G4Media.ro

Cine sunt talibanii și ce vor pentru Afganistan?

Cine sunt talibanii și ce vor pentru Afganistan?

Cuvântul „taliban” în limba paștună înseamnă „student” sau „cercetător”. Mișcarea, născută la începutul anilor ’90 în școlile islamice din Pakistan, a purtat de zeci de ani o campanie teroristo-militară împotriva democratei Republici Islamice Afganistan. Conform estimărilor NATO, talibanii au în prezent aproximativ 85.000 de luptători, transmite Euronews.ro, citată de Rador.

Potrivit experților, talibanii sunt finanțați de Arabia Saudită. Obiectivul lor este o formă riguroasă de islam sunnit, cu o punere în aplicare strictă a Shariei, legea islamică, care include execuții publice și practic niciun drept pentru femei, care nu au voie să muncească. Talibanii refuză alegerile și structurile democratice. Afganii care au lucrat pentru ambasade, armată și mass-media occidentală sunt considerați trădători de către talibani și se tem pentru viața lor.

În 1994, talibanii au preluat controlul militar asupra orașului Kandahar. Doi ani mai târziu, au cucerit capitala Kabul și au format Emiratul Islamic al Afganistanului (pe care doresc să îl reconstruiască și acum). Talibanii l-au dat jos pe președintele Burhanuddin Rabbani, unul dintre părinții fondatori ai mujahedinilor afgani, care luptaseră împotriva ocupației sovietice.

În 1998, talibanii controlau aproape 90% din Afganistan. Numai Pakistanul, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au recunoscut guvernul taliban în țară. Sub dominația lor, crima și adulterul erau pedepsite cu condamnarea la moarte, executările publice fiind deseori puse în aplicare la scurt timp după sentință. Persoanelor găsite vinovate de furt li se amputau mâinile.

Bărbații trebuiau să își lase barba să crească, iar femeile trebuiau să poarte burqa tradițională. Mai mult, potrivit ONU, talibanii au comis cel puțin 15 masacre împotriva populației civile între 1995 și 2001, violențe comise adesea împreună cu luptătorii din Al-Qaeda.

Televiziunea, muzica și cinematografia au fost interzise. Fetele puteau merge la școală numai până la vârsta de 10 ani. Într-un interviu acordat „iNews”, prima femeie primar din Afganistan, Zarifa Ghafari, a spus că trăiește de ani de zile sub amenințarea constantă a talibanilor.

Ghafari locuiește acum la Kabul, deoarece nu mai putea trăi în siguranță în orașul Maidan Shar, unde a fost aleasă primar din 2018. Au fost nu numai amenințări, ci și atentate la viața ei. Tatăl său a fost împușcat mortal în noiembrie anul trecut.

În ciuda criticilor internaționale, talibanii au distrus faimoasele statui ale lui Buddha Bamiyan din centrul Afganistanului. Cel mai important nume al rezistenței împotriva talibanilor a fost liderul mujahedinului Ahmad Shah Massoud, numit și „Leul din Panjshir”. În patria sa, Valea Panjshir, Massoud – în colaborare cu bătrânii tribali locali – a luptat împotriva forțelor de ocupație sovietice.

În primăvara anului 2001, în timpul unei vizite la Parlamentul European de la Bruxelles, Massoud a cerut ajutor comunității internaționale pentru Afganistan, criticând talibanii și Al-Qaeda pentru „interpretarea lor foarte greșită a Islamului”. Pe 9 septembrie 2001, la Takha, în Afganistan, Massoud a fost ucis de o bombă ascunsă într-o cameră de luat vederi de către doi teroriști tunisieni, care s-au prefăcut jurnaliști pentru o televiziune marocană.

La două zile după asasinarea lui Massoud, Al-Qaeda, aliată cu talibanii, a efectuat atacurile asupra World Trade Center din New York și a Pentagonului din Washington. Victimele au fost aproape 3.000.

Organizația teroristă Al-Qaeda, împreună cu liderul său, Osama bin Laden, considerată responsabilă de atacuri de către autoritățile americane, opera din zonele controlate de talibani. Șeful statului emiratului taliban a fost Mullah Omar, născut în 1960, care a refuzat extrădarea lui Osama bin Laden.

Începând cu 7 octombrie 2001, o alianță NATO condusă de SUA a atacat poziţiile talibanilor în Afganistan. După cucerire, Occidentul a instalat guvernul de tranziție condus de Hamid Karzai în decembrie 2001. În același timp, Forța Internațională de Asistență pentru Securitate (ISAF) a fost trimisă în țară pentru a instrui armata afgană și pentru a ajuta la reconstrucția țării. În aprilie 2021, președintele american Joe Biden a anunțat retragerea trupelor americane din Afganistan până la 11 septembrie 2021.

Sursa: Euronews/ Rador/ Traducerea: Oana Avram

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Americanii au ratat milimetric propășirea corectitudinii politice și progresismului pe meleaguri afgane. Acuma va fi invers, afganii cu barba mai scurta de 20 cm vor fi declarați fătălăi.
    😆 ce mult le-a luat americanilor sa constate că Android 10 nu rulează pe procesoarele taliban!

    • ce sa propasesti la descultii aia cu arma in mana? aia sunt ca acum 2000 de ani. viata nu are valoare pt ei, decat daca e a lor. orice jignire la ei sa spala cu sange si se simt jigniti din orice, scoala nu au etc. ce dracu sa faci cu astia????

    • Interesant, pe alte site-uri, la unii din politologii români cu notorietate pesimismul, care în alte părţi ar fi perceput ca suprematism, că Occidentul are nişte valori pe care alte varietăţi de om sunt incapabile să le asimileze! Literar, prefer optimismul că până şi talibanii au învăţat ceva măcar din jocul halucinant al dronelor de secol XXI şi că, cel puţin vremelnic, vor adopta politici mult mai moderate decât cele din trecut. Deja ei folosesc limbajul oengistic recent, cu vorbe ca „inclusiv”, „deschis”, „dialog”, „reconciliere”.

  2. Un articol bun, nu ati spus nimic, totusi, despre cresterea economica. Cand era mai bine, pentru… tara?
    Americanii in centrul atentiei, desigur.

    • Da bai Dragosele, tu esti inca in dilema, ca orice admirator al dictaturilor in general. Oare cand era mai bine pentru tara?!? Foarte greu raspunsul cand ai doar cativa neuroni si chiar si aia foarte obositi.

    • „HyperNormalisation”, if you want some answers.

    • Nu pica perfect pe subiect dar in mare e acelasi lucru. Mai aveti „Coup 53”, daca va intereseaza de ce-au facut ‘la vecini’, in Iran. Sa se mai mire cineva de ce e lumea-n haos.

  3. Sunt adevaratii eroi ai povestii, care si-au dat vietile si-au pastrat speranta si in final si-au luat tara inapoi. Ar trebui sa ne bucuram pentru ei ca popor care a luptat dea lungul istoriei cu invazii la fel de puternice. Felicitari

    • Esti sadic ca sangele uscat si cauti sa atragi atentia. Astia ca tine ar trebui scosi din case si pusi sa faca ceva serios pt. societate. E usor cand iti permiti sa scrii cu zeci de nick-uri pe zi si ce-ti mai place, drace … Are vaca lapte.

    • Nu a fost niciodata a lor tara aia. Sunt o noua forma de ocupatie provenita din Pakistan, la fel cum erau si acum 25 de ani. Majoritatea afganilor ii urasc dar le este foarte frica de ei – deloc surprinzator avand in vedere metodele de tortura si executie care reprezinta singura forma de distractie pe care o accepta talibanii.

      Asta legat de partea obiectiva.

      Legat de partea subiectiva, cât de dus cu capul trebuie sa fii ca sa ii sustii si sa ii feliciti pe cei care te-ar face bucati daca ar avea ocazia. Doar pentru ca ai pus botul la sminteala asta vestica legata de ‘ne luam tara inapoi’.

      Stii cam cum ti-ar trata familia? Ce soarta ar avea nevasta ta, fiica ta? In ce chinuri ti-ai da duhul doar pentru ca esti diferit de ei adica alb si alta religie?
      Nici macar nu trebuie sa ai alta religie, doar sa nu ai sapca, sa pronunti usor gresit Allahu Akbar, sa nu ai barba suficient de lunga.

      Esti ca in proverbul ala cu copacii care iubesc toporul pentru ca are coada din lemn si cred ca e unul de-al lor.

    • @ Scrisoarea III
      Cam asa e, interesant este ca si armata/politia/poporul afgan nu a opus rezistenta.
      Concluzia este una singura, poporul afgan s-a saturat de americani/democratie si au cedat in fata talibanilor.
      Cat despre „Tree fitty”, p*sa-te pe el si pe parerea lui, restul sunt manipulari disperate ale unor institutii de a dezinforma.
      La fel si cu lovitura de stat din ’89.

    • Zici din propria experienta sau ai vazut la televizor?

    • @Numarul4
      Ce dragut va raspundeti voi unul altuia, lingatori de funduri de extremisti islamici.
      Mai urmeaza si numarul 5?
      A, stai ca oricum nu stiti sa numarati prea departe, nr 4 e deja o performanta.

      Nu ma intereseaza deloc parerea ta despre parerea mea, nu dau nici macar un pishat pe ea ca sa iti vorbesc in limba asta pe care o intelegi.

      Problema e ca voi va pishati si pe adevar si pe orice valoare umana, nu doar pe alte pareri. La fel ca talibanii sunteti indoctrinati cat cuprinde si daca ati avea vreo putere ati aplica si voi aceleasi barbarisme catre cei cu opinii diferite.

      Noroc ca nu aveti nici o putere, sunteti doar niste laşi care isi varsa frustrarile pe forumuri la adapostul democratiei pe care o urâți atât.

    • Da, nimeni nu a opus rezistenta pentru ca erau fratii lor care se intorceau acasa. Si in afara de propaganda vestica nu a fost nici varsare de sange si atacuri din partea „talibanilor”. Nu au avut flota si avioane, doar niste pusti si multa vointa. Nu a generat razboi civil intrarea „talibanilor”, si asta pentru ca majoritatea populatiei voia sa fie in sfarsit lasata in pace sa isi traiasca viata, in legile si religiile proprii. Asta inseamna libertate. Nu a fost nici o lupta, oamenii pur si simplu au intrat inapoi in orasele lor scapate de sub ocupatia unora cu bani si forta care au casa pe cealalta parte a planetei

    • @Scrisoarea 3
      Omule, desi scrii mai civilizat decat altii, ceea ce scrii denota ingnoranta si necunostinta a istoriei. Doar pentru ca asta e naratiunea care se potriveste cu alte vederi ale tale probabil nationaliste nu inseamna ca poti rastalmaci in voie faptele si ignora imaginile pe care le vedem la aeroport in Kabul cu oamenii disperati sa fuga de talibani.

      Talibanii sunt o mica parte din etnicii Pashtun, care la randul lor sunt o minoritate in Afghanistan in principal concentrati la granita cu Pakistanul. Nu sunt ‘de-ai lor’. Triburile centrale si nordice au alte etnicitati.
      In Kabul si tot nordul sunt o forta ocupatoare – mai mult decat erau americanii.

      Sunt asemanatori cu 10% din populatia gagauza,daca ar fi cucerit toata Moldova.

      Nu vorbesc din presa. In Indonezia am cunoscut mai multi refugiati afgani si am avut o relatie de cateva luni cu o jurnalista provenita din Afghanistan, si ea fosta refugiata atunci cand talibanii au cucerit prima data Kabulul. Am incheiat relatia atunci cand a reusit sa obtina viza de Australia si sa ajunga la familia ei, dupa 5 ani petrecuti initial in tabere de refugiati si apoi reusind sa isi reia meseria.
      Nu vreau sa intru in mai multe detalii personale.

      Doar reiterez ce am scris mai sus, cei care nu au avut de-a face cu o situatie de razboi nu pot sa inteleaga cruzimea pe care o pot dezlantui genul asta de fanatici religiosi.
      E o ironie extrema sa fii in Romania, sa nu fii extremist islamic si totusi sa ii vezi ca pe niste eroi.

    • răvaşel cu trei picioare …
      …. care bucurie bre …. nu vezi ca poporu’ fuge …. daca ar fi bine ca-n povestile cu zane
      de ce se agata oamenii aia de avioane si fug de la casele lor ??
      …. aud ??

    • răvaşel cu trei picioare ……
      …. care bucurie bre …. nu vezi ca poporu’ fuge …. daca ar fi bine ca-n povestile cu zane
      de ce se agata oamenii aia de avioane si fug de la casele lor ??
      …. aud ??

  4. India ce parere are? Daca astia pornesc ca „cucereasca” Pakistanul sa-l alipeasca Afganistanului, prim pas spre califat? O sa se lase cu scantei nucleare? India are cu ce.

  5. Si americanii au fugit rușinos cu vinele intre picioare abandonand si pe cei care ii ajutau in Afganistan. Niște cacaciosi. Așa vor fi abandonați si mizerabilii din România care aplică politici americane antinationale.

    • ionucănucămică….
      …. las’ nu te-ngrijora de noi ….
      …. tu sa fii sanatos acolo cu talibanii tai ….
      ….. ca pe tine te salveaza putinica cracanica si dughinică … ala de-a zis
      „sa se omoare cat mai multi ucraineni” … nu vazusi articolu’ ???
      …. aaas …. pai e interesant bre … au astia doi , dughinica- rosca , niste pasaje … zici ca tu le-ai scris ! …. fix ideile tale bre ! …

  6. Eu sper de fapt intr-o strategie,cumva sa ii prindă la mijloc pe acești diavoli si cand le este lumea mea dragă sa înceapă desființarea lor.

  7. Afghanistanul e o infrangere locală a Globalistilor in bătălia cu Naționaliștii.
    Chiar dacă imaginea actuală a talibanilor e foarte proasta, iată că Globalismul poate sa si piardă. Iar dacă talibanii vor da dovadă de moderație, Afghanistanul devine un exemplu pentru alte țări arabe.

  8. În sfârșit acum are si arătarea de in guvernul meu prafuri!!…se stie ca afganistan pățitul e numero uno în traficul de droguri din lume..de acolo vin banii …cat despre democrație!!…adică ce e aia??.
    Unde vedeți voi democrație în lume??…care e tara democratică din lume??..

  9. Talibanii, niste studenti si cercetatori cu totii.

  10. https://www.g4media.ro/pentagon-in-prezent-exista-aproximativ-4-500-de-soldati-americani-pe-aeroportul-din-kabul.html
    Înțeleg ca le-a promis cuceritorilor ca le lasă pe lângă arme, și echipament, doar sa-i lase sa evacueze ce o mai fi de evacuat.
    Nu mai găsesc articolul cu investiția NATO în instruirea armatei afgane, dar cetățeni, banii aia sunt la noi, eu sunt unul din instructori, am fost plătit sa fac asta….nu mi-a ieșit deloc, dar nu ma sinucid pt asta și va spun ca intr-o situație similara as rămâne singur ca prostul cu arma în mana sa apar o tara fără identitate(tara mea Romania). Dacă ați vedea adevărul fraților, dacă l-ati vedea…….

  11. „Islam to a man is like rabies to a dog”, Churchill’s 1899 quote.