Cine sunt principalii furnizori de arme ai Israelului – și cine a oprit exporturile?
Statele Unite sunt de departe cel mai mare furnizor de arme pentru Israel, cel mai apropiat aliat al său din Orientul Mijlociu, urmate de Germania și Italia, scrie Sky News, care oferă o serie de detalii despre principalii furnizori de arme ai Israelului.
Recent, Washingtonul a suspendat un transport de bombe grele, care distrug buncăre, către Israel – arme pe care forțele israeliene le-au folosit în războiul împotriva militanților Hamas.
Joe Biden a avertizat, de asemenea, pentru prima dată în mod public Israelul că SUA vor suspenda livrările de arme dacă forțele israeliene vor efectua un asalt asupra orașului Rafah, având în vedere că acest lucru ar putea pune în pericol viețile a sute de mii de civili strămutați acolo.
Două țări, Canada și Țările de Jos, au oprit anul acesta livrările de arme către Israel din cauza temerilor că acestea ar putea fi folosite în Gaza în moduri care încalcă dreptul umanitar internațional – provocând victime civile și distrugând zone rezidențiale.
Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că atacurile din Israel au ucis aproape 35.000 de palestinieni. Israelul a declanșat războiul din Gaza după ce Hamas a lansat atacul din 7 octombrie, în care și-au pierdut viața cel puțin 1.100 de persoane.
Majoritatea morților din Gaza în urma bombardamentelor israeliene și a ofensivelor terestre au fost civili, spun grupurile internaționale pentru drepturile omului. Israelul susține că nu țintește civili, acuzând militanții Hamas că se ascund printre ei, lucru pe care militanții îl neagă.
Iată mai jos câteva detalii despre principalii furnizori de arme ai Israelului.
- Statele Unite ale Americii
Livrarea suspendată de arme către Israel consta în 1.800 de bombe de 907 kg și 1.700 de bombe de 500 de kilograme în valoare de zeci de milioane de dolari, potrivit oficialilor americani.
Decizia a apărut pe fondul preocupărilor legate de „utilizarea finală a bombelor de 1.700 de kg și impactul pe care l-ar putea avea în mediile urbane dense (precum Rafah)…”, a declarat un oficial american.
Cu toate acestea, arme americane în valoare de miliarde de dolari rămân în curs de pregătire pentru Israel, inclusiv muniții pentru tancuri și muniții care transformă bombele simple în arme de precizie, deși procesul de aprobare a încetinit, a declarat ieri senatorul Jim Risch, principalul republican din Comisia pentru relații externe a Senatului.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, nu a concluzionat, într-un raport extrem de critic pentru Congres privind comportamentul Israelului în Gaza, că Israelul a încălcat condițiile de utilizare a armelor americane.
În 2016, SUA și Israelul au semnat un al treilea memorandum de înțelegere pe 10 ani, care acoperă perioada 2018-2028 și care prevede un ajutor militar în valoare de 38 de miliarde de dolari sub formă de granturi pentru achiziționarea de echipamente militare și 5 miliarde de dolari pentru sisteme de apărare antirachetă.
- Germania
Aprobările germane de exporturi în domeniul apărării pentru Israel au crescut de aproape zece ori, ajungând la 326,5 milioane de euro în 2023, comparativ cu 2022, deoarece Berlinul a tratat cererile de autorizare ca pe o prioritate după atacurile din 7 octombrie care au declanșat războiul.
Cu toate acestea, de la începutul acestui an, pe măsură ce criticile internaționale față de războiul Israelului din Gaza au crescut, guvernul german pare să fi aprobat mult mai puține exporturi de arme de război către Israel. Până în prezent, au fost permise livrări în valoare de doar 32.449 de euro, a declarat Ministerul Economiei la 10 aprilie, ca răspuns la o întrebare adresată în parlament de către un deputat de stânga.
- Italia
O sursă din ministerul de externe a declarat ieri pentru Reuters că Italia a oprit noi aprobări de exporturi de la începutul războiului din Gaza.
„Totul s-a oprit. Iar ultimele comenzi au fost livrate în noiembrie”, a declarat sursa.
Conform legislației italiene, exporturile de arme sunt interzise către țările care poartă război și către cele care se consideră că încalcă drepturile internaționale ale omului.
- Marea Britanie
Marea Britanie nu este unul dintre cei mai mari furnizori ai Israelului. Spre deosebire de SUA, guvernul Marii Britanii nu oferă arme direct Israelului, ci mai degrabă licențe de vânzare pentru companii – adesea componente în lanțurile de aprovizionare americane, cum ar fi pentru avioanele F-35.
Anul trecut, Marea Britanie a acordat licențe de export pentru a vinde Israelului echipamente de apărare în valoare de cel puțin 42 de milioane de lire sterline – în principal muniții, vehicule aeriene fără pilot, muniție pentru arme de calibru mic și componente pentru avioane, elicoptere și puști de asalt.
Unele partide de opoziție de stânga au cerut guvernului să revoce licențele de export, având în vedere numărul tot mai mare de morți din Gaza, și să publice avizul juridic folosit pentru a ajunge la concluzia că exporturile de arme pot continua.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank