G4Media.ro

CIO o apără pe Imane Khelif după controverse: „Oricine are dreptul de…

sursa foto: captura video

CIO o apără pe Imane Khelif după controverse: „Oricine are dreptul de a practica un sport, fără discriminare” / „Sexul şi vârsta sportivilor sunt stabilite pe baza paşaportului acestora”

Comitetul Internaţional Olimpic a ţinut să clarifice lucrurile, ca răspuns la avalanşa de mesaje cu privire la pugilista algeriană Imane Khelif, participantă la JO de la Paris în contextul în care a fost descalificată anul trecut de la Campionatul Mondial din cauza nivelului ridicat de testosteron, relatează Le Figaro, transmite News.ro.

De joi, pugilista Imane Khelif a fost în centrul dezbaterii după victoria sa necontestată în faţa Angelei Carini la turneul olimpic de box feminin. Italianca a abandonat după doar 46 de secunde de luptă. Un eveniment rar în lumea boxului amator. A fost o înfrângere care a inflamat dezbaterea, dar şi Italia şi guvernul său.

Vicepremier şi fost ministru de interne, Matteo Salvini şi-a împărtăşit consternarea pe X.

„Sportiva noastră a trebuit să se retragă împotriva lui Imane Khelif, înainte de a izbucni în lacrimi pentru atâtea sacrificii care s-au dus în fum. O scenă cu adevărat neolimpică: ruşine birocraţilor care au permis un meci care, în mod evident, nu a fost în condiţii de egalitate”, a scris el după victoria algerienei, pe care a descris-o ca fiind un „boxer trans”.

În realitate, Imane Khelif este hiperandrogenă. Ea are un nivel ridicat de hormoni masculini. Precum Caster Semenya în atletism.

În faţa acestei situaţii, CIO a ţinut să o apere pe sportiva „discriminată”.

„Toţi sportivii care participă la turneul de box al Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 respectă regulile de eligibilitate şi de participare la competiţie, precum şi toate regulile medicale aplicabile stabilite de unitatea responsabilă cu boxul pentru Paris 2024). La fel ca la precedentele competiţii olimpice de box, sexul şi vârsta sportivilor sunt stabilite pe baza paşaportului acestora”, a precizat Comitetul Olimpic într-un comunicat, subliniind că sportiva algeriană participă „de mulţi ani la competiţiile internaţionale de box la categoria feminină”.

Problema a fost că ea a fost exclusă de IBA – Federaţia Internaţională de Box – în martie 2023 de la Campionatele Mondiale de la New Delhi. Motivul? Nu a trecut testele hormonale de eligibilitate. Prin urmare, participarea ei la Jocurile Olimpice marchează o ruptură între IBA şi CIO, care ar putea fi în detrimentul următoarelor Jocuri Olimpice programate să aibă loc la Los Angeles. „CIO a precizat că are nevoie ca federaţiile naţionale de box să ajungă la un consens cu privire la o nouă federaţie internaţională pentru ca boxul să fie inclus în programul sportiv al Jocurilor Olimpice de la LA28”, a conchis Comitetul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Sexul e stabilit pe baza pasaportului? Stiinta, nu gluma! :))

    • N-au ei treaba cu stiinta si natura, pe ei ii „conduce” incluziunea si atat (au declarat-o la/prin deschiderea acestor Jocuri). Din pacate, aceste JO Paris, pentru mine seamana cu Eurovisionul, imi pare rau pentru sportivii onesti participanti si pentru intreaga omenire onesta sustinatoare/spectatoare. Ce o diferentiaza pe aceasta sportiva (pe care recunosc, si eu am banuit-o a fi trans) fata de sportivii presupusi si unii gasiti drogati? Numai „calea” (algerianca cale „naturala” prin boala innascuta si innotatorii chinezi de ex. calea artificiala)? Ce se intampla la aceste Jocuri este in afara echitatii si moralei sportive care ar fi trebuit sa fie dar s-a pierdut pe drumul incluziunii.

    • Adriana Negureanu, observ ca te afli printre sutele de mii de romanasi care vorbesc de morala in numele altora, cand voi lasati tara asta prada unor interese de partid, nu faceti absolut nimic pentru stoparea coruptiei, a poluarii, a abuzurilor din familiile (ghici care – traditionale!), nu sprijiniti nici un proiect de lege care sa le asigure copiilor tarii un nivel mai ridicat de siguranta (spre exemplu legea anti grooming pe care un tanar din Bucuresti incearca sa o promoveze in mediul online, dar nici un „patriot” si „moralist” ca dvs. nu o sustine) s.a.m.d. Si mai ai tupeul sa vorbesti despre incluziune. Sunteti niste aparate de improscat ura si deversat frustrari. Atat. Si cam asta reprezinta 95% din adeptii asa-zisului curent suveranist/conservator.

  2. Toate aceste organizatii care „gireaza” sportul mondial sunt stat in stat si iau decizii in functie de interesele celor care o conduc care nu intotdeauna au legatura cu sportul in sine.

  3. Atunci… să se dea liber la dopări.