Ciocolata umplutură de miere tartinabilă și coacăze negre a câștigat premiul pentru cea mai bună ciocolată artizanală din Harghita / 2022 a fost desemnat aici „Anul gastronomic în turism”
Cea mai bună ciocolată artizanală din Harghita, în care se regăsesc gusturile locale, dar şi sufletul maeştrilor ciocolatieri, a fost premiată la Miercurea Ciuc, în cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Harghita, informează Agerpres.
Concursul a fost organizat în contextul în care anul 2022 a fost declarat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita drept „Anul gastronomic în turism”, la întrecere participând cinci ateliere care produc ciocolată, cu 29 de sortimente.
Juriul, format din maeştri cofetari şi un blogger culinar, a trebuie să aleagă cele mai bune produse realizate la categoria „tablete de ciocolată” şi „bomboane de ciocolată”.
Concurenţii au fost îndemnaţi să realizeze ciocolate noi, creative, „ale căror arome caracteristice provin din ingredientele existente în grădinile, pădurile si câmpurile judeţului Harghita”.
De asemenea, s-a ţinut cont de tehnica folosită, dar şi de armonia gustului, iar produsele nu au avut voie să conţină arome, fondant, învelişuri alimentare de ciocolată, frişcă vegetală, margarină sau aditivi artificiali nocivi pentru sănătate.
După o îndelungă deliberare şi analizarea în detaliu a gusturilor, juriul a decis că cel mai bun produs la categoria „tabletă de ciocolată” este „Ciocolata de lapte cu umplutură de miere tartinabilă cu coacăze negre”, realizată de The Choco Project, din Miercurea-Ciuc.
Locul doi a fost câştigat de o „Ciocolată neagră cu sare de Praid şi nuga cu seminţe mixte”, produs tot de The Choco Project, iar pe locul trei s-a situat „Ciocolata cu lapte cu alune de pădure”, produsă de manufactura Berri, reprezentată de Sandor Szilveszter.
La categoria „bomboane de ciocolată”, primul loc la concursul organizat de ADI Harghita a fost câştigat de „Picanteria secuiască”, realizată de maestrul bucătar Molnar Csongor, de la complexul turistic Septimia Resort, din Odorheiu Secuiesc, în vreme ce pe locul doi s-a situat produsul „Praline de ciocolată cu lapte, umplute cu ganache de pălincă de vişine şi nuga cu arahide”, realizat de The Choco Project, iar pe locul trei s-au clasat „Pralinele cu jeleu de afine şi iaurt”, realizate de atelierul „Premium Pralines”, reprezentat de Kovacs Kornel.
La ceremonia de premiere a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, instituţia pe care o conduce fiind membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare.
Borboly a punctat faptul că evenimentul este unul bine-venit, întrucât „ciocolata ne îndulceşte viaţa”, iar manufacturile de ciocolată din Harghita sunt ambasadorii zonei şi contribuie la îmbogăţirea ofertei turistice.
„Ciocolată face parte din viaţa noastră de zi cu zi şi poate fi consumată de toţi, începând de la 3-4 ani, până la ultima zi din viaţa unui om. Eu cred că manufacturile, micile ateliere din Harghita, au făcut o performanţă, fără ei nu am fi aici şi le mulţumesc pentru că sunt ambasadorii noştri, pentru că această ciocolată va ajunge peste graniţe, peste munţi şi vom fi doriţi, vom fi căutaţi şi datorită acestei realizări”, a declarat Borboly.
În cadrul evenimentului de la Miercurea Ciuc, directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, Szabó Károly, a anunţat lansarea unui nou concurs, în cadrul Anului gastronomic în turism, respectiv „Cea mai bună prăjitură artizanală a judeţului Harghita”, scopul fiind „de a promova prăjiturile artizanale realizate din ingrediente locale”.
Acesta a subliniat că s-a luat decizia ca 2022 să fie declarat „Anul gastronomiei”, întrucât sunt multe valori nedescoperite în acest domeniu.
În paralel, ADI Harghita intenţionează să organizeze şi cursuri pentru bucătari sau ospătari, în contextul în care în judeţ se investeşte foarte mult în turism şi există riscul să apară un deficit de personal calificat.
„Dorim să facem cursuri pentru ospătari, bucătari, personalul care deserveşte turiştii, pentru că văzând câţi bani se investesc în turism, la momentul actual, în Harghita, peste doi ani ne vor trebui în jur de 1000-2000 oameni în plus, faţă de ce avem momentan. Şi dacă nu mergem în faţa acestor tendinţe, atunci nu vom avea oameni care să lucreze în turism, trebuie să aducem din afară”, a mai spus directorul executiv al ADI Harghita.
El a subliniat că ADI Harghita va participa, în perioada următoare, la târguri de turism din România şi Ungaria, pentru prezentarea ofertei turistice a judeţului, mesajul transmis celor interesaţi de această zonă fiind: „aveţi încredere pentru că veţi găsi aici lucruri extraordinar de faine”.
Sursa foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii