G4Media.ro

Ciolacu, despre Religia ca materie opţională la Bacalaureat: Religia aduce cunoaştere, nu…

Sursa: Facebook/ Marcel Ciolacu

Ciolacu, despre Religia ca materie opţională la Bacalaureat: Religia aduce cunoaştere, nu aduce supunere. Religia deschide perspective. Cu cât vom încerca să impunem progresismul, de fapt vom încuraja populismul şi extremismul

Liderul social-democraţilor Marcel Ciolacu a declarat, vineri pa Piteşti, că se întreabă de unde există atâta înverşunare şi ură din partea unora împotriva Bisericii şi a comparat acest comportament cu perioada comunismului care a încercat să facă acelaşi lucru. Despre faptul că reprezentanţii cultelor religioase au propus ca Religia să fie materie opţională la Bacalaureat, Ciolacu a precizat că „ne-am crescut copiii în valorile creştine” şi „cu cât vom încerca să impunem progresismul, atunci când el nu este acceptat, atunci când oamenii nu se regăsesc în aceste valori, atunci de fapt vom încuraja populismul şi extremismul”, transmite News.ro

Preşedintele PSD a adăugat că partidul pe care îl conduce apără valorile creştine însă este şi tolerant. „Suntem una dintre cele mai sigure ţări din lume şi una dacă nu cea mai tolerantă ţară din lume”, a conchis el.

„Atitudinea noastră publică trebuie să fie una de smerenie, pentru că asta este cea mai mare calitate a unui creştin. (…) Stau să mă întreb de unde au atâta înverşunare şi atâta ură, aş putea spune, împotriva Bisericii. Parcă trăim vremurile după timpul lui Ceauşescu, în care comunismul a încercat acelaşi lucru. Aici nu vorbim numai de Biserica Ortodoxă, aici vorbim de toate cultele cu reprezentare şi recunoaştere naţională.

Dacă toate cultele, împreună cu colegul nostru Titus Corlăţean, au stat de vorbă şi au găsit oportun ca una dintre materiile, şi specific foarte clar, din materiile opţionale la Bacalaureat să fie Religia, ce anume ne deranjează? Suntem creştini, ne-am crescut copiii în valorile creştine. Cum adică eu îmi dau cu părerea dacă unul dintre copiii sau nepoţii dumneavoastră doreşte să opteze ca materie de Bacalaureat – Religia.

Religia aduce cunoaştere, religia nu aduce supunere. Religia deschide perspective. Cu cât vom încerca să impunem progresismul, atunci când el nu este acceptat, atunci când oamenii nu se regăsesc în aceste valori, atunci de fapt vom încuraja populismul şi extremismul. Trebuie să spunem aceste lucruri. PSD apără valorile creştine. Totodată, este tolerant. Toate religiile trebuiesc reprezentate şi toate religiile trebuiesc privite egal în România, lucru care se întâmplă”, a afirmat Marcel Ciolacu, vineri la Piteşti, la Conferinţa judeţeană de alegeri a PSD Argeş.

El a mai spus că „nu trebuie să ne mai impună nimeni nimic în perioada următoare”.

„Au încercat unii timp de 50 de ani. Lăsaţi-ne să ne trăim viaţa cum considerăm noi mai bine. Suntem una dintre cele mai sigure ţări din lume şi una dacă nu cea mai tolerantă ţară din lume. Cred în valorile europene, cred în dezvoltarea României accesând fondurile europene şi mai mult, implementând politicile europene în România, dar avem diversitatea noastră. Trebuie să ne apărăm unitatea prin diversitate. Mă bucur mult că încet-încet, la nivelul coaliţiei, am început să apărăm aceleaşi valori”, a completat Ciolacu.

Liderul PSD a mai precizar că multe dintre valorile în care el crede le regăşeşte şi la premierul şi preşedintele PNL Nicolae Ciucă. Acesta a vorbit şi despre valori pe care nu avem dreptul să le schimbăm pentru că altfel ne-am pierde identitatea naţională. Ciolacu a mai afirmat că Biserica şi Armata sunt cei doi stâlpi ai societăţii româneşti şi dacă sunt acestea două sunt atacate, atunci societatea rămâne fără valori.

„Multe dintre lucrurile în care cred, din valorile în care cred, din principiile pe care le am le regăsesc şi în Nicolae Ciucă. Nu am nicio reţinere. Nu ştiu de ce ei au anumite teme şi de ce încearcă întotdeauna să nu spunem adevărul. Numai aşa putem să ne ridicăm la nivelul aşteptat de către români – spunând adevărul, implicându-ne. Românii aşteaptă oameni competenţi şi soluţii.

Şi să intervenim rapid, pentru că îşi apără nivelul lor de trai şi modul lor de a trăi. Oricum lumea se schimbă. Nu putem să schimbăm valorile. Nu avem acest drept. Ne pierdem identitatea naţională. Nu întâmplător Biserica şi Armata sunt în vârful sondajelor de opinie. Sunt cei doi stâlpi. Ce facem? Îi atacăm şi pe ei? Ce mai rămâne din societate fără valori?”, a concluzionat Marcel Ciolacu.

Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi a celorlalte cultelor propun ca elevii să poată alege Religia ca materie de examen la Bacalaureat, propunerea fiind considerată „este logică şi justificată de realitate”.

De asemenea, Patriarhia Română şi celelalte culte religioase din România au transmis, într-o adresă comună adresată ministrului Educaţiei Liga Deca, că obligaţia de a promova „diversitatea sexuală” în şcoală este „total abuzivă şi nocivă”, iar „ideologia de gen” care descrie ca normalitate o deviaţie psiho-somatică numită „transgenderism” reprezintă o „artificială construcţie ideatică”, în răspăr cu realitatea şi cu ordinea firii structurată de cele două sexe şi anume masculin şi feminin.

Context

Potrivit Edupedu.ro, treisprezece reprezentanţi ai cultelor religioase recunoscute de statul român i-au solicitat, într-o adresă comună, ministrului Educaţiei, Ligia Deca, ca Religia să poată fi aleasă de către elevi, la fel ca alte discipline din trunchiul comun, ca probă de examen la noul Bacalaureat propus în proiectul legii Educaţiei.

Reprezentanții bisericilor vorbesc despre faptul că Religia nu ar trebui discriminată ca disciplină școlară, în raport cu celelalte discipline din trunchiul comun, care pot fi alese de elevi pentru a susține probe la Bac.

„Nediscriminarea Religiei în raport cu alte discipline școlare din trunchiul comun, prin includerea acesteia în lista disciplinelor școlare, la alegere, în cadrul examenului național de Bacalaureat pentru ca elevii care frecventează orele de religie să aibă posibilitatea de a-și valorifica și verifica competențele dobândite la această disciplină, una dintre puținele care se studiază pe tot parcursul învățământului preuniversitar și singura care a fost validată de majoritatea covârșitoare a părinților”.

În state laice, precum Franța, dar și în țări unde Biserica (preponderent cea Catolică) își păstrează o puternică influență asupra societății, precum Italia, studiile religioase nu apar ca opțional la Bacalaureat. Nici în examenele panelene, organizate la final de liceu în Grecia, nu figurează ca materie, deși religia este, în această țară, materie obligatorie în școală.

Pe de altă parte, în țări unde sistemul de învățământ este strâns legat, din punct de vedere istoric, de comunitățile religioase, precum Germania sau Irlanda, studiile religioase apar ca opțional la examenele de final de ciclu secundar, materia fiind abordată, însă, mai degrabă cultural, istoric și prin impactul pe care îl are asupra societății de azi.

Citește integral pe EduPedu.ro: Religia la Bac în țările europene: în unele nu există deloc, în altele apare ca opțional, atât ca studiu al diverselor doctrine, cât și prin abordări de filosofie și istorie a religiei, religie și sexualitate, religie și știință 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Ce a zis-o nea Ciolacu.

    • @harapalbe
      Copernic a fost „vinovat” pentru teoria heliocentrica. Giordano Bruno a fost ars pe rug pentru vina de a crede ca universul este infinit, soarele este doar o stea ca toate celelalte, iar Dumnezeu este cauza prima a tot ceea ce exista ,dar noi nu il putem cunoaste direct, ci doar prin ceea ce a creat El. Giordano Bruno a fost teolog, dar a fost catalogat de Inchizitie ca eretic pentru ideile lui.

  2. Religia nu e supunere? Pe bune? Toti popii iti cer supunere i fata lui Dumnezeu.

  3. daca e despre religie sa se predea si pastafarianismul, e la fel de valida

  4. Măcar acum vă e clar că existența lui Dumnezeu e doar o legendă? Vreau să spun: in caz contrar oare n-ar fi fost normal ca Pământul să se deschidă în fața unuia care a tras foloase necuvenite atâta amar de vreme de pe urma Certificatului de Revoluționar fără fir de siguranță și fără hologramă, din cele comercializate de nea Bebe, cu acord tacit de la nea Nelu…?!

    • +1
      Dacă ar exista, puțini oameni l-ar mânia mai mult decât slujitorii lui.

  5. PSD-ul si credinta; baba si mitraliera … indivizii sunt disperati ca le fuge electoratul de sub picioare, la AUR, si sunt nevoiti sa se adapteze. Oare ,mentorul lor, ateul Iliescu, ce parere are despre noul curent „comunist – crestin de conjunctura” promovat de PSD?

  6. Religia nu are semnificație în planul cunoașterii, ci în principal al pe plan formativ educativ, dezvoltând aplecarea către trăsături pozitive de caracter precum bunătatea,solidaritatea,compasiunea,respectul reciproc,buna cuviință etc.

  7. Ciolacule esti tare… hehehe!🙃

  8. Ce mecle de valutiști

  9. Vrednic este!

  10. Ai di capu’ meu, profund rau raspunsul lui ciolacu

  11. „Dacă toate cultele, împreună cu colegul nostru Titus Corlăţean, au stat de vorbă şi au găsit oportun ca una dintre materiile, şi specific foarte clar, din materiile optionale la Bacalaureat să fie Religia, ce anume ne deranjează?” Ce ma deranjeaza pe mine personal este ca din acest text aflam ca ” colegul nostru Titus Corlăţean” se prenumara si Domnia-Sa printre „toate cultele”. Spre regretul meu, fiind botezat în ritul crestin ortodox, nu pot, oricât as vrea, sa ma convertesc la cultul numit „colegul nostru Titus Corlăţean”, fie si optional.

  12. De ce ură? Simplu,pentru ca multi popi in biserica ne spun pe cine sa votam,dupa ce ne-a umplut de „smerenie” si evident noi te votam pe tine,iar tu ajungi presedinte de camera parlamentară.CCR declară neconstitutional textul de lege privind prescriptia raspunderii penale si conform legii,în termen de 40 de zile,Parlamentul are obligatia sa-l refacă.Ca sef de camera nu ai facut nimic in acest sens,punand siguranta juridică a tarii in pericol,iar astazi ne trezim in situatia,pe langa multe latele, in care o fostă judecatoare–arestată acum 5 ani pentru luare de mita,prin intermediul unei vrajitoare,de la interlopi acuzati pentru tentativa de omor(„cea mai sigura tară”nu-i așa?)si condamnată in prima instantă–este ca si ACHITATĂ,pentru ca s-a dispus incetarea procesului penal din cauza lipsei textului de lege din C.pen.,privind întreruperea prescriptiei.Aceasta urmeaza sa fie despagubita cu zeci de salarii,pe perioada suspendarii contractului de munca,aproape un milion de lei,daca nu mai mult,repusa din boxa acuzatilor pe scaunul onorabil de judecator,iar in curand va primi si pensie specială nesimtită.Atentie,nu a facut cerere pentru continuarea procesului penal,pentru a-si dovedi nevinovatia.

  13. Religie nu înseamnă BOR … dacă vor religie ca materiale opțională, atunci să fie studiate toate religiile lumii, în mod egal.

  14. Religia e ignoranță și sclavie, valorile românești.

  15. Poate nu ar strica puțină gramatică pentru Ciolacu. Cât privește activitatea PSD din ultima vreme se poate deduce ușor că a început campania electorală și o campanie prin care atenția publică este deviată de la câteva zone conduse de PSD din care iese fum ( agricultura, transporturi, ministerul muncii, deocamdată nu mai avem spitale în flăcări).

  16. Religia aduce voturi.