Alexandru Rafila: Prima tranșă de 1 milion de vaccinuri ajunge în România în februarie, 2021. Vaccinul va putea fi administrat în cadrul unor centre speciale de vaccinare
Reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și candidat al PSD în Camera Deputaților, medicul Alexandru Rafila a fost chestionat de Radu Tudor, în cadrul emisiunii „Punctul de Întâlnire”, de la Antena3, despre modul în care s-au organizat autoritățile în privința obținerii și administrării vaccinului anti-covid.
Rafila a precizat că în cadrul întâlnirii cu reprezentanții instituțiilor responsabile să gestioneze epidemia de Covid-19, se pune la punct planul privind distribuirea primei tranșe de vaccin anti-covid.
„Cel mai devreme, prima tranșă de vaccinuri va ajunge în România în februarie, 2021. Uniunea Europeană are contract autorizat pentru 2,2 miliarde de doze. Raporatat la număr de populație, în România ar urma să intre din acest contract 9 milioane de doze, însă acestea se vor livra etapizat. Din primă tranșă, vom avea 1 milion de vaccinuri”, a explicat Alexandru Rafila.
Medicul susține că sunt doi furnzori cunsocuți, Pfizer și Moderna, care vin cu două tipuri de vaccinuri. Vaccinul Pfizer e mult mai dificil de păstrat, pentru că are nevoie să stea la minus 80 de grade. Vaccinul furnizat de Moderna se poate păstra în condiții mai ușoare, însă prima producție va ajunge exclusiv în SUA, având în vedere că americanii au solicitat 20 de milioane de doze.
Cine beneficiază de vaccin?
Alexandru Rafila a precizat că din prima tranșă de vaccinuri ar urma să beneficieze medicii și personalul auxiliar (aproximativ 200.000 de persoane). De asemenea, în categoria beneficiarilor sunt incluși funcționarii din instituții administrative, personalul din instituțiile de siguranță și categorii de risc.
Vaccinarea nu e obligatorie
Un alt aspect important semnalat de Rafila ține de faptul că vaccinarea nu este obligatorie, iar lipsa de interes din partea populației în privința administrării vaccinului ar putea menține în continuare epidemia de covid.
„Sunt două elemente care ne pot garanta repornirea economiei, revenirea la o viață normală. Logistica, modul în care vom organiza administrarea vaccinului, dar și procesul de conștientizare. Pentru că dacă populația refuză să se vaccineze, atunci speranțele noatre de a reveni la normalitate se năruiesc. Dacă numai 30-40% din populație va dori să se vaccineze, tot demersul va fi în zadar”, a comentat Rafila.
Medicul a punctat că în această etapă va fi extrem de importantă campania de informare, de conștientizare, convingerea populației în privința necesității vaccinării, transmiterea încrederii populației, oferirarea informațiilor complete despre vaccin. „Nu putem acționa pompieristic. Oamenii se vaccinează numai dacă sunt convinși că trebuie să o facă”, a explicat Rafila.
În opinia sa, dacă medicii vor accepta să se vaccineze vor putea fi dați ca bun exemplu pentru populație. „Și eu am încredere în vaccinuri. Sunt vaccinuri inovative, ele sunt administrate în cantitate foarte mică, au fost testate, certificate…”, a comentat Rafila. Chestionat de moderator despre posibile efecte adverse, medicul a precizat că vaccinul a fost testat pe zeci de mii de subiecți. „Au fost semnalate reacții de durere locală, ușor disconfort la câteva ore după administrare, nimic altceva. Dar aceste efecte adverse sunt monitorizate de Agenția Europeană de Medicamente. Totul se introduce în sistem electronic de monitorizare, oricine va face acest vaccin va putea să raporteze în timp real daca are reacții adeverse. Dacă se constată că se pune în pericol sănătatea, se vor lua imediat măsuri”, a compleat Rafila.
Cine administrează vaccinul?
Pentru că prezintă sensibilitate la variații de temperatură, vaccinul anti-covid nu va putea fi administrat de medicii de familie, a mai subliniat Alexandru Rafila: „Vor exista niște centre speciale de vaccinare. Pentru că acest ser e sensibil la variații de temperatură, vă dați seama, că nu va putea fi administrat în orice condiții de către medicii de familie. Trebuie distribuit în mod uniform, să fie accesibil în apropierea unor baze logistice”. Un sprijin în sensul distribuirii vaccinului îl va putea asigura Armata, care are logistica, resursele și experiența necesară în astfel de situații, a mai dezvăluit Alexandru Rafila. Implicarea Armatei în procesul distribuirii vaccinului poate constitui de asemenea un factor de incredere pentru populație, mai consideră medicul Rafila, candidat la Camerea Deputaților din partea PSD.
Sursa Foto – captură
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii