Cine sunt miniștrii propuși de Ludovic Orban în guvernul PNL: Turcan – vicepremier, Cîțu – Finanțe, Violeta Alexandru – Muncă, Costel Alexe – Mediu, Virgil Popescu – Energie, Cătălin Predoiu – Justiție, Bogdan Aurescu – Externe, Nicolae Ciucă – Apărare
Premierul desemnat, Ludovic Orban, a definitivat lista miniștrilor pe care îi va propune în Guvernul monocolor PNL pe care intenționează să îl conducă dacă va obține votul de învestitură al Parlamentului.
Fiecare nume din viitorul Cabinet a fost discutat și aprobat și de președintele Klaus Iohannis, o ultimă întâlnire pe acest subiect între liderul PNL și șeful statului având loc char în această dimineață.
Lista miniștrilor și programul de guvernare urmează să fie supuse aprobării liderilor liberali, care se vor reuni în ședința Biroului Politic Național (BPN) începând cu ora 13:00. Ulterior, Ludovic Orban va depune la Parlament cele două documente în vederea dezbaterii și votului într-o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului care ar putea avea loc săpmâna viitoare sau chiar, potrivit social-democraților, peste două săptămâni.
Componența Guvernului Orban:
- Prim-ministru – Ludovic Orban
- Vicepremier – Raluca Turcan
- Ministerul Educației și Cercetării – Monica Anisie (președinta PNL Sector 2, profesoară de liceu, secretar de stat în Guvernul Cioloș)
- Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Virgil Popescu (deputat PNL, inginer)
- Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu (consilier prezidențial, diplomat de carieră)
- Ministerul Apărării – Nicolae Ciucă (general, șeful Statului Major al Apărării)
- Ministerul Muncii și Protecției Sociale – Violeta Alexandru (președinta PNL București, ministru pentru Dialog Social în Guvernul Cioloș)
- Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației – Ion Ștefan (deputat PNL, inginer electromecanic)
- Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – Costel Alexe (președintele PNL Iași, doctor în climatologie și meteorologie)
- Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor – Lucian Bode (deputat PNL, ministru al Economiei în Guvernul Ungureanu)
- Ministerul Finanțelor Publice – Florin Cîțu (liderul senatorilor PNL, finanțist)
- Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu (deputat PNL, fost ministru al Justiției în guvernele Tăriceanu și Boc)
- Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Adrian Oros (deputat PNL, doctor în medicină veterinară)
- Ministerul Sănătății – Victor Costache (șeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică la Spitalul European Polisano din Sibiu)
- Ministerul Afacerilor Interne – Marcel Vela (senator PNL, absolvent de studii politehnice și juridice)
- Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș (directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest, secretar de stat în Guvernul Cioloș)
- Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu (deputat PNL, jurnalist și actor)
- Ministerul Tineretului și Sportului – Ionuț Stroe (deputat PNL, fost purtător de cuvânt al partidului)
- Secretariatul General al Guvernului – Gabriel Andronache (deputat PNL, jurist)
Marţi şi miercuri, Ludovic Orban a încheiat a doua rundă de negocieri cu PMP, ALDE, USR, UDMR şi Pro România pentru a obţine din partea acestor formaţiuni politice sprijinul pentru învestirea Guvernului, Orban declarându-se încrezător în şansele Executivului de a trece de Parlament.
„Eu mă menţin încrezător. Continuăm discuţiile. Am încredere că, aşa cum au existat 238 de parlamentari care au înţeles necesitatea de a pune punct guvernării PSD, se vor găsi un număr suficient de parlamentari, minim 233, care să înţeleagă că este vital pentru România să aibă un guvern legitim”, a spus Orban,
În urma discuţiilor, liderii ALDE, UDMR, PMP şi USR au spus că există şanse de a susţine învestirea Guvernului, în schimb liderul Pro România a anunţat că parlamentarii formaţiunii nu vot vota Guvernul PNL.
* Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, după cea de a două rundă de negocieri cu premierul desemnat, că va merge în Biroul Politic Executiv al partidului, unde va susţine să se dea votul în favoarea învestiturii Guvernului PNL.
* De asemenea, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că sunt şanse serioase ca Guvernul Orban să treacă în săptămânile care urmează şi a anunţat că formaţiunea pe care o conduce va lua o decizie în privinţa susţinerii noului Executiv numai după ce vor fi depuse programul de guvernare şi lista cu propunerile de miniştri.
* Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a susţinut că o decizie privind învestirea Cabinetului Orban va fi luată în Colegiul Naţional al Partidului Mişcarea Populară, iar preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat că a ajuns la un acord cu reprezentanţii PNL şi, probabil, la finele săptămânii, formaţiunea pe care o conduce va lua o decizie finală de susţinere a noului guvern.
* „Nu era nicio surpriză faptul că noi, cei de la Pro România, nu vom vota pentru învestirea Guvernului PNL”, a precizat, în schimb, liderul Pro România, Victor Ponta.
* Potrivit calculelor liberalilor, după discuţiile de miercuri, Guvernul ar fi susţinut de 221 de parlamentari, din cele 233 de voturi necesare, însă Ludovic Orban a precizat că mai sunt negocieri cu peste 25 de parlamentari. Lista Cabinetului Orban ţine cont de toate discuţiile purtate cu partenerii şi va fi consultată cu preşedintele Klaus Iohannis, a precizat premierul desemnat. Orban a anunţat că va transmite o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului pentru a propune un calendar cât mai rapid de învestire a Guvernului.
„Calendarul de învestitură normal că este, din punctul meu de vedere, fiind o nevoie urgentă pentru învestirea guvernului, un calendar cât mai rapid. Luni să fie Birourile permanente reunite, luni după-amiază şi în cursul zilei de marţi să fie audierea miniştrilor sau marţi să fie audierea miniştrilor, iar miercuri să se convoace plenul pentru realizarea votului de învestitură”, a propus Orban.
* Pe de altă parte, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat miercuri că votul de învestitură pentru Guvernul Orban va avea loc, cel mai probabil, pe 4 noiembrie şi că există „şanse mici ca acest guvern să fie învestit în perioada următoare”.
„Înseamnă că luni de dimineaţă vor fi convocate Birourile permanente reunite ale Camerei şi Senatului, în care se va stabili un calendar al audierilor. Foarte important este să avem timpul necesar să audiem fiecare ministru să nu fim pe fugă, să încercăm să înţelegem ce doreşte să facă fiecare potenţial ministru pe domeniul pe care îl va coordona, după care să stabilim ziua de vot. Dacă luni vor fi Birourile permanente reunite, măcar două trei zile de audieri trebuie să avem în comisii, urmând ca după aceea să avem votul. (…) Prin urmare, cel mai probabil votul va fi luni, 4 noiembrie”, a spus Simonis.
* Conform Constituţiei, candidatul pentru funcţia de prim-ministru are termen de 10 zile de la desemnare pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului. Fiecare candidat pentru funcţia de ministru va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile.
Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului. Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul, iar Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii