G4Media.ro

Cine pleacă?

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cine pleacă?

O întrebare nelămurită, după ce s-a risipit perdeaua de fum ridicată, vineri, de șeful SRI: Cine pleacă? Cine este autorul ororilor din proiectele de legi privind securitatea națională care au ajuns pe masa coaliției și de ce nu avem până azi nici o demisie sau demitere din funcție? Cine răspunde pentru atentatul grav la democrație, plănuit prin seria de prevederi care sporesc semnificativ puterea serviciilor și elimină orice mecanisme reale de control asupra lor?

Au trecut două săptămâni de când G4Media a publicat proiectele de legi, iar de plecat a plecat doar jurnalistul Cristian Tudor Popescu. A fost concediat de Digi24 la câteva zile după ce a îndrăznit să critice dur, în răspăr cu linia postului, proiectele de legi ale securității naționale despre care a spus, în esență, că ele arată că SRI vrea să fie chiar mai tare decât Securitatea lui Ceaușescu.

Cum?! După două săptămâni în care autoritățile și cea mai mare parte a presei au stat cu urechile pe spate, singurul care plătește este un ziarist, din cauză că a avut curajul să vorbească? După două săptămâni și numai după ce scandalul s-a internaționalizat, prin luarea de poziție a organizației Reporteri fără Frontiere, șeful SRI s-a simțit dator cu o reacție.

Eduard Hellvig nu a ieșit să-și pună cenușă în cap, să anunțe sancțiuni sau chiar propria demisie, ci să facă teoria securismului. Pe scurt, securiști sunt, în viziunea strâmbă a directorului SRI, chiar cei care au denunțat securismul din legile siguranței naționale. Adică G4Media, Cristian Tudor Popescu și alți câțiva care au îndrăznit să critice legile.

Deci nu sunt securisti cei care vor să oblige cetățenii și firmele să colaboreze la simpla cerere a ofițerului de informații, ci noi, cei care am tras semnalul de alarmă. Securiști nu sunt cei care nu mai vor să dea socoteală nimănui, care vor imunitate și mandat nelimitat în funcție, ci tocmai cei care țipă că serviciile secrete tind să devină stat în stat, o putere colosală scăpată de sub orice control.

Cristian Pantazi a explicat deja de ce ieșirea șefului SRI este un afront, o aroganță, o diversiune în cel mai pur stil securist. Nu mai elaborez. Aș mai adăuga doar că ieșirea scanaloasă a lui Eduard Hellvig îl înfundă și mai rău. A răsturnat vineri în spațiul public o basculantă de principii democratice, numai că nimic din acele principii nu se regăsește în legile pe care singuri și le-au făcut.

Asta arată că șeful SRI că este perfect conștient de faptul că dacă numai un sfert din ororile pe care oamenii lui le-au pus în legi ar trece, România încetează să mai fie un stat democratic. Numai că Eduard Hellvig, la fel ca președintele Klaus Iohannis, a sărit cu grație peste fondul problemei, a ocolit cu grijă elefantul din încăpere ca și cum el nu ar exista.

”Voi comenta conţinutul legilor, abia după ce acestea vor fi asumate în cadrul procesului legislativ, care va include consultarea publică. și în care SRI nu are decât un rol consultativ”, a spus Helvig și a trecut apoi la teoria securismului și la basculanta cu principii democratice. Asta înseamnă să fii securist.

Or, tocmai conținutul legilor este marea problemă, elefantul din încăpere, fix așa cum s-a exprimat Klaus Iohannis când s-a dus în 2017 peste Guvernul Grindeanu pentru a opri infama OUG 13 care l-ar fi scăpat pe Dragnea de închisoare.

Și la momentul acela, OUG 13 nu era decât un draft, o intenție, un proiect, exact așa cum sunt azi legile siguranței naționale. Nici atunci nu era nimic ”asumat”, pentru că porcăriile nu și le asumă nimeni. Ele se fac pe tăcute, pe sub masă, departe de ochii presei.

De ce n-a ieșit și atunci șeful SRI să-i explice președintelui Iohannis că e puțin securist, că vede conspirații și că manipulează oamenii să iasă în stradă? Și atunci, în urmă cu cinci ani, am publicat, la fel ca acum, un draft care, dacă ar fi trecut, scotea România de pe harta Europei.

Acum toți se uită unii la alții și își pasează răspunderea, însă lucrurile le-au cam clarificat tot ei. Proiectele de legi au fost scrise de ”instituțiile responsabile”, adică de servicii. Știm asta chiar de la premierul Ciucă. Președintele Iohannis le-a validat, spunând că reprezintă ”un prim draft” și că am comis ”o eroare majoră prin publicarea lor”. Apariția proiectelor în presă l-a deranjat atât de tare încât a chestionat sursele G4Media.ro, despre care a spus că știe cine sunt.

Un alt atentat grav la principii democratice de bază, la libertatea presei, un act pur securist dacă îmi permite domnul Hellvig. Acest derapaj la președintelui Iohannis a și generat reacția organizației Reporteri Fără Frontiere, care a postat joi pe Twitter un mesaj în care arată că ”este regretabil că președintele Klaus Iohannis a amenințat presa și sursele care au dezvăluit un controversat proiect de lege privind serviciile secrete”.

În fine, mai știm azi dintr-o luare de poziție a Serviciului de Informații Externe, care a anunțat că proiectele legilor securității naționale au fost realizate după ce Serviciul a fost consultat de Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială și de Secretariatul General al Guvernului.

Pe scurt, avem următorii responsabili politici, cu nume și prenume, președintele Klaus Iohannis, șeful SRI, Eduard Hellvig, șeful SIE, Gabriel Vlase, premierul Nicolae Ciucă. Premierul a aceptat senin ca legile să fie scrise de servicii, nu de guvern, adică maximă intruziune securistă în procesul democratic. Sub ei s-au clocit proiectele de legi privind siguranța națională. La ei este întreaga responsabilitate. Închei așa cum am început: cine pleacă?

PS: Cineva trebuie să răspundă cu funcția, deoarece a fost compromis în mod grav și pe termen lung un demers absolut necesar: modernizarea legislației privind securitatea națională, într-un context complicat, cu un război la graniță.

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

67 comentarii

  1. Românii votează PSDNL, ei aleg Securitatea în mod democratic și nesilit de nimeni. Dacă românii vor să fie jefuiți și exploatați, cine sunteți voi să vă opuneți?

  2. Bine ca v-ati trezit! In pandemie ati fost preș la toate abuzurile. Atunci v-am acordat prezumpția de prostie…

  3. Care USR? Ala mic-mic de tot? Aripa Curaj găina ca te tai?

  4. ” Modernizarea legislației privind securitatea națională, într-un context complicat, cu un război la granință. „, nu se poate decat prin restrangerea libertatilor prevazute in legile sigurantei nationale!E un non sens in ceea ce doriti si ce concluzie trageti la final. Credeti ca siguranta unei natiuni se obtine cu politica ongeurilor, cu proteste pe tocuri si luminite?

    • SRI nu oferă siguranță României, e o pepinieră de hoți, care vrea să fure și să scape. Serviciile și MApN colcăie de hoți rusofili.

    • evident ca se obtine si cu politica ong-urilor. se obtine prin echilibru, iar aici participa toti factorii dintr-un stat, inclusiv ong-urile. pe logica ta, hai de maine cu o dictatura militara, ca avem nevoie de securitate. tu ai citit macar articolul???? se vede ca doar ce ai vrut. scrie foarte clar ca avem NEVOIE de legi ale sigurantei nationale actualizate. dar nu la modul unii sa aiba doar drepturi.

    • Cine renunță- la libertate pentru a avea securitate nu merită nici una nici alta și le va pierde pe ambele. Fără ONG-uri, fără dezbateri publice, exact la luminițe și la agresarea civililor pașnici e va ajunge. Ori învățăm să facem lucrurile la vedere, cu reguli clare și stabile, ori se va duce totul de rîpă, accelerat.

      Cine își închipuie că este mai bine cu băgatul pumnului în gură, să își amintească cît de ruptă de realitate era Securitatea română în 1989 (sau cea rusă, în 2022). Dovadă că, fără cointeresare la rezultat și fără asumarea răspunderii individuale la toate nivelurile nici măcar (mai ales) un serviciu secret nu poate rămîne competent, oricît de multă putere ar avea pe mînă.

      Că s-au „salvat” național după, sigur, dar prețul salvării, inclusiv pentru copii acelor securiști, este exorbitant și, în plus, ulciorul nu merge de multe ori la apă. Nu mai este un Ceaușescu care să își asume răspunderea pentru dezastru iar întreprinderile de stat, cîte au supraviețuit, sînt aproape toate cu un picior în groapă sau depind de contracte preferențiale și de reglementări monopoliste.

  5. Păi pe cine altcineva? Doar nu pe hahalere.

  6. Foarte bine, în fiecare an 300000 de tineri emigrează din Rusia, în căutarea unei vieți normale. Îți urez succes.

  7. Bine, bine, să presupunem, prin absurd, că pleacă. A avut salariu baban, deci o vreme se descurcā. Dar, dacă, după epuizarea fondurilor moare de foame, oare nu-l vom avea pe conștiință?! Adică: cine mai angajează un plagiator cu Doctorat cumpărat, fără diplomă de Bacalaureat și cu apucături de șef de post din mediul rural?

    • @Scara

      imi este teama ca asa se va Intampla !

    • @un domn,
      N-am înțeles: ți-e teamă că odată plecat va intra sub incidența zicalei care spune cum că:”Din Sistem se pleacă doar cu picioarele inainte”!?

  8. Nu pleacă nimeni. Nimeni nu-i vinovat de nimic. E normal. Trăim în țara noastră: Românica! E singulară. În lume. Țara securiștilor!

    • O să plece cineva, aveți puțină răbdare.
      Nu a zis iohanis că știe cine a dat proiectele presei?
      O să plece, puțină răbdare, că o să-l dea afară pe ăla care a dat proiectele presei

  9. Sa pot sa dormi dupa ce scrii astfel de mizerii e ceva iesit din comun. Autorul articolului va intra in istorie drept integrator in nimic absolut. Nu discut de legile in cauza ca e evident. Ceea ce este iar evident e ca CTP nu a fost dat afara ca a comentat de legile securitatii, ci pentru ca s-a luat de colegul lui dupa aberatia cu videoclipul viral de pe youtube.

    Tapalaba, nu esti ziarist, esti doar un omulet mic si penibil.

  10. O sa plece si astia. Toti au plecat. Si in locul lor au venit altii mai buni. Ciuca e mai bun ca Dragnea. Iohanis e mai bun ca Iliescu. Trendul e bun, doar ca se intinde prea mult. Ca niste paste aldente. Asa-i place poporului astuia.

    • @ Columnul,
      De ce crezi că e Ciucă mai bun ca Dragnea? La ce e mai bun? Cumva la poker? Sau poate la 66? Sau la șeptică? În rest, nu e deloc mai bun. Ba din contră.

    • Cu ce e Iohannis mai bun decit Iliescu? Face EXACT ce a facut Iliescu, se uita in alta parte in timp ce tara e jefuita si sistemul antidemocratic controleaza statul, intervenind din cind in cind pentru a gira jaful si controlul. Ca n-a facut mineriade? A avut noroc ca n-a fost nevoie. A comis, in schimb, cel mai mare furt de voturi din istoria Romaniei. E, poate, mai bun de gura.

  11. toata gruparea asta nu a venit cu aberatiile astea de legi, pina nu a aparut maCiuca!
    Deci primul care trebuie sa primeasca un sut in c#r de urgenta este Ciucoiul !

  12. @ Columnul,
    De ce crezi că e Ciucă mai bun ca Dragnea? La ce e mai bun? Cumva la poker? Sau poate la 66? Sau la șeptică? În rest, nu e deloc mai bun. Ba din contră.

    • hai s-o lasam ca macane. nu l-am auzit pe ciuca sa schimbe legile justitiei ca sa isi rezolve el problemele penale pe care ciuca oricum nu le are. da, nu e om politic, vorbeste ca unul din armata, ca doar de acolo e, nu e vreo scula dar dragnea era 10 clase sub el. si dragnea oricum nu a ajuns premier….

    • @andrei ciuca nu are nevoie de schimbarea legilor ,o face CCR prin supralegiferare permițând păstrarea titlurilor universitare

    • E o diferenta intre ei. Dragnea era papusar iar Ciuca e papusica.

  13. Încă o dată l ați uitat pe DUDU IONESCU!

  14. N-o să plece nimeni, ăștia sunt niște lichele, bărbați fără demnitate și onoare;,plozii copți la sânul monstruoasei securității pe care încearcă acum să o reînvie cu asupra de măsură. O sumă de escroci ,impostori ajunși să faca politica pt se îmbogăți și care emană acum aceste scursuri pt ca nimeni , niciodată, sa nu i poată controla și trage la răspundere !

  15. la cat de praf esti…slabe sanse sa te primeasca….

  16. Știi ce pățesc ofițerii care pleacă din sistem din voința proprie ? Și îndrăznesc aici să vorbesc despre nenorocirea rusească ce a bântuit România chiar mai devreme de anexarea Crimeei și încă bântuie.

    Chiar nu înțeleg de ce te-a ajutat Vlad Telibașa. El a plecat primul din trăsura ta.

  17. „Cine pleacă”?
    Românii cu bun simț. De peste 30 de ani si din ce in ce direct proporțional cu implementarea si înrădăcinarea hoției. Cum se trezesc din Duminica Orbului și constată că nu fac parte din mocirla bugetară, își fac valiza si părăsesc turma.
    Aaa,te referi la „clasa politica” ?
    Ăia se comportă si mimează ce vad si e la alți politicieni din alte lumi.Daca s ar satura cu adevărat si s ar vrea punerea țării pe drumul normalizării,in 2024 nici măcar bugetarii si pomanagii sociali să nu se prezinte la vot poate le ar trage un semnal de alarmă mai puternic decat cei 30 si ceva la sută prezenta la ultima votare.Dar vad tot mai mulți entuziasmați tembeli cu usrul lor,altii cu peneleul lor,altii cu psdeul lor,deci vom avea tot așa …

  18. Sunteti cuceriti total de rusi, fara un foc de arma, si tot poporul se stie cu occidentul. Asa ceva nu a existat in istoria universala! Este voodoo!

  19. Bravo, Tapalaga, de oameni ca voi e nevoie in presa, nu de cei care stau pres

  20. Vor veni si vor spune ca va fi pusa in pericol stabilitatea Romaniei daca pleaca cineva, e razboi la granita. Ei sunt oameni responsabili nu ne lasa la greu 🤢🤮

  21. Premierul a acceptat senin pentru că așa este el, „senin”! El nu-și asumă nimic de teama de a nu greși! Un premier de fațadă!

    • Declarația aia a lui Ciucă pe Facebook e „colosală”! Arată exact incompetența si intențiile lui! Zero barat! Cel mai slab premier din istoria acestei țări!

  22. Intrebarea fundamentala este: CINE vrea ca Romania sa-si schimbe atat de grav functionarea prin aceaste legi?
    1) Sa doreasca serviciile exagerat de multa putere, desi la conducerea SRI este un politician, care trebuia sa se opuna?
    Ar fi greu de realizat deoarece serviciile nu au dreptul sa initieze legi. Ar trebui sa convinga pe cineva sa joace rolul initiatorului si apoi sa primeasca girul parlamentului, presedintelui, CCR.
    Daca e asa, s-a gasit cineva care sa accepte rolul initiator. Intrebarea extrem de serioasa este: CINE? Si ce fel de functionarime „inalta” deserveste statul roman, incat atat de usor s-a acceptat sa se colaboreze la acele proiecte?
    2) Dar daca… CINEVA si-a dorit ca in Romania sa existe niste servicii cu anormal de multa putere, ca sa se foloseasca de ele? AR FI MULT MAI GRAV!
    Parerea mea este ca Hellvig, care a incercat sa incropeasca niste explicatii care mai mult l-au infundat, are acum rolul acarului Paun.

  23. Pai cum cine pleaca? Pleaca romanii din tara.

    • ASA ESTE

    • „Este anul în care eu am semnat cele mai multe recomandări pentru plecat în străinătate.” (80%) – directoarei Colegiului I.L. Caragiale

    • „O nouă categorie de români pleacă din țară. Sunt cei care au venituri ridicate și poziții sociale peste medie care caută o școală mai bună și un alt viitor pentru copiii lor” project-e si republica

  24. De 32 de ani avem noua securitate cu putere politica, orice am vota. Sa fim atenti in 2024 (care nu e deloc departe) deoarece ei se vor pregati la vot cu:

    1. Amenintarea rusa (eventual ii vor acuza pe USR ca sunt finantati, etc.)
    2. AUR. Tot ei se vor pozitiona contra AUR prin partidele de sistem, desi acum voteaza cot la cot cu ei, impotriva USR.
    3. Pana atunci vor ataca presa independenta, eventual vor incerca sa atace donatiile prin ceva lege sulfuroasa.
    4. Vor face legi care limiteaza libertatea de exprimare, unde vor strecura „siguranta nationala” pe ici pe colo, doar au doctori.
    5. Partidele de sistem se vor declara impotriva serviciilor cu puteri sporite, dar vor vota ce „e necesar” si vor elimina „ce este toxic’. Asa vor trece legile pentru puteri sporite si deja au folosit tactica prin vocea PNL.

    Din toata ciorba asta, fiti siguri ca mai multa putere face serviciile si mai vulnerabile la controlul extern, nu mai puternice.

  25. N-are importanta cine pleaca, la urma urmei cateva persoane, ci cine ramane, pt ca acestia reprezinta Romania, ei fac legile, ei guverneaza.

    • …ei pun regulile in seap/sicap
      Pleaca cititorii de pe site, satui sa stabileasca doar presa si politicienii subiectele de interes public
      programul de guvernare e gata.
      pomana la electrocasnice/auto, gata.
      Nimeni nu urmareste rezultatul, doar lupta pentru schimbare

  26. pleacă cei de la 112, la apel
    restul e spectacol mediocru

  27. Credeam ca titlul se refera la minoritatea de romani de buna credinta, a caror singura optiune, in fata creerii unei solide majoritati politice si electorale antidemocratice, este plecarea din tara. Romania este o tara a securismului, asa ca Hell(vig) n-o sa plece nicaieri.

  28. „Cineva”….
    Adica nimeni…
    Statul de drept stramb al prezidentului Haos se foloseste, dimpotriva, de acest context „complicat”, cu razboiul la granita si zburda vesel, fara pic de jena, dupa cum le e bine lor si alor lor!
    MCVul nu mai vine, UE are mari probleme, iarna ce va veni ar putea aduce occidentul in vremurile pe care romanii le-au trait sub Ceausescu: intuneric, frig in case, lipsa alimente…
    Cine mai are grija statului de drept stramb din Romania?!!!
    Asa isi fac de cap dl Haos si politrucii si serviciile…

    • PNL a avut noroc cu carul pentru că fără pandemiia de 2 ani și războiul de acum era demult istorie!

  29. Pleacă … speranța 🌌

  30. Cine pleacă? Noi! Că doar nu securiștii care trăiesc pe spatele altora…..

  31. PNL a avut noroc cu carul pentru că fără pandemiia de 2 ani și războiul de acum era demult istorie!

  32. PNL ar fi fost plecat din 2020 dacă nu erau pandemia de 2 ani și războiul de acum!

  33. Cel mai probabil proiectele de lege au fost redactate în birourile de la Grivco.
    Atât Hellvig cât și Iohannis sunt creația lui Dan Voiculescu „Varanul”.

  34. „Cine pleacă? ”

    Tot mai mulți cetățeni români, tineri, dintre cei mai capabili să contribuie la dezvoltarea României, pleacă definitiv din țară.

  35. De ce sa plecam noi? Noi suntem mai mulți. Mai bine sa strângem rândurile și sa-i alungam pe ei. Sa ducem la capăt ce n-am terminat in ‘89. Lor nu le pasa dacă plecam, vor invita in tara asta alți sclavi, care le vor plăti pensiile și împrumuturile. Copii noștri vor trai tot rău și vor plăti pentru fiecare leu pe care îl fura sau îl risipesc ei astăzi. Nu trebuie sa fugim noi, nu trebuie lăsați sa facă ce vor.

    • Plecăm „noi” pentru ca suntem disciplinați si dorim sa ni se ofere aceeași disciplină. Pentru sanatatea noastra.
      În Ro-mania doar ăia vor rămâne. Prefăcuții, cu capul plecat

  36. cine ar reveni?
    tot astept ziua aceea. nu noaptea mintilor ce cred ca ne conduc în mod înțelept.

  37. Cred ca voi pleca si eu dintre cititorii G4Media, daca nu voi primi o explicatie pentru stergerea comentariului aparut aici la 20.6.2022 la ora 9:33 am.

  38. Cel puțin pâna la viitoarele alegeri ,sincer spun ,nu cred că pleacă nimeni dintre cei pomenți .

  39. Sau si mai concret nu pleacă nimeni până ce nu isi incheie mandatul sau nu e revocat din functie.

  40. In scurt timp vor rămâne numai ei și neamurile lor și se vor manca între ei pentru averi!!!

  41. Le vor trece, escrocii, in spatele ușilor închise. Mafioții lucrează împreună pentru că sunt de aceeași parte a baricadei, iar disprețul pentru cetățeni este absolut.