G4Media.ro

Cine se joacă din nou cu buzduganul în justiție? Precedent periculos în…

Cine se joacă din nou cu buzduganul în justiție? Precedent periculos în bătălia pentru numirea procurorilor șefi

Numirea procurorilor șefi a generat mereu dispute politice intense, între președinte și partide, între putere și opoziție. Vă amintiți cu siguranță de sinistrul troc Băsescu-Ponta din 2013, când președintele și premierul și-au împărțit numirile la vârful parchetelor. Cel puțin atunci știam cine susține pe cine: Băsescu pe Kovesi la DNA, Udrea pe Bica la DIICOT, iar Ponta pe Nițu la Parchetul General.

Ca niciodată în ultimii ani, politicienii tac. Acum nu știm decât că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, le-a propus pe Gabriela Scutea la Parchetul General, pe Giorgiana Hosu la DIICOT și pe Crin Bologa la DNA.

Nu știm nimic însă despre forțele care au propulsat aceste nume în față. Subliniez: ca niciodată, de data asta politicienii nu se bagă. Totuși, scandalul nu lipsește. Dimpotrivă, primele două nume sunt puternic contestate chiar de voci din interiorul magistraturii.

Dincolo de unele contestații subiective, care pot fi rezultatul unor reglări de conturi între magistrați, Scutea și Hosu primesc aviz negativ din partea secției de procurori a CSM în urma audierilor, unde ambele se prezintă cel puțin mediocru.

Vezi aici motivarea avizului negativ

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, nu-și retrage propunerile, deși despre una dintre ele aparuseră încă dinaintea audierilor din CSM informații năucitoare: soțul Georgianei Hosu a fost trimis în judecată în 2017 pentru corupție, cu afaceri sulfuroase și asociați dubioși în piața asigurărilor, mama în vârstă de 80 de ani asociată cu o firmă offshore.

Vezi aici investigația completă

Propunerile ajung totuși la Cotroceni, iar președintele Klaus Iohannis este somat de o asociație de magistrați să țină cont de avizul negativ dat de secția de procurori din CSM.

Politicienii tac în continuare, dar războiul e în toi. Secția specială de anchetare a magistraților, cea care a funcționat ca un veritabil buzdugan împotriva procurorilor în epoca Dragnea, simte nevoia să se facă din nou utilă și se pune la dispoziția noii puteri, citând ca din întâmplare doi procurori din CSM în două dosare mai vechi, uitate prin sertare.

În replică, secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a lansat, luni, acuzații fără precedent la adresa Secției speciale, după ce procurorii Nicolae Solomon și Florin Deac au fost citați ca martori în două dosare deschise în 2018.

Vezi aici comunicatul integral

Citarea celor doi membri CSM a avut loc la foarte scurt timp după ce Secția pentru procurori a avizat negativ două dintre propunerile ministerului justiției: Gabriela Scutea la Parchetul General și Giorgiana Hosu la șefia DIICOT.

Secția pentru procurori a dat avizele pe data de 11 februrarie, iar cei doi au fost citați pe data de 13, respectiv pe data de 14 la Secția specială. O coincidență mult prea mare, motiv pentru care Secția pentru procurori califică citarea celor doi drept ”un factor de presiune şi de decredibilizate instituțională” și amenință că ”va sesiza Comisia Europeană”.

De notat că un prim atac la adresa unuia dintre cei doi procurori apare în ziarul Gândul pe 12 februarie, adică a doua zi după avizul negativ dat de CSM. Articolul îi rezervă procurorului Nicolae Solomon un spațiu generos, amintindu-i că ”este cercetat în cinci dosare la SIIJ, potrivit luju.ro.

Dosarele lui privesc infracțiuni de luare și dare de mită, trafic și cumpărare de influență, grup infracțional organizat, abuz în serviciu, represiune nedreaptă și cercetare abuzivă”.

Unii vor reduce războiul din justiție pentru numirea procurorilor șefi la care asistăm acum la simple răfuieli interne între magistrați, între procurori, care au orgoliile, simpatiile și antipatiile lor. Dar toate informațiile din lumea magistraților ne arată că este mai mult decât atât.

Când în acest război intervine atât de brutal secția specială, într-o acțiune de intimidare, care servește celor care susțin din umbră cele două numiri avizate negativ, nu o face fără binecuvântarea sistemului. Aceeași Secție specială pe care, nota bene, Guvernul nu o desființează prin OUG, așa cum au promis liberalii când erau în opoziție. Iată că azi se dovedește utilă sau dorește să intre în grațiile noii puteri.

Este un precedent periculos, care trebuie denunțat ca atare de către tot corpul magistraților. Aceste derapaje instituționale gravissime pentru independența justiției nu trebuie să rămână netaxate.

Politicienii tac mâlc, dar bătălia pentru controlul parchetelor se duce parca mai violent decât înainte. Și nu se duce la vedere, ci în subteran, cu lovituri sub centură.

Cine se joacă, așadar, din nou cu buzduganul în justiție? Cine împinge în față nume controversate, magistrați mediocri, cu CV-uri modeste sau procurori vulnerabili și îi susține cu toată forța? Cine manevrează buzduganul tocmai împotriva celor care au curajul să spună că nu sunt cele mai potrivite propuneri?

Vremea când serviciile erau interesate de tot ce mișcă în justiție, în bine și în rău, pare să fi apus, totuși, de câțiva ani. Sau nu?

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. Parcă au fost și candidaturi ale unor profesioniști renumiți, inclusiv cu experiență internațională. Predoiu avea de unde alege, problema e că i-a selectat pe ăia mai servili care ori n-au curaj să gândească, ori primesc ordine de la cei care i-au împins în față.

    Nici nu mă așteptam la altceva de la Predoiu. Am văzut cum a promis că desființează secția specială, apoi a dat-o la întors, apoi a zis că îi întreabă pe magistrați, ăia au zis că da, el s-a sucit din nou și a zis că așteaptă opinia comisiei de la Venația, comisie care a zis de anul trecut ce opinie are.

    • # kondensatorilor, voi chiar credeti ca predoiu joaca fara ordinul lui kwi ?!

      refuzul csm-ului este de fapt sahul dat de „sirvicii” lui kwi, care se credea stapanul inelelor

    • De unde să știu dacă nu urmăresc (nici cu atenție, nici cu îngrijorare) ce zice kwi? Și ce-i aia „kondensatori”?

    • @Alina M,
      Chit că de la partid a primit instrucțiuni clare să-l atace pe kwi ori de câte ori are ocazia, @X-link nu-și poate ascunde admirația pentru dom’ profesor de Fizică, așa că strecoară din când în când printre rânduri termeni din Electronică, că oricum șefii din Kiseleff10 sunt „bâtă” și nu se prind…

    • Licu si Hosu sunt profesionistii de talie internationala ai lui Predoiu. Hai Sictir! Licu e un baiat de nota 10 pt securisti si oamenii de afaceri ( 5 la Romana si 5 la Penal). Hosu e cu multa Ayahuasca- in conturi.

  2. Chestia asta cu joaca de-a puterea si interventiile in justitie si ce o mai fi o sa continue la nesfarsit, atata timp cat arhitectura constitutiei este in felul asta. Puterea corupe pe oricine, oricat de cinstit si bine intentionat ar fi.
    problema este la separatia puterilor in stat, si neamestecul uneia in treburile alteia.
    Politicul nu ar trebui sa faca concurs pentru procurosri sefi etc., ci institutia in sine sa faca selecia intern, dupa reguli clare si ministrului sa-i fie propus 3 optiuni, eventula cu punctaje, din care ministrul sa aleaga 1, 2 chiar 3 si sa-i propuna presedintelui. la fel si la politie si toate celelalte institutii. Altfel balaceala o sa tooot continue la nesfarsit. Si oamenii cu capul plecat o sa fie promovati tot timul.

  3. Cum cine? PNL.

    Nu va e clar ca PNL e un PSD vopsit galben?

  4. Sintagma „independența justiției” folosită în lumea politică se traduce, fără nici un dubiu”, prin cine manipulează justiția. Cei care spun că independența justiției sunt cei care au reușit să ajungă la sforile care manipulează justiția.

  5. Colaborare mai buna intre PSD si PNL n-a fost nici pe vremea USL-ului lui Crin Antonescu si Ponta. Se vedem din avion ce fac.

    Problema e ca si puberii ceilalti de la USR sunt dusi cu pluta. Ai nu mai pot de orgolii si certuri interne.

    Cu cine naiba sa mai votezi? E ca in Caragiale…

    • voteaza pe Isus, vezi ca special vine pentru tine sa te salveze, sa ai ce vota … stim nu toti sunt asa de mirobolanti ca tine sa merite votul tau

    • Nu stiu! Mai ales dupa ziua de ieri in care madam Chichirau m-a dezamagit grav!

  6. Tocmai am aflat că „statul paralel” trăiește și e binemersi. În caz că mai avea cineva vreo îndoială…

  7. Sica Mandolina e o javra! PNL PSD ACEEASI COCINA DE PORCI!

  8. „Cine se joaca cu buzduganul in justitie”? Buna intrebare. Aceiasi indivizi care conduc Romania de 30 de ani. Aceiasi comunisti si securisti infiltrati in cele 2 partide: psd si pnl. Daca cineva-si imagineaza ca pnl va face schimbarile de care tara are nevoie pt a se redresa, se inseala amarnic.

  9. Domnule DAN TĂPĂLAGĂ , multa grija duceti JAVRELOR SUPERIMBUIBATE , din CLOACA numita justitie .

  10. În josul paginii un alt articol despre „motivarea” DUPĂ ZECE LUNI retrimiterii dosarului Revoluției!
    Nu știu cine se joacă CU justiția dar este destul de clar cine se joacă DE-A justiția în țara asta!

  11. Macho, macho… „formatorul de opinie” Dan Tapalaga e shucarit nevoie mare că Ministrul Justiției nu susține ad-literam mafia procurorilor conform directivelor bruxelleze. Si acum trebuie să iasă la treaba cu spălătorul de creiere.

  12. Politicienii tac pentru ca nu vor sa deconteze politic ceea ce se vede de la o posta. SS este bine merci si va ramane acolo pana cand ultimul mafiot va scapa de orice acuzatie. Iar Predoiu face acelasi joc pe care l-a facut TT, facandu-se ca nu are niciun rol in aceasta cacealma. Achitarile vin pe banda (faptele nu exista ori nu sunt prevazute de lege penala ?!?), iar motivarile sunt facilitate de deciziile ciumei din CCR. Iar cireasa de pe tort e desfiintarea dosarului Mineriadei, un simbol al capitularii regulilor unui stat de drept in fata haosului generat de grupari mafiote. Poate MCV-ul mai salveaza ceva, daca conditioneaza banii de progresul facut pe domeniul justitie.

  13. Acum nu mai e Dragnea care sa vrea sa scape. Totusi, ceea ce se vede in mod frapant, este intentia de a controla justitia prin intermediul unor sefi mediocri care depind de mana celor care i-a numit. Cine a avut permanent obsesia de a controla justitia, desi nu mai e demult la butoane? E posibil ca din motive nestiute sa i se faca hatarul. E bine pt un partid sa nu fie atacat de vreo televiziune…

