G4Media.ro

Cine sunt liderii Hamas vânați de Israel?

Sursa Foto: Twitter/ PeyamaKurd/krd

Cine sunt liderii Hamas vânați de Israel?

Oficiali israelieni au îndemnat sâmbătă populația din Gaza să-l ucidă pe Yahya Al-Sinwar, liderul Hamas care conduce enclava palestiniană, ministrul israelian al Apărării afirmând: “Dacă îl veți ucide înaintea noastră, războiul va fi mai scurt.” Sinwar se află pe lista liderilor Hamas pe care forțele israeliene îi vânează în acest moment și care îi mai include, printre alții, pe Mohammed Deif, creierul din spatele atacului brutal din 7 noiembrie din sudul Israelului, Ismail Haniyeh, liderul politic al organizației teroriste sau Marwan Issa, mâna dreaptă a lui Deif, considerat “omul din umbră” al grupării și adjunctul aripii militare a Hamas. Câțiva lideri importanți ai Hamas au fost deja eliminați de israelieni în operațiunile desfășurate în săptămânile scurse de la atacul teroriștilor palestinieni.

Vânați de IDF

De la atacurile mortale ale Hamas din 7 octombrie care au ucis peste 1.400 de oameni și au rănit alte câteva mii în sudul Israelului, forțele armate israeliene (IDF) și serviciile secrete i-au urmărit și lichidat pe câțiva dintre liderii Hamas.

Reamintim că gruparea militantă islamistă, fondată în 1987 în timpul primei Intifade palestiniene, conduce Fâșia Gaza din 2007. (Israelul și-a retras trupele și a eliminat toate așezările israeliene din enclavă în 2005). În 2007, Hamas a câștigat alegerile în Gaza, moment în care Israelul a declarat-o o entitate ostilă. Împreună cu Egiptul, ambele țări au instituit o blocadă a teritoriului în 2007, restricționând sever importurile și împiedicând practic toți cetățenii din Gaza să călătorească în și din enclavă.

După atacul surpriză lansat de teroriștii islamiști în urmă cu aproape o lună de zile, Israelul a declarat un război pentru “a anihila” Hamas, bombardând neîncetat Fâşia Gaza.

Sâmbătă, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că Israelul îl va găsi şi elimina pe liderul Hamas din Fâşia Gaza, Yahya Al-Sinwar. Oficialul de la Ierusalim a îndemnat populația din Gaza să îl caute pe Sinwar și să-l ucidă: “Dacă îl veți ucide înaintea noastră, războiul va fi mai scurt… Îl vom găsi pe Sinwar și îl vom elimina.”

Ales în februarie 2017 ca lider al Fâșiei Gaza, funcție deținută anterior de Ismail Haniyeh, Yahya Sinwar este o figură politică cheie în cadrul organizației.

Născut în 1962 în tabăra de refugiați Khan Younis din sudul Gazei, el este unul dintre fondatorii Brigăzilor al-Qassam, precum și al Majd, un serviciu de securitate al Hamas care gestionează problemele de securitate internă pentru filiala militară a grupului.

După ce a fost arestat de autoritățile israeliene în 1988 pentru activități teroriste, Sinwar a fost condamnat la patru pedepse de închisoare pe viață. Dar în octombrie 2011, el a fost eliberat ca parte a unui acord în care 1.000 de prizonieri palestinieni au fost eliberați la schimb cu soldatul israelian Gilad Shalit, care a fost ținut prizonier de Hamas timp de cinci ani.

Din septembrie 2015, Yahya Al-Sinwar se află pe lista teroriștilor internaționali publicată de Departamentul de Stat al SUA.  El este suspectat de israelieni că a fost unul dintre principalii arhitecți ai atacurilor din 7 octombrie.

Sinwar nu este însă singurul lider Hamas aflat pe lista neagră a Israelului, potrivit France 24.  Comandanți militari și șefi politici ai organizației sunt vânați în prezent de forțele israeliene, ca răspuns la atacurile de o violență fără precedent pe care teroriștii palestinieni le-au comis la începutul lunii octombrie în mai multe localități și kibutzuri din sudul Israelului.

Mohammed Deif, inamicul public nr. 1 al Israelului

Suspectat de oficialii israelieni că a fost creierul din spatele atacurilor din 7 octombrie, Mohammed Deif este comandantul aripii militare a Hamas – Brigăziile Izz el-Deen al-Qassam – și conduce operațiunile militare ale Hamas din 2002. Deif s-a alăturat grupului la sfârșitul anilor 1980, după ce a condus uniunea studențească a Frăției Musulmane. Liderul terorist a fost o țintă principală a serviciilor de informații israeliene de mai bine de 30 de ani, însă a scăpat eforturilor acestora de a-l elimina.

Deif s-a născut cu numele de Mohammed al-Masri în tabăra de refugiați Khan Younis în 1960 și s-a antrenat alături de Yahya Ayyash, un lider militar al Hamas care a fost asasinat de Shin Beit  – serviciul de securitate internă al Israelului – în 1996. De altfel, experții israelieni cred că Deif este responsabil pentru moartea a 50 de israelieni într-o serie de atacuri teroriste efectuate ca răzbunare pentru asasinarea lui Ayyash.

Sub comanda lui Deif, Brigăzile al-Qassam au achiziționat rachete sofisticate și au început să lanseze incursiuni terestre din Fâșia Gaza în Israel prin tunelurile subterane, o rețea extinsă de peste 500 de kilometri. Israelul l-a acuzat pe Deif că a fost creierul din spatele atentatelor sinucigașe care au vizat civili israelieni la mijlocul anilor 1990 și din 2000 până în 2006.

Numele pe care îl folosește, respectiv “el-Deif” înseamnă “oaspetele” în arabă și se referă la tendința sa de a-și schimba ascunzătoarea în mod frecvent, pentru a nu fi prins de israelieni. El este cunoscut și sub numele de Mohammed Diab sau sub numele de război Abu Khaled. Cea mai recentă fotografie cunoscută a lui Deif datează din 1989.

Supranumit de israelieni “Ben mavet” (sau “fiul morții” în ebraică), Deif a reușit să scape cu viață din mai multe tentative de asasinat, inclusiv în 2002, 2003 și 2006. Ultimul atentat l-a lăsat paraplegic, au afirmat oficialii israelieni, dar Hamas nu a confirmat niciodată această informație.

În 2014, soția și cei doi copii lui au fost uciși când casa lor, situată în partea de nord-vest a orașului Gaza, a fost bombardată în timpul operațiunii israeliene Protective Edge. Casa tatălui lui Deif a fost și ea bombardată de israelieni în timpul conflictului actual. Fratele lui Deif, Abd al-Fattah Diab, a fost ucis în urma bombardamentului, împreună cu fiul și nepoata sa, în timp ce alți membri ai familiei au fost îngropați sub dărâmături.

Comentând rolul pe care Deif l-a avut în planificarea atacului Hamas din urmă cu o lună, Omri Brinner, un analist pentru Israel și Orientul Mijlociu la Echipa Internațională pentru Studiul Securității Verona (ITSS), a afirmat că prestigiul liderului terorist “era deja puternic… Dar cu această operațiune – cea mai de succes din istoria rezistenței palestiniene – moștenirea sa va trăi pentru totdeauna. El poate eșua acum, Israelul îl poate asasina acum: moștenirea lui îi va supraviețui.”

Considerat un terorist internațional de către Statele Unite din 2015, Deif reprezintă o amenințare directă și constantă la adresa securității interne a Israelului de peste 30 de ani.

Ismail Haniyeh, șeful politic al grupării Hamas

Născut într-una dintre cele mai aglomerate tabere de refugiați din Gaza, Ismail Haniyeh se află în fruntea listei celor mai vânate persoane din Israel de ani de zile. Haniyey se află la conducerea filialei politice a Hamas din mai 2017 și locuiește în Turcia și Qatar, de când a plecat voluntar în exil în decembrie 2019.

Haniyeh a obținut o diplomă în literatură arabă înainte de a se alătura Hamas în 1988. El a petrecut câțiva ani în închisorile israeliene la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990, când autoritățile israeliene l-au acuzat că se află la conducerea aripii de securitate a grupului. Haniyeh s-a întors în Gaza în 1993 și a fost numit decan al Universității Islamice din Gaza.

După ce în 1997 Israelul l-a eliberat din închisoare pe unul dintre fondatorii Hamas, șeicul Ahmed Yassin, Haniyeh a fost ales să-i conducă biroul. El a promovat treptat, până când a devenit prim-ministru al unui guvern de unitate palestinian în 2006.

În 2007, după ce Hamas a preluat controlul Fâșiei Gaza, Haniyeh a fost destituit de președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. Considerat un pragmatic, Haniyeh a cerut în repetate rânduri reconcilierea cu Fatah, un partid naționalist palestinian rival care îl sprijină pe Abbas, fără însă niciun rezultat. (Autoritatea Palestiniană a administrat Gaza înainte de a pierde alegerile din 2006. Ciocnirile violente dintre Hamas și Fatah, partidul politic care controlează Autoritatea Palestiniană, au dus la retragerea completă a AP din Fâșia Gaza în 2007. Din acel moment, enclava a fost condusă de Hamas).

Ministrul israelian al Apărării din acea perioadă, Shaul Mofaz, a amenințat că îl va ucide pe Haniyeh. Mofaz a declarat într-o emisiune la radio că Haniyeh, care a scăpat cu viața dintr-un atentat în 2003, nu va scăpa unui asasinat dacă grupul său “își continuă activitățile teroriste.”

Reales lider al Hamas în 2021, Haniyeh se află pe lista SUA a Teroriştilor Globali Special Desemnaţi (SDGT) din 2018. Departamentul de Stat l-a inclus pe această listă deoarece Haniyeh are “legături strânse cu aripa militară a Hamas” şi este “un susţinător al luptei armate, inclusiv împotriva civililor.

Potrivit comunicatului diplomației americane din ianuarie 2018, Haniyeh ar fi fost implicat în atacuri teroriste împotriva cetățenilor israelieni, în timp ce Hamas a fost responsabilă – până în acel moment – de moartea a aproximativ 17 americani uciși în atacuri teroriste.

După ce grupul terorist a atacat Israelul pe 7 octombrie, Haniyeh a declarat într-un discurs difuzat pe canalul de televiziune Al-Aqsa, condus de Hamas, că palestinienii sunt “pe punctul de a avea o mare victorie,”

În aceeași zi, Al-Aqsa TV l-a prezentat pe Haniyeh apărând alături de alți lideri Hamas în biroul său din Doha, urmărind entuziasmat imagini cu atacul mortal lansat de gruparea teroristă pe teritoriul israelian. Ulterior, Haniyeh a rostit o rugăciune “pentru a mulțumi lui Allah pentru această victorie.”

Pe 17 octombrie, biroul de presă al Hamas a raportat că atacurile aeriene israeliene au vizat casa familiei lui Haniyeh din orașul Gaza.

Marwan Issa, “omul din umbră”

Marwan Issa, în vârstă de 58 de ani, este mâna dreaptă a lui Deif. Potrivit presei israeliene, el este considerat o țintă cheie a celor din Nili, o unitate specială înființată de Shin Bet, serviciul de securitate internă al Israelului, și serviciul de informații Mossad pentru a-i prinde pe membrii Hamas responsabili de atacurile din 7 octombrie.

Issa este comandantul șef adjunct al ramurii militare a Hamas. La fel ca Deif, Issa a scăpat de mai multe tentative de asasinat, inclusiv una care a avut loc în 2006, potrivit cotidianului israelian Yedioth Ahronoth. În acel moment, liderul terorist participa la o întâlnire la care era prezent și Deif. Publicația israeliană a mai scris că locuința lui Issa a fost bombardată de două ori, în 2014 și 2021. Conform celor de la Yedioth Ahronoth, “Israelul spune că atâta timp cât Issa este în viață, războiul psihologic împotriva Hamas nu se va opri.”

Saleh al-Arouri, numărul 2 al organizației

Vicepreședinte al biroului politic Hamas din 2017, Saleh al-Arouri, care are 58 de ani, este unul dintre liderii politici cheie ai grupului. Acuzat de Israel și SUA că finanțează și supraveghează operațiunile militare ale Hamas în Cisiordania, de unde este originar, Arouri se află pe lista teroriștilor a Departamentului de Stat din 2015.

Prin programul Rewards for Justice, Departamentul de Stat oferă până la 5 milioane de dolari pentru “informații care conduc la identificarea sau locația” unde s-ar afla nr. 2 al Hamas. Arouri a fost închis în Israel între 1995 și 2010, apoi deportat în Siria înainte de a se muta în Turcia. Acum locuiește în Liban.

Arouri a fost acuzat că a fost implicat în planificarea răpirii și uciderii a trei adolescenți israelieni în Cisiordania în vara anului 2014. Liderul terorist ar fi sărbătorit public crimele drept “o operațiune eroică,” potrivit Departamentului de Stat de la Washington.

La 25 octombrie, postul de televiziune Al-Manar, deținut de Hezbollah, a raportat că Arouri a avut o întâlnire cu liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, și șeful Jihadului Islamic Palestinian, Ziyad al-Nakhalah.

Trupele israeliene au aruncat în aer casa familiei sale din Cisiordania pe 31 octombrie, dar localnicii au spus că imobilul era neocupat în acel moment. De asemenea, armata israeliană a arestat pe 21 octombrie aproximativ 20 de persoane care aveau legături cu liderul terorist, inclusiv fratele lui Arouri și nouă dintre nepoții săi, în satul Arura de lângă Ramallah.

Conform diplomației americane, Arouri este unul dintre fondatorii Brigăzilor Izz el-Deen al-Qassam, aripa militară a Hamas. În 2018, americanii precizau că liderul terorist trăia în Liban, unde ar fi lucrat cu Qasem Soleimani, liderul Forței Quds a Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran. (Acesta din urmă a fost ucis în iuanuarie 2020 într-un atac ordonat de fostul președinte american, Donald Trump). Arouri a finanțat și a condus operațiunile militare ale Hamas în Cisiordania și a fost legat de mai multe atacuri teroriste, deturnări de avioane și răpiri, au precizat americanii.

Khaled Meshaal, liderul în exil

Khaled Meshaal a fost liderul Hamas în exil multă vreme înainte de a fi înlocuit de Ismail Haniyeh. El a fost o figură importantă a grupării militante timp de decenii și este considerat un lider al blocului radical al mișcării.

Un oponent înverșunat al procesului de pace cu Israelul, Meshaal a părăsit Cisiordania natală în 1967 pentru Kuweit și s-a alăturat Frăției Musulmane. El a participat la înființarea Hamas și a devenit lider al biroului său politic în 1996. După Kuweit, Meshaal s-a mutat în Iordania în 1990.

La instrucțiunile prim-ministrului Benjamin Netanyahu, agenții Mossad au încercat să-l asasineze pe liderul Hamas în 1997, injectându-i o substanță toxică. Doi spioni Mossad au fost arestați de autoritățile iordaniene în acest caz, însă au fost eliberați după ce, presat de SUA și Iordania, Netanyahu i-a oferit lui Meshaal un antidot. Meshaal a supraviețuit atacului.

Operațiunea Mossad a provocat o criză diplomatică între Israel și Iordania și este considerată unul dintre cele mai notorii eșecuri ale serviciilor de informații israeliene.

În 1999, Meshaal a fost expulzat din Iordania alături de alți lideri Hamas și a căutat refugiu în Siria, unde a fost propulsat la șefia grupului în 2004, după ce șeicul Yassin și succesorul său, Abdel Aziz al-Rantisi, au fost uciși de israelieni.

În ianuarie 2012, Meshaal a părăsit Siria în semn de protest față de campania de represiune ordonată de președintele Bashar al-Assad împotriva opoziției de la Damasc, Liderul Hamas s-a stabilit în Qatar.

În luna decembrie a acelui an, Meshaal a făcut prima sa vizită în Gaza în 45 de ani pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a Hamas. Pe când era acolo, el și-a reafirmat refuzul de a recunoaște statul evreu. “Palestina de la mare la râu, de la nord la sud, este țara și națiunea noastră, din care nu putem ceda nici un centimetru sau o parte. Nu putem recunoaște legitimitatea ocupării Palestinei sau legitimitatea Israelului,” a declarat el în fața a aproximativ 100.000 de palestinieni adunați în Piața Katiba din orașul Gaza.

În acest context, France 24 a notat că, cu câteva luni mai devreme, în mod paradoxal, Meshaal spusese că este în favoarea unei soluții cu două state.  Ziariștii francezi au notat că liderul terorist a demisionat din funcția de președinte al biroului politic în 2017, dar rămâne foarte influent în cadrul grupului.

Pe 11 octombrie 2023, la câteva zile după atacurile teroriste de pe teritoriul israelian, Meshaal a cerut lumii musulmane să manifeste în sprijinul palestinienilor și ca oamenii din țările vecine să se alăture luptei împotriva Israelului. Meshaal a spus că guvernele și popoarele din Iordania, Siria, Liban și Egipt au o datorie mai mare de a-i sprijini pe palestinieni.

Eliminați

În timp ce mulți lideri politici cheie ai Hamas și ai aripilor sale militare au reușit să scape până în acest moment de răzbunarea Israelului, câțiva oficiali înalți din Gaza au fost uciși în urma atacurilor lansate de israelieni după 7 octombrie.

  • Pe 10 octombrie, grupul terorist a anunțat moartea lui Zakaria Abu Maamar și Jawad Abu Shammala, doi membri ai biroului său politic. Maamar conducea departamentul economic al biroului, iar Shammala era responsabil de coordonarea cu alte facțiuni palestiniene în calitate de șef al departamentului de relații naționale. Cei doi au fost uciși într-un atac aerian în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza
  • Pe 14 octombrie, armata israeliană a anunțat că i-a ucis pe comandanții Hamas Merad Abu Merad și Ali Qadi în atacuri aeriene. Merad era șeful sistemului aerian al Hamas și ar fi fost responsabil pentru o parte semnificativă a atacurilor din 7 octombrie. Qadi a fost comandant în unitatea Nukhba (Elite), care a condus atacul asupra orașelor israeliene de lângă Fâșia Gaza.
  • Hamas a raportat pe 17 octombrie că o lovitură israeliană l-a ucis pe Ayman Nofal, un membru al consiliului militar superior al Brigăzilor al-Qassam care se ocupă de zona centrală a enclavei. Armata israeliană l-a acuzat pe Nofal că a efectuat numeroase atacuri împotriva Israelului, că a supravegheat fabricarea de arme și că a participat la organizarea și răpirea soldatului Gilad Shalit în 2006. În timp ce a fost deținut în Egipt în februarie 2011, Nofal a profitat de revolta împotriva președintelui Hosni Mubarak pentru a scăpa din închisoare și a ajunge în Gaza printr-un tunel de contrabandă.
  • Armata israeliană a mai anunțat pe 17 octombrie că l-a eliminat pe Osama Mazini, fost ministru al educației în guvernul Hamas și membru al biroului politic din Gaza. El a fost, de asemenea, șeful Consiliului Shura al Hamas, un organism consultativ care alege biroul politic al grupului.
  • Jamila al-Shanti, prima femeie aleasă în guvernul Hamas, a fost ucisă pe 18 octombrie într-un raid israelian în Jabalia, în nordul Gazei. Originară din Gaza, ea s-a alăturat Frăției Musulmane din Egipt în 1977, înainte de a se alinia cu Hamas 10 ani mai târziu. Shanti s-a întors în Gaza în 1990 și s-a alăturat sistemului politic al Hamas. În 2006, Shanti a devenit membră a Consiliului Legislativ Palestinian, ramura legislativă a Autorității Palestiniene, care nu s-a mai întrunit în sesiune regulată de la scindarea Cisiordania-Gaza, produsă în 2007. În 2013, ea a fost numită ministru al afacerilor femeilor din Gaza sub guvernul Hamas.
  • Pe 19 octombrie, o agenție de presă aliniată Hamas a anunțat moartea lui Jehad Mheisen, comandantul forțelor naționale de securitate conduse de Hamas. Membrii familiei sale au fost, de asemenea, uciși în atacul israelian care a vizat casa liderului terorist.
  • Armata israeliană a anunțat pe 31 octombrie că l-a ucis pe Nasim Abu Ajina, un înalt comandant al batalionului Beit Lahia din divizia de nord a Hamas. Într-o declarație publicată pe Telegram de către armată, Ajina a fost acuzat că a condus masacrul din 7 octombrie din kibuțul Erez și comunitatea Netiv HaAsara. “Ajina a comandat sistemul aerian al Hamas și a participat la dezvoltarea capacităților de drone și planoare ale organizației teroriste,” a scris armata israeliană. “Eliminarea sa este o lovitură severă pentru capacitatea organizației teroriste Hamas de a perturba operațiunile terestre ale IDF.”
  • În aceeași seară, armata israeliană a lovit tabăra de refugiați Jabalia, cea mai mare din Fâșia Gaza, pentru a-l elimina pe Ibrahim Biari. Israelul a spus că comandantul Hamas a fost esențial în organizarea atacurilor din 7 octombrie și că se afla în tunelurile din enclavă, din care a condus operațiunile. Potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, bombardamentul israelian a ucis, pe lângă Biari, alte peste 50 de persoane. (Statisticile oferite de gruparea teroristă nu pot fi verificate din surse independente).

 Surse: France 24, Reuters, TIME, New York Times, Yedioth Ahronoth, Times of Israel, State.gov, X

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Mama, cat ati scris, ma doare capul. Atacul a fost pe 7 octombrie, nu pe 7 noiembrie, care e maine….