G4Media.ro

Cine sunt judecătorii care se bat pentru 14 posturi de magistrat la…

Foto: Înalta Curte de Casație și Justiție / Sursa: site oficial

Cine sunt judecătorii care se bat pentru 14 posturi de magistrat la Înalta Curte: Oamenii lui Savonea, semnatari împotriva protestelor anti-PSD, un fost consilier al Alinei Bica, o judecătoare care a achitat o inculpată prinsă în flagrant

46 de judecători de la Curțile de Apel din țară îndeplinesc condițiile de participare la concursul organizat de CSM pentru ocuparea a 14 posturi de magistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție, la Secțiile Contencios, Civilă și Penală, potrivit listei publicate de CSM.

Pe listă regăsim mulți judecători de la Curtea de Apel București (CAB), unde a fost președinte fosta șefă a CSM, Lia Savonea. Unii dintre ei au fost picați la interviul din decembrie anul trecut, la Secția pentru judecători a CSM.

Spre exemplu, Alina Ghica este fost președinte al CSM și actual vicepreședinte al Curții de Apel București (CAB). Este cea care a suspendat completurile de 5 judecători de la ÎCCJ din 2018 și a anulat o parte din prejudiciul din dosarul Tel Drum. Vezi detalii aici.

Vasile Bîcu este judecătorul CAB care a dat jos șeful Armatei chiar în ziua vizitei șefului NATO la București. A fost trimis în judecată pentru corupţie, dar a fost achitat. A fost coleg cu senatorul corupt, Cătălin Voicu, la Universitatea Bioterra. Detalii aici.

Mariana Hortolomei de la CAB este soția judecătorului, tot de la CAB, Victor Hortolomei. În vara lui 2018, judecătorul Victor Hortolomei a suspendat regulamentul Inspecției Judiciare și nu s-a mai putut face concurs, situație de care a profitat actualul șef al IJ, Lucian Netejoru. Detalii aici.

Președintele Curții de Apel Constanța, Marius Cristian Epure, candidează și el pentru un post la Instanța Supremă. În martie anul trecut, judecătorul Epure s-a numărat printre șefii de instanțe care au condamnat protestele magistraților împotriva legilor Justiției PSD-ALDE. Detalii aici.

Epure este și proprietarul unui teren care apare în dosarul retrocedărilor în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani de detenție efectivă. Detalii aici.

Adina Ponea, președintele Curții de Apel Craiova, a semnat și ea scrisoarea șefilor de instanțe care au condamnat protestele din magistratură împotriva legilor PSD ale Justiției.

Ea este sora lui Ştefan Ponea, fostul şef al IPJ Mehedinţi arestat, însă în final achitat în dosarul de corupţie al lui Adrian Duicu, fostul baron local PSD. Judecătoarea Ponea a fost preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Craiova, adică locul unde Duicu a câştigat procesul de incompatibilitate cu ANI. Fratele judecătoarei, poliţistul Ştefan Ponea, era acuzat tocmai că l-ar fi ajutat pe Duicu să scape de procesul cu ANI şi, în schimb, ar fi primit o avansare în funcţie la Bucureşti.

Judecătoarele Adina Cioflan și Laura Soane de la Curtea de Apel Bihor au făcut obiectul unui dosar al procurorilor DNA Oradea, însă cazul a fost clasat până la urmă. Judecătoarele au făcut apoi plângere împotriva procurorilor la Secția specială după ce în spațiul public au apărut înregistrări în care procurorii vorbeau să le facă judecătoarelor dosare penale ca să le liniștească și să bage frica în ele.

Judecătoarea Cioflan a reușit performanța să achite o contabilă prinsă în flagrant de luare de mită într-un dosar al DNA Oradea.

Judecătoarea Cioflan a achitat și 37 de poliţişti de frontieră, vameşi şi transportatori din Satu Mare, anchetaţi de fostul PNA din 2003 şi trimişi în judecată de DNA în 2006, pentru luare de mită. Judecătoarea Cioflan a anulat toate intercepările făcute de SRI în baza deciziilor CCR din 2016 şi 2017, deşi aceste decizii vizează noul cod de procedură penală, iar probatoriul din dosarul poliţiştilor a fost administrat în baza vechiului cod. Detalii aici.

Mihail Udroiu de la Curtea de Apel Oradea a fost consilierul de încredere al fostei șefe DIICOT, Alina Bica, condamnată la 4 ani de detenție și dată în urmărire internațională.

Udroiu însuşi a fost acuzat de trafic de influenţă, potrivit unui document intern al DNA publicat de fostul jurnalist Robert Turcescu, pe blogul lui, în decembrie 2014. Udroiu ar fi acceptat promisiunea primirii unei excursii în Dubai de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu, cunoscut drept cel mai mare „băiat deştept” din Energie. Buzăianu dorea un document de la DIICOT legat de dosarul Hidroelectrica pentru a-l folosi în procesul în care a contestat decizia companiei de stat de a denunţa contractele cu aşa-zişii băieţi deştepţi din Energie.

Judecătorul Adrian Glugă de la Curtea de Apel Craiova a fost șef DIICOT pentru o scurtă perioadă în 2006. El a făcut parte din completul care, în iulie 2020, l-a condamnat la 2 ani și 9 luni de închisoare cu suspendare pentru tentativă de omor pe Eduard Constantinescu, extrădat din SUA, fiul unui interlop din Craiova.

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Numai oameni de „valoare.
    Doar așa se duce dracului justiția din România.

  2. Asta e statul paralel! Mafia din justitie!

    • All ! Acesta este statul paralel ! Nu tâmpeniile debitate de Tov. Dancu și Gusa ! Ce justiție ?
      Mafie este puțin spus ! Statul român este putred ! Alt parlament , alte legi , alt CCR , alta constituție , Tovarăși ! Ciuma Roșie ? Cancerul Social , Corupția Endemică ! Cine apară democrația ? Mai răi că securiștii lui Ceaușescu !

  3. Foarte multi magistrati cu probleme sunt impinsi in fata de cei care la randul lor au probleme penale.

    Ajuta-e sa descoperim politicienii cu probleme :
    http://www.dosarelealesilor.com

  4. In mod normal concursul trebuie anulat, iar canditatii asupra caruia planeaza cel mai mic dubiu ca si-au facut meseria corect trebuie eliminati. Daca vom avea o curte suprema de justitie condusa de oamenii infractorilor. In acest caz vom ajunge sa ne facem singuri dreptate.

  5. Judecător la ICCJ absolvent la Bioterra și procuror-general adjunct cu media 5 la drept penal…. Așa arată un simulacru de stat. Un circ de doi lei. Când auzi titulatura „Înalta Curte de Casație și Justiție” te-ai gândi la oameni curați, cu un CV ireproșabil, șefi de promoție la facultăți reale, nu fabrici de diplome și oameni care au avut o ascensiune pe propriile forțe. Nu la neamuri, soții, combinații, omul lui… omul lui…. Încrederea pe care o are cetățeanul român în justiție este aproape de zero, la fel ca și valoarea justiției românești: printre primele în condamnări la CEDO, prietenă cu interlopii, plină de impostori și cu soluții contradictorii în spețe aproape identice. Asta este creația acuzatorilor poporului comuniști luați de la strung și a mafioților gen Tudorel, CCR, a găștilor și a neamurilor. O rușine.

  6. De treizecisiunu de ani ne balacim in aceeasi troaca a justitiei. De ce sa ne rupem acum de acest concept? De ce sa scoatem capul din laturi? Nu taica! Mergem inainte cu aceeasi oameni care ne-au dus cu capul in noroi, care nu au facut decat sa o puna pe coana justitica cu capul sub coada vacii.

  7. Se pare ca este o distrugere planificata.
    Sa vedeti ce jale este la avansarile din instantele inferioare,ferite de ochii presei.Cu alte cuvinte daca nu poti s o distrugi din afara atunci distruge o din interior.

  8. Cu alte cuvinte niste gunoaie care își bat joc de statul român și de meseria care le a fost atribuita

  9. La instanţa supremă a unui stat ar trebui să judece unele din cele mai luminate minţi juridice. Citind despre onorabilii, am rămas cu impresia unor oameni care mai mult s-au descurcat. Genul acela de şmecheraş, care „te rezolvă el” cu o treabă, dacă ai nevoie, că se ştie el cu… şi cu… Dar nu este nici o problemă, dosarele revoluţiei şi mineriadei sau marile dosare de corupţie trebuiesc şi ele să fie „rezolvate” de cineva. Adică scos probele cu băieţii care „te rezolvă” de la CCR şi muşamalizat până e prea târziu.

  10. All ! Acesta este statul paralel ! Nu tâmpeniile debitate de Tov. Dancu și Gusa ! Ce justiție ?
    Mafie este puțin spus ! Statul român este putred ! Alt parlament , alte legi , alt CCR , alta constituție , Tovarăși ! Ciuma Roșie ? Cancerul Social , Corupția Endemică ! Cine apară democrația ? Mai răi că securiștii lui Ceaușescu !