G4Media.ro

Cine sunt rebelii houthi și de ce atacă navele din Marea Roșie?

Sursa Foto: X

Cine sunt rebelii houthi și de ce atacă navele din Marea Roșie?

Atacurile cu drone și rachete asupra navelor de marfă din Marea Roșie au determinat forțele conduse de SUA și Marea Britanie să organizeze atacuri aeriene asupra unor obiective din regiune. Cine sunt rebelii houthi și de ce atacă navele din Marea Roșie – un material realizat de BBC.

Forțele occidentale au acționat după ce navele au fost atacate de Houthis – un grup rebel susținut de Iran care controlează o mare parte din Yemen.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că armata americană și cea britanică au lansat cu succes vineri dimineața devreme lovituri împotriva unor ținte houthi, cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei și Olandei.

Au fost lovite peste 12 situri, inclusiv în capitala Sanaa și Hudaydah, bastionul Houthi din portul de la Marea Roșie. Printre țintele Houthi din Yemen se numără centre logistice, sisteme de apărare aeriană și depozite de arme.

De ce atacă Houthis navele din Marea Roșie?

Atacurile au început după începerea războiului dintre Israel și Hamas, la 7 octombrie.

Houthis și-au declarat sprijinul pentru Hamas și au afirmat că vor viza orice navă care navighează spre Israel. Nu este clar dacă toate navele atacate se îndreptau efectiv spre Israel.

În noiembrie, aceștia au capturat ceea ce au spus că este o navă de marfă israeliană.

De atunci, au atacat mai multe nave comerciale cu drone și rachete balistice.

Atacurile houthi în Marea Roșie au crescut cu 500% între noiembrie și decembrie. Amenințarea a devenit atât de mare încât marile companii de transport maritim au încetat să mai navigheze în regiune, iar costurile de asigurare au crescut de 10 ori de la începutul lunii decembrie.

Marile companii de transport maritim, printre care Mediterranean Shipping Company, Maersk, Hapag-Lloyd și compania petrolieră BP, au declarat că își deviază navele de la ruta prin Marea Roșie.

Teama este că prețurile carburanților vor crește și că lanțurile de aprovizionare vor fi afectate. Aproape 15% din comerțul maritim mondial trece prin Marea Roșie, care este legată de Marea Mediterană prin canalul Suez și reprezintă cea mai scurtă rută maritimă dintre Europa și Asia.

Washingtonul a acuzat Iranul că este „profund implicat” în planificarea operațiunilor împotriva navelor comerciale din Marea Roșie.

Cine sunt rebelii houthi?

Houthi sunt un grup înarmat care provine din minoritatea musulmană șiită din Yemen, Zaidis. Ei și-au luat numele de la fondatorul mișcării, Hussein al Houthi.

Cunoscut oficial sub numele de Ansar Allah (Partizanii lui Dumnezeu), grupul a fost format în anii 1990 pentru a lupta împotriva a ceea ce ei considerau a fi sistemul corupt al președintelui de atunci, Ali Abdullah Saleh.

Președintele Saleh, sprijinit de armata Arabiei Saudite, a încercat să îi elimine pe houthi în 2003, fără succes însă.

Rebelii houthi duc un război civil din 2014 împotriva guvernului yemenit. Guvernul a fost sprijinit împotriva Houthis de o coaliție de țări arabe condusă de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Până la începutul anului 2022, războiul a provocat aproximativ 377.000 de morți și strămutarea a patru milioane de persoane, potrivit ONU.

Houthis declară că fac parte din „axa de rezistență” condusă de Iran împotriva Israelului, a SUA și a Occidentului în general – alături de Hamas și Hezbollah.

Cine îi sprijină pe rebelii houthi?

Rebelii houthi se inspiră din modelul grupului armat șiit din Liban, Hezbollah.

Hezbollah le oferă acestora o expertiză și o pregătire militară extinsă încă din 2014, potrivit institutului de cercetare american Combating Terrorism Center.

Houthis consideră, de asemenea, Iranul ca fiind un aliat, în condițiile în care Arabia Saudită este inamicul lor comun.

Iranul este suspectat că îi aprovizionează pe rebelii houthi cu arme, iar SUA spun că serviciile de informații iraniene sunt esențiale pentru a le permite să atace nave.

„Știm că Iranul a fost profund implicat în planificarea operațiunilor împotriva navelor comerciale din Marea Roșie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, Adrienne Watson.

„Acest lucru este în concordanță cu sprijinul material pe termen lung al Iranului și cu încurajarea acțiunilor destabilizatoare ale Houthis în regiune”.

Iranul neagă implicarea în atacurile Houthis în Marea Roșie.

SUA și Arabia Saudită afirmă că Iranul a furnizat rachetele balistice pe care Houthis le-au lansat asupra capitalei saudite, Riad, în 2017, dar care au fost doborâte.

Arabia Saudită a acuzat, de asemenea, Iranul că a furnizat rachetele de croazieră și dronele pe care houthis le-au folosit pentru a ataca instalațiile petroliere saudite în 2019.

Houthis au lansat zeci de mii de rachete cu rază scurtă de acțiune în Arabia Saudită și au atacat obiective din Emiratele Arabe Unite. De asemenea, au lansat rachete balistice și drone către Israel de la începutul războiului din Gaza.

Furnizarea acestor arme ar încălca embargoul ONU asupra armelor. Iranul a negat că ar face acest lucru.

Cât controlează rebelii din Yemen?

Guvernul oficial al Yemenului este Consiliul prezidențial de conducere, căruia președintele Abdrabbuh Mansour Hadi i-a transferat puterile în aprilie 2022.

Cu toate acestea, guvernul își are sediul în capitala saudită, Riad, după ce Hadi a fugit acolo în 2015.

Cea mai mare parte a populației yemenite trăiește în zonele aflate sub controlul Houthi. Pe lângă Sanaa și nordul Yemenului, rebelii houthi controlează și coasta Mării Roșii.

Grupul colectează taxe și, de asemenea, tipărește bani.

Consiliul de Securitate al ONU a declarat că, în 2010, Houthis avea între 100.000 și 120.000 de adepți, compuși din trupe înarmate și susținători neînarmați.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...