Cine este și cum și-a făcut averea ”Dr. No” Jim Ratcliffe, miliardarul britanic care a cumpărat 25% din acțiunile clubului Manchester United/ Fiu de tâmplar, cunoscut pentru negocierile dure
Sir Jim Ratcliffe, unul dintre cei mai bogați oameni din Marea Britanie, și-a construit o afacere de mai multe miliarde de lire sterline prin cumpărarea de active impopulare. El a convenit acum o tranzacție în valoare de aproximativ 1,25 miliarde de lire sterline pentru a achiziționa o participație de 25% la unul dintre cele mai iubite branduri din Marea Britanie: Manchester United FC, relatează BBC.
Echipa masculină a lui United, de 20 de ori campioană a Angliei, se zbate în Premier League și a fost eliminată din alte competiții în acest sezon sub conducerea managerului Erik ten Hag. Dar, ca afacere, clubul a obținut întotdeauna rezultate foarte bune, mândrindu-se cu fani din întreaga lume.
Fondatorul concernului Ineos și-a exprimat pentru prima dată interesul de a cumpăra o participație la club în ianuarie, după ce familia Glazer a declarat că ia în considerare o vânzare.
Familia Glazer a fost criticată pentru lipsa percepută de investiții în club, care a avut probleme de când celebrul antreor Sir Alex Ferguson s-a retras în 2013. Înainte de a cuceri Cupa Carabao (Cupa Ligii din Anglia) 2022/23, clubul nu mai câștigase niciun trofeu din 2017.
Până de curând, Sir Jim s-a confruntat cu o ofertă rivală din partea bancherului din Qatar Sheikh Jassim bin Hamad Al Thani. Dar acesta și-a retras oferta, lăsând terenul liber pentru Sir Jim.
Fiu al unui tâmplar din Failsworth, în Greater Manchester, Sir Jim este un fan al lui United din copilărie. Cunoscut pentru poziția sa dură de negociator, a fost numit cândva Dr. No de către sindicate. Prin cumpărarea și redresarea unor părți de întreprinderi casate, Sir Jim a construit o avere uriașă, deși estimările privind averea sa variază.
Forbes o estimează la aproximativ 18 miliarde de dolari (15,8 miliarde de lire sterline), în timp ce Sunday Times Rich List, care îl consideră a doua cea mai bogată persoană din Marea Britanie, spune că este mai aproape de 30 de miliarde de lire sterline.
Pornind de la operațiunile deținute cândva de gigantul petrolier BP, Sir Jim a creat o companie – Ineos – ale cărei substanțe chimice și materii prime intră în aproape tot ceea ce atingem în fiecare zi. Din 194 de situri din 29 de țări, Ineos generează vânzări de aproximativ 50 de miliarde de lire sterline și are peste 26.000 de angajați. Materiile sale prime sunt folosite în orice, de la ambalaje pentru articole de toaletă, medicamente și alimente, până la telefoane mobile și mobilier.
Sir Jim a fost întotdeauna implicat în industria chimică și în industrie. După ce a absolvit cu o diplomă în inginerie chimică la Universitatea din Birmingham în 1974, a petrecut mai mulți ani la firmele petroliere BP (Fostă British Petroleum) și Esso înainte de a se alătura producătorului de țesături și produse chimice Courtaulds.
Apoi, în 1989, a făcut un pas care i-a schimbat cariera în lumea capitalului privat, când s-a alăturat companiei Advent International. Aceasta l-a învățat pe Sir Jim cum se fac tranzacțiile, înainte de a face saltul în coproprietatea unei afaceri, pe baza a ceea ce avea să devină o strategie bine cunoscută.
Împreună cu un alt om de afaceri, John Hollowood, a cumpărat divizia de produse chimice a BP din Hythe, lângă Southampton, pentru 40 de milioane de lire sterline în 1992. În 1994, aceasta a fost evaluată la 100 de milioane de lire sterline când a fost scoasă la bursa de la Londra.
Afacerea, numită Inspec, a continuat să achiziționeze divizia de produse chimice de specialitate a BP din Anvers, Belgia. Sir Jim a plecat apoi pentru a-și forma propria firmă, Ineos, în 1998, care a cumpărat afacerea belgiană pentru 89 de milioane de lire sterline.
