G4Media.ro

Cine este Sebastian Burduja, candidatul PNL pentru Primăria București: Carieră politică rapidă…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Cine este Sebastian Burduja, candidatul PNL pentru Primăria București: Carieră politică rapidă cu două posturi de ministru / E fiul unui fost șef al Bancorex, banca devalizată în anii 90

Sebastian Burduja va fi candidatul PNL pentru Primăria București, la alegerile din 9 iunie, conform surselor de la vârful coaliției care au confirmat la primele ore ale zilei de marți pentru G4Media că alianța PSD-PNL nu mai continuă cu candidatul comun independent Cătălin Cîrstoiu. Pe de altă parte, PSD va merge mai departe cu Gabriela Firea, conform acelorași surse.

Sebastian Burduja este, în prezent, ministrul Energiei și a fost, înainte de acest mandat, ministru al Digitalizării responsabil cu gestionarea controversatului cloud guvernamental, cea mai importantă investiție în digitalizare realizată de guvern cu fondurile europene din PNRR.

Proiectul a fost dur criticat și de o parte a societății civile, și de opoziție pentru implicarea serviciilor secrete fără oferirea de garanții că drepturile civile sunt apărate, după cum a scris Economedia aici.

O altă controversă în care a fost implicat ministrul Burduja este o colaborare anunțată în 2022 cu compania chineză de cryptomonede Binance, deși firma era investigată în SUA pentru presupusă spălare de bani. Vezi detalii pe Economedia.

În mandatul lui Sebastian Burduja a apărut și robotul ION, primul consilier guvernamental bazat pe inteligență artificială, dar și aplicația Ghiseul.ro, prin care contribuabilii pot plăti taxe și impozite de pe telefon. Tot în mandatul lui Burduja, Iohannis a promulgat o lege prin care instituțiile publice, inclusiv primăriile, sunt obligate să se digitalizeze și să nu mai ceară „dosarul cu șină”.

Sebastian Burduja (38 de ani) s-a făcut cunoscut începând cu 2009, când a lansat ONG-ul Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) cu care a gravitat în jurul politicienilor aflați la putere, apoi a candidat independent la alegerile parlamentare, după care a fondat un partid care a fuzionat cu PNL.

După ce a fondat LSRS, Sebastian Burduja a mai înființat Fundația CAESAR și a lansat volumul „Între speranță și deziluzie”. El a lansat diferite inițiative la care au participat președinții Traian Băsescu și Klaus Iohannis, iar în 2015 a încheiat un protocol cu Ministerul de Externe pentru „proiecte dedicate priorităţilor de politică externă”.

Tatăl lui Burduja a fost vicepreședintele Bancorex, o bancă devalizată în anii 90 după ce a acordat sute de împrumuturi unor foști angajați ai Securității. Burduja senior a ocupat ulterior poziția de vicepreședinte al Raiffeisen Bank. În 1990 fusese votat primar în Piatra Neamț, în același an fiind ales parlamentar independent pe listele FSN, potrivit propriilor declarații. Din CV-ul oficial al lui Burduja sr., afișat pe site-ul unei companii pe care o controlează, lipsește orice referire la activitatea sa profesională dinainte de căderea comunismului, conform G4Media. 

Marinel Burduja, tatăl ministrului PNL Sebastian Burduja de la Comunicații, este din 2019 membru în Consiliul de Administrație al companie ALRO SA, cel mai mare producător de aluminiu din România. El a fost propus și votat de acționarul majoritar, o companie controlată la acel moment de oligarhul rus Vitali Machitski. Întrebat de G4Media cum a acceptat să lucreze pentru un oligarh rus, Marinel Burduja a declarat că nu știa că ALRO e controlată de acesta, deși informația era oficială, publică și de notorietate.

În 2019, Burduja a devenit președintele PNL Sector 1, apoi a ocupat diferite funcții: membru al Consiliului de Administrație la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), fiind simultan și secretar de Stat la Ministerul Finanțelor, deputat PNL și vicepreședinte în Comisia pentru buget, finanțe și bănci.

În ceea ce privește experiența profesională, Sebastian Burduja spunea într-un interviu pentru ViitorulRomâniei.ro că tatăl său i-a susținut studiile în SUA la Stanford şi Harvard. El a precizat ulterior că a am absolvit printre primii Universitățile Stanford și Harvard, fiind susținut la Harvard de trei burse din partea universității, inclusiv David M. Rubenstein Fellowship.

Ulterior, a lucrat ca asistent sau stagiar la Freeman Spogli Institute of Foreign Affairs, National Endowment for Democracy și Comisia Economică pentru Europa (UNECE) a ONU, McKinsey & Company. Apoi a fost Consultant management strategic la Dalberg Global Development Advisors și Specialist în Dezvoltare Socială, Regiunea Europa și Asia Centrală la Banca Mondială (Vezi aici CV-ul oficial al lui Sebastian Burduja). Ulterior, a fost managing partner pentru RISE Consortium, o companie de investiții.

A fost selectat de revista Forbes în prima promoție „30 sub 30” din România.

Context

Medicul Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria București a fost a doua candidatură independentă eșuată a coaliției PSD-PNL, după ce fosta șefă a reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, s-a retras din fruntea listei pentru europarlamentare.

De altfel, premierul Marcel Ciolacu a și declarat public, în urmă cu câteva zile, în timp ce discuțiile despre menținerea lui Cătălin Cîrstoiu erau în plină desfășurare, că ”perioada de independență a apus”.

  • Discuțiile despre retragerea lui Cîrstoiu s-au amplificat după ce medicul a ajuns în centrul unui scandal mediatic, după investigațiile HotNews care arătau că acesta ar fi dat consultații și la clinica pe care o deține cu soția, în timp ce era managerul unui spital de stat. Medicul nu a reușit să lămurească toate întrebările ridicate de presă, ba, dimpotrivă, cu fiecare apariție în presă scandalul și nelămuririle se amplificau.

Ramona Chiriac a fost primul candidat independent propus de coaliția PSD-PNL să deschidă lista pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie care s-a retras, în 21 martie. Aceasta a invocat ”motive personale” și s-a retras de pe lista euro la 10 zile după ce a fost anunțată de coaliție.

Cătălin Cîrstoiu a fost retras la o lună și trei zile după ce a fost anunțat candidatul coaliției PSD-PNL pentru Primăria București. Nominalizarea sa a venit după o lungă perioadă de alte nume și scenarii vehiculate pentru Primăria Capitalei.

După nominalizare, Cătălin Cîrstoiu a declarat că nu a fost sondat de partide înainte să fie propus, iar acesta a devenit subiectul principal discutat în presă din cauza declarației de avere, a câtorva secvențe nefericite din campanie (ex: singur în metrou), dar și a informațiilor pe surse care au început să circule relativ repede, referitor la o posibilă retragere din cauza procentelor slabe din sondaje.

PSD și PNL au decis, la primele ore ale zilei de marți, să aibă fiecare candidat la primăria Capitalei: Gabriela Firea, respectiv Sebastian Burduja, au declarat pentru G4Media.ro surse politice de la vârful coaliției.

Partidele au decis să renunțe la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu cu șapte zile înainte de expirarea termenului la care pot fi înregistrate candidaturile. Firea și Burduja și-au exprimat intenția de a candida înainte de a fi desemnat medicul Cătălin Cîrstoiu. Firea figurează pe locul trei pe lista comună de la europarlamentare.

Liderii PSD și PNL au luat decizia după aproape 14 ore de negocieri.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Varanu nu are un candidat, are deja trei: Piedone, Firea si Burduja

  2. E fiul lui tata. Cum care tata? Tata Bancorex.

  3. Fantoma trecutului tatalui sau il va urmari pe Burduja toata viata, meritat sau nu. Nu stiu daca a stralucit in liceu, la Harvard se pare ca a mers la inceput pe banii lui tata – care numai ei stiu cum i-au facut… – poate ca au venit si ceva burse…si deasemenea nu stim cat de bun a fost la Harvard si sincer nu pare ca a avut cine stie ce realizari nici din punct de vedere profesional. Poate ca de fapt scopul lui principal a fost sa intre in politica si faza Harvard a fost numai pentru pedigree. Intre timp cand vad pe cineva ca se pricepe la toate – cum numai la politicienii din Romania vezi, atat la cei vechi, dar si la cei noi – imi permit sa am o mare retinere.