G4Media.ro

Cine sunt miniștrii propuși de Ludovic Orban în guvernul PNL: Turcan –…

Cine sunt miniștrii propuși de Ludovic Orban în guvernul PNL: Turcan – vicepremier, Cîțu – Finanțe, Violeta Alexandru – Muncă, Costel Alexe – Mediu, Virgil Popescu – Energie, Cătălin Predoiu – Justiție, Bogdan Aurescu – Externe, Nicolae Ciucă – Apărare

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a definitivat lista miniștrilor pe care îi va propune în Guvernul monocolor PNL pe care intenționează să îl conducă dacă va obține votul de învestitură al Parlamentului.

Fiecare nume din viitorul Cabinet a fost discutat și aprobat și de președintele Klaus Iohannis, o ultimă întâlnire pe acest subiect între liderul PNL și șeful statului având loc char în această dimineață.

Lista miniștrilor și programul de guvernare urmează să fie supuse aprobării liderilor liberali, care se vor reuni în ședința Biroului Politic Național (BPN) începând cu ora 13:00. Ulterior, Ludovic Orban va depune la Parlament cele două documente în vederea dezbaterii și votului într-o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului care ar putea avea loc săpmâna viitoare sau chiar, potrivit social-democraților, peste două săptămâni.

Componența Guvernului Orban:

  1. Prim-ministru – Ludovic Orban
  2. Vicepremier – Raluca Turcan
  3. Ministerul Educației și Cercetării – Monica Anisie (președinta PNL Sector 2, profesoară de liceu, secretar de stat în Guvernul Cioloș)
  4. Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Virgil Popescu (deputat PNL, inginer)
  5. Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu (consilier prezidențial, diplomat de carieră)
  6. Ministerul Apărării – Nicolae Ciucă (general, șeful Statului Major al Apărării)
  7. Ministerul Muncii și Protecției Sociale – Violeta Alexandru (președinta PNL București, ministru pentru Dialog Social în Guvernul Cioloș)
  8. Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației – Ion Ștefan (deputat PNL, inginer electromecanic)
  9. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – Costel Alexe (președintele PNL Iași, doctor în climatologie și meteorologie)
  10. Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor – Lucian Bode (deputat PNL, ministru al Economiei în Guvernul Ungureanu)
  11. Ministerul Finanțelor Publice – Florin Cîțu (liderul senatorilor PNL, finanțist)
  12. Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu (deputat PNL, fost ministru al Justiției în guvernele Tăriceanu și Boc)
  13. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Adrian Oros (deputat PNL, doctor în medicină veterinară)
  14. Ministerul Sănătății – Victor Costache (șeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică la Spitalul European Polisano din Sibiu)
  15. Ministerul Afacerilor Interne – Marcel Vela (senator PNL, absolvent de studii politehnice și juridice)
  16. Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș (directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest, secretar de stat în Guvernul Cioloș)
  17. Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu (deputat PNL, jurnalist și actor)
  18. Ministerul Tineretului și Sportului – Ionuț Stroe (deputat PNL, fost purtător de cuvânt al partidului)
  19. Secretariatul General al Guvernului – Gabriel Andronache (deputat PNL, jurist)

Marţi şi miercuri, Ludovic Orban a încheiat a doua rundă de negocieri cu PMP, ALDE, USR, UDMR şi Pro România pentru a obţine din partea acestor formaţiuni politice sprijinul pentru învestirea Guvernului, Orban declarându-se încrezător în şansele Executivului de a trece de Parlament.

„Eu mă menţin încrezător. Continuăm discuţiile. Am încredere că, aşa cum au existat 238 de parlamentari care au înţeles necesitatea de a pune punct guvernării PSD, se vor găsi un număr suficient de parlamentari, minim 233, care să înţeleagă că este vital pentru România să aibă un guvern legitim”, a spus Orban,

În urma discuţiilor, liderii ALDE, UDMR, PMP şi USR au spus că există şanse de a susţine învestirea Guvernului, în schimb liderul Pro România a anunţat că parlamentarii formaţiunii nu vot vota Guvernul PNL.

* Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, după cea de a două rundă de negocieri cu premierul desemnat, că va merge în Biroul Politic Executiv al partidului, unde va susţine să se dea votul în favoarea învestiturii Guvernului PNL.

* De asemenea, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că sunt şanse serioase ca Guvernul Orban să treacă în săptămânile care urmează şi a anunţat că formaţiunea pe care o conduce va lua o decizie în privinţa susţinerii noului Executiv numai după ce vor fi depuse programul de guvernare şi lista cu propunerile de miniştri.

* Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a susţinut că o decizie privind învestirea Cabinetului Orban va fi luată în Colegiul Naţional al Partidului Mişcarea Populară, iar preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat că a ajuns la un acord cu reprezentanţii PNL şi, probabil, la finele săptămânii, formaţiunea pe care o conduce va lua o decizie finală de susţinere a noului guvern.

* „Nu era nicio surpriză faptul că noi, cei de la Pro România, nu vom vota pentru învestirea Guvernului PNL”, a precizat, în schimb, liderul Pro România, Victor Ponta.

* Potrivit calculelor liberalilor, după discuţiile de miercuri, Guvernul ar fi susţinut de 221 de parlamentari, din cele 233 de voturi necesare, însă Ludovic Orban a precizat că mai sunt negocieri cu peste 25 de parlamentari. Lista Cabinetului Orban ţine cont de toate discuţiile purtate cu partenerii şi va fi consultată cu preşedintele Klaus Iohannis, a precizat premierul desemnat. Orban a anunţat că va transmite o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului pentru a propune un calendar cât mai rapid de învestire a Guvernului.

„Calendarul de învestitură normal că este, din punctul meu de vedere, fiind o nevoie urgentă pentru învestirea guvernului, un calendar cât mai rapid. Luni să fie Birourile permanente reunite, luni după-amiază şi în cursul zilei de marţi să fie audierea miniştrilor sau marţi să fie audierea miniştrilor, iar miercuri să se convoace plenul pentru realizarea votului de învestitură”, a propus Orban.

* Pe de altă parte, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat miercuri că votul de învestitură pentru Guvernul Orban va avea loc, cel mai probabil, pe 4 noiembrie şi că există „şanse mici ca acest guvern să fie învestit în perioada următoare”.

„Înseamnă că luni de dimineaţă vor fi convocate Birourile permanente reunite ale Camerei şi Senatului, în care se va stabili un calendar al audierilor. Foarte important este să avem timpul necesar să audiem fiecare ministru să nu fim pe fugă, să încercăm să înţelegem ce doreşte să facă fiecare potenţial ministru pe domeniul pe care îl va coordona, după care să stabilim ziua de vot. Dacă luni vor fi Birourile permanente reunite, măcar două trei zile de audieri trebuie să avem în comisii, urmând ca după aceea să avem votul. (…) Prin urmare, cel mai probabil votul va fi luni, 4 noiembrie”, a spus Simonis.

* Conform Constituţiei, candidatul pentru funcţia de prim-ministru are termen de 10 zile de la desemnare pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului. Fiecare candidat pentru funcţia de ministru va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului. Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul, iar Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. Trompeta pdl turcan sinistru…buna treaba

  2. Parca trebuia sa fie 15 ministere….cum de au ajuns 19?

  3. Lista este ok, chiar daca mai am ceva dubii in privinta lui predoiu, dar daca Iohannis a fost de acord , atunci am incredere.
    Sper ca guvernul sa fie instalat cat mai repede.

  4. A găsit alt nume la sănătate, alt liberal năzdrăvan așa cum sunt mulți. Costache Victor, medic la o clinică privată din Sibiu. O fi medic bun, ajutat de ceva organizații să răzbată.Dar cu moralitatea? Am aflat întâplător că și-a părăsit familia, soția și copilul, pentru o colegă de serviciu.

    • Aceste probleme strict personale si emotional nu ne intereseaza. Doar profesional ne privește.

    • Ba ion, esti un nemernic de cea mai joasa speta.
      Esti un postac al mafiei, sant sigur.

  5. O listă rezonabilă, în comparaţie cu ce gunoaie a adus PSD-ul.

  6. Cătălin Predoiu – Justiție

    Aceeasi lingai tot reciclati incontinuu….

  7. UN guvern acceptabil ca parte a unei perioade de tranzitie . Dupa alegerile fie ele anticipate ,fie la termen structura guvernului se schimba functie de rezultatul de la alegerile prezidentiale , ce ar trebui sa produca un guvern monocolor PNL (urmare a masurilor luate in timpul mandatului interimar) fie a unui guvern cu PNL SI USR-PLUS si minoritati ce vor conduce Romania 8 ani din momentul confirmarii. Daca cetatenii ies masiv la vot ,atunci PNL obtine peste 50% din procente si cred ca asa se va intimpla prin introducerea in ecuatia votului a unor masuri ce vor transforma PNL in cistigatorul absolut al scrutinului . Fiind un guvern de tranzitie nu prea are importanta numele ministrilor ci doar decizia la centru a premierului Orban ,ce rapid va determina a noua abordare politica cu reglemetarile ce deja electoratul sau tara aproape in unanimitate cere . Frica cea mare a celor ce nu voteaza acest guvern tocmai asta este . SCHIMBAREA RAPIDA cu orice risc si cu orisice modalitate legala imediat posibila . Daca ca natiune intelegm asta atunci trebuie sa oferim cu totii , indiferent de preferinte actuale , o sansa presedintelui JOHANNIS si premierului ORBAN sa decida fara posibile alte interventii drumul imediat urmator al TARII . Faceti asta pentru acest mandat comun presedinte -premier , JOHANNIS -ORBAN doar pentru urmatorii 4 ani , Daca nu confirma (eu cred ca da ) atunci asa cum mereu ne-am tot dat pe bucatele mici votul nostru ,putem sa ne apucam din nou . Romania nu mai este in situatia de a se juca de a politcienii. Toti candidatii actuali , cu exceptia actualului presedinte , mizeaza in confruntarea electorala pe o imagine proprie atasata ,fara a prezenta sau a avea in spate o capabilitate sustinuta de fapte concrete , de actiuni vizibil -adevarate in folosul daca nu al tarii (ar fi prea mult )macar in folosul comunitatilor unde s-au exprimat ca persoane particulare . Cred ca nici unul dintre contracandidati nu va mai putea fi regasit ca politician peste cinci ani .Poate gresesc si nu acesta este adevarul (viitorul nu il stie nimeni ) dar urmarind trecutul contracandidatilor ,acesta nu pare a le oferi puterea de a deveni presedinti ai Romaniei ,cu atit mai mult cu cit actualul presedinte a ridicat stacheta functiei prezidentiale la un nivel greu de atins . Nu trebuie decit sa ne uitam in urma si cu siguranta putem face diferenta intre trecut si prezent, ba chiar intre trecut si cei ce in prezent incearca obtinerea functie de presedinte .Alegerile viitoare prezinta dupa cum deja se vede doar o dubla(ca persoane ) si unica garantie JOHANNIS-ORBAN.

  8. Deci față de ce jeguri ordinare au fost pesedistii, această schemă arată divin. Nu halesc peneleu nici cu un kil de lămâi dar ce văd aici aș dori din inimă să înceapă treaba de mâine.

    • P.S.- un nume ar trebui totuși eliminat în regim de urgență din guvern: Ion Ștefan. Este un personaj mai mult decât dubios despre care presa deja a scos la iveală detalii de ordin infracțional. Pe scurt, un alt hoț pe mână cu interlopii care ar trebui să fie la pușcărie nu conectați la banul public.

  9. Singurul care este profesionist din lista respectiva , este Domnul Aurescu .
    In rest sunt niste LOAZE .
    De abia astept , ca de aici de unde sunt sa aud vaicarelile romanilor .
    Sunt convins ,ca cei care vor forma guvernul vor lovi de va sari singele in toate partile .
    Asa le trebuie romanilor , sa dea o data de panant , sa se tarasca precum ramele .
    Asa le trebuie daca au ales un klauSS , care este un sclavete al celui de-al – Patrulea Reich .

  10. Depinde cine numără. Dacă numără un PNL-ist sunt 15 ministere, dacă numără un PSD-ist sunt 19 ministere, dacă numără un contribuabil vede că sunt de fapt vreo 3 ministere. Și o vorbă despre casandra pnl-istă:”Citu s-a aflat printre cei trei trezorieri acuzati de guvernatorul Mugur Isarescu, in octombrie 2008, la izbucnirea crizei financiare, de speculatii asupra cursului si a dobanzilor, ceea ce a condus la niveluri foarte mari ale ratelor interbancare.”.

  11. Vezi Orbane ca miza este mare.Sa vedem daca ai stofa de prim ministru.
    Daca vreun ministru calca stramb, sa vedem daca si esti consecvent,altfel veti pierde masiv incredere de la electoratul de dreapta, dar si de la multi oameni de buna credinta.
    Orbane nu uita,Iohannis si-a aruncat reputatia in joc, si fara el ati fi fost acum la 15 % in sondaje.Deci nu mai vrem sa vedem metehne de genul PSD- PDL in guvern.Cine nu aduce competenta , trebuie zburat radical.Si sa nu va puna dracu sa aduceti amante,pile neveste,fini si paraziti pe la ministere.

    • Miza este mare zici , miza este dupa parerea mea nu mare , foarte mare . O sa vedem daca guvernul ORBAN si ORBAN in persoana isi poate asuma aceasta istorica deja clipa din existenta neamului . Este un moment istoric pentru Romania si tind sa cred ca si partidele ce voteaza guvernul Orban au inteles asta chiar daca nu le convine ca imagine . Se vor impotrivi mediatic , dar in final vor vota guvernul Orban si vor face asta declarind cu mina pe inima, ca o fac in interes national . Parte a parlamentarilor PSD vor vota si ei acest guvern .Romania ca si toate celalalte tari componente UE au inteles brusc ca fara o unitate de nesdruncinat si fara o acceptabilitate a tuturor cerintelor ce deriva din asta nu exista . Dintr-o data au priceput ca o intreaga lume este impotriva noastra a tuturor celor care ne numim UE .Cu totii au inteles rapid, in ce cursa politica puteam cadea si in ce situatie aproape de razboi total puteam pica . Bunastarea UE (priviti in jur ) produce invidie , dorinte de rasbunare , produce si ne arata vechea zicere universala: de ce voi si nu noi .Acum cu totii am inteles asta si nu numai noi si multi altii (ma refer la popoare ) din jurul nostru au inteles , ca numai libera circulatie a marfurilor , fara trecerea acestora prin multiple sisteme de taxare ,ce imbogatesc doar pe unii ce nu fac nimic (doar taxeaza ) concomitent cu respectarea regulilor democratice in totalitate si eliminarea barierelor de orisice fel aduc bunastare .ORBAN cred ca a inteles asta si in tandem cu presedintele Johannis va da o sansa Romaniei si va elimina partea politicului ce doar doreste sa stapineasca tara in interes personal si de grup .SUCCES

  12. Minunat!
    PDL ocupă două poziții cheie
    Justiție și vicepremier.
    Pe Anastase și Berceanu nu îi cheamă nimeni?
    Bode, de pe vremea lui Ungureanu
    Anisie a lui Cioloș
    La cultură…nu mai comentez.

    Ce sa mai.. numai oameni noi, specialiști și competenți.
    După dezastrul de incompetenți din actualul guvern lumea aștepta altceva.

    După ceva luni de guvernare, îi așteaptă iar ani multi de opoziție.