G4Media.ro

Alexandru Rafila: Prima tranșă de 1 milion de vaccinuri ajunge în România…

Alexandru Rafila: Prima tranșă de 1 milion de vaccinuri ajunge în România în februarie, 2021. Vaccinul va putea fi administrat în cadrul unor centre speciale de vaccinare

Reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și candidat al PSD în Camera Deputaților, medicul Alexandru Rafila a fost chestionat de Radu Tudor, în cadrul emisiunii „Punctul de Întâlnire”, de la Antena3, despre modul în care  s-au organizat autoritățile în privința obținerii și administrării vaccinului anti-covid.

Rafila a precizat că în cadrul întâlnirii cu reprezentanții instituțiilor responsabile să gestioneze epidemia de Covid-19, se pune la punct planul privind distribuirea primei tranșe de vaccin anti-covid.

„Cel mai devreme, prima tranșă de vaccinuri va ajunge în România în februarie, 2021. Uniunea Europeană are contract autorizat pentru 2,2 miliarde de doze. Raporatat la număr de populație, în România ar urma să intre din acest contract 9 milioane de doze, însă acestea se vor livra etapizat. Din primă tranșă, vom avea 1 milion de vaccinuri”, a explicat Alexandru Rafila.

Medicul susține că sunt doi furnzori cunsocuți, Pfizer și Moderna, care vin cu două tipuri de vaccinuri. Vaccinul Pfizer e mult mai dificil de păstrat, pentru că are nevoie să stea la minus 80 de grade. Vaccinul furnizat de Moderna se poate păstra în condiții mai ușoare, însă prima producție va ajunge exclusiv în SUA, având în vedere că americanii au solicitat 20 de milioane de doze.

Cine beneficiază de vaccin?

Alexandru Rafila a precizat că din prima tranșă de vaccinuri ar urma să beneficieze medicii și personalul auxiliar (aproximativ 200.000 de persoane). De asemenea, în categoria beneficiarilor sunt incluși funcționarii din instituții administrative, personalul din instituțiile de siguranță și categorii de risc.

Vaccinarea nu e obligatorie

Un alt aspect important semnalat de Rafila ține de faptul că vaccinarea nu este obligatorie, iar lipsa de interes din partea populației în privința administrării vaccinului ar putea menține în continuare epidemia de covid.

„Sunt două elemente care ne pot garanta repornirea economiei, revenirea la o viață normală. Logistica, modul în care vom organiza administrarea vaccinului, dar și procesul de conștientizare. Pentru că dacă populația refuză să se vaccineze, atunci speranțele noatre de a reveni la normalitate se năruiesc. Dacă numai 30-40% din populație va dori să se vaccineze, tot demersul va fi în zadar”, a comentat Rafila.

Medicul a punctat că în această etapă va fi extrem de importantă campania de informare, de conștientizare, convingerea populației în privința necesității vaccinării, transmiterea încrederii populației, oferirarea informațiilor complete despre vaccin. „Nu putem acționa pompieristic. Oamenii se vaccinează numai dacă sunt convinși că trebuie să o facă”, a explicat Rafila.

În opinia sa, dacă medicii vor accepta să se vaccineze vor putea fi dați ca bun exemplu pentru populație. „Și eu am încredere în vaccinuri. Sunt vaccinuri inovative, ele sunt administrate în cantitate foarte mică, au fost testate, certificate…”, a comentat Rafila. Chestionat de moderator despre posibile efecte adverse, medicul a precizat că vaccinul a fost testat pe zeci de mii de subiecți. „Au fost semnalate reacții de durere locală, ușor disconfort la câteva ore după administrare, nimic altceva. Dar aceste efecte adverse sunt monitorizate de Agenția Europeană de Medicamente. Totul se introduce în sistem electronic de monitorizare, oricine va face acest vaccin va putea să raporteze în timp real daca are reacții adeverse. Dacă se constată că se pune în pericol sănătatea, se vor lua imediat măsuri”, a compleat Rafila.

Cine administrează vaccinul?

Pentru că prezintă sensibilitate la variații de temperatură, vaccinul anti-covid nu va putea fi administrat de medicii de familie, a mai subliniat Alexandru Rafila: „Vor exista niște centre speciale de vaccinare. Pentru că acest ser e sensibil la variații de temperatură, vă dați seama, că nu va putea fi administrat în orice condiții de către medicii de familie. Trebuie distribuit în mod uniform, să fie accesibil în apropierea unor baze logistice”.  Un sprijin în sensul distribuirii vaccinului îl va putea asigura Armata, care are logistica, resursele și experiența necesară în astfel de situații,  a mai dezvăluit Alexandru Rafila. Implicarea Armatei în procesul distribuirii vaccinului poate constitui de asemenea un factor de incredere pentru populație, mai consideră medicul Rafila, candidat la Camerea Deputaților din partea PSD.

Sursa Foto – captură

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. Prefer sa ascult de medicul de familie, de rude si prieteni decat de un PSDist reprezentant al noului val al Ciumei rosii

    • CÂT MAI TRAGETI DE TIMP CU VACCINUL SI VOI SI SEFII DVS. DIN MEGACORPORATII SI OMS??? CATI MAI MOU DEGEABA DIN CAUZA REA- CREDINTEI OCULTEI FINANCIARE MONDIALE???

    • CÂT MAI TRAGETI DE TIMP CU VACCINUL SI VOI SI SEFII DVS. DIN MEGACORPORATII SI OMS??? CATI MAI MOR DEGEABA DIN CAUZA REA-CREDINTEI OCULTEI FINANCIARE MONDIALE???

  2. Lumea este satula de palavrele OMS.

  3. Se vede ca viata e alta din interiorul limimuzinei. Pai ce confort iti da faptul ca armata iti face vaccinul, in loc de doctorul de familie?

  4. VA FI DESTINAT CASTELOR PARTIDULUI SI SECURITATII.
    RAFILA ESTE FIU DE SECURIST.

  5. 2.2 miliarde de doze, cît o costa o doză? Așa cum credeam, a fost și va fi o afacere uriașă pentru concernele farma.

    • Dar ce surpriza, toata lumea credea ca firmele care produc vaccinuri o fac pe gratis. /s Normal ca vor sa scoata si niste profit, ca orice afacere. Ce ti se pare anormal aici?

      Din ce am auzit pretul ar fi in jur de 20 de dolari pe doza. Doua doze, in jur de 40 de dolari. Adica in jur de 200 de RON. Posibil in UE sa coste ceva mai putin. Oricum, e mai ieftin decat un test COVID.

      Masca in parc nu-ti place, vaccin nu-ti place, nu mai bine te duci tu sa te culci, daca toata lumea iti zice ca esti gica-contra? Nu de alta, daca COVID-19 ar avea potentialul sa ajunga cauza principala de decese la nivel mondial, daca toata lumea s-ar lua dupa negationisti si conspirationisti. Lejer.

  6. Se va face si microciparea cu vaccinarea asta ?

    • Da,dar pentru Romania o sa instaleze internet explorer,windows 95,si yahoo messenger. Macar atunci va exista o explicatie pentru erorile din gandirea multora de pe aici.

  7. Aha, care vra sa zica Dom’doctor, ‘mnealui cunoaste firma producatoare si, alea, cum le zice..a a ah, da, specificatiile vaccinului, adicatelea cum se transporta, ce reactii advesre are..ah, sau asta nu, nu stie cu reactiile adverse..pai, io zic ca e bine, nu? VOi ce ziceti? Va bagati?

  8. Pss: uitai sa zic ca mie imi inspira Siguranta dom’le , uitati-va ce convingatoare e poza, ..cred ca in realitate e si mai si! o dulceata, nu alta, ce mai, suntem pe maini bune! Hai, sanatate si-un praz verde!

  9. Cum draq s-a reusit spalarea asta pe creier incat oameni aparent rationali sa ajunga la concluzia ca nu e nevoie de opozitie,ca treaba presedintelui Romaniei este sa citeasca saptamanal un mesaj anti opozitie oricare ar fi ea si in rest sa doarma(teoretic nu trebuie sa aiba apartenenta politica). Sa ajungi sa preferi un sfat medical de la un neica nimeni din partidul preferat decat de la un medic din alt partid. Mesajul asta nu e politic,personal cred ca politica romaneasca e o imensa groapa de gunoi social,dar opozitia e esenta democratiei.

  10. Să ți-l bagi in dos ba Rafila inteligentu’. Nu mai știe industria farma cum sa mai scoată bani de la fraieri ?

  11. Lasa ca tie iti vor face rate pe 30 de ani pentru astia 40 de dolari. Crezi ca te descurci?

  12. Totuși care-i treaba cu ecusonul? Prinde la prostime, asa-i? Pari deștept și influent când îl ai?
    „Ba, ăla are ecuson, știe ce vorbește!!”

  13. Daca te referi la o diploma de medic,da te califica sa iti dai cu parerea depre o problema medicala. Ecuson are si baiatul care face shaorma,si ii poti cere lui o parere ca e imbracat tot in alb,si mai nou are si masca chirurgicala.

  14. Uite, vezi asa te-apuca pandaxia! Sa nu incurcam borcanele: turnatorul din castelu’ de fildes, va spui io , n-are ecuson noaptea, da’ are ziua! Si cu doctorii la fel, unii ARE ECUSON, ALTII N-ARE, CA E JMECHERI, SAU ARE DOAR CAND VREA MUSCHII LUI…prietenii stiu de ce!!!!

  15. REVIN PENTRU CA Nu pot sa nu va dau Incredere: zau, chiar nu va inspira poza atasata articolului?? Cum sa NU te dai si legat la ochi (sau cu mainile la spate..) pe MAINILE specialistului !?! Va repet: STATI LINISTITI , DORMITI IN PACE MAI DEPARTE, TOT MAI DEPARTE…SUNTEM PE DRUMUL PE CARE-L MERITAM……

    • Ai luat-o rau pe arătura,zici ca numa’ ce a scos ma-sa lu’ Rafila vaccinul de la cuptor. Omul fiind omul OMS doar transmite mesajul organizatiei. Oricum nu va mai impacientati ca nu va vaccineaza nimeni,daca ajung vaccinuri in perfect organizata Romanica,va organiza Orban o vaccinare de or sa expire 90 % din ele inainte de inoculare.Nu vedeti ca ăstia nu sunt in stare sa sune contactii directi ai unui infectat,ce vaccinare….