G4Media.ro

Cine sunt politicienii care vor să joace rolul lui Nigel Farage în…

Sursa Foto: Facebook/ Gianluigi Paragone

Cine sunt politicienii care vor să joace rolul lui Nigel Farage în Italia / Se naște partidul Italexit?

Răspunsul neconvingător al UE la criza generată de coronavirus a relansat în Italia discuțiile pe tema unei posibile ieșiri din blocul comunitar, scrie Politico.eu

Pe fondul riscului ca negocierile liderilor europeni să intre în blocaj pe tema fondului de relansare economică al UE, scepticismul este în creștere în Italia. Principalii adversari politici caută să devină un fel de Nigel Farage al Italiei, arhitectul Brexit-ului, sperând să forțeze o nouă dezbatere pe tema unui posibil ”Italexit”.

Gianluigi Paragone, un fost senator al mișcării antisistem 5 Stele, a anunțat lansarea unui partid având ca sigur obiectiv ieșirea Italiei din UE, în timp ce Vittorio Sgarbi, un critic de artă libertarian și fost ministru în guvernul lui Silvio Berlusconi, încearcă forțarea unui referendum pe această temă.

Cele două personaje încearcă să capitalizeze sentimentul tot mai răspândit printre italieni că au fost abandonați de UE într-un moment dificil și că sunt în pericol să fie din nou neglijați în privința planurilor de relansare economică. Un sondaj realizat în luna aprilie – când Italia era una dintre cele mai lovite țări de coronavirus – indica faptul că procentul italienilor care declară că au puțină încredere sau deloc în UE este de 70%. Un alt sondaj arăta faptul că jumătate își doresc să părăsească blocul comunitar.

Politico.eu notează că Italia are deja un politician de tipul Nigel Farage, în persoana lui Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreaptă Liga.

În Martie, Salvini a numit UE ”un cuib de șerpi și șacali”, avertizând că după ce Italia va învinge virusul, ”dacă va fi nevoie, vom spune la revedere”.

Dar atât Salvini, cât și partenerul său de alianță, liderul Frăției Italiei, Giorgia Meloni, și-au moderat discursul referitor la UE pe măsură ce s-au apropiat de putere. Prin urmare, noua lor poziționare – rămânerea într-o UE reformată – a lăsat din nou spațiu pentru eurosceptici.

Cel care speră să umple acest spațiu este Paragone (foto), un fost jurnalist de dreapta și realizator de talk show, care în prezent este senator independent. În opinia lui, problema nu se pune dacă UE se va prăbuși sau nu, ci când. ”Când vedem casa prăbușindu-se, nu așteptăm să ne cadă acoperișul în cap”, a declarat Paragone într-un interviu.

Paragone a fost ales senator pe listele Mișcării 5 Stele, dar a fost exclus din partid la începutul acestui an. Oficial, motivul a fost absența de la vot, însă Paragone susține că excluderea a fost ca urmare a criticilor aduse conducerii partidului, despre care susține că și-a abandonat valorile, inclusiv euroscepticismul.

Noul său partid, care va pleda pentru scoterea Italiei din blocul comunitar, nu are încă un nume. Italexit ar fi o idee, însă crede că ar putea suna prea englezesc pentru un partid italian.

Un alt pretendent la rolul de eurosceptic este Sgarbi, un parlamentar celebru, care dorește să fie perceput ca un luptător anti-sistem.

Sgarbi este cunoscut pentru poziționările sale profund sexiste. A fost scos afară din Parlament de forțele de ordine din cauza unor remarci ofensatoare. Sgarbi admite că împărtășește aceleași viziuni politice cu Nigel Farage, dar spune că îl admiră și pe premierul britanic, Boris Johnson, pentru ”determinare”.

Sgarbi vrea să scoată Italia din UE, prin urmare a dirijat o inițiativă cetățenească pentru a forța un referendum pe această temă. Susținătorii săi, care au depus luna trecută o petiție la Curtea Constituțională, iar acum încearcă să strângă cele 500 de mii de semnături necesare pentru referendum, susțin că doresc să netezească drumul pentru o nouă ”Renaștere a Italiei”.

Sgarbi susține că a venit momentul pentru un nou referendum, de la ultimul care a avut loc acum 30 de ani pe tema integrării în UE.

”Patru milioane de cetățeni au spus nu în 1989. Cred că acum sunt mult mai mulți”, a declarat el într-un interviu pentru Politico.

Eurparlamentarul Marco Zanni (Liga) afirmă că susținerea pentru Paragone este impresionantă pentru un partid care n-a fost încă lansat. ”Nu cred că există azi sol fertil pentru un vot de ieșire din UE, dar dacă nu vor avea loc schimbări clare în UE, pe termen lung italienii ar putea vota pentru Italexit”, afirmă Zanni, care a adaugă că în lipsa unui acord pe tema fondului de relansare, vor exista mai multe inițiative de acest tip, nu doar în Italia, ci și în alte țări din UE.

Sursa: Politico.eu/ Traducerea și adaptarea: G4Media.ro

Sursa Foto: Gianluigi Paragone

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. italia nu e marea britanie.
    daca marea britanie are economia care sa ii permita sa supravietuiasca inafara blocului, o iesire pentru italia ar insemna aproape o sinucidere dpdv economic.

    • Asta vroiam sa intreb, daca ies din UE, cine le mai finanteaza deficitul?

    • Banca Centrala Italiana, o sa revina la Lira si o sa-si finanteze deficitul precum Zimbabwe :))

      Iesirea din UE poate fi ok DOAR daca politicienii sunt responsabili si coruptia este la minim, caracteristici pe care Italia nu le indeplineste.

  2. Cine sa fie?! Niste ruși.

  3. Foarte simplu , italienii pot iesi din zona euro , si isi finanteaza deficitul prin parghii financiare interne .

    • Dat drumul la tiparnita de lire italienesti, eventual pastrat si euro.
      Pe astia i cam frige tare adoptarea monedei euro.

  4. Mafia si coruptia a transformat Italia din stat puternic dezvoltat memru G7, in stat esuat si subventionat.

  5. Nu cred ca iese Italia din UE – au nevoie de pomeni, si ei stiu asta. (Iar daca totusi va iesi, in scurt timp Nordul Italiei va secesiona). Inainte sa iasa Italia, s-ar putea sa iasa Olanda si Suedia, eventual si Danemarca. Austria nu cred, deoarece ei se duc dupa Germania – daca Germania se duce, se duc si ei, daca Germania sta in UE, stau si ei.

  6. Logic, faptul ca italienii sunt intristati de atitudinea celor 5 tari „frugale” (egoiste). Pentru cine nu stie inca, Italia, este membru fondator au Comunitatii, din martie 1957 si a fost/este contributor net. Asta pentru persoanele care indraznesc ca arunce cu noroi in italieni.

    Ma simt mult mai apropiat, legat de italieni, decat de Nordici. Ne leaga cultura, limba, obiceiurile, totul. Atat pe noi, francezii, cît si pe Dv, romanii.

    Sper sa nu isi duca planul la indeplinire, pentru ca in secunda doi, ne vom alia cu vecinii nostri italieni, intr’o alianta de tip nou Nord (Franta) – Sud (Italia)

    • O impresie si ipoteza (care poate fi infirmata sau confirmata): in orice configuratie, tara care este cea mai mare din UE si nu este din duo-ul Germania-Franta, se simte frustrata si va avea tendinta-dorinta sa „isi ia jucariile si sa plece”. Pe pozitia asta a fost UK, acum este Italia. Daca se intample Italexit, pozitia asta va fi ocupata de Spania. Mai departe, genul asta de dinamica n-ar fi posibila daca n-ar exista un duo Germania-Franta care se se inteleaga intre ei si apoi sa insiste sa impuna tuturor celorlalti ce au decis ei doi. Normal ca UK s-a simtit insultata, si acum la fel Italia.
      Asta ca logica intrinseca inainte de alte consideratii specifice fiecarei tari.

      PS. Ce spui tu ca va face Franta daca iese Italia din UE, nu cred. Adica Franta va renunta la parteneriatul quasi-sigur si benfic (pentru Franta) cu Germania ca sa faca o alianta incerta si mai putin benefica cu Italia? Ha.

    • @Ioan
      UE ramane neschimbat. Ceea ce se va intampla, in cazul une continuari a lipsei de empathie si de intr’ajutorare, va fi o noua alianta, in iteriorul UE: cele 8 tari care au cerut ajuutor UE pentru Spaina si Italia.
      Ceea ce nu par a intelege (di pacate) comentatorii romani, este faptul ce Germania, este o tara profund europeana, iar axa franco-germana, a fost si este motorul UE. Asadar, Germania se va alatura unei (posibile) aliante SUD-Franta/Irlanda/Belgia.
      De ce? Extreme de simplu: majoritatea populatiei, se afla in aceste tari. PIBul acestor tari este majoritar in UE.

      Sper ca prietenii si alitatii nostri Italieni, nu vor parasi UE. A fost o teribila gresala a noastra, a celor 6 tari care au alcatuit Comunitatea in 1957, sa acceptam Marea Britanie. Iar dupa Marea Britanie, tarile Nordice, si cele din fostul bloc Est.
      Trebuia sa creem o alianta, insa mentalitatile Nord si Est, sunt mult prea diferite. Oamenii sunt vindicativi, fara rabdare si, cel mai dureros, fara un tel, fara o tinta.

      Uniunea, o tot repet, nu este un club al bogatilor. Uniunea nu este: cat dau si cat iau. In nici un caz acest lucru.
      Este un spatiu unde membrii (1) nu isi declara razboi si (2) se intr’ajutoreaza. Pentru ca fiecare dintre noi, a trecut si va trece (la un moment dat) printr’o perioada unde va avea nevoie de ajutorul celorlalti.

      Oui, gresala noastra, a inceput din momentul in care am acceptat tari terte 🙁

    • @ioan
      Am raspuns insa, nu apare raspunsul. Nu este prima data cand intarzie publicarea

    • pe mine de francezi ma leaga tradarile din razboaie.

    • @vasea
      Daca sunteti rus, este normal sa nu va lege nicmic. Romanii, sunt un popor latin si ne leaga o istorie, o comunitate lingvistica, codurile legale (codul napoleonian), organizarea teritoriala, etc. Mai cititi, veti descoperi cam ceea ce leaga Romania de Italia si Franta.

      Cam pe cine a tradat Franta, in cele 2 razboaie mondiale? Daca sunteti Rus, va inteleg. Rusia a tradat Polonia. Daca sunteti Roman, va inteleg. Romania a tradat amandoua taberele, in acelasi razboi.
      Insa nu istoria razboaielor este subiectul, ci faptul ca o tara fondatoare a Comunitatii, care nu a cerut niciodata vreun ban sau ajutor, din 1957 incoace, fiind contributoare net, Italia, are nevoie de ajutor si acest ajutor, nu i se accorda. O rusine.
      Niciodata, nu am putut crede ca asa ceva se va intampla in Comunitate. Intr’adevar, nu trebuia primit absolut nici un sta, din martie 1957 incoace. Cand citesc pe acest forum, ineptiile si rautatile la adresa Uniunii, Romania fiind beneficiar net din 1 zi. ma intristez;

      Bineinteles ca sunteti minoritari, cei care doresc iesirea din Uniune/destramarea Uniunii. Avem si noi, aceias tip de indivizi, la Rassemblement National. Toti profita de UE si critice in acelasi timp 🙂

    • Italia este un stat extravagant, mafiot(cu tot ce implica), care nu mai e condus de oameni cu carte si bune intentii(Lucru valabil pt. intreaga Europa). Pur si simplu nu mai sunt scolitii de alta data, oameni care mancau biblioteci intregi, stiau pe ce lume traiesc, si de aici rezulta rezultatele … E oribil ca intreaga populatie a globului s-a indobitocit datorita variatilor infinite de distractii, inmultite mai ceva ca mustele, nocive.

      Asta e, lumea se destrama, o ia de la punctul zero si se reconstruieste. O sa evoluam cand vom putea cu totii face abstractii de ideologii si paradigme. 🙂

    • El, ai o viziune si bizara (si contradictorie) si aroganta asupra UE.
      Tarile fondatoare au acceptat ALTE tari (Nu „terte”, ce-i aia? vreun soi de tari … „inferioare”, asta vrei sa spui? Sau mai putin legitime sa se considere Europene? Ce anume fardezi tu aici?) pentru ca aveau acest interes – si economic si politic. Nu au facut-o din altruism ci din necesitate. Daca nu o faceau, s-ar fi format o uniune alternativa Nordica-Estica, la care ar fi aderat apoi si Olanda, si care ar fi pus presiune (chiar fara sa faca nimic, doar economia ar fi atarnat enorm) enorma pe Germania care in final ar fo aderat la aceasta uniune nordica, iar Flandra ar fi urmat-o. Si pretinzi cumva ca in acest caz Germania ar fi fost mai putin profund Europeana? Haida de! Iar aceasta uniune alternativa inca se poate forma, si cred ca asa se va si intampla pentru ca este natural. Sigur, se vor negocia relatii normale, pacifice si mutual-benefice intre cele Uniuni. Iar Romania este legata de ambele dar mai mult de parte Nordica, si ar servi in orice caz ca o forta (cel putin medie) de negociere intre cele doua uniuni (la fel ca Belgia de cealalta parte, cred).
      „Axa Fraco-Germana” este o fantezie, n practica doar o smecherie Franceza, una pe care Germania o accepta … deocamdata.
      Sunt de acord cu tine ca o Uniune nu este doar economica, si presupune si intr-ajutorare. Dar pentru asta exista o conditie: un corp COMUN de reguli sociale (adica o cultura in mare parte comuna). Iar intre Europa de Sud-SudVest (pe de-o parte) si Europa de Nord-si-Est (de cealalta parte) nu exista aceasta baza totala de denominatoare comune. Intre Europa de Nord si cea de Est, da exista – aici intr-adevar, diferentele sunt mai ales economice si mai putin culturale. Europa de Sud are un caracter mediteranean (un substrat foarte specific si o fragmentare cronica, gestionata in mod traditional in mod abuziv top-down – de mii de ani). Europa de Nord si Est are o mentalitate mai federalista, in care nimeni nu are o problema cu diferentele intre tari dar unde toata lumea este capabila sa inteleaga si sa accepte un set de reguli de interactiuni care sa permita o functionare unitara. Cu alte cuvinte, prima Europa este mai mult ca Franta, iar a doua mai mult ca Germania.

    • @el: pe voi va leaga de italia tratatul de la munchen, unde i-ati cedat sudetenlanul lui hitler.
      dupa care ati tradat Polonia, cu care aveati un pact militar (Why Die for Danzig?). tradarile respective vi s-au spart in cap destul de repede, pentru ca hitler nu era interesat doar de cehoslovacia sau de polonia.
      dupa razboi v-ati facut ca ploua si ati lasat estul europei sub ocupatie sovietica pentru 50 de ani. numai de rusine si tot trebuia sa ne primiti in clubul vostru de ghiftuiti. mama voastra de francezi!

    • @vasea
      De unde ati acumulat atata ura si dispret in Dv? In fine, nu sunt aici ca sa polemiquez steril.

      Facati bine si cititi articolul despre cele 2 tari care s’au batut ca (si) Romania sa beneficieze de Budgetul de Relansare de 390 mld€ si de Fondul de Dezvoltare de 360 mld€.
      Cunoasteti cine sunt aceste 2 tari, contributoare net? (80 mld€ partea noastra, a francezilor pe care ii uriti) Bineinteles ca le cunoasteti insa ura Dv impotriva Uniunii Européene si a principului sau de baza (intr’ajutorarea) este mult prea mare si va orbeste.

      Ce trista persoana sunteti, va compatimesc sincer 🙁

    • ha? dupa ce imi spui ca nu merit sa fiu in UE vii si imi lauzi acum banii pe care ii da UE, de parca i-ar da de pomana?
      dar faptul ca poti face afaceri in romania ca si cum ai fi in franta (orange? renault?) e pe gratis? dar medicii pe care ii luati de la noi, dupa ce tara noastra investeste in educatia lor or fi moca? ghici din cine citez: „Uniunea, o tot repet, nu este un club al bogatilor. Uniunea nu este: cat dau si cat iau.” acum imi scoti ochii cu cat dai?

      nu am nevoie de compatimirea ta. nici de mila ta. nu imi esti cu nimic superior. inceteaza sa ma numesti antieuropean sau prorus fara sa ma cunosti. nu sunt nici una, nici alta. inceteaza si cu aerul asta superior de bautor de vinuri scumpe pe riviera in fata unui taran. nici taran nu sunt.

  7. Poate că le-ar fi util să mai aștepte, trăgând cu ochiul la ev(inv)oluția briților.. Oricum, italienilor le lipsește „un Boris” – și nu numai…

  8. mUE e în degringoladă

  9. Daca și Italia iese din UE atunci ieșim și noi Nu are rost să așteptăm și să vedem cum ies pe rand aproape toți.Cred însă că destrămarea UE nu ar aduce nimic bun pentru nimeni.S ar bucura mult chinezii ,rușii și musulmanii.Nici nato nu e sigur că ar rezista pe termen mediu ceea ce ar fi un dezastru și mai mare mai ales pentru Romania,Polonia și țările baltice.Regandirea și reformarea UE și NATO sub alt nume și alta forma ar fi o idee salvatoare.Nu numai că nu ar trebui desființate ci chiar mult extinse.

  10. Din UE daca iesiti, cat de curand o s-o belitzi!

    Valabil pentru toti handicapatii care fac furori cu iesitul din UE, indiferent de tara de domiciliu!

  11. China abia asteapta! Inca din martie s–a „oferit” si a adus „ajutoare” in Italia. Isi doresc mai mult ca orice sa ajunga prin Italia in inima Europei ca sa nu mai vorbim de interesul lor in Mediterana. Italienii, in frunte cu Salvini ii iubesc pe chinezi si ii vad drept mari salvatori.

  12. Fata de Regatul Belit, Italia chiar trage Europa in jos. 🙂

  13. Vezi ca cu putin talent il readuc rusii la viata. 🙂 Il au conservat.

  14. Italia se joaca iar de-a secundantul politic al unui mare stat, sperand o data in plus la ceva gastiguri din cer, pe cand celelalte tari europene trag de status-quo. Au o atractie de a imita in rau deciziile politice majore, inclusiv pentru ei, ceva irezistibil.Poate ca pe acelasi teritoriu roata liderilor clari la minte se intoarce o data la mai mult de 2000 de ani.
    Pentru ce sa iasa din UE, din amor de coruptie? Fara plan Marshall, fara Tratatele de la Roma din 1957 si 1958, fara UE, ramane sa se prinda de gatul Chinei sau chiar al Rusiei, sunt tari capabile de mari sacrificii pentru hegemonie. Ma rog, nimic nu e inamovibil.

  15. Măi vasea, sunt absolut convins, că nici un stat care ar părăsi cel de-al 4-lea REICH, s-ar prăbuși. Opinia mea este, că multora le-ar fi mai bine în afara UE.