G4Media.ro

Cine finanțează campania electorală a celor 11 candidați la funcția de președinte…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Cine finanțează campania electorală a celor 11 candidați la funcția de președinte din Republica Moldova: Deputați, miniștri, pensionari și firme

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a cheltuit cei mai mulți bani în campania electorală, iar printre donatori sunt deputați, miniștri și alți funcționari publici. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) este preponderent finanțat de domeniul privat, iar unii candidați fără partid își finanțează singuri campaniile electorale, potrivit Ziarul de Gardă. Fiecare partid sau concurent înregistrat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie trebuie să publice un raport privind finanțarea campaniei. Ziarul de Gardă a analizat toate rapoartele financiare publicate de către concurenții electorali.

PAS – printre donatori Spînu, Perciun și deputați din partid

În cea de-a treia săptămână electorală PAS-ul, care a desemnat-o pe Maia Sandu drept candidată la alegerile prezidențiale, raportează venituri de circa 2 milioane de lei, iar cheltuielile au fost de 1,46 milioane de lei, banii fiind distribuiți pentru spoturi publicitare și materiale promoționale.

PAS-ul a primit donații de la 198 de persoane fizice, în suma totală de circa 1,16 milioane de lei. Printre donatori se numără: deputata PAS, Mariana Cușnir cu o donație de cinci mii de lei, consiliera PAS din Comisiliul Municipal Chișinău, Zinaida Popa, cu o donație de 15 mii de lei, deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc care a donat cinci mii de lei, secretarul general al Guvernului, Artur Mija a donat 12 mii de lei, 10 mii de lei a dat deputatul PAS, Andrian Cheptonar, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu a donat cinci mii de lei, deputata PAS, Natalia Davidovici a donat cinci mii de lei, deputata PAS, Larisa Novac a donat trei mii de lei, șefa cabinetului președintelui Parlamentului, Igor Grosu, Tatiana Batin, a donat trei mii de lei, deputata PAS, Ersilia Qatrawi a donat o mie de lei.

Donațiile din partea persoanelor juridice au fost de 834 de mii de lei, care au fost oferiți de la 10 entități, iar numărul a ajuns la 1419 cu o valoare evaluată pentru activitatea acestora de circa 111 mii de lei.

În raportul financiar pentru data de 22 septembrie partidul a indicat 3,35 milioane de lei, 3 milioane provenind din „surse financiare proprii din surse private”, iar 50 de mii de lei au venit sub formă de donație de la persoane juridice, iar 296 de mii de lei sunt donații de la persoane fizice. PAS indică că a cheltuit circa 2,62 milioane de lei, cea mai mare parte fiind direcționate către materiale promoționale și organizarea activităților electorale, fiind alocați circa 1 milion de lei și 953 de mii, respectiv.

În perioada indicată, sunt raportate 10 persoane fizice care au oferit donații, iar suma variază între 10 și 41 de mii de lei. Majoritatea donatorilor sunt fondatori de companii, însă printre ei este și o profesoară de la Centrul de Excelență în Economie și Finanțe, care a donat 30 de mii de lei. Numărul voluntarilor din prima săptămână electorală indicați de către PAS, ajunge la 200, valoarea evaluată pentru activitatea acestora variază de la 60 la 150 de lei, suma totală fiind de circa 20 de mii de lei.

Maia Sandu

În a doua săptămână electorală PAS raportează un venit de circa 1,35 milioane de lei, dintre care: 750 de mii sunt din surse publice, 237 de mii sunt donații de la persoane fizice, 364 de mii de la persoane juridice, iar restul sumei a venit de la persoane „cu statul special” și cu venituri în afara țării.

PAS a cheltuit circa 1,57 de milioane de lei, dintre care pentru organizarea activităților cu caracter electoral au fost alocați circa 570 de mii de lei, pentru producția și difuzarea spoturilor publicitare s-au cheltuit circa 521 de mii de lei, iar aproximativ 463 de mii s-au dus pentru materialele promoționale.

Donațiile de la persoane fizice au fost oferite de la 37 de cetățeni, suma donată fiind între 200 de lei și 25 de mii de lei. Printre donatori este Liliana Nicolaescu-Onofrei, consiliera Maiei Sandu în domeniul educației, cu o donație de 10 mii de lei, iar deputatul PAS, Radu Marian a donat patru mii de lei. Un alt membru PAS cu o donație pentru campania Maiei Sandu este ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, care a donat cinci mii de lei. Un alt deputat PAS, Grigore Grădinaru, a donat șase mii de lei.

Compania „O’Key Imobil” și TerraConstrucția SRL, administrate de soții Moldovan-Madan, despre care a scris ZdG în 2018, au donat 264 de mii de lei, iar Printnova Studio SRL a oferit 100 de mii de lei.

Acuzații ce planează în jurul Maiei Sandu

Ziarul de Gardă a analizat profilul Maiei Sandu, cea de-a doua candidată înregistrată oficial în cursa electorală. Ce avere are, cine sunt penalii care au citat-o în judecată pentru apărarea onoarei și demnității profesionale și care sunt acuzațiile ce planează în jurul Maiei Sandu?

Procuror general european. În 2019, Maia Sandu a declarat în cadrul unei emisiuni televizate: „De asemenea, noi vom înainta propunerea de a-l demisiona pe procurorul general și de a aduce unul european în locul lui.” Promisiunea însă nu a fost realizată.

Garanții de stat pentru băncile implicate în frauda bancară. Maia Sandu a făcut parte din cele două guverne care au votat pentru acordarea garanţiilor de stat, în valoare de 9,5 și, respectiv, 5 miliarde de lei, pentru cele 3 bănci – Banca de Economii (BEM), Banca Socială şi Unibank, aflate astăzi în proces de lichidare. Doar că, la şedinţa de guvern din noiembrie 2014, Maia Sandu nu a participat, fiind degrevată din funcţia de ministră din cauza participării sale în campania electorală. Aceasta a votat însă pentru acordarea celui de-al doilea credit de urgenţă, deşi, conform stenogramei ce a fost făcută publică de premierul Pavel Filip, s-a opus iniţial, întrebându-se, printre altele, „de ce eu trebuie să votez această prostie?”

Maia Sandu, citată în instanță în dosarul concesionării Aeroportului. Potrivit deciziei din mai 2024 a magistraților de la Judecătoria Chișinău, Sediul Buiucani, Maia Sandu urmează a fi audiată în instanță ca martoră în dosarul concesionării Aeroportului.

PSRM – 32 din 39 de donatori sunt angajații de la aceeași firmă

PSRM a raportat pentru perioada 30 septembrie – 6 octombrie donații de la persoane fizice în sumă de 610 mii de lei, iar alte 605 mii de lei au fost primiți din partea „altor persoane fizice cu venituri din țară”. Donația de 610 mii de lei a fost primită de la 39 de persoane fizice, suma transferului unic fiind între o mie și 30 de mii de lei. Treizeci și două de persoane care au donat pentru PSRM sunt angajații „Agrogled Invest” SRL, care conform datelor publice a înregistrat în anul 2023 pierderi de circa 9,2 milioane de lei.

În prima săptămână electorală în care Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) care l-a desemnat drept candidat pe Alexandr Stoianoglo la alegerile prezidențiale, a declarat sursele financiare pentru campania electorală, PSRM avea circa 3,9 milioane de lei. „Mijloacele financiare proprii din surse private”, au constituit 2,2 milioane de lei, iar circa 1,6 milioane au fost primite din surse publice. Pentru perioada 20-22 septembrie, PSRM a primit circa 25 de mii de lei sub formă de servicii, iar în aceeași perioadă a cheltuit peste 600 de mii de lei, preponderent pentru materiale promoționale.

PSRM a publicat și lista persoanelor fizice care sunt donatori de „servicii de transport”, numărul acesta ajungând la 61, fiecare făcând o donație de 420 de lei. Printre donatori sunt antreprenori, consilieri raionali, pensionari, persoane cu un loc de muncă ocazional sau sezonier. Partidul a raportat și numărul voluntarilor care distribuie materialele electorale, care ajunge la 265, valoarea evaluată a voluntariatului fiind de aproximativ 120 de lei.

În perioada 23-29 septembrie PSRM a primit donații de circa 62 de mii de lei sub formă de servicii, iar cheltuielile pe care le-a declarat partidul au fost de circa 590 de mii de lei, 427 de mii de lei fiind pentru materialele promoționale, iar 73 de mii de lei pentru producția și difuzarea spoturilor electorale. În această perioadă sunt indicați 16 donatori, preponderent administratori sau manageri din cadrul unor companii private, iar suma donată de aceștia variază de la o mie de lei, până la 60 de mii de lei, iar suma totală ajunge la 480 de mii de lei.

Donațiile pentru „servicii de transport” au constituit 62 de mii de lei, proveniți de la 99 de persoane fizice, fiecare oferind suma de 630 de lei. Pentru perioada indicată, PSRM a raportat un număr de 557 de voluntari ce se ocupă cu distribuirea materialelor electorale, activitatea fiind evaluată circa 600 de lei, iar suma totală ajungând la circa 334 de mii de lei.

La rubrica cheltuieli, partidul notifică că aproximativ 890 de mii de lei au fost transmiși pentru materiale promoționale, iar cheltuielile totale ajung la peste un milion de lei. Numărul voluntarilor a continuat să crească, ajungând la 797, valoarea evaluată pentru activitatea acestora fiind de 477 de mii de lei.

Stoianoglo, vizat în șase cauze penale

Fost membru al Alianței pentru Integrare Europeană, susținător declarat al parcursului european al R. Moldova, umbrit de figura liderului socialist Igor Dodon, Alexandr Stoianoglo a fost desemnat de Partidul Socialiștilor drept candidat la funcția de șef al statului.

Ziarul de Gardă a analizat profilul lui Alexandr Stoianoglo, primul candidat înregistrat oficial în cursa electorală, și prezintă detalii despre afilierea politică și controversele din jurul acestuia.

Numele candidatului PSRM la alegerile prezidențiale apare în șase cauze penale, cinci dintre ele fiind încă în examinare.

În una dintre cauzele penale în care este cercetat, Stoianoglo este învinuit de procurori că „acționând în participație cu alte persoane, urmărind scopul încălcării inviolabilității vieții private a altor persoane şi divulgării datelor urmăririi penale, prin folosirea situației de serviciu, cu aportul altei persoane”, ar fi intrat în posesia unor corespondențe private ale fostului procuror-şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, informații ocrotite de lege şi care constituiau date ale urmăririi penale. Dosarul se află în instanță din vara anului 2022.

Din toamna anului 2022, pe masa magistraților a ajuns un alt dosar în care este cercetat Stoianoglo, acesta fiind învinuit de corupere pasivă pentru primirea de avantaje ilegale, abuz de serviciu în interesul unei organizații criminale, fals în declarații și, alături de procurorii suspendați din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Elena Ceruța și Dumitru Raileanu – de eliberarea din detenție a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzare.

PDCM – donație de la candidat

Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei (PDCM) a primit donații de la 20 de persoane fizice în sumă totală de circa 275 de mii de lei. O donație variază între o mie de lei și 30 de mii de lei. Una dintre donații este însăși de la Ion Chicu, care a donat pentru propria campanie patru mii de lei.

În prima săptămână electorală, PDCM, a raportat un venit de 21 de mii de lei din „mijloace financiare proprii din surse private”. PDCM nu a raportat alte cheltuieli, donații sau voluntari implicați în distribuirea materialelor electorale.

Ulterior, în raportul financiar pentru cea de-a doua săptămână electorală, PDCM indică că un venit de circa 295 de mii de lei, iar cea mai mare parte din bani, 261 de mii de lei au fost alocați către materiale promoționale.

În registrul privind persoanele care desfășoară acțiuni de voluntariat, sunt indicate 136 de persoane, activitatea acestora fiind evaluată la circa 85 de mii de lei.

În săptămâna a treia de campanie electorală, PDCM declară un venit de 165 de mii de lei, proveniți sub formă de donație de la zece persoane fizice. Oamenii au oferit donații de la cinci mii de lei, până la 30 de mii de lei.

Numărul voluntarilor care s-au oferit să „informeze cu privire la programul electoral” s-a micșorat cu unu și a fost de 135 de persoane.

La alegerile parlamentare anticipate din vara lui 2021, partidul condus de Chicu a obținut un scor de 0,43%

În 2005, în timpul guvernării comuniste, Ion Chicu a fost numit director al Direcției generale reforme structurale a Ministerului Economiei și Comerțului.

Tot în 2005, a devenit consilier al prim-viceprim-ministrei Zinaida Greceanîi, funcție pe care a deținut-o doar patru luni, pentru că a fost desemnat viceministru al Finanțelor. În 2008, revine alături de Zinaida Greceanîi, când aceasta devine prim-ministră, Chicu fiindu-i consilier pe probleme economice și politică externă până în septembrie 2009, când comuniștii pierd puterea.

Revine la Ministerul Finanțelor la începutul anului 2018, fiind promovat de Partidul Democrat din Moldova. Inițial, ocupă poziția de secretar general de stat, iar la sfârșitul aceluiași an este numit ministru. Pleacă din funcție în iunie 2019, atunci când PDM pierde puterea, aceasta fiind preluată de Blocul „ACUM”.

Ion Chicu

După ce Guvernul condus de Maia Sandu a căzut, Ion Chicu a fost înaintat de Dodon la funcția de prim-ministru și învestit în funcție cu votul acelorași deputați socialiști și democrați.

După înfrângerea lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale, cu o zi înaintea învestirii în funcție a Maiei Sandu, Ion Chicu și-a anunțat demisia din fruntea Guvernului.

În martie 2021, alături de foștii miniștri Viorica Dumbrăveanu și Anatol Usatîi, creează Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei.

Partidul „Nostru” – donații între 30 și 82000 de lei

În cea de-a doua săptămână electorală Partidul „Nostru” (PN) avea un venit de circa 1,47 milioane de lei, dintre care 640 de mii din „mijloace proprii din surse private”, circa 300 de mii din bani publici, 400 de mii din donații de la persoane fizice, aproape 280 de mii de la persoane cu venit în afara țării, iar 100 de mii de lei de la persoane juridice.

Cei 280 de mii de lei adunați de la persoanele ce au un venit în străinătate au fost colectați de la opt cetățeni. Suma donației oscilează de la 9500 de lei, până la 82 de mii de lei.

În perioada 23-29 septembrie Partidul „Nostru” a raportat donații în numerar de la persoane fizice în suma totală de circa 200 de mii de lei. Numărul voluntarilor care desfășoară agitație electorală a crescut până la 738, pentru fiecare fiind preconizată o sumă de circa 830 de lei, în total fiind evaluată suma de circa 611 de mii de lei.

Partidul „Nostru” (PN), care l-a desemnat pe Renato Usatîi în calitate de candidat la alegerile prezidențiale a intrat în prima săptămână a campaniei electorale cu un milion de lei. Banii au fost cheltuiți pentru materiale promoționale, producția și difuzarea de spoturi publicitare și pentru transport. Banii provin din „mijloace financiare proprii din surse private”.

Pentru campania lui Usatîi au fost și 18 persoane fizice care au făcut donații în sumă de trei mii de lei. Majoritatea celor care au donat sunt temporar neangajați, iar sumele oscilează de la 35, până la circa 950 de lei, iar printre donatori sunt Elena Grițco, fosta angajată a ministerului Justiției și Natalia Bălcanu, membră de partid.

Renato Usatîi

Numărul voluntarilor înregistrați de Partidul „Nostru” pentru a desfășura agitație electorală a fost de 146, valoare evaluată per activist este de 236 de lei, iar suma totală de circa 34 de mii de lei.

În cea de-a treia săptămână electorală venitul partidului condus de Usatîi a fost de circa 697 de mii de lei. Majoritatea banilor au fost cheltuiți pentru materiale promoționale și spoturi publicitare.

În raportul financiar este și registrul donațiilor rambursate, care urmare a „depășirii plafoanelor stabilite în conformitate cu codul electoral. Astfel, o donație de la un cetățean cu venit în străinătate, Victor Sanduleac, în sumă de 70 de mii de lei a fost rambursată. Circa 650 de mii de lei au fost oferiți drept donație de la 30 de persoane fizice. O donație oscilează de la 30 de lei, până la 80 de mii de lei. La fel, PN a primit servicii de comodat al autoturismului de la 97 de persoane fizice, în valoare de circa 45 de mii de lei. PN a raportat că numărul voluntarilor a ajuns la 801, iar suma totală evaluată drept recompensă este de circa 663 de mii de lei.

Donația de 2 milioane de euro și luxul din declarația de avere

Aproape 600 de mii de lei salariu obținut de la partid, 2,5 mii de lei obținuți din vânzarea unor bunuri și 700 de lei dobândă – aceștia sunt banii pe care îi indică Usatîi în 2023.

Veniturile salariale însă nu sunt singurii bani în posesia cărora a intrat Usatîi. Acesta mai declară și o donație de 2 milioane de euro, obținută de la o persoană nerezidentă.

Întrebat de ZdG cine este persoana care i-a făcut donația, Usatîi a refuzat să ne ofere numele ori să ne spună cetățenia donatorului.

„Este un prieten de-al meu și, cu părere de rău, din vara anului trecut, după ce mi-a făcut donația, a decedat. Este un fost partener de afaceri, nu vă spune numele lui nimic”, a menționat Usatîi.

După mai multe plecări și reveniri în viața politică, Renato Usatîi aspiră din nou la funcția de președinte al R. Moldova. Candidatul Partidului Nostru a început să „cumpere” atenția votanților înainte de startul campaniei electorale: donații, concerte – toate achitate din banii câștigați din afacerile imobiliare în care s-a implicat de la începutul acestui an și care, potrivit acestuia, i-au adus până în septembrie, un venit de circa un milion de euro.

Ziarul de Gardă a analizat profilul lui Renato Usatîi, cel de-al treilea candidat înregistrat oficial în cursa electorală, și prezintă detalii despre dosarele penale averea și controversele din jurul acestuia.

Irina Vlah – o persoană care „temporar nu lucrează” – a donat 82 de mii de lei

Candidata la funcția de președinte al R. Moldova, Irina Vlah, în prima săptămână electorală nu a declarat careva venituri sau cheltuieli pentru campania electorală. Numărul voluntarilor a fost de șașe, valoare evaluată a activității fiind de circa 415 lei pentru fiecare.

În săptămâna a doua, Irina Vlah declară o donație de 40 de mii de lei pentru campania electorală de la Ludmila Vlah, iar numărul voluntarilor s-a mărit la șapte. În raport n-au fost prezentate careva cheltuieli.

Pentru perioada 30 septembrie – 6 octombrie, Irina Vlah raportează venituri în sumă de 1,24 milioane de lei, dintre care 987 de mii de lei sunt proveniți din donații de la persoane fizice. Cheltuielile s-au axat preponderent pe producția și difuzarea de spoturi publicitare, pentru care s-au alocat circa 480 de mii de lei.

Douăzeci și opt de persoane fizice au oferit donații pentru campania electorală a Irinei Vlah, dintre care Vitalie Vlah, fostul membru al Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia, care a donat 15 mii de lei. Printre donatori sunt cinci pensionari cu donații de circa 13 mii de lei, iar o femeie care „temporar nu lucrează” a donat 82 de mii de lei.

Numărul total de voluntari electorali indicați în raportul financiar a crescut la 309, fiind prevăzută o sumă totală pentru remunerarea acestora de circa 136 de mii de lei.

„«Viitorul Moldovei este alături de Europa» nu este doar un slogan sau steag pe clădiri”, afirmă Irina Vlah, tot ea autoarea sloganului „Este în puterile noastre să fim cu Rusia!”

Deși în ultimii ani și-a schimbat retorica în una pro-europeană, ex-bașcana autonomiei găgăuze rămâne fidelă traseului Chișinău – Moscova, fără a ezita să pozeze cu portretul lui Putin pe fundal. Chiar dacă, potrivit unor informații în posesia cărora a intrat Ziarul de Gardă, în ultimele 12 luni, Irina Vlah a fost la Moscova de mai multe ori, ultima dată – chiar la începutul acestui an, înainte de a lansa mai multe inițiative politice, ex-bașcana a refuzat să vorbească despre aceste călătorii, spunându-ne că… nu-și amintește. Politiciana, activă în mediul on-line, „a uitat” să anunțe despre aceste vizite și pe conturile sale de pe rețelele de socializare.

„Viitorul Moldovei” – 150 de mii de lei de la o firmă

Candidatul electoral Vasile Tarlev, desemnat de către „Partidul pentru Viitorul Moldovei” în prima săptămână electorală nu a declarat careva venituri sau cheltuieli, doar o donație de două mii de lei sub formă de servicii. La fel, n-au fost înregistrați voluntari.

În perioada 23-29 septembrie, candidatul la prezidențiale raportează un venit de circa 206 de mii de lei, proveniți din donații de la persoane fizice și juridice. Cheltuielile pentru materiale promoționale, spoturi publicitare crearea unei pagini web au constituit circa 186 de mii de lei. Șapte persoane fizice au donat pentru campania lui Tarlev 56 de mii de lei, iar firma AGROEUROMARKET SRL a donat 150 de mii de lei. La fel ca și în prima săptămână, voluntari nu au fost înregistrați.

Vasile Tarlev

În raportul privind finanțarea campaniei electorale, pentru a treia săptămână, „Viitorul Moldovei” indică venituri de circa 334 de mii de lei, proveniți din donații de la persoane fizice, 33 la număr. Suma unei donații oscilând între 5 și 45 de mii de lei. Fără voluntari și în a treia săptămână electorală pentru Vasile Tarlev.

33 de mii de euro în conturi bancare, imobile în valoare totală de peste un milion de lei și cotă de 34% în două firme

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse la CEC în 2023, fostul premier deține în proprietate trei imobile, pentru niciunul însă nu a scos vreun leu din buzunar. În 2006, printr-un certificat de mostenire, Tarlev a intrat în posesia unei case de 41 m2, care ar valora circa 60 de mii de lei. În 2015, acesta mai moștenește un apartament de circa 70 m2, valoarea căruia se ridică la peste un milion de lei. Ultimul imobil care a ajuns în proprietatea lui Tarlev a fost obținut printr-un contract de donație în 2023 și măsoară circa 54 m2, valorând doar fără puțin 300 de mii de lei. Tot în 2023, familia Tarlev a înstrăinat un imobil, valoarea căruia era de 360 de mii de euro.

Ziarul de Gardă a analizat profilul lui Vasile Tarlev, cel de-al patrulea candidat înregistrat oficial în cursa electorală, și prezintă detalii despre eșecurile politice, averea și controversele din jurul acestuia.

Tudor Ulianovschi – 25 de mii de lei pentru propria campanie

Candidatul la prezidențiale Tudor Ulianovschi a prezentat datele doar pentru prima săptămână electorală, de unde reiese că a avut un venit de circa 47 de mii de lei. Cheltuielile au axat materiale promoționale și organizarea întrunirilor. Pentru Ulianovschi au donat patru persoane fizice, dintre care, însă-și candidatul, cu o sumă de 25 de mii de lei. În raport sunt înregistrați opt voluntari, fără a avea o valoarea evaluată pentru activitatea de promovare a concurentului electoral.

În 2014, Tudor Ulianovschi a devenit viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, responsabil inclusiv pentru diplomația economică, relațiile economice internaționale și relațiile bilaterale, deținând funcția până în 2016, pe perioada Guvernelor Filat, Leancă, Gaburici și Streleț.

În 2016, Ulianovschi devine Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein, cu reședința la Geneva, funcție pe care o deține până în 2017.

Tudor Ulianovschi

Din ianuarie 2018 până la demisia Guvernului Filip în vara lui 2019, Ulianovschi a deținut funcția de Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

Tudor Ulianovschi este fiul judecătorului Xenofon Ulianovschi, care a deţinut în perioada 2008-2016 funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Apel (CA) Chişinău. În 2008, Xenofon Ulianovschi, fiind judecător, i-a donat fiului său, aflat atunci la început de carieră, un apartament de 70 de metri pătrați în sectorul Botanica din Chişinău, iar judecătorul şi soţia lui au trecut cu traiul într-o locuinţă de 140 de metri pătrați din sectorul Buiucani. Fratele magistratului Xenofon Ulianovschi, Gheorghe Ulianovschi, a fost şi el judecător şi preşedinte al CA Comrat. După ce a demisionat din sistem, s-a făcut avocat.

Blocul „Împreună” – 200 de mii de lei de la stat

Candidatul electoral Octavian Țîcu, desemnat de către Blocul Electoral „Împreună”, în raportul pentru prima săptămână electorală a indicat un venit de 200 de mii de lei proveniți din bani publici, încasați de „Platforma Demnitate și Adevăr”. Cheltuielile pentru campania lui Țîcu au ajuns la circa 105 mii de lei, în special banii au fost alocați pentru materiale promoționale și „conceptualizarea publicității”.

Campanie pentru Țîcu s-au oferit să facă circa 89 de voluntari, suma totală evaluată pentru activitatea acestora fiind de circa 27 de mii de lei.

În perioada 30 septembrie – 6 octombrie, careva venituri n-au fost înregistrate, conform raportului, iar cheltuielile au fost din nou axate pe materiale promoționale și transport. Numărul voluntarilor a rămas neschimbat.

Octavian Țîcu

Octavian Țicu a fost președintele Partidului Unității Naționale (PUN) până în decembrie 2021, formațiune politică asimilată, în iulie 2023, de către Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM).

Țîcu a participat și la alegerile prezidențiale din 2020, atunci fiind deputat neafiliat și candidat al PUN. În toamna anului 2020, acesta s-a clasat pe locul 6, acumulând 27 170 de voturi sau 2.01%.

Istoric și fost boxer profesionist, Țicu a intrat în parlament, în 2019, pe listele blocului ACUM. A candidat la funcția de primar al Chișinăului în același ani, adunând 4,76% din voturi. A deținut funcția de ministru al Tineretului și Sportului pentru circa trei luni, în 2013.

Andrei Năstase – o tânără de 18 ani donează 19 mii de lei

În raportul privind finanțarea activității lui Andrei Năstase pentru prima săptămână electorală sunt indicate venituri de circa 463 de mii de lei, proveniți din donații. Circa 87 de mii de lei au fost cheltuiți pentru materiale promoționale, iar 60 de mii pentru „alte cheltuieli”.

Donațiile în sumă de circa 403 mii de lei au venit de la șapte persoane fizice, doar una având venituri în țară, restul lucrând peste hotare. Suma unei singure donații oscilează de la circa 19 mii de lei, până la 77 de mii. Unul dintre donatori este o tânără de 18 ani, care a donat 18904 lei.

În registrul privind persoanele care desfășoară activitate de voluntariat sunt înregistrați 90 de persoane, activitatea acestora fiind evaluată la nouă mii de lei.

În perioada 30 septembrie – 6 octombrie, Năstase declară un venit de circa 566 de mii de lei, proveniți din donații de la persoane fizice, iar circa jumătate din ei eu fost utilizați pentru materiale promoționale. Toți cei nouă donatori au un venit în afara țării.

Până în 2015, Năstase a activat ca avocat, neavând tangențe cu domeniul politic. Din 2015 a condus Platforma civică „Demnitate și Adevăr”, pe care a înregistrat-o ulterior în calitate de partid politic. În 2016 și-a înaintat candidatura la funcția de președinte al Republicii Moldova, dar a renunțat în favoarea Maiei Sandu.

A candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău în cadrul alegerilor locale anticipate din 2018, reușind să-l depășească pe Ion Ceban, socialist la acel moment, însă instanța de judecată, prin Rodica Berdilo, nu a validat rezultatele scrutinului, după ce a constatat că un filmuleț video postat de Năstase pe Facebook în ziua alegerilor a fost în măsură să influențeze opțiunea alegătorilor.

A candidat și în cadrul scrutinului parlamentar desfășurat în februarie 2019 din partea Blocului electoral „ACUM”. Câteva luni mai târziu însă, a renunțat la funcția de deputat în favoarea celei de viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne în cadrul Guvernului condus de Maia Sandu.

La alegerile locale generale din octombrie 2019, Năstase a candidat din nou la șefia Primăriei mun. Chișinău și a ajuns în turul doi alături de Ion Ceban. De această dată însă, Năstase a pierdut în fața lui Ceban, obținând 47,61%. A devenit consilier municipal.

La alegerile prezidențiale din toamna lui 2020, Andrei Năstase a fost candidatul Platformei Demnitate și Adevăr la funcția de președinte al Republicii Moldova, obținând în primul tur de scrutin 3,26% din voturi.

Natalia Morari – fostă judecătoare, un avocat și pensionari printre donatori

Candidata la prezidențiale, Natalia Morari a prezentat datele financiare pentru a doua săptămână electorală, unde a indicat venituri de circa 63 de mii de lei, sursa acestora fiind „lucrări sau servicii” și „proprietăți”.

Patru dintre donatori care au oferit „sponsorizarea cheltuielilor pentru publicitate” sunt pensionari, iar circa 14 mii de lei au fost oferiți de însăși candidată.

Judecătoarea în demisie Tamara Chișca-Doneva, asistență juridică în valoare de 3200 de lei pentru Natalia Morari

Printre donatorii care ies în evidență se numără judecătoarea în demisie, Tamara Chișca-Doneva, vizată într-un dosar pentru îmbogățire ilicită și plecată din sistem în august 2023, printr-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Aceasta a oferit asistență juridică în valoare de 3200 de lei.

Anterior, în spațiul public au apărut mai multe acuzații la adresa judecătoarei în demisie cu referire la pretinsele legături pe care le-ar fi avut cu Platon. În 2021, Alexandru Slusari, unul dintre fruntașii platformei „DA”, declara că „Platon, având înțelegere cu Plahotniuc și Dodon, va încerca să obțină desemnarea unor judecători la Curtea Supremă de Justiție. Cea mai importantă persoană pentru el este Tamara Chișca-Doneva. Feciorul doamnei mulți ani a lucrat în structurile lui Platon”. Doneva este nașa de botez al copilului Nataliei Morari și al lui Veaceslav Platon.

Un alt nume cunoscut este avocatul Iurie Alexa, apărător al mai multor funcționari și demnitari publici. Contactat de ZdG, acesta a confirmat suportul, însă s-a arătat nemulțumit de întrebare, replicând: „straniu, contactați donatorii tuturor candidaților? Și ai doamnei Sandu?”. Totuși, Alexa a precizat că „eu am donat și în continuare voi dona”.

Producătoarea emisiunii Nataliei Morari, Doina Iovu, care anterior a lucrat la TV8, deținând aceeași funcție, de asemenea, se numără printre donatorii Nataliei Morari.

Înregistrați pentru a oferi voluntariat pentru campania electorală a Nataliei Morari au fost șapte persoane, cu o valoare estimată a activității de circa 3800 de lei.

Victoria Furtună – trei mii de lei pentru „ceremonia cu porumbei”

Ex-procurora anticorupție, Victoria Furtună, în raportul privind finanțarea campaniei electorale a indicat pentru prima săptămână un venit de 25 de mii de lei, veniți tot de la candidată pentru a-și achita conferințele de presă, locațiune, transport și „servicii ceremonia cu porumbei”. Persoane care desfășoară voluntariat pentru campania electorală a Victoriei Furtună n-au fost înregistrați.

Pentru perioada 30 septembrie – 6 octombrie Furtună declară un venit de circa 587 de mii de lei, proveniți din donații de la persoane fizice și juridice. Candidata indică că a cheltuit circa 203 mii de lei pentru materiale promoționale și 318 mii pentru spoturi publicitare.

„Brain Storm” SRL a donat candidatei 160 de mii de lei. Conform datelor publice, în anul 2023 firma a avut un venit din vânzări de circa 150 de mii de lei și un profit de doar 15 mii de lei. Firma este fondată și administrată de Victor Moisa.

Donațiile persoanelor fizice s-au împărțit în circa 306 mii de lei de la persoane cu un venit în țară și circa 120 de mii de lei de la persoane cu venit peste hotare. Printre donatori se numără și soțul candidatei, Sergiu Furtună, care a donat 80 de mii de lei, însă banii au fost rambursați, ca urmare „a depășirii plafoanelor stabilite de lege”.

Victoria Furtună – candidata pe care Șor mizează… să fie exclusă din cursă. „Noi avem rezerve pe care le vom spune mai târziu”

Victoria Furtună, candidată la prezidențiale (in)dependentă de rețeaua lui Șor, este prezentată printre „robii” coordonați de la Moscova drept candidată susținută de oligarhul care se ascunde de justiție în Federația Rusă. Oamenii lui Șor însă se așteaptă la excluderea acesteia din cursă și spun că au „rezerve” pe care le vor anunța mai târziu, cu doar o zi înainte de alegeri. Furtună neagă că ar fi susținută de Șor și acuză că „cineva încearcă special să facă unele acțiuni și să-mi distrugă campania electorală”.

Timp de trei luni, Măriuța Nistor, reportera ZdG sub acoperire, acționând sub o identitate falsă, a documentat, din interior, cu ajutorul unei camere ascunse cum circulă banii și cum sunt racolați și ademeniți oamenii care lucrează pentru Ilan Șor, în slujba Moscovei. Miza – deturnarea cursului european al țării prin compromiterea referendumului din 20 octombrie și votul pentru un candidat susținut de Șor, care urmează să fie anunțat cu doar o zi înaintea scrutinului.

Sursa: ZIARUL DE GARDĂ / Rador Radio România

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.