Ciolacu: Avem de ales între a scădea pragul la microîntreprinderi și a lua în jur de 300 de milioane de euro sau a renunța la bani și a păstra cuantumul actual de 500 de mii de euro. Vreți nu vreți, domnule Ciucă: sunteți parte a deciziei! Asumați-vă!
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, i-a cerut, marți seară, într-o postare pe Facebook, liderului PNL, Nicolae Ciucă, să-și asume o decizie politică în ce privește reducerea pragului la microîntreprinderi care în acest moment este de 500 de mii de euro să păstrarea pragului cu riscul de a pierde tranșa de 300 de milioane de euro de la Comisia Europeană din cadrul PNRR. ”Avem nevoie de asumarea unei decizii politice clare cu privire la pragul pentru microîntreprinderi. Acela pus în PNRR de guvernul de dreapta condus de președintele PNL de la acea vreme- dl. Cîțu! Oamenii trebuie să știe: avem de ales între a scădea pragul la microîntreprinderi și a lua în jur de 300 de milioane de euro sau a renunța la bani și a păstra cuantumul actual de 500 de mii de euro. Vreți nu vreți, domnule Ciucă: sunteți parte a deciziei! Asumați-vă!”, a scris Ciolacu pe Facebook.
Replica lui Ciolacu vine după ce liderul PNL, Nicolae Ciucă, a comentat, marţi seară, anunţul Comisiei Europene cu privire la a treia cerere de plată şi afirmă că acesta ”nu este deloc similar cu ceea ce ne-a zis public domnul Ciolacu despre riscul de a pierde bani din PNRR”. În plus, crede preşedintele Senatului, această veste ”ne loveşte când aveam nevoie să ştim cum să proiectăm bugetul pentru anul 2025”, transmite News.ro.
”Am văzut răspunsul Comisiei Europene pentru cererea de plată numărul 3 din PNRR. Ceea ce a anunţat Comisia astăzi nu este deloc similar cu ceea ce ne-a zis public domnul Ciolacu despre riscul de a pierde bani din PNRR. Cel mai grav este că această veste ne loveşte tocmai când aveam nevoie să ştim cum să proiectăm bugetul pentru anul 2025”, a scris, marţi seară, pe Facebook, Nicolae Ciucă.
Replica integrală postată de Marcel Ciolacu pe Facebook
Domnule Ciucă, pentru prima dată îmi este și jenă să vă răspund. Acest circ de-a opoziția nu ajută pe nimeni. Și nici pe dumneavoastră!
Românii așteaptă altceva de la un om de stat. În primul rând așteaptă asumare. Iar tot ceea ce a invocat Comisia sunt lucruri petrecute în mandatul dumneavoastră.
Din fericire, lucrez foarte bine cu dl ministru Burduja și vom corecta toate nenorocirile făcute în companiile din energie de fostul ministru Virgil Popescu, colegul dvs.
Lucrez foarte bine cu ministrul Transporturilor și probabil că ați sesizat că astăzi un alt coleg al dumneavoastră și-a dat demisia în sfârșit de la Metrorex.
Lucrez foarte bine cu SGG-ul condus de PNL și vom relua cât mai repede procedurile la AMEPIP.
Lucrez foarte bine cu toată lumea, domnule Ciucă, ca să corectăm ceea ce s-a greșit și să nu pierdem niciun euro din PNRR.
Mai rămâne un singur lucru, pe care însă trebuie să-l decidem împreună în Coaliție: care este cea mai bună decizie pentru micii antreprenori, pe care clamați că îi susțineți.
Avem nevoie de asumarea unei decizii politice clare cu privire la pragul pentru microîntreprinderi. Acela pus în PNRR de guvernul de dreapta condus de președintele PNL de la acea vreme- dl. Cîțu!
Oamenii trebuie să știe: avem de ales între a scădea pragul la microîntreprinderi și a lua în jur de 300 de milioane de euro sau a renunța la bani și a păstra cuantumul actual de 500 de mii de euro.
Vreți nu vreți, domnule Ciucă: sunteți parte a deciziei! Asumați-vă!
Context
România va încasa o sumă importantă pe partea de jaloane îndeplinite din PNRR, dar va avea şi o suspendare de plată pe cele şase jaloane neîndeplinite, a declarat, marţi seara, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.
„Din 74 de jaloane şi ţinte, 68 sunt considerate îndeplinite şi sunt şase jaloane care au rămas în discuţie, pentru care vom primi o suspendare de şase luni până când le vom îndeplini. Cele şase jaloane sunt: numirile de la companiile din energie, făcute în anul 2022, unde trebuie clar reluată procedura. S-a reluat deja procedura şi la AMEPIP (Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice n.r.), agenţia care coordonează companiile de stat, dar jalonul este parţial considerat neîndeplinit până va fi numită o nouă conducere şi operaţionalizată. Mai avem jalonul cu microîntreprinderile.
Practic, astăzi, avem o formalizare a ceea ce am anunţat deja de câteva luni că vom avea această plată parţială. Din 2,7 miliarde de euro, România deja a încasat 649 de milioane de euro, iar evident, pe partea de jaloane îndeplinite vom mai încasa o sumă importantă, urmând ca într-adevăr să avem şi o suspendare pe cele şase jaloane, aşa cum v-am anunţat, dar în niciun caz nu se suspendă cererea de plată sau nu se suspendă toţi banii”, a precizat Câciu, la Digi 24, citat de Agerpres.
Acesta susţine că procedura Comisiei vizează emiterea a două decizii, una de plată parţială şi o decizie de suspendare a unei plăţi, iar acestea sunt în prezent în discuţie în comitetele economice ale Comisiei Europene timp de o lună, „România având dreptul să facă o serie de observaţii dacă consideră necesar”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii