Cine este președintele iranian Ebrahim Raisi: are pe mâini sângele a mii de prizonieri politici și era văzut drept succesorul ayatollahului Ali Khamenei
Elicopterul președintelui iranian Ebrahim Raisi s-a prăbușit duminică, iar televiziunea de stat a anunțat că nu există nici un semn de viață. Raisi (63 de ani) e considerat executantul perfect al liniei dure ultrareligioase impuse de liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei. În urmă cu trei decenii, Raisi – pe atunci procuror – a prezidat tribunale care au trimis la moarte mii de prizonieri politici, potrivit The Times.
Ales președinte în 2021, el a dus economia iraniană într-o criză majoră și a condus în paralel o represiune dură împotriva protestatarilor și a femeilor care au sfidat restricțiile islamice.
La un an după alegerea sa, clericul de rang mediu a ordonat înăsprirea legii hijabului și a castității, restricționând și mai mult îmbrăcămintea și comportamentul femeilor. La câteva săptămâni de la începerea represiunii, tânăra Mahsa Amini a murit în custodia poliției, după ce poliția morală a arestat-o pentru că purta un hijab „necorespunzător” și încălca legea actualizată.
Moartea Mahsei Amini a declanșat proteste la nivel național, reprezentând una dintre cele mai mari provocări la adresa establishmentului iranian de la Revoluția islamică din 1979.
Susținut de liderului suprem, Raisi era drept un posibil succesor al ayatollahului Ali Khamenei, odată ce acesta va muri sau va demisiona. Președintele Raisi a avut sprijinul total al lui Khamenei pentru măsurile dure de securitate și pentru poziția sa anti-israeliană și anti-occidentală.
Raisi este principalul executant al directivelor lui Khamenei, potrivit The Times.
După ce s-a prezentat ca un reprezentant al păturii sărace din țară, Raisi a pus în aplicare măsuri de austeritate, declanșând o creștere a prețului alimentelor de bază și o furie generalizată în legătură cu modul în care a gestionat economia.
În calitate de tânăr procuror, Raisi a făcut parte dintr-un grup care a supravegheat execuția a mii de prizonieri politici la Teheran în 1988, în timpul războiului dintre Irak și Iran. Amnesty International a estimat că numărul morților în urma execuției a fost de aproximativ 5.000.
Dacă Raisi va fi declarat mort, primul său vicepreședinte, Mohammad Mokhber, care este sancționat de Uniunea Europeană, va prelua conducerea, înainte de a convoca noi alegeri prezidențiale.
La începutul acestui an, alegerile parlamentare au înregistrat cea mai scăzută prezență la vot de la revoluția din 1979, după ce majoritatea candidaților reformiști au fost împiedicați să candideze. Raisi însuși l-a învins pe predecesorul său reformist Hassan Rouhani în 2021, într-un scrutin care a interzis accesul altor rivali reformiști.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu