G4Media.ro

Cine sunt cei 18 candidați pentru postul de judecător român la Tribunalul…

mircea criste adj avocatul poporului

Cine sunt cei 18 candidați pentru postul de judecător român la Tribunalul UE. Favorit este Mircea Criste, adjunctul Avocatului Poporului, apropiat de Tăriceanu

Ministerul Justiţiei începe intervievarea celor 18 candidați pentru funcţia de judecător la Tribunalul UE alocată României. Azi vor fi intervievați primii 9 candidați de către comisia prezidată de miniștrii Justiției și Externelor, Tudorel Toader și Teodor Meleșcanu.

Cei 18 candidaţi în numele României pentru funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene sunt: Petre Matei, Claudia Jderu, Diana Magdalena Bulancea, Elena Diana Ungureanu, Mircea Criste, Andreia Liana Constanda, Laura Mihaela Ivanovici, Ioana Andreea Mareş, Mirela Stancu, Constantin Virgil Ivan-Cucu, Ionel Olteanu, Cristiana Georgeta Budileanu, Răzvan Horaţiu Radu, Ecaterina Raluca Toma, Irina Zlătescu, Camelia Lilieana Gheorghiu, Mircea Valentin și Cristina Butacu.

Potrivit unor surse din Ministerul Justiției, favorit pentru a fi desemnat reprezentantul României este Mircea Criste, fost procuror general al României pe vremea CDR. Criste este acum adjunctul Avocatului Poporului (AP) pentru armată, justiţie, poliţie și penitenciare, adică exact domeniile unde Opoziția și societatea civilă reclamă inacțiunea Avocatului Poporului. Cu excepția zonei penitenciarelor, unde AP a fost foarte implicat. Recent, AP a făcut o anchetă și a constatat mai multe nereguli privind decesul în penitenciar al fostului judecător Stan Mustață, găsit vinovat pentru corupție și condamnat la 8 ani de pușcărie.

Criste, în schimb, nu a întreprins nimic în sprijinul victimelor represiunii violente a mitingului din 10 august și s-a disociat de colegii săi de la Universitatea de Vest din Timișoara, care au luat poziție față de OUG 13. Cea mai recentă solicitare adresată AP de a se implica în zona Justiției, adică exact zona de competență a lui Mircea Criste, cererea a 7 membri CSM și a Forumului magistraților de a ataca la CCR ordonanța Guvernului privind prelungirea mandatelor șefilor Inspecției judiciare, a rămas fără răspuns din partea AP.

Fostul procuror general al României, Mircea Criste, a fost și ambasador în Macedonia, trimis de regimul Iliescu-Năstase. În 2014, el s-a înscris în Partidul Liberal Reformator al lui Călin Popescu Tăriceanu, devenit apoi ALDE.

Soția lui, Safta Criste, este notar public la Timișoara. Potrivit presei locale, ea a câștigat aproape 1 milion de dolari din onorarii în tranzacțiile imobiliare ale celebrului clan Cârpaci.

Diana Magdalena Bulancea este judecător la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia contencios. Ea este soția lui Marius Bulancea, şeful Secţiei a 2-a din DNA de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. În 2017, ea a fost detaşată la Tribunalul Uniunii Europene.

Mircea Valentin a fost șeful Corpului de control al Guvernului tehnocrat Cioloș și prim vicepreședinte al Consiliului Concurenței.

Răzvan Horaţiu Radu a fost subsecretar de stat în MAE şi agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi agent guvernamental la CEDO. Acum, este procuror la Parchetul general.

Irina Moroianu Zlătescu este încă din anii ”90 președinta unei instituții fantomă, Intitutul Român pentru Drepturile Omului.

Ionel Olteanu a fost parlamentar PSD și șeful Comisiei juridice a Camerei pe vremea lui Adrian Năstase.

Elena Diana Ungureanu este fiica fostului parlamentar PSD de Argeș, Constantin Tămagă și soția lui Bogdan Ungureanu, considerat de procurorii DNA omul de încredere al afaceristului Cornel Penescu, inculpat în mai multe dosare penale.

Andreia Liana Constanda și Laura Mihaela Ivanovici sunt judecătoare la Înalta Curte (ICCJ).

MJ a demarat selecţia pentru desemnarea candidatului României la funcţia de judecător la Tribunalul UE pe 10 august. România se numără printre cele nouă state membre chemate să desemneze un judecător suplimentar la Tribunalul UE. Cei nouă judecători vor fi numiţi începând cu 1 septembrie 2019.

La data de 24 iulie 2018 a fost aprobată de către Guvernul României, prin memorandum, procedura pentru desemnarea candidatului ţării noastre la funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene. Poate fi desemnată drept candidat al României pentru funcţia de judecător la Tribunalul UE persoana care oferă depline garanţii de independenţă şi care are capacitatea cerută pentru exercitarea unor înalte funcţii jurisdicţionale.

Judecătorii Tribunalului nu pot exercita nicio funcţie politică sau administrativă, nicio activitate profesionistă, remunerată sau nu, în afara cazului în care Consiliul UE, hotărând cu majoritate simplă, acordă o derogare cu titlu excepţional.

La finalizarea audierilor, comisia selectează candidatul care a obţinut cel mai mare punctaj, precum şi două propuneri de rezervă, în ordinea punctajului. Propunerile Comisiei de selecţie vor fi comunicate Guvernului spre aprobare, iar Guvernul va transmite Consiliului UE numele candidatului României pentru funcţia de judecător al Tribunalului Uniunii Europene.

Judecătorul român va fi numit de comun acord de către guvernele statelor membre, după consultarea comitetului prevăzut la articolul 255 din Tratatul UE.

Salariul lunar brut al unui judecător UE este de 20.000 de euro pe lună, la care se adaugă anumite beneficii și alocații.

Foto: Mircea Criste (Agerpres / Alex Micsik)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. În viata mea nu credeam că în țara asta pot exista atâtea javre de oameni.

  2. Pentru o corecta informare, Institutul Roman pentru Drepturile Omului nu este o instituție fantoma. Pentru mai multe informații puteți accesa http://www.irdo.ro/

  3. Nu s-a schimbat nimic in 30 de ani. Romania e tot in comunism, numai ca acum nu se mai construieste nimic, doar se fura tot bugetul. Singura salvare e prin emigrare.

    Puteati sa mergeti la vot in 2016, dar nu v-ati obosit. Ei bine, acum va trebui sa va luati copiii peste hotare daca vreti scoli, spitale, infrastructura.

  4. SA SCRIE IN CONSTITUTIE: JUDECATA SE VA FACE DUPA BILETELE ROZ ALE LUI TARICEAN!

  5. SA PRICEAPA POPULIMEA CA IN MATERIE DE DREPTURI E LA CATEGORIA A IV-a: VA BATEM SI VA GAZAM.