G4Media.ro

Cine sunt procurorii propuși pentru preluarea șefiei celor mai importante parchete din…

Sursa: Colaj G4Media.ro

Cine sunt procurorii propuși pentru preluarea șefiei celor mai importante parchete din țară

Propusă pentru preluarea funcției de procuror general, Gabriela Scutea este în prezent magistrat la Parchetul Curţii de Apel Braşov şi fostă adjunctă a Laurei Kovesi. Scutea este unul dintre magistraţii care a protestat faţă de modificările din Justiţiei operate de către PSD, ea a fost respinsă de Tudorel Toader pentru şefia Ministerului Public.

Ea a mai candidat, fără succes, pentru funcţia de procuror general şi cea de şef al DNA, însă nu a fost pe placul fostului fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader, mai ales că Gabriela Scutea a fost unul dintre magistraţii vocali care au protestat, inclusiv la Bruxelles, împotriva modificărilor PSD la legile Justiţiei Scutea a fost adjuncta procurorului general al României Laura Codruţa Kovesi, iar între 2013 şi 2016 a fost Înalt Reprezentant al Ministerului Justiţiei la Comisia Europeană.

Scutea a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în perioada OUG 13. Potrivit unor surse, ea a făcut parte din echipa care l-a convins pe ministrul Justiţiei de la acea vreme, Florin Iordache, să accepte un termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare a ordonanţei care impunea un prag la abuzul în serviciu şi îl salva pe Liviu Dragnea de dosarul angajărilor fictive.

În ultimii ani, Gabriela Scutea a fost procuror de ședință, motiv pentru care nu a fost implicată în instrumentarea unor dosare, anterior anului 2005 conducând anchete de corupție sau înșelăciune.

Alegerea lui Predoiu pentru conducerea Direcției Naționale Anticorupție, Crin Bologa este adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

În 2005, pe când avea doar 33 de ani, Bologa a devenit şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţiei – Serviciul Teritorial Cluj, devenind cel mai tânăr procuror din ţară ajuns într-o funcţie atât de importantă.

Absolvent al Facultăţii de Drept de la Cluj-Napoca, în 1995, sălăjeanul şi-a început cariera ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău, pentru ca din 1999 până în 2005 să fie procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Până la începutul anului 2008, a condus DNA Cluj, funcţie la care a renunţat invocând motive familiale, întorcându-se ca simplu procuror la Parchetul sălăjean. Un an mai târziu, a preluat şefia Secţiei Judiciar, pe care a asigurat-o până în 2013, când a devenit prim-procuror al judeţului.

A stat în funcţie până în 2018, când i-a expirat cel de-al doilea şi ultimul mandat, pentru ca de atunci să fie adjunct al instituţiei. Cel mai complex caz instrumentat ar fi fost o crimă petrecută în 2003.

Potrivit declarației sale de avere, procurorul are 7 terenuri în Sălaj. Cluj-Napoca și Constanța. În Cluj-Napoca sunt 2 apartamente și în Zalău o casă de locuit. Bologa are un autoturism Audi A3 și un BMW X3. De asemenea, acesta are și un credit de 60.000 de lei, scadent în 2021.

Procurorul are două conturi în valoare de 6.916 lei, respectiv 80.277 lei. Crin Bologa a obținut de la parchetul din Sălaj, un venit anual de 212.999 lei. Soția sa, care lucrează la Serviciul de Probațiune, avea un venit anual de 54.327 lei. Veniturile din chirii au fost de peste 5.000 euro.

Propusă pentru preluarea șefiei Direcției de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Elena Giorgiana Hosu este, în prezent, adjunct al instituției.

Procurorul are peste 20 de ani vechime, ea activând ca adjunct al DIICOT în perioada 2013-2015, după ce, anterior a condus vreme de cinci ani Serviciul de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare al instituţiei.

După ce Alina Bica şi-a dat demisia în 2015 din funcţia de procuror-şef al instituţiei, Giorgiana Hosu a preluat interimatul instituţiei. Hosu s-a ocupat de dosarul crimelor din Caracal.

Ce dosare a instrumentat Giorgiana Hosu 

  • Cazul omului de afaceri israelian Sorin Beraru, care a fost anchetat pentru fraudarea cu peste 3,5 milioane de dolari a societăţii CICO. După ce a încercat să o mituiască pe Giorgiana Hosu cu jumătate de milion de euro pentru a renunţa la anchetă, Sorin Beraru a fost condamnat la şapte ani de închisoare.
  • Dosarul omului de afaceri Hassan Awdi, condamnat la opt ani închisoare în dosarul falimentării CFR Mesagerie,
  • Dosarul ”Manhattan” al lui Omar Hayssam, care a primit 24 de ani şi patru luni închisoare
  • Dosarul ”Petromidia”, în care, în anul 2005, Dinu Patriciu a fost eliberat din arest preventiv de instanță din cauza unui viciu de procedură, de pe referatul cu propunere de arestare lipsind semnătura Giorgianei Hosu.

De asemenea, soţul Giorgianei Hosu, fostul poliţist Dan Hosu, este trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi dare de mită într-unul dintre dosarele Carpatica-ASF.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Vești bune, așadar. Și se va face dreptate. Și vom dormi mai liniștiți.

    • Asa e, mai ales cand stim ca viitorul sef DNA are sapte terenuri, trei case si doua masini. In mod sigur din bani cinstiti. Oare ce-si mai poate dori…?

    • Cum sa n-aiba, la asa salarii?! Ca eu asta nu-nteleg, daca ai un salariu imens la stat in timpul activitatii, de ce mai este necesara si asigurarea pe cai necinstite si a unei pensii imense, sau chiar „mai” imense?!! Dracu sa-l ia de stat tampit!

    • Numiri politice, pe baza de simpatii si dupa criterii inexistente. De dormit – asa e. Nu vom afla niciodata pe CRIMINALII din 1989 nici BRUTELE care au maltratat la ordin protestatatii din 2018

    • având in vedere salarul asta de care toti sunteți minunați nu cred ca nu sunt justificate proprietățile …

    • Asta da tupeu într-o țară de babuini adormiți!!! Asa e în dictatură doar ca societatea e ocupata rău, doarme! ???‍♂️ SCUTEA+SRI=LOVE – Semnatara odiosului Protocol PICCJ-SRI din 2009 Gabriela Scutea, propusa de Catalin Predoiu pentru sefia PICCJ, o da fara perdea: “Sunteti de acord ca magistratii sa faca cursuri la Academia SRI?… De ce nu? Sunt lucruri de nisa care nu strica… M-a interesat sa aprofundez niste lucruri. Atat. Nu a fost neaparat cea mai interesanta experienta educativa”

  2. Elena Giorgiana Hosu care in calitate de investigator sef plangea pe la televiziuni? Care a patronat preluarea fortata a cazului desi era clar de criminalistica? In plus si adjuncta a Bicai. Ok.

    PS: Vad ca propusul pt sefia DNA are un salariu ca procuror sef de aproape 4000 euro/luna!! Chiar nu aveam idee ca au ajuns atat de mari salariile astora. Fabulos.

    • Da! Si a fost promovata pentru viciu de procedura in dosarul Petromindia! Trebuie sa fii tampit, Predoiule, sa faci o asemenea propunere!

    • Marcel, poate o refuza Iohannis pe cumatra Hosu, pare a fi cea mai nepotrivita alegere, mai ales ca dintre cei care au candidat la DIICOT, chiar avea de unde alege. Si pe zona de competenta macrocriminalitate economico-financiara era depasita de Albani, care-a fost si premianta de americani.
      Referitor la Bologa, faptul ca s-a retras din fruntea DNA Cluj mi se pare anapoda, pai maine-poimaine se retrage si din fruntea DNA, ca e greu sa dai nas in nas cu greii coruptiei.

    • Bologa s-a retras de la DNA Cluj din motive familiale, dar nu mai stati sa citiți ce nu e știre de scandal … iar salarul nu cred ca și-l da singur..

  3. in afara de nominalizarea la parchetul general, DNA si DIICOT par cu semnul intrebarii
    sa speram ca nu se merge pe logica, pleaca ai nostri vin ai nostri … pnl psd, mai ales ca pnl nu a vrut sa ia in considerare inaitne de aceste alegeri propunere USR ca sa nu se mai intervina politic in aceste alegeri de la ministerul justitite

    • Corect, cel putin cel propus la sefia DNA pare sa fie tipul de procuror-leguma, care doar asteapta linistit de vina pensia speciala: S-a retras o data de la sefia DNA teritoriala si cel mai important dosar este o crima de prin 2003…
      La fel de bine puteau sa propuna pe unul dintre cei 5 papitoi de la DNA Iasi care intr-un an au intocmit 4 rechizitorii (toti!), dar au salarii peste 3.500 euro.

  4. Justiția … CACAT! CRIMA! SANTAJ! Teatru și film! … Gunoaie! Concernul PAMPERS!

  5. Nici fatza Scutei nu-mi place, cred c-am mai vazut-o si pe la TV!
    De fapt, nu-mi place niciuna din cele 3 propuneri.
    Cred ca Predoiu este acelasi ministru al Justitiei care a mai fost, adica nu s-a schimbat nimic la el! De azi a devenit al treilea ministru insuportabil pentru mine.

  6. habar n-am care le sunt competențele, dar la o simplă analiză pe ceea ce este la vedere, despre ce au făcut și cine sunt, par total nepotriviți, par a fi puși în scenă de niște șmecheri, pentru a putea fi ușor manevrați. La Parchetul General, cred că era mult mai ok Horațiu Radu, la DNA, am avut impresia că este vorba despre Crin Antonescu, m-am și speriat. La DIICOT, chiar nu pricep de ce a fost numită această tanti, cea care a ținut-o pe psdista Șmithăineală, cum naiba o chema. Repet, par niște indivizi puși cu mâna în aceste funcții, nu par a avea prea multe în comun cu pozițiile ocupate. Mai bine se păstrau interimatele, aceste numiri nu aduc absolut nimic sănătos în plus, nici credibilitatea dorită de noi, poate doar de ei!!! Nu am înțeles de ce unul precum Perdoiu a fost numit la Ministerul Justiției, iată că înțeleg acuma de ce! Să-ți fie rușine Perdoiule, dar în egală măsură și vouă, cei ce-l manevrați pe acest nene!

  7. Hai ca o pune Predoiu de un ANI mic si acolo si acolo. Cum care ANI? ala care exista doar pe hartie si in rest iau leafa degeaba

  8. Hosu este o alegere tampita.Sper ca presedintele nu o numeste.Sant sigur ca sant altii mai buni.

  9. Vozganaian, ordonanta lui Tariceanu: Scapam toti!