G4Media.ro

Cine va conduce Parchetul General și DNA după 21 februarie când expiră…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Cine va conduce Parchetul General și DNA după 21 februarie când expiră mandatele de conducere ale Gabrielei Scutea și Crin Bologa / Ce se va întâmpla cu cei doi

Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PÎCCJ sau PG) va fi condus de către prim-adjunctul interimar, procuroarea Maria Magdalena Militaru, după data de 21 februarie 2023 când expiră mandatul de conducere ale Gabrielei Scutea la șefia PÎCCJ, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Maria Magdalena Militaru va conduce PÎCCJ până la numirea unui nou procuror general. Deocamdată, procedura de selecție demarată de ministrul Justiției Cătălin Predoiu este în curs.

Pentru funcția de procuror general s-au înscris în cursă actualul deținătorul al postului, Gabriela Scutea, și procurorul Alex Florența, actual șef interimar al Secției de combatere a criminalității organizate din DIICOT și fost șef al DIICOT Timișoara.

DNA va fi condusă de către adjunctul Monica Danciu după data de 21 februarie 2023 când expiră mandatul de conducere al actualului șef DNA, Crin Bologa, până la numirea unui nou șef DNA, au explicat aceleași surse pentru G4Media.ro.

În cursa pentru șefia DNA s-au înscris actualul șef Crin Bologa și procurorul Marius Voineag, adjunctul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul General.

Între 20 și 23 februarie 2023 vor avea loc interviurile candidaților pentru funcția de procuror general al PÎCCJ și șef al DNA în fața unei comisii de la Ministerul Justiției conduse de ministrul Cătălin Predoiu. Apoi la data de 1 martie, ministrul Justiției va anunța propunerile pentru cele două posturi. Potrivit legii, procurorii propuși vor susține apoi un interviu și în fața Secției pentru procurori a CSM, care va formula doar un aviz consultativ. Apoi, decizia de numire va aparține șefului statului.

Ce se va întâmpla cu Gabriela Scutea și Crin Bologa după data de 21 februarie când le expiră mandatele de conducere și până la momentul unei eventuale reconfirmări la șefia celor două mari parchete

Gabriela Scutea va rămâne procuror de execuție în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov, funcție de unde provine, a decis Secția pentru procurori a CSM în data de 14 februarie 2023. Potrivit unor surse judiciare, Gabriela Scutea va intra în concediu.

Iar Crin Bologa va fi șef interimar al Secției judiciare penale a DNA, a decis Secția pentru procurori a CSM în aceeași ședință.

Ce se întâmplă la DIICOT

La DIICOT, funcția de procuror șef este vacantă încă din 25 septembrie 2020 când șefa de atunci, Giorgiana Hosu, și-a dat demisia ca urmare a condamnării penale nedefinitive a soțului ei, fostul polițist Dan Hosu, la pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Carpatica. Acum, se judecă apelul, însă între timp fostul polițist a decedat.

În tot acest timp, DIICOT a fost condusă de unul dintre adjuncți, procuroarea Oana Pâțu. Mandatul Oanei Pâțu în funcția de adjunct al DIICOT expiră însă la data de 11 martie 2023. Pe ordinea de zi a Secției pentru procurori a CSM din data de 21 februarie figurează propunerea de delegare a Oanei Pâțu în poziția de adjunct la DIICOT.

Pentru funcția de șef al DIICOT s-au înscris în funcție 3 procurori: actuala adjunctă a DIICOT, Oana Pâțu, procuroarea Alina Albu – șefa interimară a Serviciul de combatere a criminalității organizate din cadrul Secției cu același nume și conduse interimar de procurorul Alex Florența – și procuroarea Ioana Albani, fosta șefă a Serviciului de prevenire şi combatere a criminalităţii informatice din cadrul DIICOT.

Procuroarea Alina Albu a fost decorată de Europol pentru activitatea ei, iar procuroarea Ioana Albani de către fostul șef FBI, David Comey, cel demis de fostul președinte Donald Trump.

Interviurile în fața ministrului Justiției vor avea loc în data de 24 februarie 2023, iar propunerea de numire va fi făcută de către ministru pe data de 1 martie 2023.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. O să pună „Struțocamila psd-pnl-udmr” (adică,FSN!!)în locul lor niște impostori șantajabili, care vor toca frunze la câini, vor freca menta pe banii noștri !
    Trăiască Mafia Roșie!

    • SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNINUNE ESTE „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT, NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI SI NE LUAM ‘justitia’, ADICA TOATA PUTEREA.

  2. sa pui sef interimar timp de 3 ani pe sectie anticoruptie asta inseamna sa fii mafiot…o lege pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu pe cand oare ca in mediul privat daca nu-ti faci treaba pleci instant dar daca esti politician poti sa nu faci nimic si tot esti platit

  3. Doamna Scutea si Domnul Bologa trebuie sa plece din sistemul judiciar1

    Ministerul Justitiei(fara Predoiu) sa organizeze concurs,transmis online,pt ce le functiii!

    Mafia PSD/PNL trebuie sa inceteze!

    Dragi romani,iesiti la vot,mafia PSD/PNL trebuie sa iasa din Parlament /Administratia centrala si locala!

  4. Alte doua fețe de comuniști .

  5. E nevoie acută de schimbare la conducerea tuturor celor trei structuri de parchet,iar dacă dl.Predoiu vrea să-și spele imaginea și să o consolideze pe cea a partidului său în cadrul coaliției din postura de apărător al unei justiții independente și eficiente o poate face prin propunerea altor persoane decât cele actuale,care exercită actul de conducere la respectivele structuri de parchet.De fapt la DIICOT am asistat la un interimat prelungit,atât la DNA,cât și la DIICOT stau în lucru multe dosare mai vechi de 5 ani de la prima sesizare,unele cu implicații sau cu încrengături în lumea vipurilor politice și a apropiaților lor și nu am văzut o intervenție managerială eficientă pe această linie,iar în ce o privește pe dna.Scutea -care a spus că CCR poate declara neconstituțională numai o sintagmă și nu un text de lege(cazul deciziilor privind prescripția), care ,vazând că sunt cauze vechi în evidență la procurori,le-a cerut să stea peste program și le-a numărat mașinile prin parcare,deși cele mai multe dosare se aflau efectiv la poliție în lucru și era necesară managerial solicitarea eficientizării relației procuror-polițist prin întălniri periodice,punctuale de stabilire de măsuri concrete și întreprinderea de acțiuni pentru urgentarea soluționării cauzelor, care nu a întreprins nimic pentru impulsionarea activității procurorilor care au preluat rolul defunctei SIIJ -toate datele conduc la ideea că a avut un management șters,conservator.

  6. Dl.Predoiu se vede pus în fața unui examen foarte serios,care-i poate salva sau consolida imaginea publică proprie și pe cea a partidului pe care-l reprezintă, în cadrul coaliției de guvernare,prin apărarea unei justiții independente,credibile și eficiente,trebuind să aleagă în propunerile formulate între două opțiuni :să reconfirme mandatele actualilor conducători sau să vadă și să simtă o nevoie acută de schimbare la cele trei structuri de parchet,ori numai la una sau două din ele( de altfel la DIICOT am asistat la un interimat prelungit prea mult)..

  7. & Nu cu foarte mulți ani în urmă nici nu erau d’ăștia, instruiți cu d’astea despre justiție, ?

  8. @ De unde bă să dea și Bill Gates, Elon Musk, Soroș, bani pentru atâția bugetari care vor salarii mari ca să nu fie coruptibili, că dacă intră și ăia pe scăderi, cine îi mai oprește de la falimente, ? Și câștigă chinezii , că la chinezi nu se cer măriri de salarii împotriva corupției , ?