Ciolacu, după criticile lui Iohannis pe subiectul Bîstroe: Cred că ne-am câștigat cu toții dreptul de opinie, asta nu înseamnă că suntem pro-ruși / Am mai trăit un moment în pandemie cu izoletele și ținutul oamenilor în casă în timp ce unii furau de rupeau
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, la Parlament, că dragarea canalului Bîstroe este un subiect care afectează una dintre bijuteriile lumii și că în România s-a depășit momentul în care era sanționat delictul de opinie. „Oamenii se așteaptă de la noi la o reacție, nu să ne ascundem”, a susținut Marcel Ciolacu.
„E un subiect care afectează una dintre bijuteriile lumii. Protejarea Deltei Dunării e un lucru care nu se negociază. Avem datoria de a proteja Delta Dunării. În ceea ce privește delictul de opinie, cred că am depășit acest moment în România. Am mai trăit un moment când a fost pandemia și cred că a fost o abordare incorectă cu izoletele și ținutul în casă în timp ce unii furau de rupeau”, a declarat liderul PSD.
Marcel Ciolacu a susținut că autoritățile din România și Ucraina trebuie să rezolve cât mai repede acest subiect și să vină cu explicații pentru public.
„Asta nu înseamnă că România nu a ajutat economic, umanitar, militar Ucraina și nu înseamnă că România nu are datoria să ajute Ucraina în continuare până când aceasta va câștiga războiul în fața unui agresor cum este Rusia. România va fi în viitor între cei mai importanți stâlpi pentru reconstrucția Ucrainei”, a adăugat președintele Camerei Deputaților.
Liderul PSD a mai precizat că „este o realitate că în acest moment canalul Bîstroe are peste 7 metri adâncime”.
Întrebat ce părere are despre faptul că președintele Klaus Iohannis a spus că experții trebuie să clarifice aceste lucruri, Marcel Ciolacu a replicat: „Sunt total de acord cu domnul președinte și cred că ne-am câștigat cu toții dreptul la opinie și a trage un semnal când acest lucru e public. (…) Oamenii se așteaptă de la noi la o reacție, nu să ne ascundem. (…) Sunt ferm convins că domnul președinte e cel mai informat om din România. Eu nu am fost informat nici de MAE, nici de altcineva, semnalul a venit din mass-media. Ar fi trebuit să cunoaștem mai mult din acest aspect, dar avem și dreptul de a avea propria opinie. Nu înseamnă că creăm un conflict sau că suntem pro-ruși. Românilor trebuie să le spunem întotdeauna adevărul, să fim informați și să le explicăm. Facem aceleași greșeli pe care le-am făcut în timpul pandemiei: să creăm emoție și să pară că oamenii politici știu ei ceva mai mult”.
Context. Președintele Klaus Iohannis a criticat miercuri politicienii care s-au grăbit să critice lucrările de dragare efectuate pe canalul Bîstroe și a precizat că partea ucraineană a solicitat discuții la nivel de experți cu Ministerul Transporturilor, Mediul și Externelor, dar aceste discuții nu au avut loc.
„Pentru a ști ce se întâmplă e nevoie să vorbim cu ucrainenii doar că acest lucru nu prea s-a întâmplat. La noi o serie de politicieni s-au inflamat fără să verifice ce se întâmplă acolo. Ucrainenii au solicitat să existe discuții la nivel de expert și cu Ministerul Transporturilor, și cu Ministerul Mediul și pe Externe. Aceste discuții nu au avut loc dar ai noștri inflamați și hotărâți fac afirmații care nu au încă un fundament”, a spus președintele Iohannis, într-o declarație de presă susținută în Varșovia, răspunzând la întrebările ziariștilor.
Iohannis a notat că „ucrainenii spun că draghează pentru întreținere și cred că e legitim să se verifice împreună cu ei”, deoarece „până la urmă e teritoriu ucrainean”.
Președintele a recomandat politicienilor care au intervenit pe marginea acestui subiect ca, înainte să „țină discursuri inflamate să lase experții să vadă ce este acolo”.
Citește aici cum a apărut acest subiect pe prima pagină a ziarelor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank