G4Media.ro

Cine sunt oamenii forte care controlează noul guvern italian: Matteo Salvini și…

Cine sunt oamenii forte care controlează noul guvern italian: Matteo Salvini și Luigi Di Maio, șefii coaliției de guvernare

Liderii Ligii și al Mișcării 5 Stele, care au încheiat joi un acord guvernamental, obțin poziții-cheie în noul executiv al Italiei, scrie Le Monde, preluată de Rador. Ei dețin cheile noului guvern condus de Giuseppe Conte. Cei doi ocupă fotoliile de la Ministerul Afacerilor Interne, respectiv, Ministerul Dezvoltării Economice, poziții-cheie ale noii echipe de guvernământ.

Ei datorează aceste poziții scorului lor la alegerile parlamentare din martie – Mișcarea 5 Stele a lui Di Maio (M5S) a ajuns în frunte cu 32% din voturi, urmată de Liga lui Salvini (17%) – şi acordului guvernamental încheiat între cei doi bărbați, acord care îi face să tremure pe vecinii lor europeni. Acest program prevede mai ales încheierea austerității, reducerea impozitelor și revizuirea regulilor guvernanței europene.

Ambii au sperat să devină șeful guvernului, dar o luptă acerbă a ego-urilor și scorurile individuale scăzute i-au forțat să aleagă o terță persoană. Giuseppe Conte a dezvăluit seara lista miniștrilor, care urmau să depună jurământul vineri la ora 16:00. După depunerea jurământului, noul președinte al consiliului va cere încredere în Parlament, unde Liga și M5S au majoritatea ambelor camere.

Portretul celor doi oameni puternici ai guvernului italian.

Matteo Salvini, un xenofob la Ministerul de Interne

Politica de migrație a Italiei este acum în mâinile sale. Matteo Salvini, liderul xenofob al Ligii, a fost numit ministru de Interne joi seara în noul guvern condus de Giuseppe Conte. O consacrare pentru cel care a condus Liga pe locul al doilea la alegerile legislative, cu 17% din voturi, devansând Forza Italia a lui Silvio Berlusconi (14%).

Matteo Salvini, în vârstă de 45 de ani, s-a născut și a crescut în capitala Lombardiei, Milano. El s-a alăturat Ligii Nordului în 1990, pe când era încă elev de liceu. Prin intermediul radioului, Radio Padania Libera, din fruntea organului de partid, începând din 1999, el îşi va construi personajul. Provocările sale în lanţ, în special în ura sa împotriva Italiei și a locuitorilor din sudul țării, au fost tratate drept „dispreţuitoare”.

În 2009, la o petrecere, el chiar a interpretat un cântec extrem de jignitor la adresa napoletanilor. În 2004, acest eurosceptic notoriu intră în Parlamentul European. În 2013, a preluat conducerea partidului, slăbit de un scandal de delapidare a fondurilor publice – partidul nu a depășit apoi 4% din voturi la alegerile legislative din 2013. Dar dl.Salvini a întreprins de-a lungul anilor o schimbare profundă a mișcării, odinioară concentrată în nordul țării.

În detrimentul unei facţiuni originale a Ligii Nordului, care a devenit Liga sub conducerea d-lui Salvini, programul partidului evoluează: nu mai există o retorică regionalistă anti-italiană, înlocuită acum de critica la adresa Europei și de suveranism.

Nu mai este vorba despre independența regiunii Padania (regiune imaginară din nordul țării, inclusiv Piemont, Lombardia, Friuli Venezia Giulia, Valle d’Aosta, Veneto și Emilia-Romagna), nici despre federalismul fiscal. Pentru comunicare, Matteo Salvini folosește foarte mult rețelele sociale, unde este foarte urmărit (2,2 milioane de persoane pe Facebook și 720.000 de abonați pe Twitter) și se invită cu regularitate la posturile de televiziune.

Salvini merge chiar şi în sudul țării pentru a-şi face campanie, atacând în mod regulat Uniunea Europeană, spațiul Schengen și imigranții (pe care îi numește „imigranți ilegali”), denunțând în special o „invazie planificată”. De altfel, el s-a aliat și cu Frontului Național al Marinei Le Pen în Parlamentul European și dorește să pună capăt sancțiunilor europene împotriva Rusiei lui Vladimir Putin.

Luigi Di Maio, un moderat în fruntea unui partid populist

El a avut greaua misiune de a-i succeda vulcanicului Beppe Grillo în fruntea Mișcării 5 Stele, în septembrie 2017. După alegerile legislative câștigate în martie (32% din voturi), Luigi Di Maio, mai moderat decât predecesorul său, a fost propulsat joi în funcţia de ministru al Dezvoltării economice, la 31 de ani.

Ascensiunea sa politică a fost foarte rapidă. După ce a fost ales deputat la 26 de ani, în 2013, sub culorile M5S, el a devenit vicepreședinte al Camerei, unde munca sa a fost apreciată. Se remarcă drept una dintre cele mai cunoscute fețe ale mișcării antisistem. Deși reprezintă aripa dreaptă moderată a M5S, el s-a remarcat totuşi în plină criză a migranților atunci când a calificat drept „taxiuri ale mărilor” navele închiriate de ONG-urile umanitare care efectuează operațiuni de salvare în Marea Mediterană.

În timpul „înscăunării” sale în fruntea partidului, în toamna anului 2017, pentru care a obținut 82% din voturile militanților, el a fost contestat de „aripa stângă” a M5S, dar campania sa eficientă, unde a preferat în special să se concentreze pe partea de sud a țării, neglijata de guvernul central, a redus la tăcere criticii. De asemenea, dl.Di Maio i-a liniştit pe partenerii europeni din Italia, arătându-se mai puțin eurosceptic decât Beppe Grillo.

„Desigur, suntem critici, dar dorim să rămânem în Uniunea Europeană și, bineînțeles, dorim să rămânem în euro „, a spus el într-un interviu acordat ziarului nostru. „Dar – și nu suntem singurii – suntem conștienți de faptul că unele lucruri trebuie să se schimbe”.

În plus față de această schimbare a tonului faţă de Europa, dl.Di Maio a schimbat doctrina M5S privind alianțele cu alte partide. În timp ce își construia o mare parte din popularitatea sa în ceea pe baza refuzului unor astfel de acorduri, după alegeri, el a întins mâna atât Partidului Democrat (centru stânga), pe care el îl denigrase mult timp, și care a refuzat să discute, cât şi cu Liga, cu care sinteza a fost totuși delicată.

În interviul său acordat ziarului „Le Monde”, dl.Di Maio se arătase foarte critic şi la adresa noului său partener în guvern: „Salvini s-a folosit întotdeauna de această furie, făcându-i pe italieni să creadă că, odată ajuns la putere, el va rezolva toate problemele”.

Traducerea Rador: Rodezia Costea

Foto: Matteo Salvini (sursa: Pagina personală de Facebook)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează