Cine trebuie să dea ordinul de intervenție a jandarmilor dacă greviștii nu eliberează metroul: prefectul Bucureștiului, Alin Stoica
Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a cerut vineri autoritățior care veghează la respectarea ordinii publice să restabilească circulația la metroul din București. E vorba despre eliberarea șinelor, ocupate acum de o parte din sindicaliștii de la metrou, care refuză să lase trenurile să circule.
Legea 550 din 2004 a Jandarmeriei și Legea 60 din 1991 privind adunările publice arată că, în cazul unor evenimente în care e tulburată ordinea publică, prefectul este cel care dă ordinul de intervenție pentru jandarmii care trebuie să acționeze. Prefectul Capitalei este Alin Stoica, susținut de USR PLUS.
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a transmis reporterului G4Media.ro că în acest moment negociază cu părțile implicate. El a anunțat că va face o declarație publică după finalizarea negocierilor.
Astfel, potrivit Legii Jandarmeriei nr. 550/2004, articolul 34:
- Intervenția în forță se dispune în scris de către prefectul sau înlocuitorul acestuia din municipiul București, respectiv din județul în care s-a produs una dintre situațiile prevăzute la art. 29.
De asemenea, potrivit Legii 60/1991, articolul 19:
- Intervenția în forță va fi aprobată de prefect sau de înlocuitorul acestuia la solicitarea comandantului forțelor de jandarmi care asigură măsurile de ordine publică la locul adunării publice.
În ce situație sunt acum greviștii de la metrou.
Articolul 29 (punctul b) din Legea jandarmeriei 550/2004 prevede că forțele MAI pot interveni în următoarele situații:
- împotriva celor care pătrund fără drept în sediile autorităților publice sau ale altor instituții de interes public ori privat și care, avertizați și somați, au refuzat să părăsească de îndată aceste sedii, precum și împotriva grupurilor organizate care împiedică desfășurarea normală a activității pe căile de comunicații, în locurile publice și în alte obiective importante;
- pentru imobilizarea persoanelor sau a grupurilor de persoane care provoacă dezordine și întreprind acțiuni ce pun în pericol viața, integritatea corporală sau sănătatea persoanelor, proprietatea publică sau privată, ultragiază forțele de ordine sau alte persoane învestite cu funcții ce implică exercițiul autorității publice ori tulbură grav ordinea publică, prin acte de violență.
Mai mult, Legea 55/2020 arată la articolul 29 că sunt interzise conflictele de muncă pe durata stării de alertă:
- Pe durata stării de alertă se interzice declararea, declanșarea sau desfășurarea conflictelor colective de muncă în unitățile sistemului energetic național, în unitățile operative de la sectoarele nucleare, în unitățile cu foc continuu, în unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, în transporturile pe căile ferate, în unitățile care asigură transportul în comun și salubrizarea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă.
Foto: Alin Stoica (Inquam Photos/ Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
34 comentarii