Cine este suspectul de coordonarea activităților de corupție din dosarul ASSMB: Silviu Stăncilă, avocat suspendat de 18 ani, nu este angajat sau asociat la vreo firmă. „Trasează sarcini tuturor, solicită să fie informat privind toate achizițiile” / Instanța: Prezintă cel mai înalt grad de pericol social din dosar
Judecătorii Curții de Apel București apreciază, în motivarea deciziei privind măsurile preventive față de inculpații din dosarul de la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), consultată de G4Media.ro, că suspectul de coordonarea activităților de corupție din dosar este Silviu Stăncilă, avocat suspendat de 18 ani, care nu apare a fi angajat sau asociat la vreo firmă, fiind cel care prezintă „cel mai înalt grad de pericol social” din dosar. Acesta „trasează sarcini tuturor, solicită să fie informat cu privire la toate procedurile de achiziție publică derulate de ASSMB” și procură sume de bani de la societățile comerciale sau alte persoane pentru a-l mitui pe Cristian Plută, potrivit motivării.
Instanța a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Silviu Stăncilă și a lui Cristian Plută, directorul adjunct de la ASSMB.
Cum este descrisă activitatea lui Silviu Stăncilă în motivarea instanței:
„Cu privire la situația inculpatului Stăncilă Silviu, arată că, din probele administrate în cursul urmăririi penale, a rezultat că este o persoană discretă, dar care are foarte multă influență. De asemenea, potrivit verificărilor efectuate în bazele oficiale de date, rezultă că acesta are calitatea de avocat al Baroului București, aspect care a atras competența Curții de Apel București, fiind în prezent suspendat la cerere începând cu anul 2005, iar din anul 2005 până în prezent, inculpatul nu figurează că este angajat la vreo societate comercială, contrar susținerilor acestuia, nu figurează că este asociat sau administrat la vreo altă societate comercială.
Potrivit supravegherilor efectuate de ofițerii de poliție care au pus în aplicare mandatele de supraveghere tehnică, rezultă că acesta se întâlnește zilnic, în municipiul București, cu diverse persoane care par să aibă posibilități financiare peste medie. De asemenea, solicită a se avea în vedere faptul că, cu privire la fapte reținute, din probele administrate, rezultă că inculpatul Stăncilă Silviu, prin intermediul inculpatului Plută Cristian și inculpatului Ion Cristian, a reușit să aibă acces la toate procedurile de achiziție publică care erau planificate de ASSMB. În urma efectuării percheziției domiciliare și asupra autoturismului pe care îl folosește, au fost descoperite numeroase documente emise de ASMB, spitale din București sau societăți comerciale în legătură cu instituțiile publice respective. Totodată, la percheziții au fost descoperite în autoturismul folosit de inculpat sume mari de bani în lei și în euro. Documente și sumele de bani ridicate la percheziție întăresc probatoriul administrat. Cu atât mai mult cu cât acesta a spus că nu are nicio legătură oficială cu ASSMB, s-au descoperit aceste înscrisuri și care dovedesc implicarea acestuia în afacerile ilegale, practic în deturnarea funcțiilor publice pe care partea dintre inculpați le dețineau în scopurile lor personale, pentru a folosi banii de care trebuiau să fie folosiți pentru spitale și pacienți în folosul lor personal.
De asemenea, potrivit probelor administrate la dosarul cauzei, inculpatul Plută Cristian, în mai multe rânduri, a afirmat că Stăncilă Silviu l-a aranjat astfel încât asocierea de firme să câștige contestația Consiliul Național pentru Soluționarea Contestaților, iar inculpatul Dumitru Alexandru Paul a afirmat că Stăncilă Silviu face parte dintr-un grup de influență care îi poate face rău, în cazul în care ar refuza să plătească mita potrivit înțelegerii. Apoi, din discuțiile purtate de inculpatul Stăncilă cu inculpatul Plută, cu martora Sivache și cu numita Stăncică Roxana Maria, a rezultat că Stăncilă Silviu le trasează sarcini tuturor, solicită să fie informat cu privire la toate procedurile de achiziție publică derulate de ASSMB și procură sume de bani de la societățile comerciale sau alte persoane, sume care au ca destinație mituirea inculpatului Plută Cristian în calitatea lui de funcționar public.
Din acest punct de vedere, conduita infracțională a inculpatului Stăncilă Silviu prezintă cel mai înalt grad de pericol social în raport cu ceilalți inculpați, întrucât aceasta de sfaturi judiciare celorlalte persoane implicate, le învață cum să comită infracțiuni în legătură cu achizițiile publice, fără să fie prinși de organele judiciare.”
Jurnaliștii de la Libertatea au scris că mașina folosită de Silviu Stăncilă este înamtriculată de o firmă controlată de ginerele fostului ministru al Afacerilor Interne Vasile Blaga. Citește integral pe Libertatea.
Direcția Națională Anticorupție (DNA) a confirmat, în 19 septembrie, că au fost reținuți Cristian Plută, director adjunct la Administrația Spitalelor București, George Mirel Cristescu, managerul Spitalului Colentina, administratorul unei societăți comerciale și o persoană fizică. În cazul altui inculpat a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. Persoana fizică reținută este Silviu Stăncilă.
Plută și Stăncilă au fost arestați preventiv, iar managerul spitalului Colentina a fost plasat în ares la domiciliu.
Instanța a mai reținut în motivare că activitatea infracţională a inculpaților se plasează în contextul generalizării fenomenului corupţiei la nivelul societăţii româneşti, mediul medical fiind unul dintre cele în mod deosebit afectate de acest fenomen.
„Comiterea actelor de corupție în domeniul achizițiilor publice ce țin de serviciile necesare unităților medicale reprezintă un flagel deosebit de periculos deoarece de foarte multe ori sunt direcționați în acest sens bani care în mod normal ar trebui utilizați pentru nevoile pacienților (aparatură medicală, investigații, medicamente, hrană etc.). O periculozitate similară trebuie reținută și în cazul în care funcțiile de conducere din marile unități medicale sunt obținute pe baza relațiilor și a unor sume de bani. O astfel de conduită nu poate fi tolerată în momentul în care cei care dovedesc perseverenţă în săvârşirea unor fapte de acest gen nu sunt persoane care se confruntă cu dificultăţi din punct de vedere financiar, ci persoane cu un nivel de trai ridicat care caută să se îmbogățească și mai mult.
În opinia Curții, privarea de libertate a inculpaților PLUTĂ CRISTIAN, STĂNCILĂ SILVIU (sub forma arestării preventive) și CRISTESCU GEORGE MIREL (sub forma arestului la domiciliu) este necesară, cel puțin la acest moment, pentru înlăturarea stării de pericol pe care astfel de fapte le generează în societate. Aplicarea unei alte măsuri preventive, ar transmite un semnal negativ societăţii şi ar dovedi că organele judiciare nu iau măsuri apte să asigure ordinea socială”, apreciază instanța.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii