G4Media.ro

Cine sunt milițiile paralele angajate în război de Rusia și Ucraina: De…

Cine sunt milițiile paralele angajate în război de Rusia și Ucraina: De la gruparea Wagner la batalionul Azov/  Cecenii luptă pe ambele fronturi

Tragedia copiilor soldați trimiși de Moscova în războiul din Ucraina zguduie lumea și agită Kremlinul. Între timp, continuă însă recrutarea altor forțe care urmează să fie dislocate pe teren. Garda Națională Rusă, care numără 200.000 de oameni, este flancată de o armată paralelă de „voluntari”, mercenari și paramilitari, scrie Il Fatto Quotidiano, citată de Rador.

Ultimii despre care s-a aflat sunt cei 16 mii de „voluntari” pe care Putin îi recrutează în Siria. Dar campania este activă în toată lumea, chiar și în Africa. Grefele în sprijinul armatei regulate sunt acum de diverse feluri și pe ambele fronturi: câini liberi precum “foreign fighters”, elite paramilitare organizate, legionari din toate mediile.

Analiștii dezbat de zile întregi potențialul real al acestor „forțe de sprijin”, se întreabă dacă chiar pot face diferența pe teren sau dacă nu cumva reprezintă un semn de slăbiciune din partea Moscovei, care a început să realizeze erorile de planificare și costurile indirecte ale invaziei (a se citi sancțiuni).

Desigur, există și cei care subliniază anumite avantaje pentru Rusia, de natură mai mult strategică decât tactică, cum a fi importanţa de a nu părea „izolată” în comunitatea internațională (întâlnirea de ieri cu Lukașenko), ci dimpotrivă, de a putea conta pe sprijinul altor țări, chiar al celor aflate departe de zona de conflict.

Nu în ultimul rând, „forțele de sprijin” pot fi utile pentru a reduce pierderile soldaților ruși, care pot deveni o problemă pentru consensul intern, a se vedea numărul real al victimelor și al funeraliilor refuzate. Deci, în scopuri propagandistice. Să încercăm să facem o trecere în revistă a acestor forțe.

Soldații sirieni.  „Cei 16 mii de voluntari” din Orientul Mijlociu au fost promişi de ministrul apărării, Serghei Şoigu. Putin a spus că sunt „voluntari”. Surse locale, raportate de Al Monitor, au povestit că satele au fost vizitate de „recrutori” trimiși de regimul Bashar Assad pentru a întocmi liste și a promite plăți și chiar şi o amnistie pentru că au fost „de cealaltă parte”. S-au antrenat ani de zile la Alep, la Homs, devenind adevăraţi aşi în a anihila inamicul cartier cu cartier, casă cu casă. Listele ar urma să fie prezentate apoi comandamentelor ruse desfășurate din 2015 pentru a sprijini aliatul din Levant: cei care acceptă sunt supuşi unui scurt antrenament, după care vor fi trimiși să moară, sub zăpadă și bombe, pentru 300 de dolari pe lună (cu un angajament de 6 luni). Surse de la Pentagon au confirmat pentru Wall Street Journal că „unii luptători se află deja în Rusia și vor fi trimiși în curând pe teren”. Financial Times citează o sursă a administrației americane potrivit căreia în realitate, răspunsul nu ar fi fost atât de masiv.

Mercenarii grupului Wagner. Pe teren sunt prezenți și mercenarii „Grupului Wagner”, compania militară privată rusă atribuită puternicului om de afaceri Evgheni Prigozhin, pe care Moscova l-a trimis în Siria, Libia, Republica Centrafricană și Mali pentru a înăbuși revoltele interne și a proteja interesele miniere ale regimurilor prietene. Deși face obiectul unor numeroase rechizitorii pentru încălcarea drepturilor omului, compania militară privată formată din foști polițiști și foști militari este prezentă în Ucraina de opt ani, fiind dislocată pe frontul separatist, dar desfășoară activități în apărarea intereselor rusești în cel puțin 30 de țări. Potrivit Times, la Kiev ar fi infiltraţi aproximativ 400 de milițieni membri ai grupului. Ziarul britanic a raportat cel puțin trei încercări de asasinare a lui Zelenski imputabile membrilor acestor forțe speciale, tentative zădărnicite – se pare – de o scurgere de informaţii de la serviciile secrete ruse.

Milițiile din Africa. Se spune că Prigozhin, companie contractantă, încearcă să extindă domeniul de recrutare în țările din Africa Centrală unde este prezentă, fiind trimisă de Moscova, pentru a se ocupa de interesele strategice, energetice și miniere. Din Republica Centrafricană până în Mozambic şi Mali, unde sunt dislocați şi pentru a garanta stabilitate regimurilor prietene ale lui Putin într-o funcție antijihadistă sau pentru a suprima disidența și revolta. Se discută mult despre dificultatea operațiunii „Pe de o parte – notează expertul Pietro Orizio – nu este atât de uşor ca un civil sau militar care provine din acele părți să poată susține un conflict în orașele acoperite de zăpadă din Ucraina și nici să se organizeze zboruri pentru a-i duce în tabere de antrenament. Pe de altă parte, însă, este de netăgăduit că Grupul are o capacitate de recrutare locală, miliția sa fiind foarte populară datorită trecutului de exploatare colonială. Există sate în care au fost ridicate statui în cinstea luptătorilor ruși”.

Pretorienii lui Kadîrov. La invazie au luat parte chiar de la început „pretorienii” feroce ai lui Putin, milițienii despotului cecen Ramzan Kadîrov pe care rușii îl numesc „kadîrovți”: conform unor estimări numărul acestora nu ar fi mai mare de 10 mii, dar cunosc Ucraina pentru că au participat activ la ciocnirile pentru Donbass și Crimeea. În practică, cecenii sunt cei care s-au trezit să lupte cu alţi ceceni, mai puțin loiali Kremlinului și lui Putin. Sunt echipați pentru a înăbuși revoltele și gherilele: nu sunt obișnuiți să lupte pe linia frontului, ci să impună ordinea în orașe. S-au născut ca milițieni loiali lui Kadîrov, foarte loiali lui Putin, apoi au fost înregimentați în armată (garda națională) în 2016, după ce i-au reprimat sângeros pe separatiștii convertiți la Jihad. În ajunul conflictului, Kadîrov adunase o mulțime uriașă de milițieni îmbrăcați în negru, spunându-i lui Zelenski să-i ceară scuze lui Putin. Veteranii din primul și al doilea război cecen au rămas în tranșee pentru a contracara invadarea Crimeii în 2014.

Foreign Fighters și italieni.  Nu se știe câți au călătorit pentru a lupta în războiul din Ucraina. În ajunul invaziei, serviciile italiene de anti-terorism au raportat 60 de compatrioți de extremă dreapta, extremiști și mercenari care ar fi răspuns apelului „fraților” lor, adică milițiile separatiste pro-ruse care se opun democrațiilor liberale, mai degrabă din motive ideologice decât pentru „plata” anemică de 400 de dolari pe lună. Mediul fundamental este cel de extremă dreaptă: populat de subiecți ai radicalismului negru apropiați de formaţiunile Loialitate și Acțiune, Forza Nuova și grupuri de naziskin, așa cum au demonstrat primele două procese (la Genova) împotriva recrutorilor și mercenarilor care doreau să angajeze soldați destinați pentru Milițiile ruse din autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk.

”Legiunea străină” a lui Zelenski.  Sunt trupele voluntarilor internaționali pe care președintele Zelenski i-a chemat înapoi la Kiev „pentru libertate” printr-un apel public făcut pe 27 februarie, la trei zile după invazia trupelor moscovite. Operațiunea este inspirată de Brigăzile Internaționale din Războiul Civil Spaniol. În timp ce autoritățile ucrainene au cuantificat numărul de 100.000 de voluntari civili care s-au înrolat în Forțele Teritoriale de Apărare, nu există date oficiale și sigure despre această „brigadă internațională” de veterani sosiți din 52 de țări pentru a lupta împotriva invadatorului rus. Canalele de recrutare au fost oficiale: oricine dorește să se alăture Legiunii trebuie să contacteze ambasada sau consulatul Ucrainei din țara lor. Autoritățile de la Kiev au stabilit procedurile de angajare. După prima săptămână a „campaniei” de recrutare, sursele de la Kiev au raportat 20 de mii de aderări.

”Ceilalți ceceni” și batalionul Azov. Cecenii din Ucraina ar putea regla conturile lăsate deschise la ei acasă. Deoarece pe câmpul de luptă, însă în tabăra opusă, sunt două batalioane formate de exilații din Groznîi. Ambele poartă numele legendarului erou național cecen Sheikh Mansour și pe cel al lui Dzokhar Dudaiev, tânărul general al Armatei Roșii care, înainte de a deveni liderul Ceceniei independente și de a fi asasinat, a protejat independența statelor baltice. S-au trezit luptând cu forțele separatiste din Donbass și Crimeea cot la cot cu o altă forță în câmp, infamul batalion Azov, neo-naziștii care se filmează ungând cu grăsime de porc gloanțele dedicate cecenilor de pe celălalt front. Batalionul, alcătuit în mare parte din voluntari din partidele de extremă dreaptă, ar număra aproximativ 12.000 de oameni. În 2014 au luptat alături de armată, iar batalionul a fost încorporat în Garda Națională a Ucrainei ca unitate militară oficială și permanentă.

Sursa: Il Fatto Quotidiano/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Putem fi siguri ca cei recrutati din Africa o sa faca „mare scofala” în Ucraina. Mi-aminteste de suferintele colegului meu venit din Benin dupa trei zile petrecute pe santier (practica, anul I), în martie la temperaturi ca saptamâna trecuta. Ambulanta, injectii odata la 12 ore, s.a.
    Deducem ca resursele umane ale temutei Armate Rosii s-au epuzat. N-as fi crezut!

  2. Rușii luptă ca in al doilea război mondial. Cu o armată profesionistă bine echipată pe model Israel spulberi orcii.

  3. Neo naziști care fac parte din garda națională, foarte ciudat .

  4. Și PUTIN are aliați naziști italieni.
    Taman el denszifica Ucraina cu naziști.Cum dracu 😄