G4Media.ro

Cine sunt Vlad Bontea și Pavel Popescu, numiți la arbitrul pieței telecom…

Foto: Colaj Inquam / FB

Cine sunt Vlad Bontea și Pavel Popescu, numiți la arbitrul pieței telecom cu susținerea PSD și PNL. Bontea a fost șef PSD Strehaia, vine din industria de pază și protecție, rudă cu fostul șef SPP Dumitru Iliescu / Popescu e deputat PNL

Vlad Bontea, susținut de PSD, și Pavel Popescu, susținut de PNL, au fost numiți de Parlament în posturi de vicepreședinți ANCOM. Bontea a fost deputat, șef PSD Strehaia și vine din industria de pază, cu zero legături cu piața telecom. Pavel Popescu e deputat PNL din 2016, înainte lucrând în Norvegia în construcții.

  • Mandatele lui Eduard Lovin și Bogdan Iana, actualii ocupanți ai celor două posturi de vicepreședinți, expiră în acest an. Lovin și Iana sunt considerați profesioniști în domeniu, fără afiliere politică. Președintele ANCOM este Valeriu Zgonea (PSD), cu zero legături cu piața telecom

UPDATE Ora 17.45: Plenul Parlamentului i-a validat, marţi, pe Vlad Bontea şi Pavel Popescu ca vicepreşedinţi ai Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

Votul a fost secret cu buletine.

Vlad Bontea, susţinut de PSD, a obţinut 249 voturi „pentru” şi 101 „împotrivă”, iar Pavel Popescu, deputat PNL – 243 de voturi „pentru” şi 107 „împotrivă”, relatează Agerpres.

Cei doi au întrunit majoritatea de voturi necesară pentru desemnarea în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii pentru un mandat de şase ani.

Pavel Popescu urmează să demisioneze din Parlament.

Ceilalţi candidaţi – Eduard Lucian Lovin, Bogdan Iana, Mihai Eftimie şi Corneliu Mănescu – au fost respinşi, obţinând un număr mai mic de voturi.

UPDATE Ora 13.19: Candidaţii susţinuţi de PSD şi PNL – Vlad Bontea şi, respectiv, Pavel Popescu – au fost avizaţi cu majoritate de voturi favorabile, înregistrându-se 8 voturi împotrivă, în comisiile parlamentare pentru tehnologia informaţiilor ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, relatează Agerpres.

Vlad Bontea s-a prezentat astfel: „Am fost secretar general adjunct la AEP şi în mandatul 2016-2020 am fost parlamentar. Până atunci am lucrat numai în privat, în 2014 am decis să intru în administraţia publică. Consider că am o relaţie destul de bună managerială. Totdeauna sunt un om aplecat, care ascultă. ANCOM este o provocare pentru mine. Având în vedere viteza cu care ne dezvoltăm din toate punctele de vedere, cred că ANCOM-ul este un jucător important pe piaţă”.

Întrebat care este diferenţa dintre spectrul electromagnetic şi spectrul radio, Bontea a răspuns: „Nu sunt om care stăpâneşte în totalitate această tehnică. (…) Cunosc o mare parte din ceea ce vreţi să mă întrebaţi, dar pentru un răspuns complet o să vă răspund în scris”.

Pavel Popescu, în prezent deputat PNL, a afirmat că a activat în Parlament pe zona de competenţă IT şi comunicaţii.

„Recunosc că am emoţii. (…) Astăzi vin în faţa dumneavoastră încercând să îmi închei cariera politică şi să o ghidez într-o zonă de competenţă în care am activat în aceşti ani în Parlamentul României şi pe care o iubesc. Din prima zi am intrat în comisia IT. (…) De-a lungul timpului, pe parcursul carierei în Parlament, m-am focusat pe procesul de digitalizare a României, inclusiv pe zona de comunicaţii. (…) Din punctul de vedere al aportului meu, sunt cunoscut ca fiind promotorul legislaţiei 5G (…) Directoratul naţional de securitate cibernetică a fost tot un proiect politic adoptat de către mine şi la care am pus umărul”, a precizat Popescu.

Pentru cele două posturi de la ANCOM şi-au depus candidaturile şi actualii vicepreşedinţi ai instituţiei – Eduard Lucian Lovin şi Bogdan Iana – ale căror mandate expiră. Cei doi au fost avizaţi favorabil în unanimitate de membrii celor două comisii de specialitate.

Totodată, comisiile au avizat favorabil şi candidaturile lui Mihai Eftimie şi Corneliu Mănescu, iar un alt candidat, Cristin Popa, a anunţat că se retrage.

Votul final va fi dat de plenul Parlamentului.

Știrea inițială: PSD îl susține pe Vlad Bontea la postul de vicepreședinte ANCOM, iar PNL pe Pavel Popescu pentru un post similar, potrivit informațiilor G4Media.

Cine e Vlad Bontea

Vlad Bontea
Foto: InquamPhotos / George Călin

A fost deputat PSD în mandatul 2016-2020, fiind propulsat ca șef al PSD Strehaia – oraș din Mehedinți cunoscut pentru activitatea grupărilor infracționale din domeniul deșeurilor. În perioada 2014 – 2016 a fost vicepresedinte la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Cariera sa profesională e legată de firmele de pază și protecție. Din 2006 pana in 2012 a fost Director Departament Paza, la Agentia Romana de Securitate, iar  în perioada 2003 – 2006 a fost Director Departament Paza la Agentia de Paza Arcadia.

Un detaliu important din biografia sa este că unchiul soției sale este generalul Dumitru Iliescu, primul șef al Serviciului de Pază și Protecție (SPP) din România, potrivit România Liberă. Generalul Iliescu e un personaj extrem de controversat, implicat în mai multe scandaluri politice.

Vlad Bontea nu are nici o legătură cu domeniul telecomunicațiilor, potrivit CV-ului său oficial.

El a făcut Facultatea de Drept la Universitatea Bioterra și un master la Academia de Politie “Alexandru Ioan Cuza”. A urmat și un Curs postuniversitar de Managementul Strategic al Afacerilor Interne, la Colegiul National al Afacerilor Interne,.

Cine e Pavel Popescu

E vicepreședinte PNL, șeful PNL Sector 4, deputat. A susținut constant poziția SUA în ceea ce privește eliminarea companiilor din China din piața internă de telecom, mai ales în privința 5G.

A fost președintele comisiei de apărare din Camera Deputaților, schimbat la începutul acestui an din funcție de Nicolae Ciucă.

În martie 2023, Popescu a lansat luni un atac extrem de dur la adresa ministrului de Externe Bogdan Aurescu, susținut atunci în guvern chiar de partidul său. Popescu îl acuză într-un comunicat postat pe Facebook de ”aroganță” și de faptul că a impus poziții ”aberante” ale Ministerului de Externe pe dosare precum aderarea la Schengen sau ridicarea vizelor pentru SUA. Pavel Popescu susține că România ar fi pierdut în plan internațional ”din cauza politicilor și pozițiilor absolut aberante ale MAE: Schengen, Ucraina, Viza Waiver, jocul pe scena UE, o poziționare mai asumată pe Rusia, China, Iran și alte spețe, o altă abordare mai curajoasă pe parteneriatul strategic cu SUA, etc”.

A absolvit Facultatea de ştiinţe Economice, Informatică şi Inginerie „Vasile Goldiş”, Arad (România). Licenţiat în Administrarea Afacerilor – (absolvit Universitatea ”Ioan Slavici”, Timişoara) în 2014. Între 2008 și 2011 a făcut Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor, Universitatea de Vest, Timişoara, specialitatea Informatică Economică – 3 ani de studii.

A muncit în Norvegia în construcții și a fost administratorul unei companii în Norvegia. A fost președinte al organizaţiei creştine studenţeşti AMiCUS.

Cu excepția unor inițiative legislative legate de piața telecom, nu are legătură profesională cu această piață.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. ca de obicei, numai banditi din junta militaro-mafiota.