  14. Corectie: ‘ depind de mana celor care i-au numit’

  15. Corectie: depind de mana celor care i-au numit

  16. Felicitări pentru articol, scurt, dar sugestiv. Evident că sinistrele numiri pentru toate cele 3 parchete, nu sunt întâmplătoare, sunt bine țintite, impuse de niște forțe necunoscute, dar bănuite de către noi, care doresc manevrarea actului de justiție tocmai prin intermediul acestor oameni de paie, procurori pe care nu-i recomandă absolut nimic pentru pozițiile pentru care au fost propuși. Sau, poate, tocmai acesta să fi fost și argumentul suprem? Niște oameni de paie, fără un CV impresionant, pot fi ușor manevrați, în timp ce, să fim serioși, niște procurori cu un CV cât de cât impunător, nu ar putea fi manipulați după scop și interes. Credeți că mizerabilul pietroiu, acest derbedeu de tristă amintire, care ne amintește că pdl este în pnl, și că, pnl, nu e deloc ceea ce vrea să pară, a fost pus la Ministerul Justiției întâmplător? Așa or crede naivii și înnebuniții după pnl, dar în realitate acest mojic a fost trimis la Justiție pentru a trage niște sfori, pentru a pune în scenă niște ordine. Repet, pnl-ul, înainte să vină la guvernare, ne explica pe la televiziunile prietene, gen Digi24 etc, cum va desfința secția ciordache de îndată ce se va instala la Palatul Victoria, s-a dovedit a fi o minciună „gogonată”, vorba acestui clovn Ludovic Orban, un alt instrument folosit pentru a executa ordine și nu pentru a gândi politici publice pentru această țară. Să nu vă mire dacă, nu peste multă vreme, ni se va spune dinspre pnl-ul reformator și altfel că, totuși, existența acestei secții ciordache se justifică, doar că se impun anumite modificări, iar respectivele modificări să vizeze înlocuirea unor procurori din cadrul acesteia, prieteni ai ciumei roșii, cu niște procurori obedienți pnl-ului. V-ar mira? eu zic să nu vă mire o astfel de posibilitate, este cât se poate de plauzibilă. Să nu uitați de proiectul de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică, unul care vizează desfințarea anomaliei gândită în cazanele ciumei roșii, dar îl înzestrează pe procurorul general cu supraputeri în privința anchetării magistraților, fiind un aspect și mai periculos, el decizând cine trebuie anchetat sau nu; el fiind numit politic, vă dați seama câtă imparțialitate va domni în deciziile sale. Și atunci, nu se explică de ce au fost propuși pentru marile parchete niște nimeni? Eu tare cred că da. Tot ce face pnl-ul în justiție, să fie clar, nu diferă cu mult de mizeriile promovate cu atât tupeu și obrăznicie de ciumalăi, cei cu care se confundă de altfel. Un simplu cetățean, care este de bună-credință, nu poate vedea lucrurile decât în această manieră, sancționându-i și pe unii și pe alții, altfel, dacă în situații similare, manifestăm poziții diametral opuse, ne numim demagogi. Sunt în totalitate de partea justiției, dar de partea magistraților care nu se cocârjează în fața sugestiilor sau ordinelor venite de la partid, indiferent care este el, care nu-și bat joc de reputația, profesia și munca lor. Pentru partea de magistrați care se lasă angrenată în astfel de jocuri, am tot disprețul și sila de pe lume, îi consider chiar mai vinovați și mai mizerabili decât politicienii corupți, imorali și inculți.

  17. Cine, cine, cine….?! Pai, voi sunteti ziaristi, voi sa ne spuneti.

  18. Oameni buni, mergeti la vot si eliminati ciuma rosie ! Asta este obiectivul principal, aveti grija la manipularile mafiei securiste.Am incredere in presedintele Romaniei, nu sant sigur daca predoiu mai ramane ministru dupa alegeri .
    G4media, de ce nu publicati materialul pe care l-a facut Malin Bot in legatura cu marele baron mafiot Oprisan din Vrancea ( vin alegerile locale ) ??? Mai santeti de partea buna a baricadei ???

  19. @D. T. :
    > … sinistrul troc Băsescu-Ponta din 2013 …
    Trocul nu a fost deloc sinistru.
    Mafia psd avea guvernul si parlamentul.
    Mafia psd putea impune toti procurorii sefi.
    Fostul presedinte a jucat foarte inteligent si a reusit sa numeasca la sefia DNA un procuror exceptional, corect, competent, incoruptibil si nesantajabil.