Cine este românul infectat cu coronavirus / Bilanțul epidemiei se apropie de 1400 de morți/ SUA acuză Beijingul de lipsă de transparență
Românul care s-a infectat cu noul coronavirus lucrează de 10 ani pe vasul de crozieră Diamond Princess, aflat în carantină într-un port din Japonia. Acesta este angajat la bucătărie. Soția sa face și ea parte din personalul de bord, transmite Digi24.ro.
- Update: ”Un reprezentant al Ambasadei României la Tokyo s-a deplasat, la data de 14 februarie 2020, la unitatea medicală în care este internat cetățeanul român infectat cu coronavirus. Potrivit datelor obținute de reprezentantul misiunii diplomatice, starea de sănătate a acestuia este bună, în prezent acesta fiind supus unor teste medicale suplimentare.
Până la acest moment, nu au fost confirmate cazuri noi de infectare cu coronavirus printre cetățenii români.
Ambasada României la Tokyo rămâne în contact atât cu autoritățile nipone și cu cetățenii români, acordând asistență consulară în limita competențelor legale”, a transmis Ministerul de externe într-un comunicat de presă.
Românul a fost debarcat de pe vas și dus la un spital specializat unde sunt tratați doar cei care au fost diagnosticați cu pneumonie virală. Nu e vorba despre un caz sever, spun reprezentanții Ministerului Sănătății de la București, dar el va fi tratat în Japonia.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat la Digi24 că nu se pune problema ca acesta să fie adus în România.
Peste 200 de cazuri de pneumonie virală s-au înregistrat până acum pe nava pe care se aflau iniţial 3.700 de persoane. Experții spun că angajații navei sunt cei mai expuși la infectare.
Context
Bilanţul epidemiei provocate de noul coronavirus, revizuit de China în urma eliminării „duplicatelor” din statistici, s-a apropiat vineri de 1.400 de morţi, în timp ce Statele Unite au deplâns o „lipsă de transparenţă” din partea Beijing-ului, informează AFP, citată de Agerpres. cor
Circa 64.000 de cazuri de infectare au fost înregistrate până în prezent în China continentală (excluzând Hong Kong-ul şi Macao), potrivit cifrelor oficiale, marcând o explozie în ultimele două zile din cauza extinderii definiţiei cazurilor de infectare.
Comisia Naţională de Sănătate din China, care acţionează ca un minister, a raportat vineri 121 de noi decese în ţară în ultimele 24 de ore, însă a retras din bilanţul la nivel naţional 108 decese recenzate anterior în provincia Hubei (centru), epicentrul epidemiei.
Comisia justifică această revizuire prin „duplicatele din statistici”, constatate după „verificări”. În urma acestora, bilanţul epidemiei la nivel naţional a fost redus la 1.380 de morţi.
După ce iniţial a felicitat Beijing-ul pentru felul profesionist în care a gestionat epidemia, Casa Albă s-a distanţat vizibil joi.
„Suntem puţin dezamăgiţi de lipsa de transparenţă din partea chinezilor”, a declarat presei Larry Kudlow, principalul consilier economic al preşedintelui Donald Trump. „Este Biroul politic (organul de conducere al Partidului Comunist, n.r.) cu adevărat onest cu noi?”, s-a întrebat oficialul american.
El a regretat în special că Beijingul a respins propunerile insistente ale Washingtonului de a trimite experţi americani în China: Autorităţile chineze „nu ne lasă să mergem”, a insistat Kudlow.
Între timp, oraşul Wuhan, unde a apărut noul coronavirus în luna decembrie, şi provincia Hubei, din jurul său, rămân de facto izolate de lume de mai bine de trei săptămâni.
Chiar dacă China concentrează aproximativ 99% din cazuri, epidemia de Covid-19 menţine întreaga lume în alertă, cu peste 500 de cazuri confirmate de contaminare în 20 de ţări.
Japonia a anunţat joi seara al treilea deces atribuit virusului în afara Chinei continentale, cel al unui octogenar – după două decese, unul în Hong Kong şi altul în Filipine.
În Vietnam, comuna Son Loi (cu 10.000 de locuitori) din apropiere de capitala Hanoi a fost plasată în carantină timp de 20 de zile după descoperirea a şase cazuri de coronavirus. Este prima astfel de măsură din ţară.
SUA, la rândul lor, s-au declarat „profund îngrijorate” de vulnerabilitatea Coreei de Nord – o altă ţară care se învecinează cu China -, spunând că este gata să contribuie la operaţiunile de ajutor.
Cu toate acestea, principala sursă de infecţie din afara Chinei rămâne pachebotul de lux Diamond Princess, aflat încă în carantină în Japonia, lângă Yokohama (est): 218 cazuri de infectare au fost confirmate pe vas, inclusiv 44 de cazuri noi anunţate joi.
În schimb, sutele de pasageri ai unei nave de croazieră americane, Westerdam, au putut debarca vineri în Cambodgia, după ce pachebotul a rătăcit pe mare peste zece zile, în condiţiile în care cinci porturi asiatice i-au interzis acostarea de teama unei posibile infectări cu coronavirus. Potrivit companiei care operează pachebotul, la bord nu au fost detectate cazuri de infectare cu coronavirus.
După o întâlnire, joi, a miniştrilor europeni ai Sănătăţii la Bruxelles, comisarul european Stella Kyriakides a dat asigurări că „toate statele membre au planuri de acţiune” în faţa epidemiei şi că până în prezent nu a fost raportată o penurie de medicamente.
Temerile de infectare au provocat anularea mai multor târguri internaţionale majore, inclusiv a Salonului Mondial al Telefoniei Mobile de la Barcelona.
În timp ce activitatea din China rămâne paralizată, impactul asupra economiei globale continuă să crească. Epidemia a dus deja la o „reducere potenţială de 4-5 miliarde de dolari” a veniturilor companiilor aeriene din întreaga lume, a anunţat joi Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank