G4Media.ro

Premierul Ciolacu susține că România riscă să piardă 500 milioane euro, dacă…

Foto: Pexels.com

Premierul Ciolacu susține că România riscă să piardă 500 milioane euro, dacă nu va fi un acord cu cei de la Comisia Europeană pe jalonul 206 din PNRR privind impozitarea microîntreprinderilor

Premierul Marcel Ciolacu a precizat că există un dialog cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a găsi soluţiile cele mai bune, întrebat despre faptul că cei de la CE consideră că impozitarea microîntreprinderilor este mult prea lejeră. „Cu adevărat, dacă nu ajungem la un acord România riscă să piardă 500 de milioane euro pentru neîndeplinirea jalonului 206”, a adăugat Ciolacu. „Cred că urmează să avem o discuţie publică şi să avem cu cei afectaţi. Nu susţin modificarea”, a mai spus şeful Guvernului, transmite News.ro.

„Toate aceste lucruri sunt trecute în PNRR nu de către Marcel Ciolacu. Sunt trecute de către Cîţu şi cu domnul Ghinea. Dânşii au semnat aceste lucruri în PNRR. Că au uitat să vă anunţe şi pe dumneavoastră, fiindcă erau secrete ce au trecut în jalonul 206, asta este cu totul altceva. Sunt într-un dialog cu Comisia şi încercăm să găsim soluţiile cele mai bune. Cu adevărat, dacă nu ajungem la un acord România riscă să piardă 500 de milioane euro pentru neîndeplinirea acestui jalon”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat despre subiect, într-o conferinţă de presă susţinută joi, la Palatul Parlamentului, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al PSD.

Chestionat dacă va pierde România banii sau va scădea pragul pentru microîntreprinderi, prim-ministrul PSD a răspuns: „Cred că urmează să avem o discuţie publică şi să avem cu cei afectaţi. Nu susţin modificarea”.

Pe 27 ianuarie, Marcel Ciolacu spunea că România are în continuare probleme cu Jalonul 206 din PNRR, Comisia Europeană considerând că impozitarea microîntreprinderilor este mult prea lejeră.

„S-au luat anumite măsuri în primul şi în primul rând pentru că ele au fost trecute în PNRR. Ele sunt trecute în Jalonul 206, care este în cererea de plată numărul 3, şi deja au venit anumite semne de întrebare. Şi am mai anunţat public că este o problemă cu Jalonul 206, cu microîntreprinderile, pentru că, Comisia consideră că nu am luat toate măsurile pentru a închide această zonă, unde ei consideră că este o impozitare mult prea lejeră pentru o ţară de mărimea României. De obicei, cer sistem de impozitare care se face în zona de offshore-uri”, declara Ciolacu, atunci la Bihor.    

Jalonul 206 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se referă larevizuirea Codului fiscal. „Noua lege va modifica Codul fiscal în vederea reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi.Reducerea dispoziţiilor speciale începe în T1 2023 şi este finalizată până în T4 2024”, arată jalonul respectiv din PNRR.

De asemenea, Comisia Europeană a avertizat, miercuri, România că a rămas în urmă cu reformele pe care trebuie să le facă în schimbul fondurilor de redresare ale UE, iar deficitul său fiscal într-un an electoral aglomerat este îngrijorător, punând în pericol accesarea a miliarde de euro din PNRR.

Reprezentanții Comisiei Europene au cerut scăderea pragului la microîntreprinderi de la 500.000 de euro la 50.000 de euro încă din acest an pentru a crește încasările la buget și a închide portițele pentru optimizarea fiscală, au declarat joi surse guvernamentale.

”Negociem să scădem eșalonat pragul la microîntreprinderi, dar nu de anul acesta. Comisia Europeană a cerut 50.000, încercăm să negociem să fie pragul mai mare”, au declarat sursele citate.

Reprezentanții Comisiei au cerut public miercuri la București, într-o conferință de presă, ca guvernul să scadă pragul la microîntreprinderi pentru a continua să primească banii din PNRR.

În replică, ministrul Fondurilor UE, Adrian Câciu, a declarat că un jalon este cel privind pragul pentru microîntreprinderi, dar Guvernul îl consideră îndeplinit. „Comisia are o serie de observații cu privire la plafonul până la care o microîntreprindere trebuie considerată microîntreprindere”, a declarat ministrul.

El a mai spus că „Guvernul României conduce România”. „Comisia Europeană poate avea opinii. Noi suntem în discuții. Discuțiile tehnice vor continua. Rformele le facem pentru România. Evident, opiniile pot fi diferite. Concediem aceste opinii până când aceste reforme sunt făcute în interesul României. Reformele trebuie să își păstreze scopul. Modul în care o reformă se aplică este un mod contextualizat. România este o țară care are o abordare specifică asupra unui tip de reformă, nu neapărat facem o reformă și nu ne uităm care sunt efectele pozitive sau negative. Ne interesează efecte pozitive, structural. Sunt discuții, nu ne reproșează nimeni, sunt discuții. Este normal să fie discuții și cred că obiectivul nostru împreună este ca România să aibă o situație fiscală consolidate, la un moment dat.”, a declarat Câciu.

– Mai multe detalii aici
 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Cu pensiile speciale au rezolvat. Cu salariile bugetarilor au rezolvat. Cu pensiile normale au rezolvat. Cum vine vorba de ceva din zona de privat, hopa nu se mai poate rezolva. Vin taxe marite si in plus pentru privati, sa stiti ca asa cere UE. Nu se mai razboiesc ei saracii cu UE pentru privati.

  2. Premierul Ciolacu sustinea acum o saptamana ca Romania va pierde 6 miliarde de dolari pentru Rosia Montana.

    Peste o saptamana va sustine ca romania va pierde 4 milliarde de ruble daca nu aplica sa intre in federatia rusa.

  3. Bat-o cucu de PNRR… sunt grele ecuațiile în acest domeniu domnule Prim-Ministru al României nu-i așa??… Occidentul ăsta tralala nu știe pune lucrurile ușoare, un Bizum ar fi fost ideal .

  4. UE a cerut scaderea defificitului , parca pentru toate tarile este valabil maxim 3% .
    Impozitatrea firmelor nu este o solutie , pentru ca ele’ vor pune impozitul in pret si tot cetatenii vor platii .

  5. Romania nu pierde nimic, romanii ar pierde mai mult de 500 milioane daca sunt taxati si mai mult de guvernul condus de mafioti si corupti.

  6. USR e de vina, gata am rezolvat si problema asta. 🤦

  7. Lasa-ma sa ghicesc, o sa vina cu propinerea sa le bage impozit progresiv microintreprinderilor.

  8. sa-i adauge langa miliadele pt. rosia

  9. N-are treaba UE cu pensiile speciale si altele de genul, cel putin cat Ursula e la butoane. In schimb cu IMM-urile au, ca le concureaza pe ale lor.