Ciolacu despre întârzierea plății numărul 2 din PNRR: Termen de 6 luni să se închidă ce mai este în discuţie / Am primit semnale de la Comisia Europeană că cererea de plată numărul 2 este acceptată
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat joi că lucrurile în privinţa cererii de plată numărul 2 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă „au depăşit un moment critic” şi autorităţile române au „primit semnale” de la Comisia Europeană că această cerere este acceptată, dar se va da un termen de jumătate de ani.
„Ce vă pot spune, din punctul meu de vedere şi al PSD, am văzut că, referitor la cererea de plată numărul 2, deja lucrurile au depăşit un moment critic, am primit semnale de la Comisie că este acceptată cererea de plată numărul 2 şi cred că se va da şi un termen de 6 luni să se închidă ce mai este în discuţie în acest moment. Sunt două sau trei jaloane pe care le negociază în continuare Ministerul Fondurilor cu Comisia. Deci e un lucru foarte bun. În acest moment, pentru mine şi pentru PSD prioritatea numărul 1 este să închidem o dată pentru totdeauna discuţia în cea ce priveşte pensiile speciale”, a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului.
G4Media a scris încă din 14 februarie că tranșa a doua din PNRR în valoare de 3 miliarde de euro a fost blocată la Bruxelles. Comisia Europeană a transmis la jumătatea lunii ianuarie o scrisoare Guvernului României prin care avertizează asupra marilor restanțe în atingerea obiectivelor asumate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), au declarat pentru G4Media.ro o mai multe surse politice. Potrivit acestora, principalele restanțe ale guvernului decarbonizarea (problema închiderii minelor de cărbune) și legea avertizorului de integritate, care transpune o directivă europeană într-un mod care, în interpretarea Comisiei, descurajează raportările anonime. O altă problemă ar fi anumite prevederi legate de pilonul doi de pensii (fără legătură cu reforma sistemului de pensii speciale).
Ciolacu a adăugat că raportul Băncii Mondiale pe proiectul legii pensiilor speciale a ajuns la Guvern, urmează să fie analizat şi să se facă amendamentele necesare în Parlament.
„Repet, pensiile militarilor sunt pensii ocupaţionale, nu sunt pensii speciale. Peste tot în lume, la toţi partenerii noştri din NATO, pensiile militarilor nu sunt considerate pensii speciale. Este în acest moment o lege în Parlament, ea a fost stopată din circuitul legislativ, cu toţii am aşteptat să vedem raportul Băncii Mondiale. Nu putem să îi dăm pe repede înainte şi să scoatem o lege greşită, cum am făcut de atâtea ori, pe emoţie, în ceea ce priveşte pensiile speciale, apoi să fie declarată neconstituţională sau Comisia să nu fie de acord cu îndeplinirea jalonului. În acest moment a venit raportul de la Banca Mondială şi prioritatea mea şi a PSD este să închidem acest capitol pentru totdeauna. Urmează să facem o analiză a raportului, este necesar să discutăm şi în comisiile parlamentare pentru a face amendamentele necesare”, a afirmat Ciolacu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank