Ciolacu, despre contractul de peste 85 de milioane de euro câștigat de o firmă de casă a baronului PSD Ionel Arsene: Înțeleg că banii nu s-au cheltuit încă. Presupun că instituțiile statului își fac datoria
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți, referitor la contractul de peste 85 de milioane de euro câștigat de o firmă de casă a baronului social-democrat de Neamț, Ionel Arsene, că presupune că instituțiile statului își vor face datoria în acest caz.
”Eu am citit în presă că nu a cheltuit cele 80 de milioane (peste 85 de milioane – n. red.). Este vorba de un contract de asfaltări, care nu s-a derulat încă. Presupun că instituțiile statului își fac datoria și la această sesizare a presei ca de fiecare dată”, a declarat Ciolacu, întrebat despre acest subiect într-o conferință de presă la sediul PSD.
G4Media.ro a dezvăluit luni că firma Mavgo Holding din comuna Tașca, județul Neamț, a câștigat licitația organizată de Consiliul județean Neamț pentru modernizarea mai multor drumuri județene în condițiile în care a fost singurul ofertant. Contractul în valoare de peste 411 milioane de lei, adică peste 85 de milioane de euro, fără TVA, a fost semnat pe data de 7 aprilie 2020, potrivit portalului de licitații publice, SEAP. Durata contractului este de 4 ani și jumătate.
În aceeași zi, fostul ministru al justiției, Ana Birchall, la acuzat pe Arsene că sunat-o pentru a o amenința și intimida după ce a solicitat investigarea contractului câștigat de o firmă de casă.
”Uite un bun exemplu care ar trebui sa il analizeze aceasta comisie nou infiintata, nu? (https://www.g4media.ro/o-firma-apropiata-de-baronul-psd-de-…)”, a scris Ana Birchall pe Facebook, cu referire la comisia parlamentară de anchetă pe care PSD a anunțat că o vor iniția imediat după încetarea stării de urgență.
La câteva ore după această postare, Birchall a revenit, anunțând că a fost sunată de președintele CJ Neamț,
”Surprize, surprize! Cine mă sună să mă amenințe și să mă intimideze la nici jumătate de oră de la postarea mea cu privire la investigarea tuturor achizițiilor din această perioadă? Chiar nu credeam că postările mele au ecouri până în Cetatea Neamțului… 🙂
Pentru că a refuzat să își ceară scuze pentru acest comportament nedemn de un președinte de Consiliu Județean, i-am comunicat domnului Arsene că voi face publică „intervenția” dumisale, să vadă toată lumea ce metode practică anumiți politicieni cu interese în domeniul achizițiilor”, a scris Birchall pe Facebook.
Cine e firma Mavgo Holding. Potrivit presei locale, Mavgo Holding este controlată de Gheorghe Vlasie, zis Ginel. El este într-o relație de rudenie cu Ionel Arsene, președintele PSD al CJ Neamț, care i-a botezat un copil.
Cert este că firma Mavgo Holding este un partener de afaceri, un subcontractor al companiei lui Vlasie, Aqua Parc.
Spre exemplu, potrivit unui document al Corpului de control al Ministerului Transporturilor obținut de Newsweek.ro, în aprilie 2019, Compania de autostrăzi CNAIR, prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași, a atribuit fără licitație o lucrare în valoare de 54 de milioane de euro privind reabilitarea drumului național Bicaz – Poiana Largului asocierii de firme Aqua Parc, Mavgo Holding, Danlin XXL.
În iunie 2019, Consiliul Judeţean Galaţi, condus de Costel Fotea de la PSD, a atribuit un contract de aproape 24 milioane de euro pentru construcția șoselei de centură a orașului către asocierea de firme Aqua Parc din Neamț – Mavgo Holding din Neamț – Hydrostroy AD din Sofia, Bulgaria – Ideal Windows din Galați – Elite Consulting din Iaşi.
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Mavgo Holding este patronată de Florin Dumitru Pavel. Până în ianuarie 2014, Pavel a fost acționar și la firma Edil Ștef CDP din Săvinești, administrată la acea vreme de Ginel Vlasie.
Firmele controlate de Vlasie, Aqua Parc și Edil Ștef CDP, sunt judecate pentru evaziune și spălare de bani la Tribunalul Neamț. Vlasie este judecat și el pentru aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi complicitate la spălare de bani (Sursa).
În rechizitoriul din 2016 împotriva lui Vlasie, procurorii DIICOT notau că firma Edil Ștef a fost administrată de Vlasie.
„În perioada 2013 – 2014, în calitate de administrator al Aqua Parc şi Ştef Edil CDP, a înregistrat în contabilitatea societăţilor comerciale respective achiziţii cu caracter fictiv de la (…), în sumă totală de 5.335.032,26 lei, fapt ce a condus la crearea unui prejudiciu bugetului de stat în sumă de 1.708.026,48 lei”, se arată în rechizitoriu.
Mavgo Holding este asociată într-un proiect minier cu o companie britanică reprezentată de fiul fostului consul onorific al României în Australia și cu un amic și fost partener de afaceri al ex-premierului, Sorin Grindeanu.
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, compania Zagra Mining are următorii acționari:
– Vast Resources cu sediul la Londra, administrată de Andrew Richard Prelea
– Mavgo Holding din comuna Tașca, județul Neamț
– Vasile Sebastian Albulescu.
Andrew Richard Prelea este fiul fostului consul onorific al României în Australia, George Prelea. Familia Prelea a dezvoltat mai multe proiecte rezidenţiale în Tunari şi a construit locuinţe pentru angajaţii Ministerului Apărării Naționale. Compania minieră britanică Vast Resources, administrată de Prelea jr., a intrat în România în 2013 și exploateză cupru și zinc la mina Mănăila din Iacobeni, județul Suceava, și mina Băița Plai din Bihor.
Vasile Sebastian Albulescu este fost coleg de școală, prieten vechi și fost asociat al fostului premier, Sorin Grindeanu, potrivit presei bănățene.
De altfel, presa a semnalat anul trecut că principalul obiectiv al firmei Zagra Mining ar fi fost exploatarea minei de grafit de la Baia de fier. În acest sens, șeful CJ Neamț, Ionel Arsene, și-ar fi impus oamenii la conducerea ANRM, Agenția de resurse minerale.
Relația lui Arsene cu fostul lider PSD Liviu Dragnea este, iarăși, de notorietate. Dragnea și Arsene și-ar fi petrecut împreună revelionul 2019 la Sinaia, apoi o vacanţă în Maldive, unde ar fi fost și Darius Vâlcov. Arsene este și cel care l-a impus în 2018 la Ministerul Economiei pe Dănuţ Andruşcă, considerat unul dintre cei mai slabi miniștri.
Președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, este judecat pentru corupție la Tribunalul Băcău într-un dosar conexat după ce baronul PSD a fost trimis în judecată de DNA în două cazuri. Procesul se judecă la Tribunalul Bacău și are termen pe 30 aprilie 2020.
Foto: Ionel Arsene și Ginel Vlasie / Sursa: Atacul.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii