Cine sunt cei șase tineri candidați ai Dreptei anti-PSD la primăriile de sector din București: activiști, oameni din business, avocați
PNL, USR și PLUS au convenit vineri noapte, după discuții care s-au încheiat în zori, asupra listei comune de candidați pentru primăriile de sector. Fără candidații PMP – partid exclus din înțelegere din cauza blatului cu PSD la primărie și fără controversatul liberal, Dan Cristian Popescu, de la sectorul 2, lista cuprinde șase nume de politicieni tineri, cu experiență politică redusă, veniți din lumea afacerilor sau din zona activismului politic.
În acest moment, dacă nu apar evenimente de ultim moment, PNL are trei candidați, USR are doi, iar PLUS – unul. De asemenea, în cazul câștigării alegerilor, primarul general, Nicușor Dan, va numi un viceprimar de la PNL și unul de la PLUS – convenit deja Vlad Voiculescu.
- Numele stabilite vineri noapte sunt: Clotilde Armand (USR – sectorul 1), Radu Mihaiu (USR -sectorul 2), Adrian Moraru (PNL – Sectorul 3), Simona Spătaru (PLUS – sectorul 4), Cristian Băcanu (PNL – sectorul 5), Ciprian Ciucu (PNL – sectorul 6).
De remarcat că mulți dintre candidații celor trei partide au participat activ la protestele de stradă de după incendiu din clubul Colectiv sau OUG 13.
Clotilde Armand, Sectorul 1 (47 de ani). Este europarlamentar și una dintre figurile cele mai carismatice din USR, fiind fondatoare a USB, predecesorul actualului partid. Vine din lumea de business, unde a fost manager la companiile franceze GDF Suez și EGIS Group.
Originară din Franța, are un master în inginerie la Massachusetts Institute of Technology (MIT). S-a remarcat la precedentele alegeri locale, în 2016, când a pierdut la mustață în fața candidatului PSD, Daniel Tudorache, cu care se va bate și la alegerile din acest an.
Radu Mihaiu, Sectorul 2 (43 de ani). Antreprenor în IT din 2006, firma sa dezvoltând aplicaţii în educație, jocuri video, de monitorizare a prezenţei la grădiniţă, magazine online. În guvernul Cioloș, a fost secretar de la stat la Ministerul Fondurilor Europene, făcând echipă cu Cristian Ghinea.
A contribuit la dezvoltarea sistemului IT critic pentru absorbţia de fonduri europene și s-a implicat în Comisia de Tăiat Hârtii a USR, care a generat proiecte de lege pentru de debirocratizare şi digitalizare. Este un apropiat al lui Dan Barna.
Va concura cu Neculai Onțanu (Partidul ADER, posibil susținut de PSD) și Dan Cristian Popescu (posibil candidat independent).
Adrian Moraru, Sectorul 3 (46 de ani). Este una dintre cele mai cunoscute figuri din societatea civilă, conducând de peste un deceniu Institutul de Politici Publice (IPP), un ONG concentrat pe achiziții publice, politici europene, transparență.
Este consilier și un apropiat al Violetei Alexandru, șefa PNL București, cu care a lucrat la IPP.
Moraru va avea o misiune dificilă împotriva lui Robert Negoiță, primarul ex-PSD sprijinit acum de Pro România.
Simona Spătaru, Sectorul 4 (41 de ani). Este avocat în Baroul București din 2004, specializată în achiziții publice, soluționarea litigiilor și drept corporatist.
Este preocupată activ de transparentizarea și eficientizarea procedurilor de achiziții. A intrat în politică odată cu apariția PLUS.
Unul dintre principalele sale proiecte este Delta Văcărești. Se va bate cu Daniel Băluță (PSD).
Cristian Băcanu, Sectorul 5 (36 de ani). Ieșean de origine, el este secretar de stat la Ministerul Justiției. Este avocat în Baroul București și a intrat în PNL după ce guvernul PSD a adoptat faimoasa OUG 13 din 2017, care a scos în stradă sute de mii de români.
S-a făcut remarcat prin controversata inițiativă ca toți românii să completeze declarații de avere, dezavuată de partid.
El a redactat plângerea penală depusă de PNL împotriva Vioricăi Dăncilă pentru înaltă trădare, plângere clasată de procurori.
Ciprian Ciucu, Sectorul 6 (41 de ani). Este președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP) și provine tot din mediul societății civile.
A predat de Universitatea din București timp de șapte ani management de proiect, a făcut parte din Consiliul Național de Integritate, a lucrat in proiecte de administrație în R Moldova, Kosovo, Georgia.
A fost expert și director la Centrul Român de Politici Europene (CRPE) timp de șapte ani, apoi a intrat în politică și a devenit consilier general PNL. A fost unul dintre puținii adversari reali ai Gabrielei Firea în Consiliul General, ducând un adevărat război politic de gherilă cu PSD. Se va bate cu Gabriel Mutu, primarul PSD în funcție.
Fotografia de sus: InquamPhotos / Liviu Florin Albei
Fotografii în text: Paginile de Facebook ale candidaților
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
70 comentarii