Cine plătește pentru hainele liderilor mondiali și ale soțiilor acestora?
Sir Keir Starmer și soția sa, Victoria, au acceptat donații de articole de îmbrăcăminte pentru a „arăta cât mai bine” în reprezentarea Regatului Unit, a declarat David Lammy.
Întrebat despre donații, ministrul de Externe a sugerat că alte țări dispun de bugete generoase, finanțate de contribuabili, pentru îmbrăcămintea liderilor, relatează BBC.com.
Lammy a răspuns la acuzațiile conform cărora Sir Keir ar fi încălcat regulile parlamentare, nefiind transparent în legătură cu hainele cumpărate pentru soția sa de către donatorul laburist Lord Waheed Alli.
El a declarat în cadrul emisiunii Sunday with Laura Kuenssberg: „Președinții și primele doamne din SUA beneficiază de un buget generos, plătit de contribuabili, pentru a reprezenta cât mai bine poporul american.”
De fapt, prima doamnă a SUA nu are un buget specific pentru îmbrăcăminte, iar multe dintre ele au exprimat frustrarea legată de costurile necesare pentru a se menține la modă în Casa Albă.
În unele țări, contribuabilii acoperă o parte din cheltuielile de trai ale liderilor, inclusiv pentru îmbrăcăminte. Președintele SUA are la dispoziție un buget anual de 50.000 de dolari (38.000 de lire sterline), pe lângă salariul de 400.000 de dolari, care poate fi utilizat pentru haine și alte articole personale.
Totuși, soția președintelui – istoric, întotdeauna prima doamnă – nu primește un salariu și nici un buget de cheltuieli, deși are un personal plătit și un birou dedicat.
Alegerile vestimentare ale primei doamne din SUA atrag însă o atenție semnificativă, cum a fost cazul jachetei Zara a Melaniei Trump, cu mesajul „I REALLY DON’T CARE, DO U?” sau rochia Alexander McQueen purtată de Michelle Obama în cadrul unei întâlniri cu fostul președinte chinez Hu Jintao.
Laura Bush, soția lui George W. Bush, a mărturisit în memoriile sale din 2010 că a fost „uimită de câte haine de designer a fost nevoită să achiziționeze pentru a respecta așteptările de modă pentru o primă doamnă.”
Primele doamne din SUA pot accepta haine ca daruri în numele guvernului. Unii designeri privesc acest lucru ca pe o oportunitate de publicitate. De exemplu, rochia purtată de Jill Biden la inaugurarea soțului ei în 2021 a fost o donație din partea designerului Alexandria O’Neil.
În Regatul Unit, Sarah Brown, soția fostului prim-ministru Gordon Brown, a discutat despre provocările acceptării cadourilor, inclusiv a hainelor, în timp ce se afla la Downing Street. Ea a explicat că, pentru orice haine dorite, trebuia să plătească, iar cele oferite gratuit puteau fi „închiriate” cu 10% din valoarea de piață.
Soțiile liderilor mondiali din alte țări se bazează adesea pe împrumuturi sau donații de la designeri pentru ținutele lor. Brigitte Macron, de exemplu, nu are un buget de stat pentru haine, dar beneficiază de împrumuturi de la case de modă precum Louis Vuitton. Pe de altă parte, președintele Emmanuel Macron a fost criticat pentru cheltuieli ridicate, inclusiv pentru transportul costumelor sale la evenimente.
Întrebat despre comentariile lui Lammy, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a refuzat să ofere alte detalii. Downing Street a precizat că Sir Keir a cerut sfatul autorităților la preluarea funcției și că a făcut declarațiile necesare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank