Cine este „Sfinxul ceh”, noul șef al Royal Mail, miliardarul Daniel Kretinsky?
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky a devenit proprietarul Royal Mail, după preluarea serviciului poștal de către EP Group, care a evaluat firma la 5,3 miliarde de lire sterline. Kretinsky mai are investiții majore în instituții britanice de profil, inclusiv Sainsbury’s și clubul de fotbal West Ham United, potrivit RFI.
În vârstă de 49 de ani, Kretinsky ocupă locul 33 în Sunday Times Rich List, cu o avere netă estimată la 6 miliarde de lire sterline – în creștere cu 2 miliarde de lire sterline din 2023, relatează Sky News.
Este cunoscut drept „Sfinxul ceh” – o referire la misterioasa creatură mitică – datorită naturii sale enigmatice și reticenței de a vorbi în public despre investițiile sale.
Kretinsky este cunoscut pentru faptul că păstrează un profil scăzut și acordă rar interviuri, dar se spune că este un anglofil înrăit.
Jurnalistul ceh Michael Mares l-a descris odată pentru New York Times ca fiind o persoană pe care „o puteți întâlni în centrul orașului sau o puteți vedea conducându-și mașina [Porsche] Panamera… locuiește aici, dar nu este o persoană care va apărea în ziare”.
Care este trecutul său?
Kretinsky s-a născut într-o familie performantă din orașul ceh Brno. Mama sa a fost un judecător de top, în timp ce tatăl său a fost doctor în informatică.
După ce a absolvit cu o diplomă în științe politice, a lucrat ca avocat înainte de a se alătura grupului de investiții J&T Finance Group în 1999.
A urcat rapid în ierarhia acestuia pentru a deveni partener în 2003, înainte de a face prima sa investiție semnificativă un an mai târziu în echipa cehă de fotbal Sparta Praga.
Kretinsky este în prezent coproprietar al clubului din copilăria sa și se pare că deține o cotă de 40%.
Care sunt celelalte investiții ale sale?
Miliardarul și-a făcut o mare parte din avere din investiții în energie și combustibili fosili, dar are o varietate de interese comerciale în țări precum țara sa natală, Germania, Italia, Slovacia, Țările de Jos și Regatul Unit.
Printre acestea se numără Eustream, care transportă gaz rusesc prin conducte care trec prin Ucraina, Republica Cehă și Slovacia, și retailerul de îmbrăcăminte sport Footlocker.
În 2009, s-a implicat puternic în înființarea EPH, societatea de investiții în energie a J&T. În prezent, este președinte și acționar majoritar al acestei companii, care acum valorează mai multe miliarde de lire sterline și face parte dintr-o rețea de firme conexe.
În 2018, a achiziționat o participație de 49% la ziarul francez Le Monde, urmată de o participație de 3,05% la Sainsbury’s doi ani mai târziu – devenind al patrulea cel mai mare acționar. Ulterior, el și-a majorat investiția în lanțul de supermarketuri la aproape 10%.
Kretinsky a mai făcut o incursiune pe piața britanică în 2021, când a cumpărat o participație de 27% în clubul de fotbal West Ham United – o tranzacție în valoare de 150 de milioane de lire sterline care a fost dezvăluită pentru prima dată de Sky News.
Grupul său EP deține deja 27,6% din Royal Mail.
Proprietăți imobiliare
Kretinsky deține o casă cu 15 dormitoare pe Bishop’s Avenue din Londra – cunoscută sub numele de șirul miliardarilor – pe care a cumpărat-o cu 65 de milioane de lire sterline în 2015 și pe care a închiriat-o odată starului pop Justin Bieber pentru o sumă estimată la 25.000 de lire sterline pe săptămână.
De asemenea, a cheltuit 21,5 milioane de euro (18,3 milioane de lire sterline) pentru a cumpăra de la oligarhul rus Dmitri Rîbolovlev o casă pariziană în apropiere de Palatul Elysee.
Miliardarul deține, de asemenea, o cotă de 25% din stațiunea exclusivistă Velaa de pe insula privată din Maldive.
El locuiește în apropierea biroului său din Praga și a reamenajat o proprietate din apropierea terenului Sparta, cunoscută sub numele de Villa Kapsa, care a fost anterior ambasada Iranului.
Cele mai importante afirmații din Le Figaro:
Le Figaro, unul dintre cele mai influente ziare franceze, i-a facut un portret extins omului de afaceri ceh Daniel Kretinsky (47 de ani) după ce acesta a cumpărat de la colosul Vivendi grupul editorial Editis, unul dintre cele mai mari din Europa.
Miliardarul ceh deține și postul de radio românesc Europa FM prin intermediul holdingului Czech Media Invest. El a făcut avere în domeniul energiei, iar acum a devenit unul dintre cei mai importanți jucători în economia franceză.
Sosirea bruscă a lui Daniel Kretinsky în inima capitalismului francez a sunat ca o bombă în balul miliardarilor de la Paris. Ilustru necunoscut în țară, omul de afaceri ceh în vârstă de 47 de ani a achiziționat în patru ani active în valoare de câteva sute de milioane de euro în țarăFranța. Regele european al cărbunelui a preluat media franceze cunoscute publicului larg: Marianne, Elle sau Télé7jours, înainte de căuta și o participație în acționariatul TF1. Și la nava amiral a retailului francez Fnac-Darty, la care este acum acționar în proporție de 20%.
Daniel Kretinsky se pregătește să pună mâna pe Editis, al doilea jucător francez din sectorul editurilor. El a reușit să îl seducă pe patronul imperiului Vivendi, Vincent Bolloré, împotriva lui Xavier Niel, a italianului Mondadori, a canadianului Quebecor și a grupului Reworld Media. El s-a întâlnit cu omul de afaceri breton la Paris în ultimele săptămâni. Înainte de a merge singur pentru a prelua 100% din capitalul grupului editorial, cehul se aliase pentru scurt timp, din răutate, cu doi apropiați ai lui Vincent Bolloré, producătorul Stéphane Courbit și antreprenorul și catolicul convins Pierre-Edouard Stérien. În calitate de investitor străin, el se temea că achiziționarea unei bijuterii a culturii franceze (care deține, printre altele, editurile educaționale Nathan și Bordas) ar putea să nu fie văzută în cea mai bună lumină de către președinția Franței.
„Sunt conștient de responsabilitățile pe care le implică o astfel de achiziție, având în vedere calitatea societăților care alcătuiesc grupul și locul lor în istoria intelectuală franceză”, spune astăzi Daniel Kretinsky. El consideră că presa și editarea sunt verișoare.
Daniel Kretinsky este cea mai recentă personalitate străină care a dat buzna pe scena mediatică franceză, la câțiva ani după Silvio Berlusconi. Kretinsky este Marele Gatsby, spune un insider din mass-media. Ne întrebăm când va ieși la iveală latura întunecată a averii sale, gustul său nemăsurat, dar foarte calculat, pentru mass-media.
Miliardarul ceh are amintiri amare din experiența sa anterioară la grupul Le Monde. Când a pătruns la masa acționarilor grupului de presă în 2018, profitând de slăbiciunea financiară a coproprietarului Matthieu Pigasse, autoritățile fiscale franceze s-au alarmat. Ministerul Economiei l-a suspectat pentru o vreme că este un agent al Kremlinului, dar în cele din urmă a ajuns la concluzia că nu are afaceri în Rusia.
S-a căsătorit cu călușara Anna Kellnerova, fiica partenerului său Petr Kellner, cel mai bogat om din Republica Cehă (mort în 2021 într-un accident în SUA). Rezident la Praga împreună cu soția și fiul său, Daniel Kretinsky vine de două ori pe lună la Paris, unde are obiceiul de a se caza la Hotelul Meurice. Recent, el a cumpărat Château du Marais din Val-Saint-Germain, Essonne, pentru 43 de milioane de euro, cu scopul de a transforma clădirea de la sfârșitul secolului al XVIII-lea într-un hotel de lux. Aparițiile sale publice rămân foarte discrete. Mediul parizian îl poate întrevedea uneori pe acest pasionat de artă și teatru în timpul unor spectacole importante.
Daniel Kretinsky este, de asemenea, un mare fan al fotbalului. Este proprietarul clubului de fotbal Sparta Praga, iar anul trecut a devenit al doilea mare acționar al clubului englez de fotbal West Ham. Avocat de profesie în domeniul afacerilor, el face parte din noua elită intelectuală, financiară și politică a fostei Cehoslovacii, care s-a eliberat de moravurile generației anterioare. Acest francofil și francofon, care și-a petrecut câteva luni din studiile universitare la Dijon, este un intelectual formidabil, care regretă epoca în care cetățenii neinformați nu se exprimau fără discernământ pe orice subiect prin intermediul rețelelor sociale. Republica Cehă fiind „un teritoriu prea îngust”, Daniel Kretinsky a ales Franța pentru a-și răspândi ideile.
Pentru a pătrunde în inima sistemului francez, a fost ajutat de omul de afaceri Etienne Bertier, fost jurnalist, consilier ministerial, director al EDF și al Caisse des Dépôts, iar acum exilat la Bruxelles ca și consilier.
Daniel Kretinsky visează să creeze un mare grup media economic pan-european, bazat pe modelele anglo-saxone ale presei specializate. „În alte țări din UE, piața media este mult mai concentrată și mai impenetrabilă. În Franța, unde ecosistemul este în curs de reorganizare, există multe oportunități”, notează directorul unui mare cotidian.
Se zvonește că el a pus ochii pe săptămânalul liberal L’Express. Între timp, el se concentrează pe activitatea grupului său de presă CMI France, unde linia strategică se bazează pe lansarea unui nou titlu la fiecare șase luni și pe accelerarea digitalizării revistelor.
Mediul său de vis? L-a creat prin lansarea săptămânalului Franc-Tireur. Omul care nu și-a ascuns niciodată temerile legate de ascensiunea populiștilor în Europa a vrut un ziar care să lupte împotriva extremelor în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2022. Ce surpriză a fost pentru Christophe Barbier, șeful titlului la acea vreme, să vadă că nu s-a prezentat la petrecerea de lansare. ”A ales să nu vină, poate pentru a nu da impresia că există o ingerință editorială”, spune jurnalistul. Până la urmă nu l-a întâlnit niciodată.
Unele dintre primele pagini ale revistei Marianne, critice la adresa executivului, i-au jucat uneori feste lui Daniel Kretinsky în relațiile sale cu Palatul Élysée, chiar dacă acesta are o mare admirație pentru Emmanuel Macron. „Spre deosebire de alți miliardari, cum ar fi Patrick Drahi sau, mai recent, Rodolphe Saadé, el nu este cunoscut pentru faptul că pune la conducerea presei pe care o cumpără persoane complet antipatice”, a comentat un patron de presă.
În timpul liber, miliardarului ceh îi place să joace rolul de patron pentru mâna sa dreaptă fidelă în afaceri, Denis Olivennes, care a devenit președinte al consiliului de supraveghere al CMI Franța la sfârșitul anului 2022. În noiembrie anul trecut, el a semnat un cec de 15 milioane de euro sub formă de împrumut pentru a salva finanțele Libération. Când a sosit în birourile cotidianului de stânga împreună cu șeful companiei, acest cititor fervent al Le Figaro nu și-a ascuns antipatia față de linia editorială în fața jurnaliștilor reuniți cu această ocazie. „Unora le-a plăcut franchețea lui. Alții se întrebau ce caută acolo”, a declarat un jurnalist.
Recent, a încercat să cumpere compania media online Brut, în ideea de a renunța la modelul de start-up și de a-i regândi strategia. Propunerea sa a fost studiată o perioadă de timp de către proprietarii acesteia, dar în cele din urmă nu a fost acceptată. Ca și în cazul TF1, unde deține o participație de 8%, el s-a plasat într-o poziție de observație în mai multe media, rămânând în același timp pregătit, dacă este necesar, să preia o participație la capital. „Adevărata investiție industrială care trebuie să dea un reviriment este televiziunea în ochii lui Kretinsky. Acolo se află profiturile și puterea”, comentează un observator. La fel ca Xavier Niel, Rodolphe Saadé sau Stéphane Courbit, el și-a încercat norocul în urmă cu câteva luni pentru a cumpăra postul de televiziune M6. În zadar.
„Și-a cumpărat o comunicare puternică și notorietate punând un picior în ecosistemul francez prin ușa presei. Apoi, el știe că toate dosarele pot veni la el”, analizează un mare patron de presă. „Cumpărarea unei publicații oferă, indiscutabil, un acces mai ușor la autoritățile publice”, este de acord acesta. În anturajul lui Daniel Kretinsky, le place să sublinieze că oportunitățile pe piața franceză a energiei sunt puține, dacă nu chiar inexistente. Miliardarul, care multă vreme a avut ochii ațintiți asupra Franței în speranța de a pune mâna pe bucăți din EDF sau Engie atunci când va veni momentul, își va îndrepta din ce în ce mai mult privirea spre piața germană.
De la războiul din Ucraina, magnatul energiei, care s-a îmbogățit investind în gazoducte în Europa de Est, a devenit și mai bogat. El are acum o avere estimată la 5,5 miliarde de euro, potrivit revistei Forbes. Grupul său Energy and Industry Holding (EPH), care deține active în Cehia, Slovacia, Germania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Elveția și Franța, a generat venituri de 15 miliarde de euro în primele șase luni ale anului 2022. „În ultimul deceniu, a urmărit o strategie energetică care contravine provocărilor de reglementare de pe piața europeană, vizând centralele pe cărbune și lignit. A cumpărat la prețuri mici active poluante de care alte grupuri doreau să scape”, explică un analist din sector. În Franța, deține centrala pe cărbune de la Saint-Avold, care a fost repornită iarna trecută la cererea autorităților franceze și germane, îngrijorate de o posibilă penurie de gaz. Aceasta este garantată să funcționeze cel puțin până în iarna anului 2023, ceea ce ar trebui să facă investiția sa profitabilă într-un moment în care prețurile la energie ating niveluri record.
În prezent, prioritatea sa este de a deveni un actor în consolidarea sectorului de distribuție, care reprezintă jumătate din investițiile sale în Europa. Anul trecut, miliardarul a cumpărat un pachet minoritar în capitalul magazinelor Fnac-Darty și s-a arătat pregătit, dacă va fi necesar, să preia o participație majoritară. „Așteaptă momentul potrivit. Chestiunea prețului acțiunilor se va afla întotdeauna în centrul gândirii sale”, declară pentru Le Figaro un bun cunoscător al subiectului. Daniel Kretinsky, care deține deja 20% din capital, are mare încredere în directorul general al grupului, Enrique Martinez. Miliardarul ar putea cere în curând un loc în consiliul de administrație al grupului francez. El deține, de asemenea, 10% din capitalul Casino. Și urmărește îndeaproape compania de comerț electronic CDiscount.
Germanii își amintesc de oferta eșuată din 2019 pentru compania Metro pentru 5,8 miliarde de euro. Vehiculul de investiții al lui Daniel Kretinsky, EPGC, a preluat o participație în Metro atunci când acțiunile retailerului erau la cel mai scăzut nivel. În Marea Britanie, el deține o participație de 10,1% în principalul lanț de supermarketuri din țară, Sainsbury, și o participație de 22% în grupul poștal britanic Royal Mail.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.