Cine sunt magistraţii care au decis să nu mai aştepte decizia pe prescripţie a Curţii de Justiţie a UE în dosarul Andreei Cosma
Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) – care a decis să nu mai aştepte decizia pe prescripţie a Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în dosarul Andreei Cosma – a fost alcătuit din magistraţii Eleni Marcu (preşedinte), Gheorghe-Valentin Chitidean, Hermina Iancu, Luminiţa Criştiu-Ninu şi Constantin Epure, potrivit unor surse oficiale de la ÎCCJ.
În dosarul Andreei Cosma, completul de 3 judecători format din judecătoarele Rodica Aida Popa, Oana Burnel şi Simona Cârnaru a rămas în pronunţare, dar a decis să nu înceteze procesul penal ca urmare a aplicării deciziilor istanţelor naţionale privind prescripţia, ci să aştepte decizia CJUE pe prescripţie în cazurile de corupţie.
Completul de 5 judecători a invalidat, în recurs, decizia completului de 3 judecători de suspendare a procesului până la decizia CJUE aşa că dosarul Andreei Cosma se întoarce la completul de 3 judecători care va trebui să dea un verdict definitiv. Anterior, instanţa de fond, Curtea de Apel Ploieşti, a decis încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei după ce a aplicat deciziile CCR şi ÎCCJ în acest sens.
Cine sunt judecătorii din completul de 5
Preşedinta completului, judecătoarea Eleni Marcu, este chiar şefa interimară a Secţiei Penale a ÎCCJ. Ea a fost promovată la Înalta Curte, în 2019, de către Secţia pentru judecători a CSM dominată de Lia Savonea, după ce a fost selectată de o comisie de examinare din care a făcut parte şi fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader. Detalii aici.
Judecătoarea Eleni Marcu a fost vicepreşedintă a Curţii de Apel Constanţa şi a semnat scrisoarea şefilor de instanţe care au condamnat protestele magistraţilor împotriva modificărilor operate de PSD-ALDE la legile Justiţiei. Vezi aici mai multe detalii.
Judecătoarea Eleni Marcu a fost, alături de judecătoarea ÎCCJ Valerica Voica, în comisia care i-a dat punctaj aproape maxim judecătoarei Lia Savonea la interviul de promovare la Înalta Curte, deşi Savonea a emis o sentinţă de 8 luni de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu un minor, justificând că fetița și-a dat consimțământul.
Pe 21 iunie 2023, judecătoarele Eleni Marcu, Elena Brabu și Valerica Voica au admis recursul în casație al primarului Cristian Popescu Piedone din dosarul Colectiv, au anulat condamnarea acestuia și l-au eliberat din penitenciar. În plus, judecătoarea Eleni Marcu este aplaudată de publicația luju.ro.
Judecătoarea Hermina Iancu a refuzat, în trecut, să îl condamne pentru luare de mită pe fostul premier Adrian Năstase în dosarul Zambaccian. Judecătoarea Iancu a făcut opinie separată în sensul achitării fostului premier Adrian Năstase pentru acuzația de luare de mită și condamnării lui la doar 3 ani cu suspendare pentru acuzația de șantaj. În apel, la completul de 5 judecători, fostul premier a fost condamnat definitiv şi pentru luare de mită şi a primit 4 ani cu executare. Judecătoarea Iancu a părăsit magistratura în 2012 și s-a făcut notar, însă în 2016 a revenit la ICCJ, la contencios, apoi la Penal.
Judecătorii Luminiţa Criştiu-Ninu şi Gheorghe Valentin Chitidean au făcut parte din completul care, la 1 martie 2023, a anulat decizia Curții de Apel Brașov de sesizare a Curții de Justiție a UE (CJUE) privind neaplicarea deciziilor instanţelor naţionale pe prescripție. CA Braşov făcuse sesizarea într-un dosar al fostului președinte al CJ Brașov, Aristotel Căncescu. Completul cu judecătorii Luminiţa Criştiu-Ninu şi Gheorghe Valentin Chitidean a strămutat dosarul lui Căncescu la Curtea de Apel Ploieşti. Ulterior, CA Ploieşti nu a mai menţinut decizia de sesizare a CJUE, iar instanţa europeană a fost nevoită să radieze cauza de pe rol.
Judecătoarea Luminița Criștiu-Ninu a fost președinte interimar al Curții de Apel București în perioada în care titularul postului, judecătoarea Lia Savonea, a fost membru CSM. Soțul judecătoarei Criștiu-Ninu a fost audiat ca martor în dosarul Tel Drum al lui Liviu Dragnea. Judecătoarea Criştiu-Ninu a fost şefa Tribunalului Teleorman şi apare în fotografii oficiale cu fostul şef al CJ Teleorman Liviu Dragnea.
Judecătorul Constantin Epure a făcut parte din completul care i-a achitat definitiv pe securiştii acuzaţi că ar fi instrumentat uciderea fostului disident anticomunist Gheorghe Ursu. El este şi judecătorul care, în februarie 2020, a motivat (după 10 luni) decizia de restituire la parchet a dosarului Mineriadei prin care a fost trimisă în judecată fosta conducere a României din 1990: fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director SRI Virgil Măgureanu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii