Cine sunt străinii din Austria? Numărul românilor aproape s-a dublat, ceea ce-i face a doua cea mai numeroasă comunitate de străini, după germani
Raportul Migrație și Integrare publicat recent în Austria realizează un tablou detaliat al imigranților din țară, al provenienței lor, al limbilor vorbite în familie și nu numai.
Peste un sfert din populația Austriei are un „istoric de migrație”, ceea ce înseamnă conform institutului Statistik Austria persoane cu ambii părinți născuți în străinătate, indiferent de cetățenia sau locul nașterii respectivei persoane, scrie publicația austriacă The Local, citată de Rador.
Deși migrația este pentru unii un subiect controversat, Statistik Austria a clarificat că în lipsa ei populația țării pur și simplu n-ar putea să crească.
„Populația Austriei crește exclusiv datorită imigrației. Fără ea, conform prognozei demografice, numărul locuitorilor ar reveni, pe termen lung, la nivelurile din anii ’50”, afirmă directorul general al institutului, Tobias Thomas.
Cine sunt străinii din Austria?
Nu orice persoană cu un „istoric de migrație” e considerată străină. Multe dintre ele au părinți născuți în străinătate dar deveniți cetățeni austrieci înainte de a avea copii ori ei înșiși au devenit între timp cetățeni austrieci.
Acesta e motivul pentru care, deși 25,4% din populație are un „istoric de migrație”, procentul locuitorilor cu cetățenie străină e mai mic, de 17,7%. /…/
Germanii sunt în continuare cei mai numeroși (218.347). Însă din 2015, când germanii erau doar 170.475, s-au schimbat multe.
Numărul românilor aproape s-a dublat (de la 73.374 la 140.454), ceea ce-i face a doua cea mai numeroasă comunitate de străini, după germani.
În 2015 turcii erau pe locul doi (115.433), dar acum sunt pe locul patru (117.944), după germani, români și sârbi (121.643). /…/
Limbă și educație
În privința copiilor și a limbilor pe care le vorbesc, germana e limba maternă a 72% din copii de 4-5 ani din școlile elementare ale Austriei.
Pe locul doi (un pic sub 6%) se află la egalitate turcii și sârbii-croații-bosniacii. Cam 2% din copii vorbesc româna, araba și albaneza, urmate de maghiară (1%). /…/
Sursa: The Local/ Rador/ Traducere: Andrei Suba
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii