G4Media.ro

Cine se ocupă de consolidarea clădirilor cu risc seismic din București: O…

Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Cine se ocupă de consolidarea clădirilor cu risc seismic din București: O companie înființată de Firea, condusă de un fost inspector din Primăria Voluntari și un lider sindical / În Capitală sunt peste 2.000 de clădiri încadrate cu risc seismic

În București sunt 2.376 de clădiri expertizate tehnic și încadrate în diferite categorii de urgență din punct de vedere al riscului seismic, potrivit ultimei comunicări publice pe această temă din partea Primăriei Capitalei.

Astfel, potrivit listei imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic, actualizate la 27 septembrie 2018, în București sunt:

  • 345 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic;
  • 353 de clădiri încadrate în clasa a II-a de risc seismic;
  • 102 clădiri încadrate în clasa a III-a de risc seismic;
  • 9 clădiri încadrate în clasa a IV-a de risc seismic;
  • 1.567 clădiri încadrate în categorii de urgență, dar neîncadrate în clase de risc seismic.
  • TOTAL: 2.376 clădiri încadrate în diferite categorii de urgență din punct de vedere al riscului seismic.

Potrivit Primăriei Capitalei, până la finalul lunii trecute au fost consolidate 85 de clădiri (vezi aici lista completă făcută publică de Primărie).

De consolidarea clădirilor în București se ocupă Compania Municipală Consolidări SA, una dintre cele 22 de companii municipale înființate de primarul general Gabriela Firea și controlate de Consiliul General al Municipiului București. Compania este condusă de Lucian Voicu, fost inspector în Primăria Voluntari condusă de soțul Gabrielei Firea, Florentin Pandele.

Din Consiliul de Administrație al Companiei Municipale Consolidări SA fac parte:

  • Anton Hadăr, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Alma Mater,
  • Nicolae Noica – fost ministru al Lucrărilor Publice în perioada guvernării CDR 1996-2000,
  • un anume Gabriel Lica din Ploiești care apare pe site-urile de specialitate ca fiind expert în Thetahealing și Ultramind,
  • Alexandrescu Alexandru Adrian jurist, candidat Alde la Senat în 2016 și, conform CV-ului, președinte al Camerei de Comerț Ghana-România,
  • Monica Mîndru – director executiv al Direcției Management, Proiecte si Finanțări Externe la Primăria București
  • un anume Mihălchioiu Cristian, administrator și electrotehnist (detalii aici).

Deși este finanțată din bani publici, Compania Municipală Consolidări SA are carențe serioase la capitolul transparență. Astfel, pe site-ul companiei nu există informații referitoare la achiziții și licitații publice, la buget, la conducere sau la serviciile puse la dispoziție (vezi aici site-ul companiei).

Potrivit unui articol publicat de realitatea.net, Compania de Consolidări a cheltuit în primele două luni și jumătate din 2018 suma de 2,9 milioane lei (127 de proceduri de achiziție directă). Publicația mai arată, citându-l pe consilierul general Cătălin Deaconescu (PNL) că respectiva companie este pe locul doi printre cele 22 de companii ale Primăriei Generale la capitolul salariu mediu brut – 9.400 de lei.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei, la jumătatea lunii octombrie 2018 se aflau în proces de consolidare 41 de clădiri încadrate în diferite categorii de urgență din punct de vedere al riscului seismic din centrul Bucureștiului.

Ce înseamnă încadrarea unei clădiri în clase de risc seismic:

  • Clasa R(s) I, din care fac parte construcțiile cu risc ridicat de prăbușire
  • Clasa R(s) II, în care se încadrează construcțiile care sub efectul cutremurului pot suferi degradări structurale majore, dar la care pierderea stabilității este este puțin probabilă
  • Clasa R(s) III, cuprinde construcțiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranța structurală, dar la care degradările nestructurale pot fi importante
  • Clasa R(s) IV, corespunzătoare construcțiilor la care răspunsul seismic așteptat este similar celui obținut la construcțiile proiectate pe baza prescripțiilor în vigoare

Un cutremur de 5,8 de grade a avut în România în noaptea de sâmbătă spre duminică, înainte de trecerea la ora de iarnă, la ora 3.38, anunță Institutul de Fizică a Pământului. Cutremurul, raportat inițial la magnitudinea de 5,7, s-a resimțit la București și în alte orașe. Nu există la această ora informații despre eventuale pagube sau victime. Seismul a fost urmat de o replică de 3,1 (detalii aici).

Foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Banii de consolidari se duc pe spectacole. Sa vezi spectacol cind o veni un cutremur mare.

    • Daca ar cadea toate cele cu risc am scapa de risc.

      Oricum primaria stoarce banii pe vacante, smartphone-uri, slujbe pentru clientela PSD etc.

      De ce voteaza bucurestenii atat de prost? De ce nu-i duce capul?

  2. Consolidarile trebuiesc facute pe banii proprietarilor .
    Multi dintre ei nu accepta sa paraseasca apartamentele in perioada consolidarii .

    • Consolidarea unui bloc cu bulina rosie, chiar daca se efectueaza (ca lucrare) de una din cele 22 de firme (infiintate ilegal de primarie și declarate ca atare -ilegale-, de Tribunalul Bucuresti), este platita din proprietari, la finalizarea lucrarii, costurile fiind incomensurabile. Iar ca sa va faceti o idee de cost, un proprietar si-ar putea cumpara linistit un apartament nou-nouț in cel mai luxos cartier!! Mare lucru nu se face la aceste consolidari, mult, prea mult deranj, pentru prea putine cife de ciment puse la baza blocului, cirpeală pe ici-pe colo (pe bani fff multi). Stiu asta pt ca locuiesc intr-un bloc cu bulina, pe care Primaria il joaca deja la ruleta consolidarilor…

  3. Din banii primariei trebuis sa fie consolidate DOAR cladirile care sunt monumente istorice !! Ceilalti pot primi sprijin sub aspectul : chirie subventionata pe timpul executiei, asistenta tehnica super autorizata (proiectare, urmarirea lucrarilor, alegerea tehnologiilor !!!) .
    E nevoie de evaluarea corecta a cladirilor vechi (nu ca cea anterioara , care a fost o olimpiada a praduirii banilor de la banca mondiala) , apoi de notificari catre fiecare proprietar al unei cladiri cu risc (care nu e monument istoric) care fie se angajeaza la consolidare (cu asistenta primariei sau a ministerului) , fie isi asuma efectele unui posibilul dezastru . In acele cladiri este exclus sa functioneze o societate, magazin etc. Daca intr-un bloc cei care nu accepta consolidarea sunt in minoritate , sa fie obligati pe cale judecatoreasca sa o accepte si daca nu rezista financiar sa vanda , ca si Berceni esti tot Bucuresti . Cheia problemei e legislativa ! Eu nu vreau sa platesc consolidarea oricarei maghernite , case, vile a smecherilor bucuresteni . Consolidarea serioasa a acestor imobile este de cateva ori costul aceleiasi suprafete de constructie noua iar garantii asupra a ceea ce rezulta ……

  4. „un anume Gabriel Lica din Ploiești care apare pe site-urile de specialitate ca fiind expert în Thetahealing și Ultramind”

    Aaaa, pai daca stie de Thetahealing si Ultramind, omul e specialist! Hai sa-i promovam, pe el si eventual si pe cel care l-a propus in post, la niste interviuri pe la DNA.

  5. Primarii in cardasie cu ISC falsifica expertizele si autorizatiile de constructie iar pompierii lui Arafat elibereaza adeverinte de acoperire a dezvoltatorilor ce construiesc fara autorizatie ISU.

  6. Banii necesari condolidării s-au dus la catedrala muirii neamului prost!

  7. Daca suntem de dreapta, normal ar fi sa isi faca consolidarea, proprietarii imobilelor.
    Daca nu iti permiti, nu este o problema. Vinde si muta-te in alta parte. Nu e obliatoriu sa iti pui viata in pericol stand in centru.
    Primaria in cel mai bun caz, desi exista banci, ar putea acorda credite cu dobanda 0. Dar nu mai mult. Esti proprietar, pe langa beneficii vin si responsabilitati. Nu v-ati saturat sa fiti comunisti si sa cereti ajutor de la stat? Luati problema in maini si rezolvati-o.
    PS. E foarte scumpa evaluarea imobilului, proiectarea solutiilor si mai ales consolidarea cladirii, dar asta e , stai in centru… Domnia se plateste!

  8. „1.567 clădiri încadrate în categorii de urgență, dar neîncadrate în clase de risc seismic.”. Am inteles ca aceste cladiri sunt de fapt incadrabile celor 4 clase de risc seismic, dar nefiind pe lista primariei pentru consolidare, au fost puse pe o lista separata.

  9. SINDICTLISTII ? CURAUA DE TRANSMISIE E PARTIDULUI. LIDERII VOR FI MUMIFICATI. PREA PUTINI AU AJUNS IN FATA JUSTITIEI.