De atunci, Ineos a crescut și a devenit o putere chimică, extinzându-se prin achiziții sau prin investiții în domenii controversate, cum ar fi fracturarea hidraulică.
Datorită deciziei sale de a nu scoate niciodată compania la bursă și, astfel, de a nu avea acționari de la City pe care să îi consulte, Sir Jim – care este și acționarul majoritar al Ineos – a putut să acționeze rapid în cazul unor tranzacții.
De asemenea, și-a câștigat reputația de negociator dur în conflictele de muncă. Este celebru faptul că, în 2013, s-a confruntat cu sindicatele de la uzina petrochimică și rafinăria Grangemouth din Scoția, pe fondul amenințării cu greve la nivelul întregii companii din cauza salariilor și pensiilor. Disputa – care i-a adus lui Sir Jim porecla de „Dr. No”, un personaj negativ din seria Bond – a dus la anunțarea de către Ineos a închiderii fabricii și a reducerii a 800 de locuri de muncă.
Cu toate acestea, firma a revenit asupra deciziei la scurt timp după ce sindicatul Unite a acceptat un plan de supraviețuire care prevede investiții de 300 de milioane de lire sterline pentru a menține unitatea deschisă.
Deloc străin de controverse, Sir Jim a atras critici atunci când, în 2016, Ineos a importat în Marea Britanie primul transport de gaze de șist (derivate din fracturare) din SUA, pe fondul opoziției acerbe a grupurilor ecologiste.
De asemenea, se pare că, în 2020, s-a mutat din Marea Britanie la Monaco, un loc care nu percepe impozit pe venitul persoanelor fizice și nici impozit pe câștigurile de capital. Sir Jim a refuzat să comenteze, dar când a fost întrebat despre informațiile potrivit cărora se va muta în principat în 2019, el a declarat pentru BBC că a încercat să „dea înapoi Marii Britanii” și că a investit 2,5 miliarde de lire sterline în această țară.
În ultimii ani, interesele de afaceri ale lui Sir Jim s-au îndepărtat de industria chimică. El a anunțat că intenționează să construiască un nou vehicul bazat pe Land Rover Defender, care a fost abandonat în 2016.
Cu toate acestea, în 2020, Sir Jim, care a sprijinit ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană în perioada premergătoare referendumului pentru Brexit din 2016, a declarat că noul vehicul 4×4 va fi construit în Franța, punând capăt speranțelor că va fi fabricat la o nouă fabrică din Țara Galilor.
În 2017, Ineos a cumpărat Belstaff, producătorul de îmbrăcăminte de lux pentru motociclete, ale cărui jachete au fost purtate cândva de actorul Steve McQueen și modelate de persoane precum David Beckham. Ineos are, de asemenea, un parteneriat cu echipa Mercedes F1.
Iar în 2019, Sir Jim a devenit noul proprietar al unei echipe profesioniste de ciclism de profil, după ce Ineos a preluat fosta Team Sky. Echipa se numește acum Ineos Grenadiers care a câștigat, între altele Turul Franței în 2019 (Egan Bernal) și Turul Italiei în 2020 (Tao Gheoghan Hart) și 2021 (Egan Bernal).
Nu este sigur dacă aceste afaceri ar putea fi catalogate ca fiind neiubite sau nu, dar Sir Jim a văzut în mod clar mult potențial în ele.
Sir Jim are deja câteva interese în domeniul fotbalului, deoarece deține echipa franceză Nice și clubul elvețian Lausanne-Sport. În luna mai a anului trecut, Sir Jim a făcut o ofertă nereușită de 4,25 miliarde de lire sterline pentru a cumpăra Chelsea, după ce proprietarul Roman Abramovich a scos clubul londonez la vânzare.
La vremea respectivă, el a declarat pentru BBC Sport că este fan Manchester United și că singurul motiv pentru care nu a depus o ofertă pentru Diavolii Roșii a fost că aceștia nu erau de vânzare. În mod evident, nu mai este cazul. Conform înțelegerii anunțate în ajunul Crăciunului, el urmează să preia controlul operațiunilor de fotbal ale lui United, alături de o participație minoritară.
Ratcliffe, în vârstă de 71 de ani, va oferi, de asemenea, 300 de milioane de dolari (236 de milioane de lire sterline) pentru investiții viitoare pe stadionul Old Trafford.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank