G4Media.ro

Cine sunt cei 10 candidați la șefia USR și ce grupare din…

Colaj foto (Surse: InquamPhotos si arhiva personala)

Cine sunt cei 10 candidați la șefia USR și ce grupare din partid îi susține: primarul Elena Lasconi, activistul Radu Hossu, deputatul Cristian Seidler sunt printre favoriți

10 persoane s-au înscris în cursa pentru șefia USR până duminică seară, când a expirat termenul – limită, și se luptă pentru voturile interne. Alegerile au loc pe 24-25 iunie (turul 1), cu posibilitatea unui tur 2 pe 27-28 iunie. Președintele USR este ales de fiecare membru al partidului, prin vot direct, pe o platformă online, așa cum prevede statutul. Vezi mai jos principalele curente interne care se confruntă în alegerile din USR.

Iată lista tuturor candidaților înscriși, potrivit unui comunicat:

1. Elena Lasconi, 52 ani, Câmpulung, Argeş
2. Cristian Seidler, 43 ani, Sector 5, Bucureşti
3. Radu Hossu – 38 ani, Brașov
4. Gabriel – Mugur Dumitrescu – 54 ani, Ploieşti, Prahova
5. Vasile Dinca – 51 ani, Floreşti, Cluj
6. Luiza Oancea – 33 ani, D1, Marea Britanie, Diaspora
7. Adrian – Ştefan Dudu, 31 ani, Craiova, Dolj
8. Eduard Ene, 24 ani, Craiova, Dolj
9. Doru Valentin Ilie – 25 ani, Sector 6
10. Vasile Gabriel Filip – 46 ani, Constanța

Elena Lasconi: primar reales, e susținută intern de Stanciu-Viziteu, Năsui și Prună

Elena Lasconi (52 de ani) e primar în Câmpulung și a fost realeasă cu aproape 70% din voturi. Fostă vedetă Pro TV, ea fusese desemnată în toamna anului trecut cap de listă pe lista la europarlamentare a USR, dar s-a retras după scandalul pe care ea însăși l-a declanșat când a declarat că a votat DA la referendumul eșuat din 2018 împotriva căsătoriilor gay. A urmat o respingere publică din partea fiicei sale.

Acum, principalii susținători interni ai Elenei Lasconi sunt primarul de Bacău, Lucian Stanciu-Viziteu și deputații Claudiu Năsui și Cristina Prună, în spatele cărora s-au strâns și alte filiale ale partidului.

Cristian Seidler: posibilă susținere de la aripa Dan Barna

Deputatul Cristian Seidler (43 de ani) a fost șeful campaniei USR la alegerile din 9 iunie. El e privit în partid mai degrabă ca un tehnocrat, fără o încărcătură politică mare. El ar urma să fie susținut de mai multe filiale apropiate de Dan Barna, potrivit informațiilor G4Media.

Radu Hossu: susținerea Brașovului

Radu Hossu (38 de ani) este un activist care și-a construit o imagine publică prin eforturile de sprijinire a Ucrainei după invazia ilegală rusă. El a fost decorat de președintele Volodimir Zelenski. Este căsătorit cu Flavia Boghiu, actual viceprimat în municipiul Brașov, și are susținerea filialei județene Brașov, una dintre cele mai puternice din USR.

Ceilalți șapte candidați au profiluri politice discrete și sunt contați cu șanse mici pentru a câștiga șefia partidului.

Următoarea competiție internă va fi alegerea noului Birou Național al USR, prin vot al delegaților la Congres. Cei 24 de noi membri ai noului Birou Național vor fi aleși în Congresul partidului, convocat pentru 29 iunie.

Sistemul de vot pentru organismul de conducere colectivă e unul complicat și ar putea duce la o nouă situație precum cea din 2022, când președintele ales al partidului Dacian Cioloș a avut un Birou Național mai degrabă ostil.

Alegerile interne au loc după ce președintele Cătălin Drulă a demisionat ca urmare a rezultatelor sub așteptări ale USR în alegerile locale și europarlamentare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Bate Lasconi la ei ca la fasole.

    • Lasconi este Firea nr.2 . Hos.su are profil fain, sper sa castige. g4media cenzureaza la greu cuvantul Hos.su . Redactia … ce se intampla ?

    • @Master
      Simplu membru, fara niciun interes ascuns – o voi vota pe Elena Lasconi. Sunt ateu si progresist dar nu ma deranjeaza ca este apropiata si de „valorile traditionale”(diversitatea, ca valoare, include si crestinismul), atat timp cat nu va incerca sa le impuna ca ideologie de partid.
      Radu este un tip fain, dar inca necopt. In plus, spre deosebire de Elena, nu poate fi „locomotiva” unui partid. Nici Cristian, nici ceilalti candidati.

      @Eroare: Elena este o femeie sufletista si corecta, comparatia cu FiiRea este deplasata.

    • Ok, poate am exagerat cu Fiea, dar vizitele doamnei la televiziunile pro-coruptie cum le explici ? Așa faci cand ai probleme ? Mergi să-ți dinamitezi partidul cu ajutorul celor mai mari dușmani. Cum ar fi sa meargă Barna cu Drula acum la Antena3 și sa se planga ca Lasconi vrea sa le ia partidul ?

    • Ai exagerat cu Firea, insa, am mai spus-o, femeia e poporana si are si un mic grad de topenie, necesar insa pentru a aduna voturi de la toti marlanii….

    • Eroare404.
      Gândește pragmatic: trebuie să te faci văzut și de cei care stau cu ochii doar pe „canalele” care nu te plac.
      Altfel rămâi doar cu susținerea celor care nici nu mai au nevoie de argumente în plus.

    • inapasevedeinvers
      Aceeași greșeală a facut-o Barna dupa rezultatele foarte bune de la alegerile europarlamentare trecute. A fugit repede la Antena 3 să „se facă auzit” . Asta este o porcărie, fără logică. Am și eu în familie câțiva anteniști, nu ai cum să îi aduci înapoi la realitate, sunt pierduți. Tot ce.fac acele televiziuni este sa submineze tot ce este democratic și corect, să corupă tot ce este neatins, să arunce cu mizerie in toți cei care sunt împotriva baronilor și corupției și sistemului foștilor securiști continuat acum de copiii lor.

  2. 10 candidati si grupari…nu prea imi suna a bine…o debandada care va fi inlocuita cu o noua debanda…ceea ce este foarte important este ca nimeni nu spune ce va face si ce program politic au si cum vor sa devina un partid politic reprezentativ spre 25% – 30%, ci este pur si simplu o lupta pentru putere intre „grupari” …USR trebuie sa inteleaga faptul ca AUR exista pentru ca ei nu au reusit sa devina un partid de opozitie real si deasemenea si pentru ascensiunea actuala a PSDNL au si ei o contributie buna.

    • Poate ca asta a si fost ideea inca de la inceput(a baietilor din servicii), ca usr sa para initial o opozitie puternica, dar de fapt sa nu fie decat un fas. Asa se poate explica si abandonarea proiectului de catre creatorul sau( Nicusor Dan).

    • ND nu a abandonat nimic, a fost dat afară practic.

    • Gigel@ Oarecum, si-a dat demisia atunic cu referendumul pentru familie. Mie mi s-a parut ca voia sa scape de corvoada usr-ului si ca mirosise ca-i fusese infiltrat la greu partidul. Saltul de la usb la usr a fost prea brusc si prea incontrolabil.

    • Master – Nicușor a decis ca nu e cazul sa rămână într-o dispută care nu duce nicăieri. De fapt, a dus la încă un motiv de disensiuni fără finalitate practică. Usr a căzut în plasa așa-zisului progresism când cineva a decis ca e musai (sau dacă nu și chiar cool) să se pronunțe cumva. Cu siguranță sunt mai mulți care au evitat să se pronunțe clar, in public, neavând tăria de caracter suficientă. Dar ca să spargi un partid care are de fapt nevoie sa se coaguleze, pentru un motiv secundar asta înseamnă imaturitate. Zici că sunt în satul lui Asterix.

  3. Radu Hos.su e cel mai ok dintre c.an.did.ați.
    Las.c.o.ni e o h.ab.ot.nică p.l.ină de c.r.uci.
    Seidler pare aprop.iat de vechea cond.ucere.
    Hos.su se exp.rimă bine, e pro o.c.c.idental, pe el l-aș alege.

  4. Incredibil cât de ridicol e algoritmul de cenzură G4, nu acceptă Hos.su !

  5. mai rar asa competitie in politica noastra la un partid, pe la alte partide se tem de persecutii daca nu voteaza cu cine trebuie .. sa speram ca au si programe pentru democratizarea (vot transparent si democratic, eliminarea infiltratilor, zero toleranta la impostura, programe si doctrina clare – nu doar de alea doar „pro familie” sau doar pro diversittate , ca e loc pentru toata lumea ) si intarirea USR-ului (chemat inapoi REPER, CURAJ sau RAOMANIA ECO si europarlamentarii independenti, si iesit din alianta cu capusele PMP si FD)

    • ” intarirea USR-ului (chemat inapoi REPER, CURAJ sau RAOMANIA ECO”
      Din pacate, va doriti lucruri care se bat cam in cap. Aducerea inapoi a REPER sau CURAJ nu ar face decat sa faca balamucul si mai mare decat este. S-au creat tensiuni si ranchiuni cat pentru o viata, nu se pot rezolva in 3 saptamani.

      Tot ce se mai poate face acum e sa tii partidul legat, asa cum este acum. Alegerile trebuie facute in liniste, stabilirea BN la fel. Poate multi nu inteleg, dar pericolul imploziei USR e real, cu tot ce inseamna asta. Putem ramane doar cu AUR ca opozitie, de exemplu.

      Tocmai de asta cred ca Lasconi nu e o solutie buna, imi pare ca vrea prea mult „sange pe pereti”. Si ea, si Coliban. Dar acum, o sa decida membri de partid, cum i-o lumina Al de Sus.

    • @silicon_v…. chiar mai speri ca iese ceva? sunt atat de toxici in interior…atat de absenti in exterior… RIP

  6. Sper să iasă Seidler, mi se pare cel mai echilibrat

    • Scrie in articol ca e sustinut de aripa Barna. sa se revizuiasaca primim, dar sa nu se schimbe nimic ?

    • Important e să se schimbe în bine, nu oricum.
      Aripa Barna a făcut unele pr0stii, dar nici pe departe atât de mari pe cât le înfățișează propaganda psdnl-isto-aurista.

    • Eu zic că mai bine apropiat de Barna decât de AUR (Lasconi). Nu poate lua USR votanți de la aur câți poate pierde dacă virează spre dreapta. Cred că e bine să fie consecvenți.

    • consecventi in ce? in lamentari? nu piti trece o lege, trece una proasta, comunica… scoate lumea in strada, explica pentru tot omul, nu pentru 2%

  7. Da, mi-ar place sa iasa Seidler (nu-s membru usr). Si chestia cu „mai apropiat de Barna” s-ar putea sa fie un fitil.

    • Dacă măcar susținătorii lor ar înceta să mai gândească în „aripi” poate ar fi o șansă să ajungă un partid mai mare. După aia poate s-ar pune și problema despre aripi. Acum e doar fărâmițare – din prea puțin ca sa fie ceva.

  8. Aviz amatorilor. Asa arata alegerile democratice. Nu candidat unic: Cîţu sau Ciucă.

    • 🙂 numai 10? mai bine la votarea online fiecare scria numele unuia pe care il vroia si gata

    • Șapte dintre cei 10 și-au depus candidaturile ca să se afle in treabă. N-a auzit nimeni de ei.