fi putut concura la această licitație.

Investiția ridică și alte semne de întrebare: pentru a acoperi capacitatea de producție a fabricii de lactate, cantitatea de lapte certificat ecologic necesară nu se produce în tot județul Harghita, ca să nu mai vorbim de comună și de imediata vecinătate a acesteia. Situația este similară și în cazul instalației de liofilizare pentru prelucrarea fructelor de pădure și a ciupercilor: nu există suficientă materie primă disponibilă din pădurile din Ținutul Secuiesc.

Prin urmare, investițiile din Remetea în valoare totală de peste 28 de milioane de euro, sunt departe de a răspunde așteptărilor. Între timp, antreprenorul este curtat de liderii locali și județeni și recompensat cu diverse premii, în parte în speranța unor investiții suplimentare și în parte datorită relațiilor sale foarte bune cu guvernul Fidesz din Ungaria. Conflictul, pe scurt, este că, în timp ce factorii de decizie locali și establishmentul politic maghiar încearcă să prezinte investițiile din Gheorghe ca pe o poveste de succes, acestea nu se bazează pe evaluări reale.

Investițiile din Transilvania, susținute de guvernul ungar, au fost folosite ca instrument de marketing politic de către Fidesz și au adus guvernului Orbán mulți alegători din Transilvania la alegerile din 2022. De asemenea, guvernul Fidesz și UDMR văd aceste afaceri ca pe un fel de investiții pentru maximizarea voturilor, iar oamenii de afaceri încearcă să profite de pe urma acestui joc politic și să câștige și mai multă influență.

Pe termen lung, aceste investiții nu vor rezolva problemele comunei sau ale microregiunii, care sunt multiple. În special, există o lipsă de forță de muncă calificată și o lipsă de materii prime pentru fabrici, ceea ce ar putea face ca menținerea acestor întreprinderi să nu fie rentabilă pe termen foarte scurt. Același lucru este valabil și pentru hotelurile de cinci stele, deoarece turiștii care vizitează zona rurală sunt atrași în principal de turismul rural și nu de wellness.

Investițiile divizează, de asemenea, opinia publică locală, deoarece fermierii consideră că marea companie încearcă să obțină un monopol asupra materiei prime pe care o produc, reducând astfel potențialul lor de dezvoltare. În timp ce actorii politici și investitorul care comunică dezvoltările ca fiind un succes, o parte a populației locale are o viziune prudentă, iar optimismul inițial a fost înlocuit de îndoială și incertitudine. Locurile de muncă create nu se dovedesc suficient de promițătoare pentru a rezolva problemele celor care caută un loc de muncă la nivel local, astfel încât migrația în străinătate sau în marile orașe persistă.

Citește integral pe Transtelex

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Dacă mergeți după propaganda Transtelex atuncea este clar.
    Transtelex este cel mai detestat de către comunitatea maghiara pentru poyiția sa liberală antimaghiară și finanțat de așa ziși liberali-falși dun Ungaria.

  2. Praf in ochi pentru a p.r.o.s.t.ii p.u.l.i.m.e.a

  3. Hai sa vedem ce se intampla pana la urma, daca intr-adevar investitiile de mai sus mentionate o sa functioneze cu adevarat. Acum cu sau fara Transtelex se stiu destul de multe de „facerile de bine” cu banii veniti din Ungaria pe filiere dedicate pentru sustinatorii locali ai FIDESZ-ului.

  4. Google translate si copy paste, repetand „tinutul secuiesc” pana la nesfarsit. Vai de capu vostru…

  5. Cea mai tare gluma 🙂 Nu functioneaza la parametri aeroportul din Brasov daramite in Remetea. O sa fie fie o pista de aterizare la vedere gen Clinceni sau Ilfoveni 😉