Cine va înclina balanța în bătălia internă pentru șefia PNL dintre Orban și Cîțu
Campania electorală internă din PNL s-a intensificat în ultimele zile. Vedem atacuri mediatice dezlanțuite împotriva lui Ludovic Orban și interviuri de umanizare cu Florin Cîțu, deși mai sunt patru luni până la congresul din 25 septembrie care va alege noua echipă de conducere.
Tensionarea prematură a competiției din PNL indică înainte de toate că în partidul de guvernare există o competiție reală, dură, între actualul președinte și premier, cu final greu de anticipat. Din informațiile G4Media.ro, este o chestiune de zile până când Florin Cîțu își va anunța candidatura, chiar dacă nimeni nu-i poate garanta că va câștiga.
Totuși, ezitările sale de până acum în a-și asuma ferm intrarea în competiție indică un grad ridicat de nesiguranță. Ceva disperare observăm și în gesticulația lui Ludovic Orban, care a mers până acolo încât i-a propus premierului să facă echipă cu el în viitoarea echipă de conducere.
Situația este volatilă în partid, impredictibilitatea mare. Filiale importante, cu influență, nu s-au poziționat încă: Giurgiu (Motreanu), Ilfov (Thuma), Falcă (Arad), Prahova (Dumitrescu), Hava (Alba). Atât Ludovic Orban, cât și Florin Câțu se bucură de susținerea pe față a câtorva filiale, insuficiente totuși pentru a decide de pe acum învingătorul la congresul din toamnă. Prin urmare, poziționarea filialelor puternice va fi hotărâtoare.
Potrivit deciziei BEX din 25 mai, norma de reprezentare a delegaților la Congres va fi stabilită în funcție de performanțele obținute de filiale la alegerile locale și parlamentare din 2020. Cu cât filiala a avut rezltate mai bune și a obținut voturi mai numeroase, cu atât ponderea delegaților la congres va fi mai mare. (Vezi decizia BEX aici)
Apoi, încă nu este clar ce rol va juca primarul Clujului, Emil Boc. Îl susține declarativ pe Florin Cîțu, dar încă nu știm cum va acționa. Va face echipă cu premierul pentru a ajunge numărul doi în partid? Va fi al treilea candidat aruncat în luptă să rupă voturile lui Orban? Nu se va băga deloc tura asta pregătindu-se pentru o eventuală candidatură la președinție în 2024?
De notat că Emil Boc se află la rândul său într-o intensă campanie mediatică, prezent aproape zilnic pe posturile TV de știri, Antena 3 sau Digi24, fapt neobișnuit pentru un primar mai degrabă discret și fără o miză electorală imediată. Viitoarele alegeri locale sunt abia peste trei ani.
Un alt personaj influent, despre care nu știm deocamdată pentru cine și în ce fel se va implica este Iulian Dumitrescu, liderul filialei Prahova. Și el trece drept un un greu al partidului, important în economia congresului din toamnă.
Președintele Klaus Iohannis îl susține pe față pe Cîțu în bătălia cu Orban, dar nu este suficient. Spre deosebire de liderul PNL, premierul nu este iubit în partid. N-a băut, n-a chefuit cu baronii, nu i-a îndatorat prin sinecuri, promisiuni, numiri, nu comunică într-un cuvânt așa cum o face Ludovic Orban cu ei de ani de zile.
Pe de altă parte, Cîțu are în mână pâinea și cuțitul guvernării, banii și funcțiile, diferite instrumente de cumpărat bunăvoința baronilor. O poate face cu bani cash, prin clasica rectificare bugetară sau prin numiri în funcții, alt tip de răsplată politică tradusă în final tot prin deschiderea accesului la resurse.
Loialitățile față de Orban țin, și în politică, la fel ca în viață, numai atâta vreme cât ai ceva de oferit. Ce mai are liderul PNL de oferit azi în afară de promisiuni și lozinci de tipul eu sunt trecutul, prezentul și viitorul? Cel mai puternic argument intern al său se rezumă la conservarea lumii vechi, cu aranjamentele, complicitățile și regulile ei. Pe scurt, Orban oferă partidului salvarea ecosistemului binecunoscut, un viitor predictibil,
Nu e puțin lucru pentru un partid foarte asemănător cu PSD, dar mai prost organizat, mai ales că Florin Cîțu joacă pe cartea reformismului și pozează în lider al noii generații, școlit în SUA și cu pedigree occidental.
Prin urmare, se anunță un război total, de uzură între Ludovic Orban și Florin Cîțu. Am văzut deja cum liderul PNL subminează tot mai des Guvernul pe teme delicate (vezi declarațiile despre vaccinarea obligatorie și creșterea vârstei de pensionare). Orban, la rândul său, este supus unor atacuri mediatice concertate, cum s-a întâmplat cu petrecerea pe care ar fi organizat-o de ziua sa de naștere la Parlament, la care însă nu a participat.
N-ar fi exclus să asistăm în cele din urmă la o înțelegere între Orban și Cîțu, dat fiind că premierul își dorește mult să ajungă guvernatorul BNR. Fără sprijinul partidului nu va putea ajunge acolo. Fără sprijinul lui Klaus Iohannis, devenit tot mai mai irelevant pe măsură ce înaintează în ultimul său mandat la Cotroceni, poate.
Așadar, nici un scenariu nu poate fi cu totul exclus de pe masă.
Ce putem anticipa însă este că întreaga energie politică se va consuma în următoarele patru luni pe alegerile interne din PNL, ceea ce va eroda inevitabil guvernarea, dar și funcționarea coaliției. Decizia guvernamentală va avea de suferit. Nu doar liberalii, ci și cei de la USR PLUS vor avea congres, doar că acolo războiul dintre Dan Barna și Dacian Cioloș încă n-a început sau mai bine zis, încă nu se poartă la vedere.
Poziția de șef de partid are o miză importantă în ce privește stabilirea viitorului candidat la președinție în 2024. Ludovic Orban are toate șansele să fie desemnat candidat la funcția supremă în stat peste trei ani dacă va câștiga în toamnă partidul. Șansele sale scad însă dramatic dacă pierde competiția. Valabil și pentru Dan Barna și Dacian Cioloș.
Din cele două bătălii interne, PNL și USR PLUS nu vor ieși mai întărite, dimpotrivă. Vor fi, inevitabil, sancționați de public. Impresia că interesul de partid contează mai mult, în plină criză, decât gestionarea treburilor țării riscă să le coste scump. Principalii beneficiari vor fi cei de la PSD și AUR.
Coaliția de guvernare mizează, foarte probabil, pe realitatea că până la viitoarele alegeri mai sunt trei ani, economia va dudui după revenirea la normalitate iar memoria colectivă este, în general, foarte scurtă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
45 comentarii