Cine l-a scos din joben pe Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Capitalei / De ce Piedone și Firea n-au ajuns candidații PSD-PNL
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă pot răsufla ușurați. După lungi căutări, au dibuit un candidat fără ambiții politice, nici prea liberal, nici prea pesedist, cam băsist prin alianță și pe linia politică a tatălui, cu zero experiență în administrația publică. Cei doi lideri au căutat în primul rând un candidat care, dacă va câștiga Capitala, să nu le pună lor în pericol pozițiile de lider în PNL sau PSD. Am explicat deja de ce, nu mai revin.
În calitatea sa dublă de manager la un spital de stat și acționar la o clinică privată deținută împreună cu soția se poate spune că are ceva experiență de business și managerială, dar Capitala înseamnă mai mult decât un pacient.
Ultimul medic care a încercat să trateze Bucureștiul cu rețeta medicului corupt a sfârșit prins cu plicuri la el. Azi se ascunde prin Grecia de condamnarea definitivă la închisoare. Sorin Oprescu, tot de la spitalul Universitar, a lăsat în urmă bolnavul în metastază, cancerul despre care vorbește azi colegul său Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea aproape a scos din priză pacientul. Nicușor Dan abia a reușit să-l resusciteze în primul mandat și să-l țină în viață pe aparate.
Medicul Cătălin Cîrstoiu face figură de profesionist în meseria lui de ortoped. Nimeni nu-i contestă calitățile. Notoritatea sa în Capitală tinde însă către zero. Cine a auzit până mai ieri de existența lui? El însuși recunoaște că n-a avut timp de interviuri. În cele câteva apariții publice de după lansarea candidaturii a reușit să afișeze o aroganță greu de camuflat, acompaniată de o foarte bună părere despre el însuși.
”Muncește prea mult. Prea dinamic. Vin primul și plec ultimul la spital. Așa o să fie și la primărie”, a răspuns Cîrstoiu când a fost întrebat cum s-ar caracteriza.
Cu toate stângăciile interente primelor apariții publice, Cîrstoiu n-ar trebui subestimat de aversarii săi. Este cvasi-anonim, dar mai sunt două luni și jumătate până la alegeri. Va putea recupera deficitul de notorietate cu o campanie agresivă? Greu de crezut, dar nu imposibil.
Treceți peste aroganță și veți vedea un bun vorbitor, cu contacte cam peste tot ca orice medic la care au apelat jurnaliști, politicieni, vedete. Genul clasic: om de rețea, necunoscut marelui public, dar foarte bine conectat. Tatăl său a fost primarul Piteștiului, parlamentar din partea PD. Așadar nu vine chiar din neant.
Moderatorul Radu Tudor de la Antena 3 a ținut să sublineze, în timpul interviului, că are o relație specială cu medicul Cîrstoiu, care ar fi răspuns la apelul mai multor colegi din trust.
Pare genul de candidat neconflictual, evită exprimările abrupte și caută să mențină relații cordiale chiar și cu adversarii săi. Relevantă în acest sens este caracterizarea făcută lui Nicușor Dan, despre care a spus că este un bun matematician și îi admiră inteligența. Până și despre Piedone a spus că este ”un om harnic”, evitând să-i întoarcă atacurile. Va fi destul de dificil pentru Nicușor Dan să abordeze un advesar atât de incolor și versatil.
Vom vedea dacă va reuși să convingă cele două partide să tragă pentru el. Relația de rudenie naș-fin cu Traian Băsescu nu este neaparat în avantajul său. Fostul președinte îl susține pe Nicușor Dan.
Până una alta, este total neclar cine l-a scos din joben pe Cătălin Cîrstoiu și cine l-a pus pe masa PNL și PSD drept candidat comun. Putem înțelege însă de ce. Obiectivul lui Marcel Ciolacu a fost să bareze drumul Gabrielei Firea către un nou mandat la primăria Capitalei. O eventuală victorie i-ar fi pus în pericol funcția de lider PSD. Ciolacu s-a temut cel mai mult că Firea va candida la Cotroceni dacă va câștiga Bucureștiul.
De remarcat aici că Firea s-a luptat cu președintele partidului până în ultima secundă, ceea ce alți PSD-iști nu au mai făcut în ultima perioadă. Iat-o ajunsă pe Firea din scandalul azilelor groazei, ce amenința să îi termine cariera politică, pe locul 3 la europarlamentare. O performanță politică în sine. De urmărit pe cine va instala Ciolacu la șefia PSD București, după ce Gabriela Firea va elibera scena.
Toate informațiile indică faptul că lansarea lui Cristian Popescu Piedone drept candidat independent a fost susținută tot de PSD. Nu pare un joc al PUSL-ului lui Dan Voiculescu, așa cum ar crede mulți. Totul indică o mutare de șah a PSD-ului condus de Marcel Ciolacu pentru a descuraja o eventuală candidatură ca independent din partea Gabrielei Firea. Doi pe culoarul independenților nu ar fi încăput, s-ar fi sabotat reciproc.
Este suficient să ne uităm cine, în afară de Antena 3, a promovat intens candidatura lui Piedone. Un mogul foarte apropiat de Ciolacu l-a susținut masiv. Odată cu scoaterea Gabrielei Firea din cursa pentru primăria, este de așteptat ca expunerea mediatică a lui Piedone să scadă, iar acesta să se retragă în cele din urmă din cursă. Rolul său s-a încheiat.
Piedone nu va fi candidatul susținut pe ascuns de PSD, cum vor fi tentați unii să creadă. Dacă voiau să facă asta, nu se complicau cu Cîrstoiu, ci ar fi mers direct pe mâna lui Piedone. Fără cele două mari partide în spate, primarul sectorului cinci are șanse mici să câștige Capitala, chiar dacă în sondajele lui Nicușor Dan, de pildă, apare drept principalul său adversar.
De văzut cum va fi recompensat Piedone pentru rolul jucat în descurajarea Gabrielei Firea de a insista cu o candidatură independentă. Ce știm până acum este că primarul a cerut ca fiul său să fie susținut de PSD drept candidat la primăria sector cinci iar pentru fiică, o poziție de europarlamentar pe listele comune PSD-PNL. La sector cinci PSD îl susține pe Rareș Hopincă, un apropiat al premierului Ciolacu, iar pe listele de la europarlamentare nu figurează fiica lui Piedone.
În tot cazul, modul în care PSD și PNL și-au desemnat candidatul la primăria București, perla coroanei în orice alegeri locale, este cel puțin straniu. A paria pe un candidat cvasi-anonim când ataci un oraș cu un buget de 10 miliarde de lei și care transmite un semnal politic important în țară, sacrificând candidații de partid cu șanse mai mari, arată cel puțin bizar.
Riscul ca PSD și PNL să piardă capitala este semnificativ mai mare decât dacă ar fi mers pe varianta Gabriela Firea, candidat comun. Ce vor spune Ciucă și Ciolacu dacă vor rata Bucureștiul? Că l-au ajutat pe Nicușor Dan să câștige ca să-și păstreze ei funcțiile de lideri? Sau că decizia a venit din afara partidului?
Nici acum nu poate spune nimeni din cele două partide cum a aterizat medicul Cîrstoiu pe masa coaliției cu misiunea de a candida la primăria București în halat de medic.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii