G4Media.ro

Cinematografia europeană, reacție originală la fenomenul migrației forței de muncă din interiorul…

Cinematografia europeană, reacție originală la fenomenul migrației forței de muncă din interiorul UE

Filme documentare făcute în 2024 la „firul ierbii”, o expoziție de fotografie și o discuție aprinsă despre „sclavia modernă”, în programul Astra Film Festival

Pe lângă migrația dinspre zonele foarte sărace ale lumii sau cele devastate de război, care zguduie în aceste zile Uniunea Europeană, în interiorul UE continuă să se producă o migrație tăcută a forței de muncă dintre Est spre Vest, deși au trecut aproape două decenii de la integrarea a numeroase țări est-europene. Fenomenul e în plină expansiune,  continuă să fie imprevizibil și are un impact puternic atât la nivel macro, asupra țărilor implicate, cât și la nivel micro, asupra migranților și a familiilor acestora.

Este un subiect sensibil, în care se topesc zeci și sute de mii de povești, care de care mai impresionante. Realizatorii de film documentar au simțit acest lucru, iar în selecția festivalului Astra Film (Sibiu, 20-27 octombrie) se regăsesc câteva dintre cele mai importante producții de acest fel ale momentului.

Ce înseamnă în realitate să mergi la muncă din Est în Vest

  • Mirajul Occidentului (r. Apolena Rychlíková – Cehia, Franța, Slovacia, 2024). Cum arată cu adevărat viața muncitorilor din estul Europei care, în speranța unei vieți mai bune, sunt nevoiți să își părăsească familiile pentru a lucra în Occident? O jurnalistă din Cehia se infiltrează incognito pe piața „forței de muncă ieftine” din Europa de Vest și începe să lucreze „sub acoperire”, în Germania, în Irlanda și în Franța. Ea experimentează pe propria piele situația ingrată a muncitorilor est-europeni cu salarii mici, ale căror sacrificii și muncă grea permit confortul societății occidentale.
  • 24 ore (r. Harald Friedl – Austria, 2024). Ce înseamnă să fii îngrijitoare 24 din 24 în Austria? Un film despre exploatare și izolare, pornind de la povestea unei românce care are grijă non-stop de o bătrână austriacă imobilizată la pat. Documentarul, care aduce în prim-plan pericolele și condițiile de exploatare, este în același timp un omagiu adus celor 40.000 de îngrijitori români din Austria.
  • TATA (r. Lina Vdovii, Radu Ciorniciuc, 2024). Cum e, ca jurnalistă de investigații, să îți ajuți propriul tată să scape și să fie despăgubit pentru abuzurile suferite ca muncitor migrant în Italia, în timp ce te apasă resentimentele aduse din copilărie față de el? Coregizoarea Lina Vdovii prezintă în premieră în România documentarul TATA, o poveste complicată despre relația cu tatăl ei, dar totodată personală și curajoasă.  

Aceste filme, cărora li se adaugă expoziția de fotografie documentară 𝐒𝐞𝐳𝐨𝐧𝐢𝐞𝐫𝐢𝐢, de Cosmin Bumbuț și Elena Stancu, cu imagini emoționante din viața muncitorilor români sezonieri din Spania, Germania sau Marea Britanie, sunt pretext pentru Estici în Vest, o dezbatere de substanță Astra Film DocTalk, moderată de jurnalistul Cătălin Striblea. Discuția va fi începută încă de la Gala de deschidere AFF2024, odată cu dialogul dintre jurnalista Amalia Enache și rectorul Universității din București, Marian Preda, și premiera filmului TATA, în prezența autorilor.

Efecte neașteptate ale muncii în străinătate

Alte două filme din programul oficial AFF2024 sunt inspirate de asemenea din fenomenul  muncii în străinătate și efectele surprinzătoare pe care le poate avea.

  • Doamne, fă din leu dolar! (r. Valentin-Rareș Fogoroș, 2024). La începutul secolului XX, 150.000 de români au plecat spre America, visând la o viață mai bună, printre care și străbunicul regizorului, un țăran dintr-un sat de la poalele munților Făgăraș, apoi și generațiile care i-au urmat lui. În zilele noastre, alte generații aleg aceeași cale, iar fenomenul e la fel de actual. Folosindu-se de imagini din arhiva de familie și de filmări din satul de astăzi, regizorul încearcă să refacă traseele acestor destine care se intersectează.
  • Cum să fiu mort, dacă-s viu?(r. Ilinca Călugăreanu, 2024). Regizoarea Ilinca Călugăreanu spune povestea lui Constantin Reliu care, după ce a fost deportat din Turcia, se întoarce în România, unde află că fusese declarat mort chiar de propria familie. Iar statul român pare să nu fie pregătit să țină pasul cu evidența cetățenilor români plecați la muncă.

Astra Film Festival se desfășoară între 20-27 octombrie la Sibiu și prezintă publicului peste 100 de filme documentare din toate colțurile lumii, multe în premieră mondială și națională. Toate informațiile despre programul complet al festivalului și despre bilete și abonamente, pe site-ul oficial astrafilm.ro, aici.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează