Cine va conduce Parchetul General și DNA după 21 februarie când expiră mandatele de conducere ale Gabrielei Scutea și Crin Bologa / Ce se va întâmpla cu cei doi
Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PÎCCJ sau PG) va fi condus de către prim-adjunctul interimar, procuroarea Maria Magdalena Militaru, după data de 21 februarie 2023 când expiră mandatul de conducere ale Gabrielei Scutea la șefia PÎCCJ, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare.
Maria Magdalena Militaru va conduce PÎCCJ până la numirea unui nou procuror general. Deocamdată, procedura de selecție demarată de ministrul Justiției Cătălin Predoiu este în curs.
Pentru funcția de procuror general s-au înscris în cursă actualul deținătorul al postului, Gabriela Scutea, și procurorul Alex Florența, actual șef interimar al Secției de combatere a criminalității organizate din DIICOT și fost șef al DIICOT Timișoara.
DNA va fi condusă de către adjunctul Monica Danciu după data de 21 februarie 2023 când expiră mandatul de conducere al actualului șef DNA, Crin Bologa, până la numirea unui nou șef DNA, au explicat aceleași surse pentru G4Media.ro.
În cursa pentru șefia DNA s-au înscris actualul șef Crin Bologa și procurorul Marius Voineag, adjunctul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul General.
Între 20 și 23 februarie 2023 vor avea loc interviurile candidaților pentru funcția de procuror general al PÎCCJ și șef al DNA în fața unei comisii de la Ministerul Justiției conduse de ministrul Cătălin Predoiu. Apoi la data de 1 martie, ministrul Justiției va anunța propunerile pentru cele două posturi. Potrivit legii, procurorii propuși vor susține apoi un interviu și în fața Secției pentru procurori a CSM, care va formula doar un aviz consultativ. Apoi, decizia de numire va aparține șefului statului.
Ce se va întâmpla cu Gabriela Scutea și Crin Bologa după data de 21 februarie când le expiră mandatele de conducere și până la momentul unei eventuale reconfirmări la șefia celor două mari parchete
Gabriela Scutea va rămâne procuror de execuție în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov, funcție de unde provine, a decis Secția pentru procurori a CSM în data de 14 februarie 2023. Potrivit unor surse judiciare, Gabriela Scutea va intra în concediu.
Iar Crin Bologa va fi șef interimar al Secției judiciare penale a DNA, a decis Secția pentru procurori a CSM în aceeași ședință.
Ce se întâmplă la DIICOT
La DIICOT, funcția de procuror șef este vacantă încă din 25 septembrie 2020 când șefa de atunci, Giorgiana Hosu, și-a dat demisia ca urmare a condamnării penale nedefinitive a soțului ei, fostul polițist Dan Hosu, la pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Carpatica. Acum, se judecă apelul, însă între timp fostul polițist a decedat.
În tot acest timp, DIICOT a fost condusă de unul dintre adjuncți, procuroarea Oana Pâțu. Mandatul Oanei Pâțu în funcția de adjunct al DIICOT expiră însă la data de 11 martie 2023. Pe ordinea de zi a Secției pentru procurori a CSM din data de 21 februarie figurează propunerea de delegare a Oanei Pâțu în poziția de adjunct la DIICOT.
Pentru funcția de șef al DIICOT s-au înscris în funcție 3 procurori: actuala adjunctă a DIICOT, Oana Pâțu, procuroarea Alina Albu – șefa interimară a Serviciul de combatere a criminalității organizate din cadrul Secției cu același nume și conduse interimar de procurorul Alex Florența – și procuroarea Ioana Albani, fosta șefă a Serviciului de prevenire şi combatere a criminalităţii informatice din cadrul DIICOT.
Procuroarea Alina Albu a fost decorată de Europol pentru activitatea ei, iar procuroarea Ioana Albani de către fostul șef FBI, David Comey, cel demis de fostul președinte Donald Trump.
Interviurile în fața ministrului Justiției vor avea loc în data de 24 februarie 2023, iar propunerea de numire va fi făcută de către ministru pe data de 1 martie 2023.
Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii