G4Media.ro

Cine face parte din „axa rezistenței” împotriva Israelului promovată de Iran?

Photo by ATTA KENARE / AFP

Cine face parte din „axa rezistenței” împotriva Israelului promovată de Iran?

„Axa rezistenței” față de Israel, care reunește Iranul și aliații săi din Orientul Mijlociu, a pierdut două figuri importante pe 30 și 31 iulie, prin liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, și prin liderul militar al Hezbollah, Fouad Chokr, scrie boiursorama.com. Iată care sunt principalii membri ai „axei rezistenței”, care sprijină Hamas în războiul său împotriva Israelului în Gaza.

  • Iranul

La 13 aprilie, Iranul a lansat primul său atac direct împotriva Israelului, folosind drone și rachete ca răspuns la o lovitură mortală împotriva consulatului său din Damasc, atribuită Israelului.

Câteva zile mai târziu, explozii au zguduit provincia Isfahan, oficialii americani sugerând un atac de represalii israelian.

Israelul nu a comentat asasinarea liderului Hamas, însă liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a amenințat cu o „pedeapsă severă”.

  • Hezbollah

Hezbollahul libanez, cea mai puternică grupare din „axa rezistenței”, schimbă aproape zilnic focuri transfrontaliere cu Israelul de la începutul războiului din Gaza, declanșat de un atac al Hamas pe teritoriul israelian.

Asasinarea, la 30 iulie, a lui Fouad Chokr, acuzat de Israel că ar fi responsabil pentru o lovitură pe Înălțimile Golan anexate Israelului, în urma căreia 12 copii au fost uciși, a stârnit temeri cu privire la o ripostă majoră.

Hezbollah a fost fondată în timpul războiului civil libanez din 1975-1990, după ce Israelul a invadat Beirutul în 1982.

Creată la inițiativa Gărzilor Revoluționare Iraniene, armata ideologică a Republicii Islamice, această mișcare șiită a luptat împotriva trupelor israeliene care au ocupat sudul Libanului până în 2000.

Este singura facțiune care și-a păstrat armele după încheierea războiului civil, iar arsenalul său ar fi mai mare decât cel al armatei.

Liderul său Hassan Nasrallah a declarat în mai multe rânduri că gruparea sa poate lovi adânc în Israel.

  • Hamas

Mișcarea islamistă palestiniană, parte a Frăției Musulmane, a fost creată în 1987 după prima Intifada (revoltă) palestiniană. Aceasta conduce Fâșia Gaza din 2007.

Timp de decenii, au fost comise atacuri țintite împotriva cadrelor sale, determinându-i pe liderii săi să se exileze în Siria, Liban, Qatar și Turcia.

Prin îmbunătățirea relațiilor sale cu Iranul, Hamas a devenit în ultimii ani un membru-cheie al „axei rezistenței”.

La 7 octombrie, atacul său fără precedent asupra Israelului s-a soldat cu moartea a 1 198 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe date oficiale israeliene.

În replică, Israelul a lansat o ofensivă asupra Gazei, care a făcut până în prezent 39 653 de victime, potrivit datelor Ministerului Sănătății al guvernului din Gaza, care nu oferă detalii cu privire la numărul civililor și combatanților morți.

Israelul a anunțat că l-a ucis pe șeful aripii armate a Hamas într-un atac în Gaza pe 13 iulie. Mișcarea nu a confirmat această informație.

  • Grupuri de „rezistență” irakiene

Mai multe grupuri musulmane șiite irakiene sunt, de asemenea, aliniate Iranului și ostile Statelor Unite.

Acestea cer plecarea celor aproximativ 2 500 de soldați americani desfășurați în Irak în cadrul unei coaliții antijihadiste conduse de Washington.

La începutul războiului din Gaza, aceste grupări, care formează o alianță cunoscută sub numele de „Rezistența islamică din Irak”, au vizat forțele americane prezente în țară în semn de solidaritate cu palestinienii, înainte de a-și suspenda atacurile la sfârșitul lunii ianuarie.

Alianța a afirmat, de asemenea, că a vizat Israelul cu drone și rachete. Principalele sale grupări sunt Kataëb Hezbollah, Al-Noujaba și Brigăzile Sayyed al-Shuhada.

Aceste facțiuni sunt, de asemenea, afiliate la Hashed al-Shaabi, în principal foști paramilitari integrați în prezent în forțele armate irakiene.

  • Rebelii Houthi în Yemen

Începând din noiembrie, rebelii houthi au intensificat atacurile în largul coastelor Yemenului împotriva navelor despre care se crede că ar avea legături cu Israelul, în „sprijinul” populației din Gaza, declanșând lovituri de retorsiune, în special din partea SUA.

Insurgenții yemeniți au lansat, de asemenea, rachete împotriva Israelului, dintre care majoritatea au fost interceptate.

La 20 iulie, Israelul a bombardat portul Hodeida, controlat de houthi, omorând șase persoane, potrivit rebelilor, la o zi după ce un atac cu dronă revendicat de insurgenți a ucis o persoană la Tel Aviv.

Houthi au apărut în anii 1990 pentru a lupta împotriva presupusei marginalizări a comunității lor minoritare Zaidi, o ramură a islamului șiit, în această țară predominant sunnită.

În 2014, ei au preluat controlul asupra unor mari zone ale țării, determinând Arabia Saudită să formeze o coaliție în anul următor pentru a sprijini guvernul recunoscut la nivel internațional.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...