Cine sunt britanicii care participă la protestele anti-imigrație: activiști de extremă dreaptă, huligani și localnici afectați de criza costului vieții. Ce rol joacă Andrew Tate
Protestele violente anti-imigrație din Marea Britanie s-au bazat pe extrema dreaptă, dar extremiștii nu sunt singurii oameni prezenți la mitingurile anti-imigrație. Reporterii cotidianului The Times au observat un amestec de activiști de extremă dreaptă, huligani în căutare de bătaie, precum și localnici care fac legătura între imigrația din zona lor și preocupările legate de criza costului vieții. Iar influenceri precum Andrew Tate, acuzat de viol și trafic de persoane, au sporit neîncrederea în poliție.
Din mulțimile de protestatari fac parte și spectatori și adolescenți care vor doar să dea de furcă poliției.
În tabăra adversă, un amestec de organizații antifasciste, printre care Hope not Hate (Speranță, nu ură) și grupuri socialiste au încercat să perturbe extrema dreaptă prin ocuparea centrelor orașelor.
Protestele anti-imigrație din trecut, în special cele organizate în preajma votului pentru Brexit, au fost deturnate de extrema dreaptă, violențele unei minorități începând doar după ce protestul principal s-a încheiat.
Aceste proteste sunt diferite însă, scrie The Times. Mitingurile nu sunt bine organizate. În majoritatea cazurilor, ele pornesc de la un cont anonim Telegram sau TikTok, înainte ca planul să fie amplificat de persoane precum Tommy Robinson (activist de extremă dreapta), pe numele său real Stephen Yaxley-Lennon, care are aproape un milion de urmăritori pe X/Twitter.
Multe dintre persoanele care mărșăluiesc sunt bărbați tineri, dar sunt și femei, ceea ce îi determină pe unii experți să sugereze că acest nou val de proteste are diferențe majore față de mobilizările de stradă ale extremei drepte din ultimii ani, care sunt dominate de huligani.
De ce au ieșit în stradă acești oameni? Scânteia revoltei, atacul asupra unei clase de dans de fete tinere din Southport, a fost absorbită rapid într-un sentiment mai larg de ostilitate față de migrația în masă. Și asta deși acuzatul în acest caz, care este acuzat de trei crime, s-a născut în Cardiff, fiind imigrant din a doua generație, din părinți rwandezi.
„Sunt prea mulți imigranți aici”, a spus o femeie în vârstă care s-a alăturat protestului din fața unei moschei din Liverpool. „Nu poți obține o programare la doctor și se acordă prioritate străinilor în detrimentul propriilor noștri oameni. Acest lucru trebuie să înceteze. Dacă am merge în țara lor, ne-ar închide”.
Neîncrederea față de poliție, stârnită de persoane influente de dreapta precum Robinson și Andrew Tate, a fost și ea semnificativă.
Unii au venit la proteste doar pentru a se bate. Au văzut contramanifestanții pe rețelele de socializare și sunt dornici de o confruntare. În unele orașe, nu a durat mult până când s-au declanșat violența mulțimii, jafurile și atacurile asupra magazinelor.
Videoclipuri din weekend au arătat grupuri de bărbați albi atacând negri sau asiatici singuri care se plimbau prin centrul orașelor, în timp ce martori din Liverpool susțin că au fost vizate magazine deținute de musulmani.
În Stoke-on-Trent, mitingurile au determinat comunitățile asiatice și kurde să formeze bande înarmate cu bastoane și bastoane. Sute de adolescenți și tineri adulți s-au grăbit să traverseze centrul orașului Hanley din Staffordshire, mascați și înarmați cu arme improvizate și artificii, în ceea ce au descris ca fiind o încercare de a „apăra moscheile”.
Separat, în Stoke-on-Trent, o mulțime de peste 200 de membri ai comunității kurde, însoțiți de alți musulmani britanici, au înconjurat moscheea Masjid Salahuddin, care fusese vizată anterior de proteste ale extremei drepte.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu