G4Media.ro

Ciolacu, despre votul din PE pe Schengen: Sunt îngrijorat de abținerile reprezentanților…

Foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Ciolacu, despre votul din PE pe Schengen: Sunt îngrijorat de abținerile reprezentanților din grupul Renew și de la PPE. Le solicit tuturor partidelor românești care fac parte din cele două familii politice europene să facă toate demersurile pentru a-și convinge colegii

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a scris, marți, pe Facebook, că este îngrijorat de abținerile reprezentanților din grupul Renew și de la PPE la votarea rezoluției privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. ”Le solicit tuturor partidelor românești care fac parte din cele două familii politice europene să facă toate demersurile pentru a-și convinge colegii că #RomâniamerităînSchengen”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Redăm mai jos integral postarea liderului PSD:

”Largă majoritate în sprijinul aderării României la spațiul Schengen în Parlamentul European!
Singurul grup politic care a votat integral în favoarea acestei Rezoluții a fost grupul social-democraților europeni! Nicio abținere, niciun vot împotrivă!

Acest rezultat confirmă că demersurile făcute de PSD au fost corecte și demonstrează încrederea și sprijinul de care beneficiem în interiorul familiei noastre europene.

De altfel, această Rezoluție a fost inițiată chiar de grupul S&D din Parlamentul European.

Cu adevărat, sunt îngrijorat de abținerile reprezentanților din grupul Renew și de la PPE. Le solicit tuturor partidelor românești care fac parte din cele două familii politice europene să facă toate demersurile pentru a-și convinge colegii că #RomâniamerităînSchengen.”

Context

Parlamentul European a adoptat marți cu un vot larg o rezoluție prin care îndeamnă statele membre să permită României și Bulgariei să adere fără întârziere la spațiul Schengen, potrivit unui comunicat al instituției.

Rezoluția a fost adoptată cu 547 voturi pentru, 49 împotrivă și 43 abțineri. E cea de-a patra rezoluție în acest sens adoptată de Parlamentul European de la aderarea României la UE.

Rezoluțiile Parlamentului European sunt acte care nu produc efecte juridice, dar dau un semnal puternic către statele membre UE.

În rezoluția adoptată marți, eurodeputații afirmă că, până la sfârșitul anului 2022, Consiliul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen de liberă circulație.

Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023.

Eurodeputații critică faptul că statele membre nu au luat încă o decizie privind admiterea Bulgariei și României, deși cele două țări îndeplinesc de mult timp condițiile necesare. Menținerea controalelor la frontierele interne este discriminatorie și are un impact negativ asupra vieții lucrătorilor mobili și a cetățenilor, potrivit eurodeputaților. Obstrucționarea importurilor, a exporturilor și a liberei circulații a mărfurilor din porturi dăunează, de asemenea, pieței unice a UE.

Context. În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen. Acesta include, de asemenea, state care nu sunt membre ale UE (Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein).

Eurodeputații au solicitat ca Bulgaria și România să fie pe deplin admise în spațiul Schengen în mai multe rânduri, de exemplu în rezoluția din 2018 pe această temă, în rezoluția din 2020 referitoare la situația spațiului Schengen în contextul pandemiei și într-un raport din 2021 privind funcționarea spațiului de liberă circulație. Rezoluția de astăzi conclude dezbaterea în plen din 5 octombrie 2022.

Aderarea unor noi țări la spațiul Schengen necesită o decizie unanimă a Consiliului UE. Președinția cehă a Consiliului a indicat că intenționează să poarte discuții pe această temă înainte de sfârșitul anului 2022.

G4Media a scris încă din septembrie că există semnale că un partid din coaliția guvernamentală din Olanda s-ar opune aderării României la Schengen.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. “Solicitam dreptul la furt”

  2. Oare de ce nu mă miră că partidul lui Cioloșilă e împotrivă…?

  3. sa incercam un vot de tipul-sunteti de acord cu placuta suedeza? Cred ca PE ar vota pentru, cca 80%.Am avea abtineri de la unguri ,finlandezi si olandezi.Se abtin ca nu pot…

  4. Rezolva MCV, remediaza legile justitiei pe care se bazeaza statul de drept, recalculeaza pensiile speciale in functie de contributivitate si dupa aceea intram in Schengen rapid. Problema sunteti voi, guvernul psd+pnl nasit de sarlatanul de la cotroceni care are beneficii din afaceri de milioane de euro cu masini, case, meditatii, etc!

    • De cand MCV.ul este conditie pentru Schengen? Initial, cand am intrat in EU trebuia sa indeplinim niste conditii pentru Schengen. Corect? Ei bine, le-am indeplinit!
      Astia schimba regulile in timpul jocului si voi apaludati?! Ganditi cu creierele voastre sau inghititi pe nemestecate ce va spune usr.ul? Aici nu e vorba despre politica si partide, ci despre niste reguli clare pe care Romania le-a indeplinit!

  5. Ciolacule , tu sa te ingrijorezi de scheletele PSD!
    Nu stiam de ce este negru la ochi , dar el nu doarme bine ca este ingrijorat!🤬

  6. Cind Zelenski scoate din Ucraina ultimul soldat rus noi vom circula liberi în Europa??!!

  7. Vorbe- n vânt.Pina când nu le dai portul Constanța, jigodiile olandeze vor vota împotriva noastră de la a la z, indiferent de cine va fi în fruntea statului.

  8. Voi nu?

  9. & Iohannis , ,,Guvernul meu”,
    Băsescu , ,,Dați-mi tot !”,
    Ion Iliescu , ,,apucături totalitare”,
    Emil Constantinescu ,,COCOPO și COCOPA”,
    ,,societatea politică” de după Nicolae Ceaușescu, ?