Ciolacu, despre revenirea lui Dragnea în partid: Nu există această posibilitate statutară / Despre Năstase: Drumul PSD în acest moment este cu totul și cu totul altul/ Ce spune despre conflictul Firea – Negoiță
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că nu există posibilitatea statutară pentru fostul lider, Liviu Dragnea, de a reveni în partid după ce va ieși din închisoare. Dragnea a fost condamnat în 27 mai 2019 la trei ani și jumătate cu executare, unii juriști fiind de părere că ar putea fi eliberat condiționat în cursul acestui an. Ciolacu mai spune că este ”foarte puțin probabil” ca Adrian Năstase să candideze pe listele PSD după ce îi expiră interdicția de a candida și de a fi ales.
Liderul PSD a făcut un pas înapoi în ce privește intenția de a-l aduce în partid pe primarul sectorului 3, Robert Negoiță, criticat intens de președinta organizației București, Gabriela Firea după plecarea din PSD. Ciolacu spune acum că partidul trebuie să decidă prin vot dacă Negoiță poate reveni în PSD și îi dă dreptate Gabrielei Firea, care a declarat că ”partidul nu are nevoie de oameni care folosesc partidul ca pe o trambulină personală după care, când echipa are nevoie de ei, aleg să dezerteze”.
”Are perfectă dreptate. Este o decizie care se ia în interiorul partidului. (…) Doamna Gabriela Firea a spus un lucru total adevărat. Dacă o luăm ca și sinceritate, doamna Gabriela Firea a avut dreptate în tot ceea ce a spus”, a declarat Marcel Ciolacu pentru G4Media.ro
Vezi interviul integral în variantă VIDEO
Filmare și montaj: Inquam Photos/ Autor: Ovidiu Micsik
Dan Tăpălagă: Discutăm cu liderul PSD Marcel Ciolacu. Începem cu ultimul eveniment, cum ați numit-o, darea de seamă în fața partidului la Sâmbăta de Sus. Ce le-ați spus liderilor, în esență, de ce ați simțit nevoia să faceți darea asta de seamă?
Marcel Ciolacu: Este normal, este normal nu numai în interiorul partidului, orice persoană publică este normal să explice deciziile pe care le ia. Și am făcut acest lucru în primul rând în fața propriilor colegi, perioada de când am preluat conducerea PSD, care au fost deciziile pe care le-am luat și care a fost strategia în acea perioadă.
Dan Tăpălagă: Cât aveți? Un an și ceva?
Marcel Ciolacu: Aproape un an. Un an de la Congres. Mai mult am prezentat o strategie pe termen scurt și mediu în ce va urma de-acum încolo.
Dan Tăpălagă: Și ce va urma?
Marcel Ciolacu: Noi o să ne vedem de linia noastră. Din punctul nostru de vedere, PSD este pe drumul corect, ținând cont și de rezultatele pe care le-a avut la alegeri.
Dan Tăpălagă: 28,9%. A propos, cât are PSD acum raportat la…
Marcel Ciolacu: Nu sunt un mare fan al sondajelor și întotdeauna am evitat. În schimb, facem studii și am prezentat și un studiu colegilor, mai mult studii sociologice, nu neapărat care sunt sondajele și care sunt scorurile electorale pentru că nici nu avem alegeri în perioada următoare.
Dan Tăpălagă: Și ce spun studiile?
Marcel Ciolacu: Cu adevărat, PSD a crescut de la alegerile generale, este evident.
Dan Tăpălagă: Cam cu cât?
Marcel Ciolacu: Suficiente procente. A ajuns cred că la un procent, acum fără redistribuire, procentul pe care îl reprezintă PSD în Parlament fără a lua redistribuirea.
Dan Tăpălagă: A propos de strategia viitoare, ce faceți cu domnul Dragnea când iese din închisoare? Ar putea ieși chiar în câteva luni.
Marcel Ciolacu: Presupun că nu… Să știți că eu nu am fost ipocrit. Și nu m-ați auzit nici vorbind de rău foștii lideri ai partidului, nu numai pe domnul Dragnea, și mi-am asumat trecutul PSD. Cum este și normal, din punctul meu de vedere. Asta nu înseamnă că n-am învățat din greșelile făcute de PSD în trecut, astfel încât să nu le repetăm.
Dan Tăpălagă: Dar va mai fi domnul Dragnea membru PSD sau, mai mult, să ocupe o funcție în partid?
Marcel Ciolacu: Este foarte puțin probabil, știți și dumneavoastră, știu și eu. Presupun că… N-am auzit o astfel de intenție, momentan cunoaștem situația…
Dan Tăpălagă: Dar simplu membru?
Marcel Ciolacu: Nu mai e. În momentul în care ești condamnat nu mai ești membru al PSD.
Dan Tăpălagă: Și nu se va mai putea întoarce?
Marcel Ciolacu: În momentul acesta nu există această posibilitate.
Dan Tăpălagă: Deci chiar dacă…
Marcel Ciolacu: Statutară! Nu există această posibilitate statutară.
Dan Tăpălagă: Chiar dacă iese spuneți că…
Marcel Ciolacu: Nu cunosc detaliile, dacă are interdicții de a face sau a nu face politică, nu a reprezentat pentru mine o prioritate.
Dan Tăpălagă: Deci înțeleg că dacă iese, când va ieși, nu va fi în partid.
Marcel Ciolacu: Categoric.
Dan Tăpălagă: Mai aveți însă un caz, domnul Adrian Năstase, și dânsul fost președinte PSD, după ce va scăpa de interdicțiile de a candida și a fi ales, la fel, s-ar putea să se întâmple destul de repede asta, va mai putea candida pe listele PSD?
Marcel Ciolacu: Este foarte puțin probabil. Repet, îmi asum trecutul, dar drumul PSD în acest moment este cu totul și cu totul altul. Nu pot să fiu ipocrit că nu am comunicat cu domnul Adrian Năstase în această perioadă, dar haideți să ne amintim, a fost o guvernare de excepție în timpul domnului Adrian Năstase, cât timp a fost prim-ministru, și chiar a fost o profesionalizare a partidului evidentă în acea perioadă.
Dan Tăpălagă: Poate economic. Politic, a fost o guvernare extrem de criticabilă.
Marcel Ciolacu: Din punct de vedere economic și deciziile pe care le-a luat premierul în acea perioadă și pe această zonă de discuții nu am discutat niciodată, nici dânsul nu a deschis discuția de a reveni în partid.
Dan Tăpălagă: Deci trecutul îl lăsați în urmă. Viitorul ce ne arată? Domnul Negoiță care vrea să revină în PSD, dar se tot codește. Se teme de doamna Firea sau dumneavoastră vă temeți de reacția doamnei Firea?
Marcel Ciolacu: Nu este nici una, nici alta. Este normal să fie discuții. Sunt anumiți colegi, care au luat anumite decizii cum au considerat ei, în anumite momente, și este normal să fie discuții dacă se întorc sau nu se reîntorc în interiorul PSD. Vreau să vă reamintesc iarăși că nu avem alegeri nici locale, nici generale.
Dacă vorbim de niște alegeri generale, sunt la termen, peste 4 ani, iar cele locale evident sunt peste 4 ani. Nu cred că e o decizie care trebuie mâine luată, dar este un subiect, tot timpul reapare, mai ales titlurile sunt ”Discuțiile dintre Gabriela Firea și Marcel Ciolacu privind Robert Negoiță”, ”Robert Negoiță privind pe Gabriela Firea”… Nu avem probleme în interiorul partidului, eu nu am nicio dispută cu Gabriela Firea, este normal să comunic cu Robert Negoiță, dar până la a lua anumite decizii politice este drum lung.
Dan Tăpălagă: Dar tot dumneavoastră spuneți că vă doriți ca Robert Negoiță să revină în PSD.
Marcel Ciolacu: Mi-aș dori mai multe persoane care au luat anumite decizii, unele dintre ele emoționale, unele politice, mi-aș dori să revină în PSD.
Dan Tăpălagă: Despre aceste persoane doamna Firea spune așa: ”Partidul nu are nevoie de oameni care folosesc partidul ca pe o trambulină personală după care, când echipa are nevoie de ei, aleg să dezerteze”. De acord?
Marcel Ciolacu: Are perfectă dreptate. Este o decizie care se ia în interiorul partidului.
Dan Tăpălagă: Deci se aplică și domnului Negoiță ce spune doamna Firea.
Marcel Ciolacu: Nu. Doamna Gabriela Firea a spus un lucru total adevărat. Dacă o luăm ca și sinceritate, doamna Gabriela Firea a avut dreptate în tot ceea ce a spus.
Dan Tăpălagă: Deci domnul Negoiță n-ar trebui să revină în PSD.
Marcel Ciolacu: Nu, deci normal e să-ți asumi anumite decizii.
Dan Tăpălagă: Ce înseamnă asta?
Marcel Ciolacu: Domnul Negoiță a luat anumite decizii la un moment dat și trebuie să și le asume.
Dan Tăpălagă: Și asta ce înseamnă? Că nu mai înțeleg, dumneavoastră vă doriți să revină în partid sau să își asume decizia că poate fi văzut ca trădător, dezertor în ochii partidului?
Marcel Ciolacu: Cred că domnul Negoiță, în primul și în primul rând, va trebui să dea anumite justificări în fața PSD.
Dan Tăpălagă: Și dacă partidul îl acceptă, revine, dacă nu, nu.
Marcel Ciolacu: Vom vedea, nu este o prioritate pentru partid în acest moment.
Dan Tăpălagă: Bun, deci doamna Firea rămâne la PSD București…
Marcel Ciolacu: Este, este…
Dan Tăpălagă: Nu trebuie să se mai teamă că vine domnul Negoiță și îi ia filiala.
Marcel Ciolacu: Dar n-a fost niciodată… Nu cred că a fost această teamă. N-am auzit să existe această teamă și n-am avut discuții cu doamna…
Dan Tăpălagă: A propos de achiziții noi, cu doamna Șoșoacă înțeleg că n-ați discutat și nici dânsa n-a manifestat vreo intenție să vină în PSD. Dar pe cine ați vrea să aduceți în partid dacă…
Marcel Ciolacu: Aș dori să continui profesionalizarea partidului, lucru care s-a văzut la alegeri și s-au văzut candidații PSD. Aș dori să continui, atât la nivel central, cât și din teritoriu, și cred că aceasta este direcția corectă pe care trebuie să se îndrepte PSD. PSD trebuie să fie un partid deschis și, în funcție de provocările prin care trece România, PSD trebuie să aibă capacitatea de a aduce cât mai mulți profesioniști în interiorul partidului, cum s-a întâmplat cu domnul Rafila, domnul Cercel, domnul Azamfirei.
Dan Tăpălagă: Cu doamna Șoșoacă nu. Înțeleg că nu?
Marcel Ciolacu: Nu, drumul pe care îl are de parcurs PSD nu cred că este compatibil cu doamna Șoșoacă.
Dan Tăpălagă: Dar cu liderii AUR discutați o posibilă alianță?
Marcel Ciolacu: Vreau să vă reamintesc că sunt două partide în acest moment în opoziție, ținând cont de proporția, diferența dintre PSD și AUR. Avem discuții punctuale, pe anumite susțineri legislative, cu partidul AUR. Nu avem, în schimb, un proiect politic comun în acest moment.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii