G4Media.ro

Cine sunt magistraţii din noile completuri de 5 judecători de la Înalta…

Foto: Înalta Curte de Casație și Justiție / Sursa: site oficial

Cine sunt magistraţii din noile completuri de 5 judecători de la Înalta Curte care vor da sentinţele definitive la demnitari în 2020

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a tras luni la sorţi magistraţii care vor face parte din cele două completuri de 5 judecători (C5) pentru anul 2020.

Astfel, la completul de 5 judecători – Penal 1 – 2020, membrii titulari sunt:

  1. Eleni Cristina Marcu
  2. Maricela Cobzariu
  3. Hermina Iancu
  4. Constantin Epure
  5. Iulian Dragomir

Din lista de permanenţă, adică judecătorii care le vor lua locul titularilor dacă aceştia sunt incompatibili sau sunt recuzaţi, fac parte:

  1. Macavei Săndel Lucian
  2. Şerban Leontina
  3. Burnel Oana
  4. Barbu Elena Carmen
  5. Alexandrescu Anca Mădălina
  6. Lefterache Valeria Lavinia
  7. Encean Simona Daniela
  8. Enescu Dan Andrei
  9. Grădinaru Daniel
  10. Cîrnaru Simona

La completul de 5 judecători – Penal 2 – 2020, membrii titulari sunt:

  1. Francisca Maria Vasile
  2. Rodica Cosma
  3. Ioana Alina Ilie
  4. Valentin Horia Şelaru
  5. Andrei Claudiu Rus

Din lista de permanenţă fac parte:

  1. Nicolescu Alin Sorin
  2. Neniţă Simona Cristina
  3. Popa Rodica Aida
  4. Dragomir Florentina
  5. Popescu Mirela Sorina
  6. Pistol Ştefan
  7. Matei Ionuţ Mihai
  8. Rus Alexandra Iuliana
  9. Foitoş Marius Dan
  10. Lucia Tatiana Rog

Cine sunt magistraţii titulari

Eleni Marcu a fost numită recent la Secţia penală a ÎCCJ de Secţia pentru judecători a CSM. Ea a fost vicepreşedintă a Curţii de Apel Constanţa şi a semnat scrisoarea şefilor de instanţe care au condamnat protestele magistraţilor împotriva modificărilor operate de PSD-ALDE la legile Justiţiei (detalii aici).

Maricela Cobzariu a făcut parte din completul de 3 judecători care l-a condamnat pe Darius Vâlcov la 8 ani de detenţie pentru corupţie şi apoi a amânat mai mult de un an redactarea motivării. Cobzariu a făcut parte şi din completul de 3 judecători care l-a achitat pe Sebastian Ghiţă, la fond, în dosarul cu poliţiştii şi procurorii din Parhova.

Hermina Iancu a refuzat, în trecut, să îl condamne pentru luare de mită pe fostul premier, Adrian Năstase.

Constantin Epure este judecătorul care, împreună cu colega lui Gianina Arghir, l-a condamnat, la fond, pe fostul lider PSD, Liviu Dragnea, la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

Iulian Dragomir este vicepreşedintele ÎCCJ (vezi un portret al acestuia aici).

Francisca Vasile este judecătoarea care a ridicat controlul judiciar în cazul Kovesi. Ea a redeschis dosarul Tel Drum. În sistemul de justiţie, este considerată un magistrat integru şi bine pregătit.

Potrivit unor surse judiciare, Rodica Cosma este prietenă cu judecătoarea Magdalena Iordache, soția deputatului PSD Florin Iordache, fost ministru al Justiției, în mandatul căruia a fost adoptată OUG 13.

Ioana Alina Ilie a făcut parte din completul care l-a trimis după gratii în 2012 pe fostul premier PSD Adrian Năstase. Ca judecător de cameră preliminară, ea a anulat mai multe probe obţinute de SRI pe mandat de siguranţă naţională în dosarul Romgaz.

Judecătorul Horia Valentin Șelaru a fost procuror și consilierul Laurei Codruța Kovesi. A fost și șef al Secției urmărire penală și criminalistică din Parchetul General. Printre dosarele grele instrumentate de Șelaru se numără dosarul FNI, în care Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat la închisoare.

Andrei Claudiu Rus este soţul judecătoarei, tot de la Secţia penală a ICCJ, Alexandra Rus (fostă Paştiu), cea care a vrut să îl scape pe fostul lider PSD, Liviu Dragnea. Soţii Rus au fost cununaţi de două perechi de naşi, potrivit unui obicei din Ardeal: de către familia şefei Curţii de Apel Timişoara, Erica Nistor, şi de către familia vicepreşedintelui Curţii de Apel Bucureşti, Alina Ghica. Judecătoarea Nistor a candidat în tandem pentru un post de membru CSM cu judecătoarea Lia Savonea, însă a câștigat doar ultima dintre ele, potrivit surselor G4Media.ro. Ghica este considerată şi ea o apropiată a şefei CSM, Lia Savonea.

 Cine sunt foştii demnitari care îşi aşteaptă sentinţele la ÎCCJ. E vorba de Elena Udrea, Victor Ponta, Dan Şova sau Constantin Niţă. Nu e clar în acest moment dacă dosarele lor rămân la vechile completuri de 5 judecători, potrivit principiului continuităţii după ce a început cercetarea judecătorească, sau vor fi preluate de noile C5-uri.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Niste smecheri, cin’ sa fie!

  2. Adică MAJORITATEA sunt dubioși?
    Rude, fini, achitatori, tărăgănători de procese ale corupților?

    Ăștia au salarii speciale și pensii speciale, pt că…?

  3. Deci completul penal 1:
    1-4 ( doar unul corect)
    completul 2:
    2-3 ( doar 2 corecți )
    Care pică la completul 1 e scăpat SIGUR!

    Dar totusi nu se găsesc judecători, care să nu fie legați de politicieni, PSD, de rude, fini, nași, etc?

    • Vezi ca habar n-ai sa faci o socoteala, dar’mi-te doua, ambele sunt cam 3-2 spre judecata serioasa si corecta. Oricum, nici n-ar trebui sa ne dam cu parerea, pentru ca mi-aduc aminte cum apreciam dubios si discutabil completul de 5 care l-a condamnat pe dragnea, si n-a fost deloc asa, 4 din cele 5 judecatoare l-au gasit vinovat pana-n maduva, asa cum si era, si azi adasta vremuri mai bune la Rahova. Din cei 10 judecatori, cea mai mare incredere am in Iulian Dragomir si Francisca Vasile.

    • Te-oi fi bazand tu pe ceva…dar eu nu mai pot avea in absolut nimeni.

    • “ Iulian Dragomir a avut o ascensiune rapidă din anii 2000 până în prezent. Cu mici excepții, el a ocupat numai funcții de conducere din eșalonul secund, precum vicepreședinte la Tribunalul București, apoi la Curtea de apel București și, în final, ÎCCJ.
      Este judecătorul care l-a menținut inițial în arest pe comisarul de poliție Traian Berbeceanu.

      Dragomir este și președintele completului de 5 judecători care a decis rejudecarea procesului familiei Cosma din Prahova, pe motiv că probele ar fi fost fabricate de celebrii Onea și Portocală de la DNA Ploiești, deși la fond baronul PSD de Prahova, Mircea Cosma, primise 8 ani cu executare, iar fiul lui, fostul deputat PSD Vlăduț Cosma, luase 5 ani cu executare.

      Iulian Dragomir este și judecătorul care, pe 30 martie 2016, a revocat mandatele de arestare în lipsă emise de Curtea de Apel Braşov în dosarul Ferma Băneasa, pe numele oamenilor de afaceri israelieni Benjamin Steinmetz, Shimon Shevez şi a consultantului Tal Silberstein. Steinmetz este unul dintre investitorii de la Roșia Montana și a fost cel mai bogat israelian.

      Prieten cu Blejnar. Magistratul Iulian Dragomir a fost interceptat într-unul dintre dosarele fostului şef al Fiscului de pe vremea PDL-ului, Sorin Blejnar, aflat acum în pușcărie ca urmare a unei condamnari definitive de 5 ani de detenție pentru corupție într-un dosar instrumentat de fostul procuror DNA Ploiești, Mircea Negulescu zis Portocală.

      “Judecător Iulian Dragomir, ICCJ: Am onoarea, excelenţă, să trăiţi, cu mare respect. Un minut cu un prieten al domniei voastre şi al naşului domniei voastre. Nu sunt prietenul naşului mai degrabă decât prietenul finului, pentru că suntem amândoi… unui naş comun al nostru.

      Sorin Blejnar: Am înţeles, am înţeles.

      Iulian Dragomir: Da, el e naşul nostru şi-n sufletul nostru. Prin Bucureşti, prin republica noastră sau prin alte…?“

    • Dragi romani, veti fi fact in continuare; alifie multa va doresc .

  4. Pai si nu vine sinistrul fost ministru de justitie, cumulardul tudorel ? Vine si le ia pe excelentele lor din cupletele de 5, de 3 si zice: nu sunt bune sentintele, cupletele n-au avut camasa alba si palarie!

  5. Nea marcele,daca o ziceai si p aia cu ” hai ma ca esti prost” juram ca esti moromete in poiana lui iocan; iar tanti un fel de tugurlan!!!